marcus312 20.11.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Wydawało mi sie ze takie działania maja poprawic jakosc zycia a nie go komplikowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 20.11.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 hej nie śledziłem wątku ale ostatnio od firmy produkującej kotły c.o. usłyszałem że od 2017r kotły na węgiel będą musiały spełniać normy emisji pyłu padła wartość ale nie pamiętam, ten człowiek stwierdził że przy takich normach kocioł musi pracować z filtrem workowy (dodatkowy koszt) twierdził również że w Niemczech jest już tak od dawna, ktoś może to potwierdzić bo jeśli tak to faktycznie może to trochę skomplikować życie Zgodnie z wymaganiami normy PN-EN303-5:2012 dla kl. 5 pył max. 40mg/m3 (10%O2) - automaty, 60 dla ręcznych. OGC - 20 mg/m3 (10%O2) i CO 500 mg/m3 (10%O2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 20.11.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Jak dla mnie to powinien być definitywny zakaz palenia węglem. O ile byśmy byli zdrowsi, nie było by tego smogu... Jadąc autem widać jak się dymi z kominów ludzie palą słabej jakości węgiel podrzucany śmieciami, a my musimy płacić w postraci zdrowia za to.. U siebie w domu palę drewnem i jest ok... przychodzą duże mrozy odpalam gaz i jest ok. Nie truje wszystkich do okoła... Głowę daje że do 200-stu lat byśmy dożywali :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 "a my musimy płacić w postraci zdrowia..."No, płacić musimy.Ale możesz przecież ZAPŁACIĆ SĄSIADOM za ogrzewanie ICH domów prądem.KTO Ci broni?- Czyściej będziesz miał! Bardzo hojni jesteście ... z cudzej kieszeni! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Gadają, że "nec Hercules contra plures".W tłumaczeniu - i Herkules dupa, kiedy ludu kupa.Zmienić tego lokalnie nie możesz?Nie zapłacisz wszystkim, aby robili tak jak TY wolisz?- Sprzedaj budę i wyprowadź się w jakie odludzie.Tam podciągnij jaki kilometr sieci elektrycznej czy gazowej i nie smrodź SOBIE - jak tak wolisz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Adamie taka sytuacja jak opisujesz skłania ku innemu budowaniu- tj na odludziu - właśnie niezależnego, to kiedyś powstała jakaś moda i wsparta socjalizmem bajka, która się skończyć nie może - np brak ustawy o OZE lub plany koślawej ustawy, wiele jest tu spraw które robią z obywatela biedaka, znajdą ci ropę, gaz na działce - twoje to nie jest... dadzą lub nie dadzą jakieś ochłapy i się ciesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Idiotyczne czasy, idiotyczne prawa, idiotyczne rządy... Zarobisz - płacisz podatek.Schowasz na potem co zarobisz, lokata jaka - płacisz podatek.Nie zachowasz a wydasz, płacisz podatek.Wsadzisz do "skarpety" też tracisz, bo w nocy Ci dodrukują i rano to co leży ma już mniejszą wartość...Zainwestujesz - płacisz podatek od każdej śrubki czy gwoździa tej inwestycji.CO W ZAMIAN?Wizyta w darmowej służbie zdrowia - za kilka lat po, np, złamaniu nogi.Emerytura? No jak będzie, bo zapowiada się, ze nawet jałmużny nie będzie...Satysfakcja? No JEST!!!GRUNT TO - WIARA!Na to kasa rzeką nie strumieniem płynie! Co robić?Rwać byle dalej. Emigrować, w lasy jakie się zaszyć...Ekoosadę założyć i na wymienny handel przejść. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Kiedy naród dojrzeje do tego, aby sobie WODZA poszukać a nie kierować się wolą bandy niewykształconych debili, co chwilowo jakąś większość gdzieś mają?Na moje oko - nieprędko w porywach do - nigdy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Może inaczej napiszę...AKTÓW PRAWNYCH mamy za dużo.PRAW nie mamy już prawie wcale.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Był taki tacyt - on gadał - że im więcej praw tym bardziej chore państwo. Chorobą tego naszego kraju, jest socjalizm i komuno wróć, wcale nie musi wracać, bo ona nadal jest. Ale przykład bimbru - dało się zrobić możliwość na własny użytek ? dało się. Tylko wszelakie udogodnienia - e paragony w imię kontroli totalnej .. najlepiej aby banda banksterów - zrobiła obrót bezgotówkowy, wtedy będą mieć łapę nad wszystkim. A naród uwiedziony ideałami kupi tą bajkę .. jak emeryturę .. ona będzie jeszcze wcześniejsza.. bo jej nie będzie. Przynajmniej wzajemnie się nie trujmy, zamiast skarpety - lokata w gaceniu chałupy .. zresztą tuś mi druh - odpowiednia bania na wodę .. i trochę słońca, sam wiesze o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.11.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) A kiedy to już wszystko pierdolnie to najlepiej mieć kozę albo śmieciucha na grawitacji . Przyda się też parę słoików z ogórami. Edytowane 20 Listopada 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 A po co mi koza ? przecież z góry zakładam - że ~2kW przy -20 będzie potrzeba .. i to ostrożne szacunki. To i kozucha wielka będzie, Ale dzięki za przypomnienie .. już mam ekstra rozwiązanie zawsze będzie ciepło i nawet jak paliwa w pile zabraknie .. warunek .. porządne gacenie .. tego nikt tak łatwo nie zabierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 20.11.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 "a my musimy płacić w postraci zdrowia..." No, płacić musimy. Ale możesz przecież ZAPŁACIĆ SĄSIADOM za ogrzewanie ICH domów prądem. KTO Ci broni? - Czyściej będziesz miał! Bardzo hojni jesteście ... z cudzej kieszeni! Adam M. Tez nad tym juz myslałem ze skoro mi przeszkadza dym sasiada to wymienie mu system ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joker2 20.11.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Ludziska masakra co za czasy nastały... Pomijając wszystkie rzeczy oczywiste o których się tu nie mówi oczywiście Ale wracają do tematu to chodzę codziennie do pracy w masce na twarzy. Droga moja trwa jakieś 20-25 minut. Można powiedzieć, że maseczki są jednorazowe... Kiedy zdejmuje, to odrazu wrzucam do kosza, ponieaż są całe czsrne... Masakra... U mnie w domu jakoś potrafi się palić drewnem, a w większych mrozach gazem... Ludzie nie dość, że palą słabej jakości węgiel, to jeszcze śmieci i inne trucizny. Powinni to ścigać z urzędu jak dla mnie,a węgiel dopuszczać do sprzedaży tylko dobrej jakości to może by się jakoś żyło lepiej bo jak tak dalej pójdzie to ZUS będzie zadowolony, ponieważ wszyscy będą umierać zaraz po 67 roku życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 A po co mi koza ? przecież z góry zakładam - że ~2kW przy -20 będzie potrzeba .. i to ostrożne szacunki. To i kozucha wielka będzie, Ale dzięki za przypomnienie .. już mam ekstra rozwiązanie zawsze będzie ciepło i nawet jak paliwa w pile zabraknie .. warunek .. porządne gacenie .. tego nikt tak łatwo nie zabierze. Bo cała Polska pasywniakami stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.11.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Bo cała Polska pasywniakami stoi Za niedługo będzie musiała... Przynajmniej tak będą chcieli wymusić przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Za niedługo będzie musiała... Przynajmniej tak będą chcieli wymusić przepisami. Wierzysz w to że nagle to się zmieni ??To sprawa na bardzo wiele lat. Raczej niewierze w toże nagle stare klocki staną się pasywne o ile w ogóle to możliwe przy rozsądnych nakładach. Sam chyba widzisz jak wyglądają domy na wsiach. Najlepiej powiedzieć węgiel be, ale co dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.11.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Wierzysz w to że nagle to się zmieni ??To sprawa na bardzo wiele lat. Raczej niewierze w toże nagle stare klocki staną się pasywne o ile w ogóle to możliwe przy rozsądnych nakładach. Sam chyba widzisz jak wyglądają domy na wsiach. Najlepiej powiedzieć węgiel be, ale co dalej... Ja piszę o normach jakie wchodzą i mają wejść... co do węgla nie musi być be ale nauczmy się go mądrze spalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 21.11.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Za niedługo będzie musiała... Przynajmniej tak będą chcieli wymusić przepisami. Wymusi przepisami. Jasne. Już widzę te tłumy biednych ludzi, którzy wydają dziesiatki tysięcy PLN na termomodernizację budynków tak, żeby dało się je ogrzewać prądem, pompą ciepła lub innym bezdymnym sposobem. Już widzę oczami wyobraźni jak jakiś urzędnik mówi 70 letniej emerytce, że ma wydać np 40000 PLN na izolację budynku. Za tyle kasy to ona może 10-15 lat grzać węglem i drewnem (o ile dożyje). Wiem, że są obecnie programy na dofinansowanie ocieplenia budynków ale to kropla w morzu potrzeb. Praktycznie zupełnie nieopłacalne 40% dofinansowania KREDYTU! A bez ocieplenia budynku nikt nie bedzie sobie zawracał głowy pompami ciepła itp. Oprócz tego jest wiele problemów konstrukcyjnych, przedwojenne kamienice w większości miast, konserwatorzy zabytków, zabudowy szeregowe (ty docieplisz, sąsiad się grzeje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 21.11.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Wierzysz w to że nagle to się zmieni ??To sprawa na bardzo wiele lat. Raczej niewierze w toże nagle stare klocki staną się pasywne o ile w ogóle to możliwe przy rozsądnych nakładach. Sam chyba widzisz jak wyglądają domy na wsiach. Najlepiej powiedzieć węgiel be, ale co dalej... Nie lamentujcie tak o wieś, bo oni mają teraz lepiej, niż większość z miastowych. Nawet jak smrodzą bo palą byle czym, to najczęściej w polskich ulicówkach ma się gdzie smród rozejść i to w miarę szybko, przy lekkim nawet zefirku. A miastowe kupy z komin przy kominie co kilkanaście metrów jak rusza, to amentus. Przy okazji mają więcej możliwości obrotu kasą bez kontroli i dostępem do niej, bo jak mają mniej niż 10ha, to na wszystkie da radę 500+, niziutki KRUS, za nieuprawianie de facto UE tez coś dorzuci, koguta jest gdzie zaszlachtować, sąsiady wredne ale honorowe i szybko po niebieskich nie zadzwonią, bo mają często od ognia ubezpieczenia brak, jest gdzie zacier postawić i paliwo z niego odgonić. A miastowe co? W jednym wieżowcu mieszka tyle, co w małej wsi. A dookoła niskie w kupie jak 5 wsi i walą smrodem prosto w okna betonowcom. Dopóki nie zrobią rzeczywistego porządku z zakazem sprzedaży indywidualnym mułów, flotu oraz surowych (sianych jedynie) drobnych węgli (udających miał) i nie zaczną kontroli kto czym pali i jak pali, to wcześniej zdechniemy wszyscy pospołu. Ja już stary dziad swoje przez nerki przepuściłem, wątrobę w styropian zamieniłem ale młodych kurczę trochę szkoda. Bo alembiki zmyślne zostaną, a nie będzie komu robić. Edytowane 21 Listopada 2016 przez boluslolusj23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts