adam_mk 06.11.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A w Dąbrowie Górniczej palą detergentami, środkami ochrony roślin, rozpuszczalnikami i wszelką inną chemią diabelnie toksyczną - i też fajnie!Nawet glejt mają na to, że to dobre jest. Problem nie w tym - czym się pali, tylko w tym - JAK się to spala! Piroliza i rozkład termiczny to dobry i sprawdzony sposób utylizacji.Tyle, ze domowa kotłownia zwykle nie jest do takiego procesu przygotowana.A szkoda. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 06.11.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 ..."Tyle, ze domowa kotłownia zwykle nie jest do takiego procesu przygotowana."... :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 06.11.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Proszę - jaki ładny artykuł o paleniu śmieciami w Krakowie. Gość pali meblami i fajnie. Nawet SM wpuścił do domu, żeby sobie próbki pobrali. No i trafi (na bank) na Monteluppich albo do innego sanatorium nawet na 3 lata (vide.KK.) i nie będzie się męczył rąbaniem i spalaniem śmieci. Oby!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.11.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A wiesz jak dzielimy/segregujemy odpady? No, śmieci... - Na te, którymi palimy w dzień i... - Na te którymi palimy w nocy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.11.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A wiesz jak dzielimy/segregujemy odpady? No, śmieci... - Na te, którymi palimy w dzień i... - Na te którymi palimy w nocy... Adam M. to było trochę inaczej dzielimy na palne i niepalne a te palne to dzielimy na palne w dzień i palne w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.11.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Prawda jest! Ale - rozumiesz... Brak wprawy, jak procedury nie stosujesz często... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grisza76 06.11.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Arturek wybudował się w zwartej zabudowie wśród śmieciuchów i ma pretensje do ludzi z forum ze ma parapety brudne w zimie...co więcej notorycznie ich obraza zazwyczaj przy radykalnie zaniżonej samoocenie niektóre osobniki podwyższają ją sobie poprzez obrażanie, poniżanie i opluwanie wszystkich dookoła. Takie kliniczne przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.11.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Tylko u nas jest to możliwe. Zamiast zadymiać,kotły klasy 5 poprawią jakość powietrza,bo nie będą zadymiać-tylko dymić.Ehh... 100% prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 06.11.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A co do spalania węgla , to można go spalać czysto i bezdymowo , nie zatruwając dymem sąsiadów ... Tyle że trzeba chcieć ... W zwykłych kotłach nie da się. Nawet spalając bezdymowo zatruwasz okolicę rakotwórczymi dioksynami, furanami i WWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.11.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 to było trochę inaczej dzielimy na palne i niepalne a te palne to dzielimy na palne w dzień i palne w nocy Błąd! Śmieci dzielimy na palne i niepalne. Niepalne wywozimy do lasu. Palne zaś dzielimy na te, które można spalić w dzień i te, które należy spalić w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.11.2016 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Tak było, ale... W mojej gminie TERAZ nadzielili haracz na łeb. Płacisz za śmieci od łba - czy je masz czy nie. Na razie ceny - ludzkie. Nie opłaca się już fatyga - z tym co niepalne jechać do lasu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.11.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Ale nie wszystko mieści się do worka. Gabaryty, poremontowe, - do lasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.11.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Ale nie wszystko mieści się do worka. Gabaryty, poremontowe, - do lasu! Kwestia człowieka i podejścia ... U mnie w gminie problemu nie ma ze "nadprodukcją" śmieci i ich odbiorem. Worków mam sporo a jak zabraknie to bez problemu mozna dostać. Wszystko co wystawiłem zabrali. A śmieci "budowlane" zawoziłem do punktu odbioru. Każda gmina/miasto ma miejsce gdzie można przywieżć "nadmiar" śmieci. Jak woziłem tak gruz i itd i bez problemu przyjmowali. Oczywiście spisują i "legitymują" aby sobie firmy za darmo nie zwoziły .. A z gruzem problemu nie było. Podszedłem do dewelopera zagadałem i miałem gdzie wrzucać gruz Naprawdę trzeba mieć naprawdę nawalone w głowie aby śmieci wozić do lasu , tym bardziej że w większości można legalnie i bezporblemowo te śmieci "oddać"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 "Ale nie wszystko mieści się do worka." No, bo masz za mały młotek! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.11.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 "Ale nie wszystko mieści się do worka." No, bo masz za mały młotek! Adam M. Po co się męczyć, kruszyć, pakować, jak można - na przyczepkę i - sru do lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.11.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 100% prawdy. Pani z forum,po tym jak napisałem nawet z przaśnym komentarzem,że mam dosyć palenia w kotłach na paliwo stałe i mam zamiar (już zbudowałem) dom bez kominów-zwietrzyła sensację.Ankietę chciała zrobić-kurna a samo forum daje pole do popisu dla węglem,kotłami,pompami i piz..mi chyba jeszcze karmionych. Nic tylko płakać ze śmiechu. Nie mam ŻADNEGO komina w domu. I tak chcę żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.11.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Kwestia człowieka i podejścia ... kaszpir ...wiesz co,od kilku lat masz w doopie czym palisz-byle by było tanio. O twoich wyczynach z opałem całe blogi napisałeś.Gdybyś był choć odrobinę konsekwentny w tym co tu piszesz,kupiłbyś porządny opał i spalał jak potrzeba.A ty miałem w kotle z podajnikiem zasuwasz. Węglem karmionym się nie dziwię-mają na składzie tego w bród-więc utylizują.Ale ty,wybrałeś kocioł na ekogroszek przecież.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2016 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Pani z forum,po tym jak napisałem nawet z przaśnym komentarzem,że mam dosyć palenia w kotłach na paliwo stałe i mam zamiar (już zbudowałem) dom bez kominów-zwietrzyła sensację.Ankietę chciała zrobić-kurna a samo forum daje pole do popisu dla węglem,kotłami,pompami i piz..mi chyba jeszcze karmionych. Nic tylko płakać ze śmiechu. Nie mam ŻADNEGO komina w domu. I tak chcę żyć. Dom bez komina jak to wygląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.11.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Nic tylko płakać ze śmiechu. Nie mam ŻADNEGO komina w domu. I tak chcę żyć. Popłacz jeszcze nad tym że Ci sąsiad kopci . Gdybyś był choć odrobinę konsekwentny w tym co tu piszesz,kupiłbyś porządny opał i spalał jak potrzeba.A ty miałem w kotle z podajnikiem zasuwasz. Pali miałem bo jest tańszy. Podobnie jak Ty, pierzesz i gotujesz w nocy bo masz G12 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.11.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Popłacz jeszcze nad tym że Ci sąsiad kopci . Totalna ignorancja. Jak ci dzieciak zacznie chorować (czego nikomu nie życzę)-inaczej zaczniesz myśleć.Zwykle nie myślisz o tym co dotyka innych-póki nie dotknie to ciebie. Moi obecni sąsiedzi,mają wszystko gdzieś.Termomodernizację budynku-inne formy ogrzewania niż paliwo stałe-lub choćby jedną,wspólną właściwie wykonana kotłownie z porządnym kotłem nawet na eko. Pali miałem bo jest tańszy. Podobnie jak Ty, pierzesz i gotujesz w nocy bo masz G12 . Nie wiem co to G12,jeszcze nie ogrzewam nowego domu. Jedno wiem na pewno,grzał będę wtedy kiedy będzie taka potrzeba.Życie jest krótkie,nie mam zamiaru do końca swych dni zapierdzielać z workami i popiołem.Biednych ludzi,nie stać na tanie rozwiązania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts