Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Był to cytat pierwszy z brzegu, faktem jest że zwrot inwestycji to z reguły kilkanaście lat pod warunkiem że się nic nie zepsuje. Gruntówek się nie serwisuje ale taka pompa z wykonaniem wymiennika poziomego czy też pionowego to nie dodatkowe 10-15 procent jak piszesz tylko sporo więcej. Wytrzymałość również jest wielką niewiadomą, a zgodzimy się że naprawa tania nie będzie, jak na razie przeważają wpisy że mam od roku czy dwóch i jest OK, jak po 15 czy 20 latach napiszą to samo to mnie przekonają. Na chwilę obecną o PC można powiedziec że to czyste źródło ogrzewania, nic więcej. Jak mówiłem za jakiś czas jak ceny siłą rzeczy znormalnieją to inwestorzy sami będą o to pytali.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
I znowu świadomie manipulujesz, jak kilka postów wyżej, świadomie piszesz bzdury aby nie wyszła za duża różnica w kwocie i aby wyszło na twoje. Uwierz mi że inwestorzy, projektanci, wykonawcy, poza marginalnymi przypadkami to nie idioci i gdyby faktycznie chodziło o takie kwoty jak podajesz to 2/3 ogrzewałoby PC. Wpisz sobie w google magiczne hasło "koszt instalacji pompa ciepła" to wyjdą realne kwoty CAŁKOWITEJ inwestycji zaczynające się od 30-40 tys. zł tak aby w każdych warunkach ogrzać dom i zaspokoić potrzeby mieszkańców w CWU. W większości opracowań twierdzą że sama powietrzna PC którą wskazałeś przy dużych mrozach może nie wystarczyć, przydałyby się do niej kolektory. Gruntowa PC to z kolei dodatkowo m.in. koszt kolektora poziomego czy też pionowych odwiertów. Wiesz dobrze że nie wystarczy kupić na allegro tej pompy ciepła którą wskazałeś i wstawić jej do suszarni i w zimie przy temp. -20 czy -25 mrozu będziesz miał komfort.

Przykładowy cytat z jednej strony

"Dość często spotyka się opinię, że instalacja z PC jest całkowicie bezobsługowa i użytkownik ponosi w czasie eksploatacji jedynie koszt zakupionej energii elektrycznej. Nie do końca jest to prawda. Jak każdy system instalacje te wymagają serwisu, przeglądów i obsługi.Do kosztów eksploatacyjnych instalacji z pompą ciepła zaliczamy okresowe badanie stanu instalacji i jej ewentualna modernizacja, koszty wymiany filtrów (pompa ciepła woda-woda), wymiana siłowników, ewentualnie zaworów, a w przypadku wycieku czynnika roboczego – koszt ponownego napełnienia instalacji.Poza tym, kosztem eksploatacyjnym będą również okresowe serwisy pomp ciepła, dokonywane przez autoryzowany serwis producenta, co z reguły wiąże się z warunkiem utrzymania gwarancji na urządzenie. Koszty te nie są małe i w zależności od wielkości urządzenia mogą wahać się od 1500–7000 złotych.Producenci i dystrybutorzy różnie określają czas zwrotu inwestycji, jaką jest pompa ciepła.Przy obecnych cenach pomp ciepła, obliczany koszt zwrotu kosztów inwestycyjnych pomp ciepła wynosi średnio 5–15 lat – w zależności od wielkości i awaryjności instalacji. Najszybciej zwróci się inwestycja w pompy ciepła w porównaniu do instalacji wykorzystujących piece na olej lub gaz oraz piece elektryczne. W przypadku, gdy PC chcielibyśmy zastosować zamiast pieca na paliwo stałe okres ten znacznie się wydłuża i odpowiednio, dla ekogroszku wynosi ok. 10 lat dla węgla lub miału ok. 20–25 lat. Okres zwrotu inwestycji można skrócić dbając o prawidłowe ocieplenie domu, odpowiednią optymalizację systemu i zastosowanie m.in. rekuperacji oraz ogrzewania niskotemperaturowego z automatycznym"

Gdybyś tak napisał to byłbyś wiarygodny bo inaczej to tylko jak to masz w zwyczaju- forumowy bełkot. Jeśli z czasem koszty inwestycji w tego typu źródło ciepła zejdą powiedzmy o połowę to będzie można wrócić do tematu.

Mam nadzieję że nie będziesz juz więcej wyskakiwał ze swoimi nierzetelnymi i świadomie zmanipulowanymi wyliczeniami i swoim sztandarowym "piec+komin za 17 tysi możesz mieć za to PC".

Piszesz bzdury,dla kolegi niedowiarka z wątku elektrycznego rzuciłem zapytanie do firmy polecanej przez Panasonic Polska z jego regionu(Gdynia) i otrzymałem ofertę na pompę 9kW z montażem,uruchomieniem+zaobnik cwu 300l za cenę za całość 20500zł brutto.

Po południu wkleje ją bo piszę z fona.

Tutaj wychodzi Wasza nieznajomosc tematu i mit,że wungiel jest najtańszy a to g... prawda.

Podobnie jest w aspekcie technicznym,powietrzna spokojnie nagrzeje dom i cwu nawet przy największych mrozach.

Także proponuje wyjść z kotłowni i zorientować się co się dzieje na zewnątrz ...

Podsumowania, podsumowania. No to i ja podsumuję. Palę węglem chociaż owszem - mam alternatywę. Spalam około 4 ton dobrego ekogroszku - dom 235 m2, dość słabo ocieplony, 25 -cio letni. Statystyczny Kowalski zakładając w domu o podobnym zapotrzebowaniu pompę podobną do tej kolegi Varme.... zużyje około 12 ton węgla za sezon. Gdyby chciał go ogrzać czystym prądem - około 35 ton. Tak wynika z charakterystyki produkcji prądu w Polsce. To prosty rachunek - udział w produkcji energii elektrycznej poszczególnych paliw, sprawność bloków elektrowni, wartość opałowa poszczególnych paliw. To znaczy - elektrownie za niego zużyją. Chociaż bardziej właściwym byłoby tutaj słowo - zmarnują. Mnie do ogrzania takiego domu wystarczą 4tony dobrego ekogroszku. Ja go zużyję, nie zmarnuję. Dlatego nawet nie rozważam ogrzewania prądem. Bo prąd to śmierć. Grzejący prądem najbardziej przyczyniają się do rozwoju branży górniczej w Polsce. Ich ogrzewanie jest najbardziej ze wszystkich kosztowne środowiskowo. Powtórzę - ten z pompą gruntową spali 12 ton tam, gdzie mnie potrzeba czterech. Ten Z Kospelem za 2,5 tysiąca spali 35 ton. W dodatku większość spalanego przezeń węgla ma dwu - trzykrotnie wyższą zawartość toksyn od spalanego przeze mnie ekogroszku.

Był to cytat pierwszy z brzegu, faktem jest że zwrot inwestycji to z reguły kilkanaście lat pod warunkiem że się nic nie zepsuje. Gruntówek się nie serwisuje ale taka pompa z wykonaniem wymiennika poziomego czy też pionowego to nie dodatkowe 10-15 procent jak piszesz tylko sporo więcej. Wytrzymałość również jest wielką niewiadomą, a zgodzimy się że naprawa tania nie będzie, jak na razie przeważają wpisy że mam od roku czy dwóch i jest OK, jak po 15 czy 20 latach napiszą to samo to mnie przekonają. Na chwilę obecną o PC można powiedziec że to czyste źródło ogrzewania, nic więcej. Jak mówiłem za jakiś czas jak ceny siłą rzeczy znormalnieją to inwestorzy sami będą o to pytali.

Pompy to przyszłość i sam mimo że mam piec na ekogroszek z podajnikiem tego nie neguję ...

Jednakże ceny obecne pomp ciepła powietrznych są delikatnie mówiąc chore , tak samo jak koszy podłączenia.

Ceny pomp powietrznych są minimum kilka razy zawyżone ...

Tak jak już wielokrotnie pisałem , pompa powietrzna ma konstrukcję zbliżoną do klimatyzatora SPLIT. Tyle że klimatyzator SPLIT można mieć już za niecałe 1000zł ...

Dodatkowo pompa ciepła powietrzna o dość dobrych parametrach to cena około 20tys brutto przy 23% VAT. A to jest sama pompa , do tego jeszcze montaż i oczywiście jak instalator słyszy słowo pompa ciepła to od razu usługa rośnie kilka razy bo to przecież "pompa" i to musi kosztować.

Co ciekawe , jak instalują zwykłą klimę , to jakoś ceny niższe , bo klima to już standard , więc ktoś kto zapłacił za klimę 1000-2000zł nie zapłaci duuuużo więcej za montaż ...

Ja sam w przyszłości planuję zakup pompy ciepła powietrznej , ale spokojnie czekam na duuuuuuuże spadki cen i lepsze parametry ...

To tylko kwestia czasu. Tak samo było z klimatyzatorami ...

Kiedyś klima była "tylko dla wybranych" i tylko fachowiec za kupę kasy mógł to "cudo" zamontować , a obecnie klimy są dostępne w marketach , często w zestawach do samodzielnego montażu (napełnione gazem , na szybkozłączkach) ...

Jedynie co to "zaboli" to handlarzy , bo obecnie mogą na pompie zarobić spokojnie kilka tysięcy , a w przyszłości już takiej kasy nie będzie ...

Więc nie ma się co dziwić że handlarze mocno "atakują" to forum , bo można wyhaczyć niezłą kasę :)

Arturo Robisz postępy, coraz bliżej do prawdy, było 17 tysi już jest 20500. Na początek dolicz teraz jeszcze went. mechaniczną. Jak juz to pojmiesz i opanujesz to przejdziemy do kolejnego etapu jakim jest czas zwrotu inwestycji.

Ja nie biorę tego z głowy, to o czym piszę zawarte jest w 3/4 linków które wyskakują po wpisaniu tego co podałem w wyszukiwarce. Poszukam jeszcze linku w którym jest wytłuszczone aby wybierając firmę instalatorską nie kierować się wyłącznie podawanymi przez nie kosztami samej pompy mającymi sugerować że jest to koszt CAŁKOWITY ponieważ to nieprawda. Dlatego też jeśli ktoś nowy zajrzy na forum po poradę i otrzyma go od takiego "rekordzisty forum" jak ty to się trochę zdziwi gdy odłoży 17 tysi na instalację PC (samej PC nie mówię tu o instalacji podłogówki itp.) i braknie. To nie jest również instalacja bezobsługowa że podaje się tylko suchy pobór prądu, a obsługa i utrzymanie tego jest znacznie droższa niż mojego kotła. Dlatego póki co mam kocioł, może kiedyś....

Jak widzisz mam kotłownię i mam czas na wszystko.

Edytowane przez slawekk1980`

Gość Arturo72
Arturo Robisz postępy, coraz bliżej do prawdy, było 17 tysi już jest 20500. Na początek dolicz teraz jeszcze went. mechaniczną.

Kolejna bzdura,kolejny mit,kolejna nie znajomość tematu.

Rekuperacja nie jest konieczna przy pompie,nie jest opłacalna inwestycją.

Co innego WM gdzie ona jest jedyną,skuteczna wentylacja w domu.

Gość Arturo72

Teraz pytanie,o ile instalacja pompy ciepła za 20,5tys.zł będzie droższa od kotła na ekogroszek,zasobnika cwu,wykonczonego komina,kotłowni,miejsca na opał ?

Oczekuje w odpowiedzi konkretnej kwoty.

Gdzie tu jest sens instalacji ekogroszka w nowobudowanym domu ?

Sens jest łatwo dostrzec - montując kocioł na ekogroszek i paląc w nim najlepszym dostępnym na rynku węglem ograniczam zużycie węgla 3 - 4ro krotnie. 3 do 4 razy więcej węgla niż ja musiałaby spalić elektrownia żeby nakarmić pompę zamontowaną w miejsce mojego kotła. Pochyleni nad losem tego świata - zapytajcie meteorologów jaki wpływ na gwałtowność Xaverego miał ten biały dym z kominów elektrowni który tak Was zachwyca. Policzcie, ilu istnień ludzkich potrzeba żeby zapłacić za Wasz komfort. Prąd to śmierć.

W każdej firmie profesjonalnie montującej PC dowiesz sie że właściwym jest wykonanie tego kompleksowo a więc m.in. z WM i solidnie wykonanym dociepleniem. Chyba że chcesz również przekonać innych że stać ich na montowanie PC za okazyjną cenę 20 tysięcy w budynku średnio ocieplonym z grzejnikami i went. grawitacyjną. Na siłę próbujesz wmówic że koszty są porównywalne i tylko niewiedza inwestorów powoduje że w to nie wchodzą ale to nieprawda. Uwierz że jak nie wiadomo o co chodzi to ludziskom idzie o pieniądze. Jak juz pisałem na chwilę obecną możesz powiedziec że jest to czyste źródło energi- i tego nie neguję- ale nie że jest to tania inwestycja. Trzeba najpierw więcej zainwestować i czekać na zwrot inwestycji- znowu podkreślę- pod warunkiem że nic się nie zepsuje, a naprawa tania nie będzie.

Nie jestes reprezentatywny w watku w kwestii palaczy! ;)

Ciebie stac na 235m2 i dobry ekogroszek! A tu sie rozchodzi o tych co mieszkaja pod lasem w domach za cene PC i pala najtanszym weglem, w najlepszym przypadku.

Reszta sie z nimi solidaryzuje i tez pali. ;)

:)

W moim najbliższym środowisku jestem jak najbardziej reprezentatywny. Mam setki klientów, sprzedaję im ekogroszek którym sam palę. W ogromnej, sięgającej 90% większości - ten najlepszy, pomimo tego że jest też najdroższy. Oni wszyscy obniżają zużycie węgla na potrzeby ogrzewania. Każdy z nich montując pompę w miejsce swojego kotła podniósłby owszem komfort swojego życia codziennego, być może nawet niewielkim a w każdym razie akceptowalnym nakładem finansowym. Jednak postępując tak przyczyniłby się do dalszej degradacji środowiska na skutek zwiększenia zapotrzebowania na brudny polski prąd. I nasilenia anomalii pogodowych. Prąd to śmierć.

Gość Arturo72
Arturo niezmordowany jesteś.. ja rozumiem, masz płacone od ilości postów

Nałóg ;)

Ale widzę sens,bo większość ekogroszkow nie ma pojęcia z czym co się je.Nie raz słyszałem,że do pompy trzeba dobrze ocieplic dom,że do pompy potrzebna jest rekuperacja,że pompy są kosmicznie drogie a to wszystko nie jest prawdą.Ja tylko tłumaczę ale fakt,ileż można ;)

Arturo Robisz postępy, coraz bliżej do prawdy, było 17 tysi już jest 20500. Na początek dolicz teraz jeszcze went. mechaniczną. Jak juz to pojmiesz i opanujesz to przejdziemy do kolejnego etapu jakim jest czas zwrotu inwestycji.

Ja nie biorę tego z głowy, to o czym piszę zawarte jest w 3/4 linków które wyskakują po wpisaniu tego co podałem w wyszukiwarce. Poszukam jeszcze linku w którym jest wytłuszczone aby wybierając firmę instalatorską nie kierować się wyłącznie podawanymi przez nie kosztami samej pompy mającymi sugerować że jest to koszt CAŁKOWITY ponieważ to nieprawda. Dlatego też jeśli ktoś nowy zajrzy na forum po poradę i otrzyma go od takiego "rekordzisty forum" jak ty to się trochę zdziwi gdy odłoży 17 tysi na instalację PC (samej PC nie mówię tu o instalacji podłogówki itp.) i braknie. To nie jest również instalacja bezobsługowa że podaje się tylko suchy pobór prądu, a obsługa i utrzymanie tego jest znacznie droższa niż mojego kotła. Dlatego póki co mam kocioł, może kiedyś....

Jak widzisz mam kotłownię i mam czas na wszystko.

Ja też myślałem że instalacja kotła na groszek to 15 tys z kotłownią. Tylko jak policzyłem ile kosztowała by mnie jakaś przyzwoita szopka na węgiel to wyszło dodatkowe 10 tys. ewentualnie samochód pod chmurką. Ale tego to nikt nie liczy. Do tego kombinacje z kupnem dobrego opału, syf, sprzątanie czyszczenie itd. Jak dla mnie PC wyszła taniej. Koszty eksploatacji niższe , obsługa sprowadza się do sprawdzenia filtrów przed sezonem, od czasu do czasu zerknąć na termometry i to wszystko. Nie ma czyszczenia, sprzątania, noszenia węgla, popiołu itd. Mam więcej czasu dla siebie i rodziny.To nie wiem co może być droższe w utrzymaniu.. Może za 10 lat jak się komuś zachce to sobie może wypłukać instalację, zmienić sterownik.

Do Kobra 64

Nie wiem skąd masz te dane ale jeśli do produkcji prądu do mojej PC potrzeba 12 ton węgla kamiennego czyli ok 30 ton brunatnego za który elektrownia musi zapłacić ok. 1800 zł a ja za ten prąd płacę ok 900zł. To kto dokłada do mojego prądu skoro elektrownia jeszcze płaci na CO2,odsiarcza i filtruje spaliny -ogromne koszty, modernizuje, remontuje, inwestuje, do tego podatki, zusy, pensje pracowników, i setki milionów odprowadza do państwa. Sadzy się nażarłeś czy co?

Ja tylko chciałbym w swoim własnym domu otworzyć sobie okno kiedy mam ochotę, a nie tylko obserwować, z której strony dzisiaj wieje i który pierwszy zacznie kopcić i sypać pyłem bo trzeba szybko biec do domu i zamykać okna zwłaszcza te dachowe. O przebywani na zewnątrz można zapomnieć.

Ja też myślałem że instalacja kotła na groszek to 15 tys z kotłownią. Tylko jak policzyłem ile kosztowała by mnie jakaś przyzwoita szopka na węgiel to wyszło dodatkowe 10 tys.

U mnie pomieszczenie kotłowni o wym. ok. 3,5mx3 m jest dokładnie tym samym pomieszczenim w którym być może kiedyś stanie PC -jak ceny będą normalne i będzie mozna stwierdzić że jest to faktycznie długowieczne i niezawodne- więc nie wiem o jakim dodatkowym pomieszczeniu za 10 tysięcy piszesz. Chyba że dla ciebie nowoczesne palenie węglem to nadal jakieś szopki i hałda przed domem.

mar1173 - nie napisałem że kamiennego. Napisałem - statystyczny Kowalski. Sprawdź, jaki jest udział węgla brunatnego w produkcji energii elektrycznej w Polsce. Jaka jest wartość opałowa tego węgla. Czym pali się w elektrowniach spalających węgiel kamienny. Jaka jest średnia wartość opałowa tych węgli. Poza tym - napisałem że na potrzeby takiego domu, w którym ja spalam 4 tony ekogroszku 29,5 - 30 MJ. To są proste rachunki. MJ na kWh. Sprawność bloków energetycznych. I rocznik statystyczny. Tyle potrzeba żeby je przeprowadzić. PS. Inwektywy typu " sadzy się nażarłeś " rzeczywistości nie zmienią. Matematyki z zakresu 4 działań podstawowych też. Edytowane przez kobra64

Teraz pytanie,o ile instalacja pompy ciepła za 20,5tys.zł będzie droższa od kotła na ekogroszek,zasobnika cwu,wykonczonego komina,kotłowni,miejsca na opał ?

Oczekuje w odpowiedzi konkretnej kwoty.

Gdzie tu jest sens instalacji ekogroszka w nowobudowanym domu ?

Dobra jedziemy po taniości , jak Ty jedziesz :)

Kocioł z podajnikiem 4000zł . Komin (1xspalinowy , 1xwentylacja) - 2000-3000zł , zasobnik CWU (80L) - 300zł.

Daje nam to mniej niż 7 tys zł :)

Kocioł zajmuje około 1-1,5m2 powierzchni. Można go nawet zamontować w jakiejś wnęce w garażu.

Opał ?

Można tak jak jeden z moich sąsiadów kupuje z pół tony (pakowanego) i kładzie w garażu i jak sie kończy to znów kupuje. Można też położyć na palecie na zewnatrz , nakryć plandeką i trzymać na paletach ...

Ja trzymam opał (3 tony) w garażu. Pakowany , jeden na drugim , na długości jednej ściany.

Zapominasz o "małym" szczególe , że do pompy MUSI być w całym domu podłogówka , bo wtedy efektywność pompy jest najwyższa. Dodatkowo podłogówka pod pompę powinna być max zagęszczona , czyli przy 5-10 cm odległości między rurami aby temperatura zasilania podłogi była jak najniższa ...

Dużo ludzi których znam budują dom i montują grzejniki bo duuużo tańsze. Tak dużo tańsze. Sam robiłem poddasze i wiem ile fachowiec bierze za podłączenie grzejnika , wiem też ile kosztują grzejniki bo sam kupowałem ...

Jak to wszystko policzysz to okaże się że jednak tak różowo nie jest ...

Rekuperację montują głownie ludzie którzy mają pompy ciepła , ze względu na to aby ograniczyć straty ciepła co jest ważne przy pompie powietrznej która czym niższa temepratura na zewnątrz tym mniej daje mocy i resztę trzeba nadrabiać czystym prądem (grzałką) , a przecież czym zimniej na zewnątrz tym zapotrzebowanie na ciepło rośnie ...

Posiadacze kotłów na ekogroszek/gaz tym się nie "przejmują" bo mają zapas mocy i może nawet być -30 stopni przez miesiac i ich kotły dają sobie radę i zapewnią komfort cieplny ..

U mnie pomieszczenie kotłowni o wym. ok. 3,5mx3 m jest dokładnie tym samym pomieszczenim w którym być może kiedyś stanie PC -jak ceny będą normalne i będzie mozna stwierdzić że jest to faktycznie długowieczne i niezawodne- więc nie wiem o jakim dodatkowym pomieszczeniu za 10 tysięcy piszesz. Chyba że dla ciebie nowoczesne palenie węglem to nadal jakieś szopki i hałda przed domem.

U mnie pomieszczenie kotłowni to ok 4m2. Ciężko było w niego wpasować jakiś kocioł na eko z zachowaniem odległości do podstawowych czynności obsługowych, o opale nie wspomnę. Dlatego zacząłem rozglądać się za czymś innym i stanęło na PC. Większość zrobiłem sam więc było niewiele drożej niż eko, może z 5-6tys.

A postawienie dodatkowego pomieszczenia na węgiel o w miarę przyzwoitym wyglądzie właśnie tyle wychodziło. Blaszak na dłuższą metę nie wchodził w grę.

Wiem jak wygląda dzisiaj nowoczesne palenie i całe szczęście że ja nie muszę tego doświadczać.

Nie musi... nie jedna PC wspolpracuje z grzejnikami, troszke gorsza sprawnosc ale da sie. A sa wrecz te przeznaczone do grzejnikow.

Jak czesto masz -30*C :)

10kW przy -25*C to malo? Bez grzalek...

Tez jest komfort cieplny... ;)

Ale zgodze sie ze cena moze byc argumentem dla wielu

:)

Ojj ...

Kilka dni temu moja żona pytała sie znajomego w pracy jak się sprawuje jego pompa ciepła (nie wiem jaka) , bo kiedyś mówił że ma zamontowaną i jakoś ucichło. Sam sie zdziwiłem że moja żona sie pytała znajomego , może dla tego że ja mówiłem że w przyszłości chce kupić :)

Sam się zdziwiłem ...

Ale wracając do tematu.

Z tego co mi przekazała żona to gościu ma grzejniki w domu i zamontowali mu pompę ...

Mówi że max może puści 32 stopnie i w domu jak jest zimno ma 16-18stopni i musi palić kominkiem ...

Tyle ż komfortu u niego. Chodzi w grubym swetrze i pali drewnem ale ma pompę :)

Zapewne złą mu pompę sprzedali , ale za to zarobili :)

W każdej firmie profesjonalnie montującej PC dowiesz sie że właściwym jest wykonanie tego kompleksowo a więc m.in. z WM i solidnie wykonanym dociepleniem. Chyba że chcesz również przekonać innych że stać ich na montowanie PC za okazyjną cenę 20 tysięcy w budynku średnio ocieplonym z grzejnikami i went. grawitacyjną. Na siłę próbujesz wmówic że koszty są porównywalne i tylko niewiedza inwestorów powoduje że w to nie wchodzą ale to nieprawda. Uwierz że jak nie wiadomo o co chodzi to ludziskom idzie o pieniądze. Jak juz pisałem na chwilę obecną możesz powiedziec że jest to czyste źródło energi- i tego nie neguję- ale nie że jest to tania inwestycja. Trzeba najpierw więcej zainwestować i czekać na zwrot inwestycji- znowu podkreślę- pod warunkiem że nic się nie zepsuje, a naprawa tania nie będzie.

Wystarczy popatrzeć na niektóre posesje - dom na oko min. 400 tys zł, płot od frontu ok 30 tys. kostka 30 -50 tys i czarny dym z komina. Ale PC to kiedy się zwróci. A jak płot czy kostka za 10 lat do wymiany to normalne.

Do Kobra 64

Sory że tak mi się wyrwało ale te twoje wyliczenia do niczego mi nie pasują. Prześwietlę temat po południu i napiszę.