Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem co to G12,jeszcze nie ogrzewam nowego domu.

Jedno wiem na pewno,grzał będę wtedy kiedy będzie taka potrzeba.

W nocy będzie potrzeba, bo będzie G12. Wtedy pojmiesz co to jest G12 . Dodatkowo będziesz też gotował, prał i żył. Uzależnisz się od urządzeń na prąd, bo będziesz miał taniej. Na forum się później pochwalisz że masz 80 % zużycia w tańszej taryfie.

Ale jak sam napisałeś życie jest krótkie.

kaszpir ...wiesz co,od kilku lat masz w doopie czym palisz-byle by było tanio.

O twoich wyczynach z opałem całe blogi napisałeś.Gdybyś był choć odrobinę konsekwentny w tym co tu piszesz,kupiłbyś porządny opał i spalał jak potrzeba.A ty miałem w kotle z podajnikiem zasuwasz.

Węglem karmionym się nie dziwię-mają na składzie tego w bród-więc utylizują.Ale ty,wybrałeś kocioł na ekogroszek przecież....

Jakbym miał w duuupie to bym palił czym popadnie , bo mam kocioł w tzw "rusztem wodnym" i mólbym spokojnie spalać śmieci ...

A tego nigdy nie robiłem , więc naprawdę nie wmawiaj mi czegoś co nie robię ...

Palę legalnie dostępnym opałem.

Kocioł który kupiłem miał palnik uniwersalny , palnik który jest stworzony do spalania miału.

Takie były założenia jak kupowałem kocioł że miał być palnik uniwersalny , bo miałem palić owsem albo miałem.

Dopłaciłem do tego palnika bo chciałem mieć możliwośc stosowania takiego opału jaki w danym momencie będzie dla mnie najkorzystniejszy finansowo.

Miału się "bałem" przez lata , bo dużo złęgo o paleniu nim się naczytałem ...

Paliłem przez lata i palę tylko legalnie dostępnym z certyfikatami opałem , brałem opał i biorę z dużych firm.

To że szukam oszczedności to chyba normlane. Jakoś osoby które grzeją prądem czy pompą ciepła tez grzeją tylko w II taryfie i szukają w ten sposób oszczędności. To chyba normalne że każdy chce ograniczać koszty ogrzewania ...

Nie , nie wybrem kotła na ekogroszek ...

Wybrałem kocioł multipaliwowy , który tak naprawdę został stworzony do spalania miału , ale radzi sobie z paliwami od gramatury 0 do 31,5mm czyli mogę palić peletem , owsem , miałem , ekogroszkiem ...

Gdyby było więcej takich jak ja którzy patrzą jak spala się opal i co wylatuje w komina to problem zadymiania , zaduchu i braku widocznosci przy złym paleniu węglem by nie istniał ...

Ja tutaj raczej wyczuwam złość , bo moje uzyskiwane wyniki spalania i koszt ogrzewania w wcale nie super ocieplonym na obecne standardy domu nie są wcale wysokie i niektórzy co maja dużo lepiej ocieplone domy i grzeją systemami bezobsługowymi mają albo wyniki zbliżone lub sporo gorsze i to może niektórych "boleć" , bo zainwestowane dziesiątki tysięcy złotych nie spowodowały że jest bardzo tanio a tutaj ktoś z kotłem za 6000zł i w dużo gorzej ocieplonym domu osiąga niskie koszty ogrzewania ...

Dla wielu osób taka osoba jak ja to "klopot" , bo niszczy ich misterny plan , że grzanie kotłem na paliwa stałe jest niesamowicie kosztowne ...

Oosby które mają kotły na paliwo stałe uniwersalne (a wszystkie SKAMY, RBRy, Ogniwa) to są kotły z palnikami uniwersalnymi moga spalać różne paliwa.

Totalna ignorancja.

Jak ci dzieciak zacznie chorować (czego nikomu nie życzę)-inaczej zaczniesz myśleć.Zwykle nie myślisz o tym co dotyka innych-póki nie dotknie to ciebie.

Moi obecni sąsiedzi,mają wszystko gdzieś.Termomodernizację budynku-inne formy ogrzewania niż paliwo stałe-lub choćby jedną,wspólną właściwie wykonana kotłownie z porządnym kotłem nawet na eko.

Nie wiem co to G12,jeszcze nie ogrzewam nowego domu.

Jedno wiem na pewno,grzał będę wtedy kiedy będzie taka potrzeba.Życie jest krótkie,nie mam zamiaru do końca swych dni zapierdzielać z workami i popiołem.Biednych ludzi,nie stać na tanie rozwiązania.

Powodzenia.

Nie trzeba grzać w g12 ja w g11 prądem za sezon przyjmijmy 6 miesięcy wychodzę dobrze poniżej 1500 zł za ogrzewanie w nienajlepiej izolowanym domu 100m2 ( 5/8 cm styro w podłodze, 10 cm ściany, 25/35 wełny w dachu). A g12 można wykorzystać, czemu nie...?

Gość TwojPan
W nocy będzie potrzeba, bo będzie G12. Wtedy pojmiesz co to jest G12 . Dodatkowo będziesz też gotował, prał i żył. Uzależnisz się od urządzeń na prąd, bo będziesz miał taniej. Na forum się później pochwalisz że masz 80 % zużycia w tańszej taryfie.

W nocy kolego,mam ciekawsze zajęcia.Wolę takie,a niżeli dyganie z worami i popiołem :)

Kurcze ja mam takie wrażenie,że tylko niewielki % z piszących na tym forum,zastanowiło się wcześniej nad tym co i dlaczego chcą zbudować.Naprawdę nikt nie pomyślał dużo wcześniej-zanim zaczął budować i wydał 300-400k pln?Sami bogaci ludzie.

Dla mnie jedynym zmartwieniem przy budowie domu,są w tym kraju wykonawcy.Temat pożyczania na budowanie-odpadł w przedbiegach.Miałem juz kiedyś jedną krechę w banku i na budowę domu, nie pożyczyłbym tam nigdy pieniędzy.Ale tak jak pisałem już setki razy-tutaj smarują posty sami bogaci ludzie.Nowy dom,kreska w banku (do oddania 2x tyle co pożyczone),10cm styropianu na ścianie,2 kominy palne,4 wentylacyjne,kominek,kocioł na ekogroszek,solary,klimatyzacja itd.

Burżuje.

Gość TwojPan
...

Dla wielu osób taka osoba jak ja to "klopot" , bo niszczy ich misterny plan , że grzanie kotłem na paliwa stałe jest niesamowicie kosztowne ...

kaszpir,lecę do pracy,szkoda czasu na rozmowy,co i Tobie radzę.

Ja takich ludzi jak Ty nie jestem w stanie pojąć-bo nigdy nie miałem takiej ilości floty (kasy)na takie fanaberie.

Kupujesz drugi dom na przełomie kilku lat.Pierwszy kupiłeś nowy,ale z archaicznym systemem ogrzewania.

Straciłeś bezmyślnie pieniądze.Nadal tracisz czas,miejsce itd.

O co w tym wszystkim chodzi?Jak masz tak dużo floty w portfelu i zbywa ci-chętnie przytulę parę groszy-brakuje mi na PC :)

Pozdrawiam.

Prądem drog być nie musi. Wrzucam po raz któryś skan rozliczenia. Proszę zwrócić uwagę na ilość kwh w podanym okresie, jest to dla 5 osobowej rodziny w 100m2 domu ogrzewanie prądem i normalne zużycie bytowe plus inudkcja. Dodatkowo w podanym zakresie czasu był wykorzystwany gaz do podgrzania wody i dogrzania w większe mrozy pod -24'C w kwocie około 170 zł jak dobrze pamiętam (w tym roku gaz został już całkowicie wyeliminowany z grzania).

prad.jpg

Prawdą jest jednak że aby ogrzewać prądem trzeba wiedzieć jak robić to efektwynie odpowiednio do przypadku. Najlepszą inwestycją jest dobra izolacja i szczelność budynku. Jak dobrej izolacji brak to wtedy odpadają takie rzeczy jak podłogówki elektryczne na parterze jeżeli podłoga jest na gruncie...

jak nie wiesz nic na ten temat, to się nie wypowiadaj

można mieć ponad 80% w taniej taryfie bez żadnych wyrzeczeń w G12w...

sam prąd bytowy mam 75% w taniej, bez wyrzeczeń - oczywiście tutaj wiele zależy od trybu życia...ja mam taki a nie inny

Edytowane przez JTKirk

To że szukam oszczedności to chyba normlane. Jakoś osoby które grzeją prądem czy pompą ciepła tez grzeją tylko w II taryfie i szukają w ten sposób oszczędności. To chyba normalne że każdy chce ograniczać koszty ogrzewania ...

naprawdę nie widzisz różnicy ekogroszek/miał a G11/G12w ??

jeśli nie, to współczuję bardzo...

Gość TwojPan
Nie trzeba grzać w g12 ja w g11 prądem za sezon przyjmijmy 6 miesięcy wychodzę dobrze poniżej 1500 zł za ogrzewanie w nienajlepiej izolowanym domu 100m2 ( 5/8 cm styro w podłodze, 10 cm ściany, 25/35 wełny w dachu). A g12 można wykorzystać, czemu nie...?

Dlatego niezbędny jest zakaz stosowania kotłów na paliwo stałe w nowych domach lub/i wyznaczenie stref w MPZP gdzie takiego procederu nigdy nie będzie.I niech każdy wybiera gdzie lokalizować dom.

Rozumiem sytuację starych domów (kamienic) gdzie termomodernizacja może być bardzo kosztowna.Rozumiem sytuację w innych przypadkach,obecnie nie mam nawet możliwości podpięcia kotła na ekogroszek w starej kamienicy-korzystam z części korytarza piwnicy,gdzie mieści się malutki zasypowy Cichewicz.

Ja osobiście nie widzę sensu,zmiany formy ogrzewania w miejscach gdzie prowadzę działalność/mieszkam.Skoro wokół panuje smog.

Straciłem sporo czasu i pieniędzy na okiełznanie procesu spalania.Nowy kocioł,sterownik,a moi sąsiedzi dalej palą petami.Na przełomie roku,trzykrotnie w kamienicy obok strażacy gasili palący się komin.

Prądem drog być nie musi. Wrzucam po raz któryś skan rozliczenia. Proszę zwrócić uwagę na ilość kwh w podanym okresie, jest to dla 5 osobowej rodziny w 100m2 domu ogrzewanie prądem i normalne zużycie bytowe plus inudkcja. Dodatkowo w podanym zakresie czasu był wykorzystwany gaz do podgrzania wody i dogrzania w większe mrozy pod -24'C w kwocie około 170 zł jak dobrze pamiętam (w tym roku gaz został już całkowicie wyeliminowany z grzania).

[ATTACH=CONFIG]372449[/ATTACH]

Prawdą jest jednak że aby ogrzewać prądem trzeba wiedzieć jak robić to efektwynie odpowiednio do przypadku. Najlepszą inwestycją jest dobra izolacja i szczelność budynku. Jak dobrej izolacji brak to wtedy odpadają takie rzeczy jak podłogówki elektryczne na parterze jeżeli podłoga jest na gruncie...

Wklej całą fakturę. U mnie za 2500 kWh w G11 wychodzi 1400 zł u Ciebie 600 buhahahahaha. Napisz gdzie mieszkasz a wybuduję się koło Ciebie i obiecuję że nie zakopcę , no chyba że szlugiem.

jak nie wiesz nic na ten temat, to się nie wypowiadaj

można mieć ponad 80% w taniej taryfie bez żadnych wyrzeczeń w G12w...

sam prąd bytowy mam 75% w taniej, bez wyrzeczeń - oczywiście tutaj wiele zależy od trybu życia...ja mam taki a nie inny

Rozumiem że żyjesz w nocy, śpisz w dzień . Wszystko też zależy od tego kto jak rozumie słowa "wyrzeczenia " i " tryb życia " hehe :p

Edytowane przez lolson28
a dopisałem sobie a co

naprawdę nie widzisz różnicy ekogroszek/miał a G11/G12w ??

jeśli nie, to współczuję bardzo...

A jaka jest różnica pomiędzy miałem a ekogroszkiem ?

Bo widze że dla niektórych miał to jakaś trauma i koszmar ...

Miał to normalny ekogroszek , tyle o mniejszej gramaturze i tyle ...

Powstaje go najwięcej podczas "produkcji" (kruszenie) i dzięki temu że jest w największej ilości "produkowany" jest sprzedawany w niższej cenie ...

Oosby które zmieniają taryfę z G11 na G12 lub G12w robią to w imię szukania oszczędności i to samo ludzie robią szukają tańszego opału lub zmieniając ekogroszek na miał i nie widzę tutaj niczego niestosownego ...

Ja nie oczuwam żadnego dyskomfortu paląc miałem.

Ja osobiście nie widzę sensu,zmiany formy ogrzewania w miejscach gdzie prowadzę działalność/mieszkam.Skoro wokół panuje smog.

Straciłem sporo czasu i pieniędzy na okiełznanie procesu spalania.Nowy kocioł,sterownik,a moi sąsiedzi dalej palą petami.Na przełomie roku,trzykrotnie w kamienicy obok strażacy gasili palący się komin.

No widzę nastepny z gebą pełną frazesów i rad dla innych , który sam TRUJE okolicę swoim ŚMIECIUCHEM , bo jak inni trują to ja też moge truć ...

Cholerny "ekolog" który widzi dym u innych , który poucza innych a sam truje śmieciuchem ...

Śmieciuchem NIE DA się spalać poprawie opału.

W nowoczesnym kotle na paliwo stałe dawka opalowa jest podawana w gramowych dawkach i sterownik wylicza odpowiednią siłę i dlugośc nadmuchu aby taka mała dawka paliwa była spalona prawidłowa ...

Gość TwojPan

Ja nie oczuwam żadnego dyskomfortu paląc miałem.

Pod warunkiem,że jest spalany poprawnie-i o ile w kotłach na eko można to uczynić,to w zwykłym śmieciuchu jest już inaczej.Musiałbyś zobaczyć,jak moi sąsiedzi palą miałem od dołu i jak wygląda kilkuletnia dachówka wokół ich komina (drudzy palą sosnowym drewnem).

Dyskomfortu piszesz hmm...Pył przy zasypywaniu podajnika,pył przy wyciąganiu szuflady itd.

Ok.Komfort jest rzeczą niemierzalną.To co dla jednych jest komfortem,dla drugich jest dyskomfortem.

Gość TwojPan
Miałeś iść do pracy. Nie , nie mam.

Właśnie wychodzę.

Ok,to pomyśl że 70% z tych co tu smarują ma kreskę w banku.I nie przeraża ich,że zamiast 100k pln spłacą ok 180k pln i że to przepaść,a na pewno nie jest to forma tego o czym każdy z nich pisze-czyli opłacalności.Ale każdy z nich,ładuje kocioł na ekogroszek do 100-160m2 domu i robi to dla oszczędności-płacąc frajerskie pieniądze bankom.Wywalić taką kasę więcej,a ładować kocioł na eko do piwnicy bo taniej będzie grzać węglem....Za te procenty i odsetki oddane za frajer-można by było grzać prądem do końca ich dni.Bez centymetra styro na ścianie.

Gdzie tu oszczędność?

Widzisz tu logikę?

Pozdrawiam.

Już mnie nie ma.

Edytowane przez TwojPan