boluslolusj23 21.11.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 A kiedy to już wszystko pierdolnie to najlepiej mieć kozę albo śmieciucha na grawitacji . Przyda się też parę słoików z ogórami. Z tą koza to dobrze wymyśliłeś. Tylko jeszcze będziesz musiał ją nauczyć prać, gotować i sobie buty z cholewami sprawić. Będzie full service. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Wiem, że są obecnie programy na dofinansowanie ocieplenia budynków ale to kropla w morzu potrzeb. Praktycznie zupełnie nieopłacalne 40% dofinansowania KREDYTU! Z tym się zgodzę co to k... jest sam chciałem założyć PV ale kupić nie mogę i dostać zwrot tylko k.... kredyt. A jestem przeciwnikiem kredytów to tylko niewola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 koza lub kominek to awaryjne ogrzewanie w razie W. Są teraz kozy o naprawdę małych mocach sam mam taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.11.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ale biadolicie .. główny problem nie jest izolacja - tylko mity .. ostatnio kolega mnie się pyta - a czy to będzie oddychać itp ..lub i tak grzać trzeba... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332825-Jak%C4%85-we%C5%82n%C4%99-wybra%C4%87-044-czy-035&p=7345042#post7345042 90cm ..za 36 zł.. m2to dużo .. nawet jeśli efektywnie to będzie z 70cm izolacji .. to nie da się babinie ocieplić tanio ?da się .. tylko mentalność ludzi .. coś nie bardzo..kolega ma dom drewniany .. wystarczy tylko deskowanie zdjąć .. i izolować .. dla samego komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 21.11.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ale biadolicie .. główny problem nie jest izolacja - tylko mity .. ostatnio kolega mnie się pyta - a czy to będzie oddychać itp .. lub i tak grzać trzeba... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332825-Jak%C4%85-we%C5%82n%C4%99-wybra%C4%87-044-czy-035&p=7345042#post7345042 90cm ..za 36 zł.. m2 to dużo .. nawet jeśli efektywnie to będzie z 70cm izolacji .. to nie da się babinie ocieplić tanio ?da się .. tylko mentalność ludzi .. coś nie bardzo.. kolega ma dom drewniany .. wystarczy tylko deskowanie zdjąć .. i izolować .. dla samego komfortu Ale zauważ, że 36zł to tylko cena za wełnę. Wełna sama się nie "przyklei" do poddasza. Powiedzmy, że realny koszt materiałów to będzie 45zł m2. Do tego robocizna - u mnie najtaniej znalazłem 65zł m2 (bez materiałów). Bo wiadomo, że 70-letnia staruszka sama nie zrobi tego. Razem 110zł m2 * jakieś 150m2 dachu to mamy 16500zł (jeśli nie wyjdą dodatkowe koszty w trakcie). A to tylko poddasze. A gdzie stropy, podłogi, ściany? Gdzie wymiana okien, drzwi? A może jeszcze fundamenty, balkony, tarasy żeby mostków nie było? Na koniec przyda się rekuperacja z GWC. Jeśli całość się zamknie w 80K PLN to byłoby super! Realnie z dofinansowania kredytu wrócą 25K PLN. Za tę kasę to staruszka będzie do śmierci palić węglem i jeszcze jej zostanie na leki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mig12345 21.11.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jak dla mnie to powinien być definitywny zakaz palenia węglem. O ile byśmy byli zdrowsi, nie było by tego smogu... Jadąc autem widać jak się dymi z kominów ludzie palą słabej jakości węgiel podrzucany śmieciami, a my musimy płacić w postraci zdrowia za to.. U siebie w domu palę drewnem i jest ok... przychodzą duże mrozy odpalam gaz i jest ok. Nie truje wszystkich do okoła... no tak.... wstaw sobie do googli 'piroliza drewna' to dowiesz sie czy nie trujesz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.11.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Wymusi przepisami. Jasne. Już widzę te tłumy biednych ludzi, którzy wydają dziesiatki tysięcy PLN na termomodernizację budynków tak, żeby dało się je ogrzewać prądem, pompą ciepła lub innym bezdymnym sposobem. . Mówię głównie o nowych domach i normach jakie wchodzą poczytaj sobie http://ekobudowanie.pl/aktualnosci/2755-zmiany-w-warunkach-technicznych-od-1-stycznia-2017-r-i-ich-wplyw-na-izolacje-przegrod od 2017 początek a po 2021 to już kosmos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.11.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Zawsze powraca przyklad starych domow... i starszych ludzi... A co z nowszymi domami... ba nawet tymi w trakcie budowy gdzie sie przewiduje wegiel.... nawet stare budynki można rozsądnie poprawić pod względem szczelności i izolacyjności bez wyrzucania fortuny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty0000 21.11.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Mówię głównie o nowych domach i normach jakie wchodzą poczytaj sobie http://ekobudowanie.pl/aktualnosci/2755-zmiany-w-warunkach-technicznych-od-1-stycznia-2017-r-i-ich-wplyw-na-izolacje-przegrod od 2017 początek a po 2021 to już kosmos... Poczytaj np. najnowszy numer Muratora (gazetę) są tam wyliczenia izolacji z normą 2017, szału nie ma - wystarczy około 10 cm styropianu na ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.11.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Poczytaj np. najnowszy numer Muratora (gazetę) są tam wyliczenia izolacji z normą 2017, szału nie ma - wystarczy około 10 cm styropianu na ścianę a prawda taka, że przepisy swoje, a życie swoje. dzięki poradom panów murarzy wygląda to potem tak: w mojej okolicy połowa nowych domów ma tak zrobioną izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.11.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) @imrahil z tym się zgodzę, projekt projektem a i tak każdy robi co chce. W moim projekcie też była tylko wełna między krokwiam 18cmi a majstry mówiły że to dużo.U nas papier wszystko przyjmie.@ oszczednyGrześ Dlaczego kosmos? Ja swój projekt domu pasującego do WT2008 ulepszyłem mniej więcej do WT 2021 jeszcze jak bym wsadził reku to już w ogóle było by super. Pomijam tu te chore współczynniki EP i EK czyli eko pierdoły które nie świadczą o niczym.Mój ojciec mieszka w skupisku starych klocków spora część ocieplona co prawda dawno temu i pewnie to będzie z 5cm. Ludzie mają gaz i śmieciuchy przyjdą mrozy odpalają węgiel. I jest tylko jeden śmierdziel w okolicy . Umnie śmierdzi przeważnie stara część wioski. Nie wiem co żeście się tak tego węgla usrali. To trzeba z śmierdzielami walczyć a nie z węglem.Dwa filtry kasetowe jako tako dają rade f3 i f7 chociaż w aż takim śmierdzielowie nie mieszkam. Edytowane 22 Listopada 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 23.11.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zawsze powraca przyklad starych domow... i starszych ludzi... A co z nowszymi domami... ba nawet tymi w trakcie budowy gdzie sie przewiduje wegiel.... Oczywiście - jeśli ktoś buduje nowy dom to jestem za tym aby nie ładować tam kotłów (żadnych). Tylko docieplić+PC lub prąd. Jednak nowe budynki to nikły procent istniejącego budownictwa. Jak już powstają to też raczej na obrzeżach miast. (czyli nie tam gdzie jest najgorzej z powietrzem) Centra miast to właśnie pokoleniowe przedwojenne kamienice i różne stare budynki. Może tego nie widać w Warszawie, która była zrównana z ziemią po wojnie, ale w Łodzi i całym województwie widać to doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.11.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Pomijam tu te chore współczynniki EP i EK czyli eko pierdoły które nie świadczą o niczym. Ek to nie eko pierdoły tylko wskaznik energii koncowej która jest iloczynem sprawnosci systemu grzewczego i energii uzytkowej. Inna rzecz ze sprawnosc systemu grzewczego jest wg norm troche za niska ale daje to obraz zapotrzebowania a raczej zuzycia energii na ciepło. Ep i owszem ma zwiazek z eko, ale na pewno nie Ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Poczytaj np. najnowszy numer Muratora (gazetę) są tam wyliczenia izolacji z normą 2017, szału nie ma - wystarczy około 10 cm styropianu na ścianę Szału nie ma ale jest jeszcze wymóg Ep=95 kWh/m2*a, a to przy 10 cm na sciane praktycznie nie da sie osiągnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 http://mistrzowie.org/uimages/services/mistrzowie/i18n/pl_PL/201511/1446888595_by_vneb.jpg?1447063649 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zwróć uwagę na to, że ludzie wścieku dostają aby być SAMOWYSTARCZALNYMI energetycznie, jak całościowo się nie da.Montują sobie PV i solary, dodają do tego śmieciucha z buforem a w ogródku sieją marchewkę, pietruszkę czy rzodkiewkę.Wyścig szczurów nie pozwala im na hodowlę kur czy prosiaka, jak kiedyś bywało.Dom buduje się na teraz i na potem.A jak będzie potem - nie wiadomo...Już teraz nie jest najlepiej. Lepiej - to już BYŁO. No oczywiście, można...Wszystko na prąd czy gaz, dowód osobisty, prawo jazdy, konto bankowe w smartfonie z kopią w 'chmurze" która cholera wie gdzie jest.Do tego - centralna rejestracja paragonów sklepowych - czyli podgląd na Twoje wydatki on-line.Łącznie ze śledzeniem położenia, preferencji itd itp.A czego tą drogą nie oddasz - SAM na jakim fejkbuku dopiszesz.Prosta droga do tego, aby się zaczipowac jak psa.Na dodatek - większość o te "udogodnienia" SAMA się prosi! Jestem za tym aby wiedzę szerzyć a nie zakazy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.11.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ek to nie eko pierdoły tylko wskaznik energii koncowej która jest iloczynem sprawnosci systemu grzewczego i energii uzytkowej. Inna rzecz ze sprawnosc systemu grzewczego jest wg norm troche za niska ale daje to obraz zapotrzebowania a raczej zuzycia energii na ciepło. Ep i owszem ma zwiazek z eko, ale na pewno nie Ek Jak dla mnie decydująca jest energia użytkowa a Ek cóż każda instalacja inna sprawność daje jakiś pogląd chociaż to też zależy od kwalifikacji liczącego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.11.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zwróć uwagę na to, że ludzie wścieku dostają aby być SAMOWYSTARCZALNYMI energetycznie, jak całościowo się nie da. Montują sobie PV i solary, dodają do tego śmieciucha z buforem a w ogródku sieją marchewkę, pietruszkę czy rzodkiewkę. Wyścig szczurów nie pozwala im na hodowlę kur czy prosiaka, jak kiedyś bywało. Dom buduje się na teraz i na potem. A jak będzie potem - nie wiadomo... Już teraz nie jest najlepiej. Lepiej - to już BYŁO. No oczywiście, można... Wszystko na prąd czy gaz, dowód osobisty, prawo jazdy, konto bankowe w smartfonie z kopią w 'chmurze" która cholera wie gdzie jest. Do tego - centralna rejestracja paragonów sklepowych - czyli podgląd na Twoje wydatki on-line. Łącznie ze śledzeniem położenia, preferencji itd itp. A czego tą drogą nie oddasz - SAM na jakim fejkbuku dopiszesz. Prosta droga do tego, aby się zaczipowac jak psa. Na dodatek - większość o te "udogodnienia" SAMA się prosi! Jestem za tym aby wiedzę szerzyć a nie zakazy. Adam M. Jednym słowem Księga Daniela się wypełnia . Oczywiście przede wszystkim edukować. Broń boże wyzywać kogoś od debili co tutaj spotyka się nagminnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.11.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Szału nie ma ale jest jeszcze wymóg Ep=95 kWh/m2*a, a to przy 10 cm na sciane praktycznie nie da sie osiągnąc Kolego Asolt jakie proponujesz teraz izolacje dla nowych domów dla poszczególnych przegród? Co z ogrzewaniem? Prąd g12w do czego zaprzągnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.11.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 W temacie mafii węglowo paliwowej --> http://www.spacex.com.pl/2016/11/elon-musk-kontra-trolle-wegiel-ropa-ula.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts