Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bełkot.

To że jesteśmy panstwem zacofanym energetycznie nie oznacza, że prąd

zawsze będziemy wytwarzać z węgla.

Taaa? Widziałeś co te ekooszołomy robili jak powstał program budowy elektrowni atomowej? Żeby było jasne - pod pewnymi względami jesteśmy bardzo ale to bardzo zacofani. Tylko nie wyskocz z farmami słonecznymi albo z elektrowniami wodnymi, to możliwe wszędzie ale nie u nas. Wprawdzie mamy trochę wodnych ale to promil w morzu potrzeb.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To żeś się napocił pisząc sam do siebie. Życzę ci, aby nastąpił zakaz palenia węglem dotyczący również elektrowni, z których czerpiesz prąd do swojego super energo oszczędnego domu. Potem pogadamy

Jakiś doktorek w artykule powyżej pięknie opisał jak działają nasze elektrownie omawiając WT 2017 .

Panowie ekolodzy, musicie wiedzę uzupełnić . Polecając komuś PC albo kable trzeba doliczyć panele fot. , bo domek warunków nie będzie spełniał po 2017 roku.

Jakiś doktorek w artykule powyżej pięknie opisał jak działają nasze elektrownie omawiając WT 2017 .

Panowie ekolodzy, musicie wiedzę uzupełnić . Polecając komuś PC albo kable trzeba doliczyć panele fot. , bo domek warunków nie będzie spełniał po 2017 roku.

Dobrze, że skończyłem budowę i wprowadziłem się w tym roku. Ufff

Taaa? Widziałeś co te ekooszołomy robili jak powstał program budowy elektrowni atomowej? Żeby było jasne - pod pewnymi względami jesteśmy bardzo ale to bardzo zacofani. Tylko nie wyskocz z farmami słonecznymi albo z elektrowniami wodnymi, to możliwe wszędzie ale nie u nas. Wprawdzie mamy trochę wodnych ale to promil w morzu potrzeb.

Prędzej czy później z węgla sami zrezygnujemy.

W dużym skrócie:

PC, maty grzewcze, olej, gaz, kotły ne ekogroszek.... nie moga być samodzielnym źródłem grzewczym, trzeba je uzupełniać np. solarami dla CWU czy fotowoltaiką...

i aby było śmiesznie

samodzielnym źródłem grzewczym może być ordynarny kopciuch opalany drewnem bądź kocioł na pellet......

bo są eko-friendly

masakra z takimi rządzącymi

To żeś się napocił pisząc sam do siebie. Życzę ci, aby nastąpił zakaz palenia węglem dotyczący również elektrowni, z których czerpiesz prąd do swojego super energo oszczędnego domu. Potem pogadamy. Sam ogrzewam gazem a na razie kominkiem z PW ale nie jestem za zakazem węglowym, gdyż nie wszystkich stać na pompę ciepła, inverter czy prąd.

W nowym domu stać na ww. każdego. I dlaczego ma niby nastąpić zakaz palenia węglem elektrowni, tam przecież stosują wyrafinowane systemy oczyszczające spaliny a emisja odbywa się w wysoko. Może dlatego w Niemczech, pomimo produkcji prądu z węgla, nie mają problemu tak jak u nas. Oczywiście jako kolejny nie uwzględniłeś też, że domy energooszczędne ogrzewane prądem, "ładuje' się prądem spadowym -- czyli wykorzystuje się to, co i tak byłoby stracone.

Górnicy też chcą zapewnić byt swoim rodzinom. Jeśli ktoś, tak jak ty, myśli tylko o sobie, to tak na prawdę nie myśli wcale!

Zawsze mogą zmienić branżę, to nie jest zakazane. Od 26 lat jest wypychanie im kieszeni pieniędzmi podatników, z trepami związkowymi na czele. Parafrazując, jeśli ktoś, myśli tak jak ty, to tak na prawdę nie myśli wcale!

W nowym domu stać na ww. każdego. I dlaczego ma niby nastąpić zakaz palenia węglem elektrowni, tam przecież stosują

wyrafinowane systemy oczyszczające spaliny a emisja odbywa się w wysoko. Może dlatego w Niemczech, pomimo produkcji prądu z węgla, nie mają problemu tak jak u nas. Oczywiście jako kolejny nie uwzględniłeś też, że domy energooszczędne ogrzewane prądem, "ładuje' się prądem spadowym -- czyli wykorzystuje się to, co i tak byłoby stracone.

Zawsze mogą zmienić branżę, to nie jest zakazane. Od 26 lat jest wypychanie im kieszeni pieniędzmi podatników, z trepami związkowymi na czele. Parafrazując, jeśli ktoś, myśli tak jak ty, to tak na prawdę nie myśli wcale!

Byłeś pod ziemią, widziałeś pracę górników? Ja widziałem.

W dużym skrócie:

PC, maty grzewcze, olej, gaz, kotły ne ekogroszek.... nie moga być samodzielnym źródłem grzewczym, trzeba je uzupełniać np. solarami dla CWU czy fotowoltaiką...

i aby było śmiesznie

samodzielnym źródłem grzewczym może być ordynarny kopciuch opalany drewnem bądź kocioł na pellet......

bo są eko-friendly

masakra z takimi rządzącymi

To kocioł na pellet też jest be? Ach wy elektrycy, żeby was piorun strzelił!

W dużym skrócie:

PC, maty grzewcze, olej, gaz, kotły ne ekogroszek....

nieprawda. jedyne co z tego musi mieć dodatkowo w praktyce dorzucone solary czy PV to maty grzewcze czy kotły elektryczne. w teorii można wybudować na tyle ciepły dom, że OZE nie będzie w tym przypadku potrzebne, ale w rzeczywistości to może być problem. przy PC, gazie czy węglu wystarczy wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła + przyzwoite ocieplenie.

ale fakt, że generalni można będzie prawie że olać ocieplenie, jeśli zainstaluje się kocioł na drewno. a w praktyce zapewne będzie tak, że projektant wpisze zapotrzebowanie z czapy i niewiele się zmieni, szczególnie że nikt tego potem nie sprawdzi.

Byłeś pod ziemią, widziałeś pracę górników? Ja widziałem.

Widziałem 26 letniego górnika, co w 4 os. na dwa tygodnie do Egiptu sobie zawitał. Żona niepracująca. Mnie w mniej osób nie było stać na dwa tygodnie w tym konkretnym hotelu. Poza tym co, praca pod ziemią usprawiedliwia pompowanie ich kieszeni, oraz ich "obrońców", naszymi pieniędzmi? Wątpię. Jest dużo innych zawodów równie trudnych, czy choćby stres generujących i nikt tych zawodów, jak tych górniczych mafii, nie sponsoruje i się nad nimi nie użala. Tylko jakoś węglarzom kredyt nadano 20 lat temu i obciążono nim resztę społeczeństwa.

No to co, że panele trzeba montować? Argument od zawsze przeciwników paliw stałych "komin+kotłownia=paręnaście tys" więc teraz będą tą kwotę przypisywać do paneli = bilans wyjdzie na 0 ich zdaniem

nie trzeba montować PV przy PC. aczkolwiek w świetle obowiązujących przepisów o bilansowaniu montaż PC jest najlepszym rozwiązaniem w celu sprowadzenia opłat za prąd (czyli prąd bytowy, CWU i ogrzewanie) do poziomu samych tylko opłat stałych. przy żadnym innym systemie grzewczym to nie będzie możliwe (poza czystym prądem, ale wtedy trzeba większą instalację PV).

Widziałem 26 letniego górnika, co w 4 os. na dwa tygodnie do Egiptu sobie zawitał. Żona niepracująca. Mnie w mniej osób nie było stać na dwa tygodnie w tym konkretnym hotelu.

akurat to co piszesz, to kiepski przykład. może koleś miał inne priorytety. znam masę ludzi, dla których priorytetem są wczasy, takie na których ja nigdy nie byłem, co nie zmienia faktu że mają niższe dochody ode mnie. może gość z żoną mieszka u rodziców i nie planuje w nic inwestować?

też uważam, że z polskim górnictwem jest problem, ale znam je lepiej i wiem że twój przykład wcale nie świadczy o tym, że ten 26 letni górnik dużo zarabia - w tym wieku raczej jeszcze nie dociąga się do średniej w górnictwie.

nieprawda. jedyne co z tego musi mieć dodatkowo w praktyce dorzucone solary czy PV to maty grzewcze czy kotły elektryczne. w teorii można wybudować na tyle ciepły dom, że OZE nie będzie w tym przypadku potrzebne, ale w rzeczywistości to może być problem. przy PC, gazie czy węglu wystarczy wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła + przyzwoite ocieplenie.

otóż to. nie wprowadzajcie ludzi w błąd, Wystarczy trochę "cieplejszy" dom niż "normowy" i bez problemu można...

akurat to co piszesz, to kiepski przykład. może koleś miał inne priorytety. znam masę ludzi, dla których priorytetem są wczasy, takie na których ja nigdy nie byłem, co nie zmienia faktu że mają niższe dochody ode mnie. może gość z żoną mieszka u rodziców i nie planuje w nic inwestować?

też uważam, że z polskim górnictwem jest problem, ale znam je lepiej i wiem że twój przykład wcale nie świadczy o tym, że ten 26 letni górnik dużo zarabia - w tym wieku raczej jeszcze nie dociąga się do średniej w górnictwie.

Niewykluczone, że miał inne priorytety. Z tym że "młody" wcale nie krył że jest z górniczej rodziny i że żyje im się ponadprzeciętnie.