lolson28 08.11.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Widzisz tu logikę? Oj, tu logiki to na pewno nie ma . Zgadzam się z Tobą w kwestii kredytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.11.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 No widzę nastepny z gebą pełną frazesów i rad dla innych , który sam TRUJE okolicę swoim ŚMIECIUCHEM , bo jak inni trują to ja też moge truć ... Cholerny "ekolog" który widzi dym u innych , który poucza innych a sam truje śmieciuchem ... Nie jestem żadnym ekologiem.Pragnę jedynie wprowadzenia zakazu palenia węglem w nowych domach,albo wyznaczenie stref gdzie tego robić nie wolno. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.11.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Czepiasz się Kaszpir. Ten "Cichewicz" jest naprawdę malutki. Na koniec powiem ci tak. Ja wyprowadzam się z zadymionego miasta,bo kilkanaście lat tułałem się po świecie i mnie na to stać.To ,że moje dziecko choruje notorycznie z powodu zanieczyszczonego powietrza,sprawiło że decyzja jest prosta.Wioska,tania działka pod lasem,mały domek z dużym ogrodem.I koniec z zasypowcem czy innym kotłem.End.Pewnie następny kupi mieszkanie i dalej będzie tam palił. Ale pomyśl o tych,których dzieci chorują a ich nie stać na taką zamianę na jaką było mnie stać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.11.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Pod warunkiem,że jest spalany poprawnie-i o ile w kotłach na eko można to uczynić,to w zwykłym śmieciuchu jest już inaczej.Musiałbyś zobaczyć,jak moi sąsiedzi palą miałem od dołu i jak wygląda kilkuletnia dachówka wokół ich komina (drudzy palą sosnowym drewnem). Dyskomfortu piszesz hmm...Pył przy zasypywaniu podajnika,pył przy wyciąganiu szuflady itd. Ok.Komfort jest rzeczą niemierzalną.To co dla jednych jest komfortem,dla drugich jest dyskomfortem. Ale o czym Ty piszesz ? Czy ja spalam miał zasypowcem ? NIE ... Spalam kotłem z palnikiem APPM-1 stworzonym do spalaniu miału. Kotłem z podajniknikiem który podaje opał w dawkach po około 18gram na sekundę. Opal który jest spalany z odpowiednio wyliczonym przez sterownik nadmuchem i siłą nadmuchu. Wystarczy zobaczyć w link u mnie w podpisie i zobaczyć jak zmienia się moc kotła a jaką pracuje , zmienia się nonstop ... To nie dwustan gdzie kociol idzie na max pelną moca a później sie kisi w podtrzymaniu , tutaj proces spalania caly czas idzie ze zmienną mocą i co chwię zmieniają się dawki opału ... Nie wrzucam opału szufelką. Robi to za mnie precyzyjnie podajnik. Miał kupuje pakowany w worki. Mam swój sposób załadunku o którym już pisałem wielokrotnie (cały worek do podajnika i powoli wyjmuję pusty worek). Pylenia brak. Masz opinie i doświadczenia tak jak większość ze spalaniu opału w śmiecichach , gdzie ludzie nie potrafią a nawet jakby potrafili to nie spalą dobrze opału. Edytowane 8 Listopada 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.11.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Na koniec powiem ci tak. Ja wyprowadzam się z zadymionego miasta,bo kilkanaście lat tułałem się po świecie i mnie na to stać.To ,że moje dziecko choruje notorycznie z powodu zanieczyszczonego powietrza,sprawiło że decyzja jest prosta.Wioska,tania działka pod lasem,mały domek z dużym ogrodem.I koniec z zasypowcem czy innym kotłem.End.Pewnie następny kupi mieszkanie i dalej będzie tam palił. Ale pomyśl o tych,których dzieci chorują a ich nie stać na taką zamianę na jaką było mnie stać.... Życzę Ci abyś nie miał sąsiadów którzy niepoprawnie spalają paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wklej całą fakturę. U mnie za 2500 kWh w G11 wychodzi 1400 zł u Ciebie 600 buhahahahaha. Napisz gdzie mieszkasz a wybuduję się koło Ciebie i obiecuję że nie zakopcę , no chyba że szlugiem. Kolego pisze żebyś zwrócił uwagę na zużycie a nie koszt! Obecnie place za prąd 58 groszy za kwh wliczając wszystkie opłaty wez pomóż sobie nawet po swojej stawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.11.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Kolego pisze żebyś zwrócił uwagę na zużycie a nie koszt! Obecnie place za prąd 58 groszy za kwh wliczając wszystkie opłaty wez pomóż sobie nawet po swojej stawce. Pisać możesz co chcesz . Forum wszystko przyjmie. Ja Ci napisze że masz w domu 17 stopnii a do oświetlenia używasz świeczek. Łykniesz to ? Albo napisze Ci że zużywam 10 metrów drewna na 220 metrów domu na sezon i mam 23 stopnie w domu przez całą dobę . Łykasz ? Albo napiszę Ci że mam zużycie energii na poziomie 3000 kWh rocznie. Da radę ? Temat jest o zakazie palenia węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Pisać możesz co chcesz . Forum wszystko przyjmie. Ja Ci napisze że masz w domu 17 stopnii a do oświetlenia używasz świeczek. Łykniesz to ? Albo napisze Ci że zużywam 10 metrów drewna na 220 metrów domu na sezon i mam 23 stopnie w domu przez całą dobę . Łykasz ? Albo napiszę Ci że mam zużycie energii na poziomie 3000 kWh rocznie. Da radę ? Temat jest o zakazie palenia węglem Innej odpowiedzi nie można było się spodziewać tak temat jest o tym i o tym piszemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.11.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Pani z forum,po tym jak napisałem nawet z przaśnym komentarzem,że mam dosyć palenia w kotłach na paliwo stałe i mam zamiar (już zbudowałem) dom bez kominów-zwietrzyła sensację.Ankietę chciała zrobić-kurna a samo forum daje pole do popisu dla węglem,kotłami,pompami i piz..mi chyba jeszcze karmionych. Nic tylko płakać ze śmiechu. Nie mam ŻADNEGO komina w domu. I tak chcę żyć. A moim zdaniem komin dodaje uroku budynkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.11.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A moim zdaniem komin dodaje uroku budynkowi. Z zewnątrz czy wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.11.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dopóki węgiel jest w kopalniach , dopóty będzie spalany. Zakazu nie będzie. Milioner, lekarz, farmaceuta, duchowny i grabarz też muszą zarobić. Wbijcie sobie to do głów. Wracam do pracy, bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.11.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Z zewnątrz czy wewnątrz? Co za pytanie? Oczywiście, że z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.11.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A moim zdaniem komin dodaje uroku budynkowi. Taaa, tak jak antena na dachu w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.11.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Co za pytanie? Oczywiście, że z zewnątrz. To zrób sobie atrapę, w czym problem? A może tobie chodzi o dymiący komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 08.11.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 W zwykłych kotłach nie da się. Nawet spalając bezdymowo zatruwasz okolicę rakotwórczymi dioksynami, furanami i WWA. Drogi Kolego, jedyne spalanie nietrujące, to spalanie czystego wodoru w czystym tlenie. Ale i tak ciepełko wyzwolone ulegając rozproszeniu nieco temp. atmosfery podniesie. Chodzi o to, że spalanie bezdymne to emisja wielokrotnie niższa, niż kopciuchowa. Nie uwierzycie: w moim zapyziałym miasteczku gdzie zabudowa wysoka (ogrzewana gazem z lokalnych osiedlowych kotłowni) zwarta otoczona jest niskimi i tez zwartymi budynkami tzw. jednorodzinnymi. a w każdym z nich komin walący smrodem. Nie było można mieszkania przewietrzyć. I stal się cud!!! Poważnie. Przeszkolono strażników miejskich i zaczęły się kontrole. Przywalili nieco mandatów za spalanie odpadków, liści itp. Wieść poszła w lud i jak ręką odjął. Już od tygodnia można wietrzyć wieczorem czy nad ranem mieszkania w wysokich budynkach. Nawet jeśli słabiej widać, to z powodu mgły jedynie. Jaki pierwszy wniosek z tego? Bat, panie - bat i zero pobłażliwości. p.s. na lokalnym forum wskakiwali, że jak im dopłaca to oni będą palić porządnie, jak im kontener pod sama działkę podstawią, to oni tam zielsko i liście wrzucać będą itp. pierdy. Ale gdy się dowiedzieli ile kosztuje nie wpuszczenie kontroli, to siedli na doopskach. Oby tak zawsze i wszędzie. Ale się rozmarzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 08.11.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A moim zdaniem komin dodaje uroku budynkowi. Drogi Kolego, niegdyś "uroku' dodawały domkowi tynki z wklejonymi kawałkami talerzy rozbitych, lusterek itp. Obecnie w okresie zimowym "uroku" dodają okutane chałupy lampkami przeróżnistymi, reniferki, a latem krasnale w ogródkach. De gustibus non est disputandum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.11.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Rozumiem że żyjesz w nocy, śpisz w dzień . Wszystko też zależy od tego kto jak rozumie słowa "wyrzeczenia " i " tryb życia " hehe nie, chodziło mi przede wszystkim o weekendy, które często spędzam w domu. Jedynie zmywarkę puszczam w nocy na opóźnionym starcie, czasami(rzadko) tak samo pralka...reszta bez ograniczeń. I to daje 75% zużycia prądu bytowego w taniej taryfie. Ale nie dziwię się twojemu zachowaniu. Ileś lat wstecz, nie uwierzyłbym, ze będę korzystać z taryfy strefowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.11.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A jaka jest różnica pomiędzy miałem a ekogroszkiem ? Bo widze że dla niektórych miał to jakaś trauma i koszmar ... Miał to normalny ekogroszek , tyle o mniejszej gramaturze i tyle ... Powstaje go najwięcej podczas "produkcji" (kruszenie) i dzięki temu że jest w największej ilości "produkowany" jest sprzedawany w niższej cenie ... Oosby które zmieniają taryfę z G11 na G12 lub G12w robią to w imię szukania oszczędności i to samo ludzie robią szukają tańszego opału lub zmieniając ekogroszek na miał i nie widzę tutaj niczego niestosownego ... Ja nie oczuwam żadnego dyskomfortu paląc miałem. no pozostaje współczuć... zmieniając G11 na G12w nic nie zmienia się jeśli chodzi o zasyfienie otoczenia, natomiast przesiadając się z "ekogroszku" na miał, tego syfu jest jakby więcej..... chociażby dlatego, że musisz go więcej spalić, żeby tyle samo energii uzyskać, to jest więcej zanieczyszczeń proponuje od razu kupno mułu, to dopiero będzie oszczędność (też jest legalnie dostępny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.11.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ale nie dziwię się twojemu zachowaniu. Ileś lat wstecz, nie uwierzyłbym, ze będę korzystać z taryfy strefowej... Ja do tej pory się dziwię, że tak mało ludzi z tego korzysta. Po odjęciu ogrzewania nadal rachunki są u mnie o około 20% niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.11.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 no pozostaje współczuć... Nie ma śmiacia To jest żałosne... Kaszpir nie wie nawet ,że można inaczej.Wie natomiast dobrze,że puścił kupę floty psu w tyłek.Kupił nowy dom,z archaicznym kotłem i został ...palaczem. To jest przykład na to,że trzeba wprowadzić zakaz stałopalnych kotłów w nowych domach.Trzeba tego zakazać,bo zaostrzenie norm takich jak NF 40 dla budynków niskoenergetycznych -w praktyce niczego nie zmieni.Wprowadzą NF 40,a koleś jeden z drugim przyklei 20cm styropianu na elewacji,a i tak do kotłowni-hop i kociołek 16-20kW,z rusztem awaryjnym rzecz jasna.trzeba jakoś te durackie normy odrobić A gdyby naród był inny,w małych wspólnotach (starych domów) nie królowałby przewymiarowany kocioł w każdej piwnicy-tylko jedna i czysta kotłownia-nawet na dobry kocioł na eko.Ale do tego trzeba nakazu-bo dobrej woli nie ma i nigdy nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts