Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jednak nowe budynki to nikły procent istniejącego budownictwa. Jak już powstają to też raczej na obrzeżach miast. (czyli nie tam gdzie jest najgorzej z powietrzem)

Dokładnie. I w tym sęk, by utrzymać tam to świeże powietrze.

Na stare domy ciężko zaradzić, ale nowe, to inna sprawa. Nie budujemy kominów w nowych domach i tyle - albo sami z siebie, a jeśli nie mamy wiedzy albo wierzymy w głupoty opowiadane przez szwagrów i znajomych, którzy sami kopcą ekosyfem - to wtedy ratuje zakaz w przepisach. Nie ma innego wyjścia by nie zrobić z obrzeży miast tego, co jest w centrach.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie. I w tym sęk, by utrzymać tam to świeże powietrze.

Na stare domy ciężko zaradzić, ale nowe, to inna sprawa. Nie budujemy kominów w nowych domach i tyle - albo sami z siebie, a jeśli nie mamy wiedzy albo wierzymy w głupoty opowiadane przez szwagrów i znajomych, którzy sami kopcą ekosyfem - to wtedy ratuje zakaz w przepisach. Nie ma innego wyjścia by nie zrobić z obrzeży miast tego, co jest w centrach.

U siebie na wiosce nie widzę aby sffił ktoś poza starymi klockami z śmieciuchami i to głównie w momencie rozpalania. Jeśli chodzi o podajnikowce niebyłemu światkiem jakiegoś mega syfienia ani u u siebie ani u znajomych. Po prostu popadliście w jakąć anty węglową paranoje. Jestem jak najbardzej za cyzstym spalaniem, termo modernizacją starych domów i grzani czym tam kto chce byle w miarę czysto. A w nowych domach są lepsze metody niż węgiel.

a majstry mówiły że to dużo.
oni mogą mówić o jednym dużo →http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28408/reklama-wino.jpeg ale w większości - gadka z takim - to jak UFC w stajni z ogierem. Pisałem w temacie o murarzach .. http://www.izolacje.com.pl/images/photos/24/1121/szczelnosc-dachu3_1.jpg a później musi taki grzać śmieciuchem .. bo dom termiczny durszlak i wygłaszać tyrady, że izolacja nic nie daje ..

Przyklej 10cm EPS"a - najlepiej oczywiście by było to zlikwidować ... ale to więcej roboty .. choć efekty najlepsze.

Właśnie czeka w przyszłym roku wywalenie 2 szczytówek .. bo nikt nie będzie ciągną dodatkowych 30m2 .. izolacji ..

Średnio licząc .. budynek przeciętny z okresu późnego jaruzeslkiego/ wczesnego bolka ..

mostki termiczne to .. 40-50% strat na przenikanie .. właśnie takich miejsc jak podałeś ..

balkony, nadproża .. i są to najgorsze rzeczy, które wymagają tylko innego ułożenia, pomyślenia itp,

Stąd też kocioł 17 kW goniony drewnem .. na 220m2 dawał radę.. bo mocy cieplnej mu nie brakowało, jak dałem zdjęcia komina .. to pisali co niektórzy ze sobie jaja robię ..

nic z tych rzeczy, teraz z konieczności trzeba było zrobić remont C.O i już widzę .. że komin będzie brudniejszy, kocioł puszcza mało ciepła w komin, muszę jutro wypeznąć na dach i zobaczyć jak to wygląda, bo nie przyzwoczajony do czyszczenia komina .. bo nikt go nie czyścił przez 26 lat.. i tak sukces.. pali się raptem 3 godziny na dobę .. grzejąc bufor..

to na pewno zysk dla środowiska.

Edytowane przez מרכבה

Cóż poradzić, skąd ja te problemy znam ? a no z okolicy .. masa domów które potrzebują teraz - przy tej pogodzie 2x tyle co by pasywny potrzebował

przy -30.. to efekt - tego że późny szergowy jaruzel, wczesny bolek .. przyzwyczaił ludzi do taniego ogrzewania byle czym..

Kolega ma drewno tyle co go kosztuje paliwo do piły .. ale w silne mrozy .. +3 tam gdzie spał .. komfort - kto raz poczuje .. że dom jest z natury ciepły..

nawet nie pomyśli o jakimś szajsie. A widzę co się buduje w okolicy, wypadało by se japę otworzyć i .. na te ściany szczytowe ! masakra jakaś .

Później trzeba buhaja 2x za dużego .. bez bufora .. - w mojej okolicy to chyba pierwszy bufor na wodę .. ludzie się pytają co to jest..

Ale Adam dobrze pisze .. edukować .. a nie zakazywać .. jak sąsiad poczuje że .. drugi ma lepiej .. to nie pozostanie dłużny...

Przyklej 10cm EPS"a - najlepiej oczywiście by było to zlikwidować ... ale to więcej roboty .. choć efekty najlepsze.

aa.jpg

Myślałem żeby od środka zrobić tak akurat tyla wełny mam a potrzeba by tak 7-8mb na wysokość jednego arkusza. Da to jakiś efekt.W takim ukłądzie zanim ciepło dojdzie do strefy nie ogrzewanej ma do przejścia ok 1m porothermu.

Weżmy pod uwagę że ten strych jest jakoś tam ocieplony i stanowi pewien bufor.

Edytowane przez kulibob

Pisałem w temacie o murarzach .. http://www.izolacje.com.pl/images/photos/24/1121/szczelnosc-dachu3_1.jpg a później musi taki grzać śmieciuchem .. bo dom termiczny durszlak i wygłaszać tyrady, że izolacja nic nie daje ..

to taki standard....jeden z wielu...tak myślę że 80-90% przypadków tak wygląda

"...jak sąsiad poczuje że .. drugi ma lepiej .. to nie pozostanie dłużny... "

No, bo... to takie jakieś NASZE jest. Polskie.

To ten kocioł w piekle, gdzie go nikt nie pilnuje...

Nie ma to jak dobre zwywracanie sąsiadowi wątroby z miłym uśmiechem - patrz, nie wierzyłem, ale pomyślałem kosztowało niewiele ino się zapociłem przy robocie - za to patrz jak to działa!. No i koszt mi spadł o 70% (mniej, ale co se żałować? :lol: )

Zadziała lepiej jak zakazy...

Adam M.

a prawda taka, że przepisy swoje, a życie swoje. dzięki poradom panów murarzy wygląda to potem tak:

[ATTACH=CONFIG]373906[/ATTACH]

w mojej okolicy połowa nowych domów ma tak zrobioną izolację.

Dom z hasioka?

Albo jakiś szary bk.

Mam znajomego, ściany bk 38 bez ocieplenia.

Tłukłem mu do głowy, by dali mu murarze styro na szczytowe i pozostałe.

Zapomnij. Murarze sa najlepsi i zrobią najlepiej.

Niedaleko mnie mieszka KB. U Niego to samo, tylko troszkę słąbiej.

Nie pamiętam z czego ściany.

Jakiś biały bk, chyba.

Ale to nic.

Dom z lat 90, dach zimą jest w białe paski, dokładniej poddasze.

A białymi paskami są ośnieżone krokwie, pomiędzy nimi, brak śniegu.

To jest jazda...

Ale to nic.

Dom z lat 90, dach zimą jest w białe paski, dokładniej poddasze.

A białymi paskami są ośnieżone krokwie, pomiędzy nimi, brak śniegu.

To jest jazda...

Nie znasz się to dekoracja

Przypomiało mi się z budowy:

- drewno jest dobrym izolatorem

-XPS ma ZEROWĄ przenikalność

Edytowane przez kulibob

Gość TwojPan
Nie znasz się to dekoracja

Przypomiało mi się z budowy:

- drewno jest dobrym izolatorem

-XPS ma ZEROWĄ przenikalność

Śmiejesz się z innych,a w stopce śmierdziuch OgniwoEko 10kW na 110m2 :lol2:

Ale to takie polskie,kpić z innych,a sam w czarnej d....

Gość TwojPan
to taki standard....jeden z wielu...tak myślę że 80-90% przypadków tak wygląda

Tak samo jak budowanie z porothermu-bo ceramika jest najzdrowsza :lol2: Tylko ten porotherm niewiele (oprócz chyba koloru) ma z ceramika wspólnego.Wystarczy poczytać skład,wnioski nasuwają się same.Ale "tradycja" to tradycja :)

Tak samo jak budowanie z porothermu-bo ceramika jest najzdrowsza :lol2: Tylko ten porotherm niewiele (oprócz chyb

a koloru) ma z ceramika wspólnego.Wystarczy poczytać skład,wnioski nasuwają się same.Ale "tradycja" to tradycja :)

Z tym porothermem to niby co sugerujesz? Zalatuje mi tu antyreklamą. Ceramika "dzwoni" i to najłatwiejszy sposób kontroli jej składu i bycia ceramiką.

Śmiejesz się z innych,a w stopce śmierdziuch OgniwoEko 10kW na 110m2 :lol2:

Ale to takie polskie,kpić z innych,a sam w czarnej d....

I kto tu kpi?? dlaczego w czarnej dupie?? Czarną dupę zawsze można umyć i będzie czysta :)

Ps powierzchnia użytkowa to nie jest koniecznie powierzchnia grzewcza.

Edytowane przez kulibob

Tak samo jak budowanie z porothermu-bo ceramika jest najzdrowsza :lol2: Tylko ten porotherm niewiele (oprócz chyba koloru) ma z ceramika wspólnego.Wystarczy poczytać skład,wnioski nasuwają się same.Ale "tradycja" to tradycja :)

Porotherm raczej jest materiałem uniwersalnym pod względem parametrów ( przenikalność, akumulacyjność, dzwięk, nasiąkliwość, wytrzymałość ). Na pewno lepszy od gazo betonu a od silki zależy.

Gość TwojPan
Z tym porothermem to niby co sugerujesz? Zalatuje mi tu antyreklamą. Ceramika "dzwoni" i to najłatwiejszy sposób kontroli jej składu i bycia ceramiką.

Dobre.

Przeczytaj skład porothermu.

A bzdury dotyczące porothermu i jego "cudownych właściwości"-zachowaj dla siebie.

Gość TwojPan
Porotherm raczej jest materiałem uniwersalnym pod względem parametrów ( przenikalność, akumulacyjność, dzwięk, nasiąkliwość ). Na pewno lepszy od gazo betonu a od silki zależy.

I tak samo od lat.Bzdury.

Masz coś na dowód tego co napisałeś,czy kolega z pracy ci o tym powiedział?:lol2: