Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"trzeba wprowadzić zakaz stałopalnych kotłów w nowych domach."

Potrafisz sobie wyobrazić to, co powiedziałby Tobie właściciel tartaku czy producent klepki podłogowej, który buduje sobie dom?

A co by dodał, jakbyś mu "unijnie" kazał utylizować za opłatą odpady?

:lol:

Adam M.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrafisz sobie wyobrazić to, co powiedziałby Tobie właściciel tartaku czy producent klepki podłogowej, który buduje sobie dom?

Adam M.

Jeżeli to jest poważny producent a nie pierdoła, to nie będzie bezsensownie czasu marnował na upierdliwe palenie klepkami w swoim domu. Przerobi na pellet, sprzeda, a sam ogrzeje się prądem lub gazem :)

[...]

I stal się cud!!! Poważnie.

Przeszkolono strażników miejskich i zaczęły się kontrole. Przywalili nieco mandatów za spalanie odpadków, liści itp. Wieść poszła w lud i jak ręką odjął. Już od tygodnia można wietrzyć wieczorem czy nad ranem mieszkania w wysokich budynkach. Nawet jeśli słabiej widać, to z powodu mgły jedynie.

Jaki pierwszy wniosek z tego?

Bat, panie - bat i zero pobłażliwości.

p.s. na lokalnym forum wskakiwali, że jak im dopłaca to oni będą palić porządnie, jak im kontener pod sama działkę podstawią, to oni tam zielsko i liście wrzucać będą itp. pierdy. Ale gdy się dowiedzieli ile kosztuje nie wpuszczenie kontroli, to siedli na doopskach.

Oby tak zawsze i wszędzie.

Ale się rozmarzyłem.

Jeśli można to poproszę na PW namiary do tematu na forum i uchwały czy tam innego rozporządzenia gminy. Dziękuję :)

U mnie ulotka w skrzynce pocztowej...

"Jedenaste.. Nie pal śmieci ! Jeśli zauważyłeś, że ktoś w Twoim sąsiedztwie spala niedozwolone rzeczy - ALARMUJ ! "

Straż Miejska: tel. ..... Urząd Miasta i Gminy: tel. ..... Policja: 997 lub 112

Biuro: .Nowoczesna ...... ul. ......

#1 W domowych piecach nie wolno spalać: plastykowych butelek, płyt wiórowych, etc...

#2 Badania dowodzą, że spalanie odpadów może prowadzić do wystąpienia śmiertelnych chorób jak: uszkodzenia mózgu, zawał serca, nowotwory płuc, astma i wiele innych.

Edytowane przez Alessandro

Gość TwojPan

Adam M.

Mentalności takich jednostek nie poskładamy do kupy.Trzeba zrobić to prawem.Jednym dla wszystkich.A najbiedniejszymi,realnie-nie na papierze,powinno się zająć Państwo.

Gość TwojPan
U mnie ulotka w skrzynce pocztowej...

"Jedenaste.. Nie pal śmieci ! Jeśli zauważyłeś, że ktoś w Twoim sąsiedztwie spala niedozwolone rzeczy - ALARMUJ ! "

Straż Miejska: tel. ..... Urząd Miasta i Gminy: tel. ..... Policja: 997 lub 112

Biuro: .Nowoczesna ...... ul. ......

#1 W domowych piecach nie wolno spalać: plastykowych butelek, płyt wiórowych, etc...

#2 Badania dowodzą, że spalanie odpadów może prowadzić do wystąpienia śmiertelnych chorób jak: uszkodzenia mózgu, zawał serca, nowotwory płuc, astma i wiele innych.

Szkoda kasy na ulotki-i tak pójdą z dymem.Era konfidentów już za nami.Brakuje ery prawa.

"Jeżeli to jest poważny producent a nie pierdoła, to ..."

Życia nie znasz i w tartaku w życiu nie byłeś!

Bandę "bolków" pracujących nawet nie za michę a za zwykłe piwo ma.

Myślisz, ze widuje swoją kotłownię?

Adam M.

Ulotki dobre na rozpałkę.

Papier nie kredowy, dobrze "chwyta".

Tylko jakoś coraz mniej rozpałki mi dostarczają pod próg...

Wyborczą mam kupować?

No, tez dobrze się pali i stron ma trochę...

A było już tak fajnie...

Co rano dzienną rozpałkę miałem...

Adam M.

"Jeżeli to jest poważny producent a nie pierdoła, to ..."

Życia nie znasz i w tartaku w życiu nie byłeś!

Bandę "bolków" pracujących nawet nie za michę a za zwykłe piwo ma.

Myślisz, ze widuje swoją kotłownię?

Adam M.

A to ten bidulek buduje swój nowy dom w tartaku? A to zmienia postać rzeczy :)

Drogi Kolego,

jedyne spalanie nietrujące, to spalanie czystego wodoru w czystym tlenie. Ale i tak ciepełko wyzwolone ulegając rozproszeniu nieco temp. atmosfery podniesie.

Chodzi o to, że spalanie bezdymne to emisja wielokrotnie niższa, niż kopciuchowa.

Z tym nie ma co dyskutować, bo to oczywiste patrząc na świadomość palaczy. Natomiast da się spalić "czysto" (znaczy o tyle czysto, że bez kopcenia) węgiel w zasypowcu. Jest na forum wielu ludzi (np. lysy1), którzy to udowadniają i niejednokrotnie mają czystsze w komorze spalania śmieciuchy niż niektórzy rzekomo idealnie "czysto" spalające podajnikowce. Z mojego węglowego komina też się nie uświadczy dymu w fazie spalania węgla, poza 15 min. w fazie rozpalania z drewna (ale i tego czasem udaje się uniknąć). Wszystko bowiem rozbija się o palacza, a palaczy świadomych jest mało, za mało. I to w każdej grupie, choć niewątpliwie w przypadku podajnikowca trudniej coś spieprzyć. Wszystko dlatego, że ludzie z natury leniwi są. Tak czy siak, mnie nikt nie musi groźbami zmuszać aby problem widzieć (także u siebie), dyskutować o problemie i próbować go rozwiązywać. Obecnie czekam na regulacje związane z gruntem i montuję gaz ziemny w starym durszlaku (nie zamierzam wymieniać węglowca na innego węglowca tylko z podajnikiem), jednocześnie budując nowy dom bez obciachowych kominów.

Bat, panie - bat i zero pobłażliwości.

Niestety na niektórych tylko i wyłącznie bat działa i to głównie jak wali po kieszeni.

Edytowane przez Myjk

Gość TwojPan
"zainstalował sobie w nim gaz������ "

Głupców się nie sieje.

Sami się rodzą.

Adam M.

Trzeba rozgraniczać to z czego się ma na chleb,a to czym się ogrzewamy.

Jak prowadzę serwis opon ,to znaczy że mam palić zużytymi?

Analogicznie-jeśli gość prowadzi tartak,czy musi opalać dom drewnem?Ależ to typowo polskie myślenie....

Adam,jesteś mądry gość,ale to co ostatnio piszesz jest chyba wynikiem starości :)

Gość TwojPan
Nie.

Ja, widzisz, znam kotły zgazowujące.

Czyż nie gazem, namawiacie - aby palić?.

Adam,po raz kolejny mam wrażenie ,że większość tu piszących chce żyć wiecznie.Przez pół życia targać worki,zgazowywać drewno,wynosić popiół,rąbać,ciąć itd.Wszystko po to,aby w nowym domu ogrzewanie było "opłacalne" i stanęły w nim dwa kominy,kominek i kocioł na eko.

Pytam po raz kolejny.Ilu ludzi wybudowało dom za gotówkę,a ilu wzięło lichwiarską kreskę w banku i odda 100% tego co pożyczyło?Ilu wtedy myślało,że to nieopłacalne,co?Ilu wtedy myślało,że to wyciąganie kasy z jego kieszeni?Za te odsetki,można do końca życia ogrzewać taki dom czystym prądem,bez JEDNEGO cm styropianu na ścianie.

Kiedyś na forum brylował gość o nicku Rezi.Po krótce,zwolennik teorii,że każdy powinien mieć swój dom,nawet w 100% skredytowany.Pamiętam,jak czytałem jego posty i dyskusje z tymi,co uważali ,że pożyczanie na dom to totalna katastrofa finansowa.Ktoś tu napisał,że nie każdy musi mieć dom.Zgadzam się w 100%.Jeśli ma go wybudować i palić oponami i petami lub nawet węglem,to lepiej niech go nie buduje.

"...że większość tu piszących chce żyć wiecznie.Przez pół życia targać worki,zgazowywać drewno,wynosić popiół,rąbać,ciąć itd...."

No, rozsądni, myślący, akurat tak chcą!

A ci ekoprzemądrzali i , wybaczcie, ekopierdolnięci, to filtry EU7 by chcieli, gwarancji na lat 10 na wszystko, sterylności, wygody posuniętej do absurdu...

A to prosta droga do wielkiego brzuszyska, trzęsącego się łba, wiecznie zaślinionej gęby i kilku gości w głowie czy gnatach - Niemca co ci herbatę wylewa czy Anglika, co ci wszystko chowa (albo na odwrót to robią... dranie! nie pamiętam).

Ci co wory noszą, łapy brudzą i nie zawsze czas maja je doszorować zanim kanapkę w nie wezmą - w leciech będąc młodziaków zaginają z matmy czy geografii.

A dodatkowo...

Są STALE i PRAKTYCZNIE przygotowani do odparcie nawet ataku potworów-zombi!!! :lol: :lol: :lol:

Co im tam jakieś "zielone ludziki"...

Zwykle ani oni ani ich dzieciarnia alergii nijakich nie miewa...

Powiedz tu teraz i się nie zarumień - TO JEST GÓWNO WARTE!

EKO SIĘ LICZY!!!

Adam M.

Za te odsetki,można do końca życia ogrzewać taki dom czystym prądem,bez JEDNEGO cm styropianu na ścianie.

Cóż za marnowanie energii. Pokaż mi kogoś kto w taki sposób myśli, nie przeleję do banku to przeleję do elektrowni. Tak , wiem wiem o czym myślałeś.

Pamiętaj też o jednym że ten wątek nie jest tylko o paleniu węglem w nowych domach a o ogólnym zakazie palenia węglem. Także zamiast pouczać starszego pana idź do sąsiada i jego nauczaj żeby Ci mniej dymił .

Dziś w drodze do pracy obserwowałem sobie kominy swój i sąsiada. Obaj mamy kotły na eko, sąsiad kupił nawet lepszy ekogroszek (bo ja ruska z lokalnego składu, a on workowany dobry polski eko).

U mnie z komina nie widać w ogóle dymu podczas pracy kotła, a u sąsiada dymi, jak parowóz. I to nie jest wąska stróżka dymu, tylko kłęby siwego dymu na pół kamienicy.

Dlaczego taka różnica?