Gość TwojPan 03.12.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Wypowiedź egoisty w czystym wydaniu. Nie egoisty,tylko człowieka który wie co to architektura i urbanistyka. Ten kraj cierpi na totalny brak gustu i kultury budowlanej.Od projektowania do samego budowania. Na etapie stanu surowego,prawie nikt nie dba o jakość materiałów-no może oprócz dachówki.Drewno prosto z tartaku zalane zieloną breja i mokre jak cholera,a przecież na nieskomplkowany dach można zamówić wiązar za te same pieniądze.Suchy i solidny.Potem już tradycyjnie,porotherm na 1cm zaprawie,dwa nieśmiertelne słupy na wejściu i mamy polish kicz projekt,czyli polski dworek. Jak widzę jak muruje się porothemem na 1-2cm zaprawie-to mnie przechodzą dreszcze.Co tam szczeliny-styropian zakryje i uszczelni,ehh.... Na forum jest koleś,co muruje porothermem na klej w piance.Czyli można.Kolega Barth3z zamiast tradycyjnych okien użył pakietów szybowych-lepsze to od okien od pana Mietka z garażu.Można?Można. Tłumaczenie,że nie każdego stać na dobre materiały to zwykła ściema.Zwykle na stałe elementy budynku się żałuje,ale na kuchnie od Rusta za 60k pln już nie żal,albo na kafle 400pln za m2. Musi być na bogato. I tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.12.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 nie jestem za zakazem węglowym, gdyż nie wszystkich stać na pompę ciepła, inverter czy prąd. Górnicy też chcą zapewnić byt swoim rodzinom. Jeśli ktoś, tak jak ty, myśli tylko o sobie, to tak na prawdę nie myśli wcale! Wrzucałem na forum dane dot.zachorowalności z tytułu jakości powietrza.Dane mówią za siebie.Kumpla dzieciak ma zdiagnozowanego raka-powód 99% jakość powietrza.Nie chce mi się już dalej.Wystarczą oczy szeroko otwarte-problem widać z daleka... Górników przemilczę.Większość polskich kopalni jest nierentowna.Powinna zostać dawno zamknięta.Z większości pozostałych opał ma takie rogi (Ri) ,że bez domieszki z młodego ruska czy kazacha-nie spalisz go na retorcie,a jedynie w elektrociepłowni.Wiedziałeś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Nie egoisty,tylko człowieka który wie co to architektura i urbanistyka. Ten kraj cierpi na totalny brak gustu i kultury budowlanej.Od projektowania do samego budowania. Na etapie stanu surowego,prawie nikt nie dba o jakość materiałów-no może oprócz dachówki.Drewno prosto z tartaku zalane zieloną breja i mokre jak cholera,a przecież na nieskomplkowany dach można zamówić wiązar za te same pieniądze.Suchy i solidny.Potem już tradycyjnie,porotherm na 1cm zaprawie,dwa nieśmiertelne słupy na wejściu i mamy polish kicz projekt,czyli polski dworek. Jak widzę jak muruje się porothemem na 1-2cm zaprawie-to mnie przechodzą dreszcze.Co tam szczeliny-styropian zakryje i uszczelni,ehh.... Na forum jest koleś,co muruje porothermem na klej w piance.Czyli można.Kolega Barth3z zamiast tradycyjnych okien użył pakietów szybowych-lepsze to od okien od pana Mietka z garażu.Można?Można. Tłumaczenie,że nie każdego stać na dobre materiały to zwykła ściema.Zwykle na stałe elementy budynku się żałuje,ale na kuchnie od Rusta za 60k pln już nie żal,albo na kafle 400pln za m2. Musi być na bogato. I tak dalej... Nie twój zasmarkany interes kto, z czego i w jaki sposób buduje swój dom za zarobione przez siebie pieniądze. Krytykę innych zacznij od siebie i nie pisz więcej takich postów bo są bardzo płytkie i wręcz obrażają budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Wrzucałem na forum dane dot.zachorowalności z tytułu jakości powietrza.Dane mówią za siebie.Kumpla dzieciak ma zdiagnozowanego raka-powód 99% jakość powietrza.Nie chce mi się już dalej.Wystarczą oczy szeroko otwarte-problem widać z daleka... Górników przemilczę.Większość polskich kopalni jest nierentowna.Powinna zostać dawno zamknięta.Z większości pozostałych opał ma takie rogi (Ri) ,że bez domieszki z młodego ruska czy kazacha-nie spalisz go na retorcie,a jedynie w elektrociepłowni.Wiedziałeś o tym? O węglu, jego jakości i przydatności do palenia w domowych warunkach zależnie od kopalni z której pochodzi, wiem więcej niż ci się wydaje. Mój tato przepracował pod ziemią 26 lat, zaliczył kilka kopalń na górnym Śląsku. Można powiedzieć, że na węglu zęby zjadł. Pracował na "przodku" jśli ci to coś mówi. Nie dotykaj materii nie znanej dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.12.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Nie twój zasmarkany interes kto, z czego i w jaki sposób buduje swój dom za zarobione przez siebie pieniądze. Krytykę innych zacznij od siebie i nie pisz więcej takich postów bo są bardzo płytkie i wręcz obrażają budujących. Interes żaden.Zdrowie mojego dziecka-już mój interes.Póki nie będzie takich norm jak NF 40 z wykluczeniem kotłów na paliwa stałe,będzie coraz gorzej.Te normy pomogą nabrać kultury w samym budowaniu-a to bezpośrednio wiąże się z zapotrzebowaniem energetycznym budynku.Zrozumiałeś? Nikogo nie obrażam,daję jedynie nieco do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Interes żaden.Zdrowie mojego dziecka-już mój interes.Póki nie będzie takich norm jak NF 40 z wykluczeniem kotłów na paliwa stałe,będzie coraz gorzej.Te normy pomogą nabrać kultury w samym budowaniu-a to bezpośrednio wiąże się z zapotrzebowaniem energetycznym budynku.Zrozumiałeś? Nikogo nie obrażam,daję jedynie nieco do myślenia. A co do "nieśmiertelnych słupów na wejściu" to przyznam ci rację. Dla mnie to jest totalna wiocha w większości przypadków i brak wyobraźni przestrzennej inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 03.12.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 o widzę, że dyskusja o gustach. Za chwilę będzie, że mercedes to kicz a bmw wiocha? No tak tylko w Polsce tak można poniżać to czego sami nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 o widzę, że dyskusja o gustach. Za chwilę będzie, że mercedes to kicz a bmw wiocha? No tak tylko w Polsce tak można po niżać to czego sami nie mamy. Ale, że co, że nie mam kiczowatych kolumn przed wejściem? A z autami to trafiłeś. Znam taki kawał: Jak zrobić sok z buraka? Wrzucić granat do BMW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 03.12.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Ale, że co, że nie mam kiczowatych kolumn przed wejściem? A z autami to trafiłeś. Znam taki kawał: Jak zrobić sok z buraka? Wrzucić granat do BMW. Inteligentny bardzo. To tak jakby ktoś zapytał Cię czy na co dzień taki ciemny jesteś czy do kominka wpadłeś? bez urazy Widzę, że nie zmieniło się wiele w tym wątku - wiele gadania o niczym oraz obrażania innych i mało konkretnych dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.12.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Nie twój zasmarkany interes kto, z czego i w jaki sposób buduje swój dom za zarobione przez siebie pieniądze. Krytykę innych zacznij od siebie i nie pisz więcej takich postów bo są bardzo płytkie i wręcz obrażają budujących. Znowu standardowo wszystko pokiełbasiłeś. Prawda może boleć -- ale obrazą być nie może. Żyjemy w społeczeństwie, obok siebie -- i co robi sąsiad dotyczy wszystkich, szczególnie jak w swoim "oświeceniu" robi bzdury budowlane a potem truje innych. O węglu, jego jakości i przydatności do palenia w domowych warunkach zależnie od kopalni z której pochodzi, wiem więcej niż ci się wydaje. Mój tato przepracował pod ziemią 26 lat, zaliczył kilka kopalń na górnym Śląsku. Można powiedzieć, że na węglu zęby zjadł. Pracował na "przodku" jśli ci to coś mówi. Nie dotykaj materii nie znanej dla ciebie. To wiele wyjaśnia, skąd masz takie a nie inne podejście do tematu wyngla i z automatu stajesz w obronie "biednych" górników. Znowu ci standardowo logika szwankuje. Tylko sam fakt że ktoś pracuje przy komputerze nie oznacza automatycznie, że wie jak ten komputer jest zbudowany, podobnie jak górnik mizerne ma pojęcie na temat skutków spalania węgla. Poza tym nasze kopalnie od lat są nierentowne i trzeba do nich dokładać. Innymi słowy wszyscy się składają na pensyjki górników i związkowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Znowu standardowo wszystko pokiełbasiłeś. Prawda może boleć -- ale obrazą być nie może. Żyjemy w społeczeństwie, o bok siebie -- i co robi sąsiad dotyczy wszystkich, szczególnie jak w swoim "oświeceniu" robi bzdury budowlane a potem truje innych. To wiele wyjaśnia, skąd masz takie a nie inne podejście do tematu wyngla i z automatu stajesz w obronie "biednych" górników. Znowu ci standardowo logika szwankuje. Tylko sam fakt że ktoś pracuje przy komputerze nie oznacza automatycznie, że wie jak ten komputer jest zbudowany, podobnie jak górnik mizerne ma pojęcie na temat skutków spalania węgla. Poza tym nasze kopalnie od lat są nierentowne i trzeba do nich dokładać. Innymi słowy wszyscy się składają na pensyjki górników i związkowców. Nie bronię górników bo ...itd. Czekałem aż ktoś mi to wytknie i wytknął. Jeśli nie mieszkałeś na śląsku pomiędzy rdzennymi jego mieszkańcami to pewnych kwestii nie zrozumiesz i nawet nie będę próbował Ci tłumaczyć. Teraz dokładamy się wszyscy do sztucznie upadającego górnictwa, to fakt, ale nie zawsze tak było. Nie wiem ile masz lat i jak daleko sięgasz pamięcią, ja trochę pamiętam. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy chce zarobić na rodzinę a, że na śląsku to właśnie kopalnie zatrudniają na dzień dzisiejszy dużo ludzi, to i wielu z tego stanu rzeczy jest nie zadowolonych. Na koniec napisze, ze mój tato jest już długo na emeryturze i nie bronie górników z racji sentymentu. To po prostu ciężka praca i nie zrozumie tego ten, który o górnictwo się w jakiś sposób nie otarł. Z poziomu ekranu komputera i przed TV wszystko jest proste, czyli najlepiej zamknąć, ludzi wypieprzyć i na koniec zaorać. Nie jest to takie proste dla tych, którzy tam pracują i w innej pracy się nie widzą. Tylko nie pisz, że trzeba się było uczyć bo wszyscy nie możemy być magistrami z teczką, ktoś na to studenckie pokolenie musi zapracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 03.12.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 (edytowane) znam parę/paręnaście osób, które jeszcze 5-10 lat temu miały dobrze działający biznes a teraz albo zamknęły działalność albo pracują na granicy opłacalności a wszystko dlatego, że przyszło wielkie z zachodu i wyparło nasze polski, lokalne. Z węglem podobnie. Importują zamiast o swoje dbać to nie dziw, że górnictwo upada.ps. w górnictwie tak jak wszędzie - im mniej pracownik robi, tym więcej zarabia, ale czy to nie przesada, żeby brać te 13,14 barbórki, deputat? dobrze, że już jedno ucięli bo z tego raczej też cena węgla się robi prawda? Może np. pracownik linii montażowej opla w pl powinien dostać jakąś corsę raz do roku? Czemu by nie? Edytowane 3 Grudnia 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.12.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 wiem z pewnego źródła że 14-tek już nie ma , deputat należy się tylko starym pracownikom a nowoprzyjętym od jakiegoś czasu już też nie , barbórki też strasznie wysokie 3 tys , zarobki połowy górnictwa to 2500 na rękę , dużo ? tak duużo za mało , tu u mnie w Opolski byle pracownikowi na budowie czy przy dociepleniach płacą 4 tys , jak ktoś pracował w górnictwie to wie ile tracił zdrowia , pomijając już takie kwiatki jak w piątej o 18-tej wszyscy rozpalają grila a górnik zapitala do roboty bo przecież tylko oni robią na 6 zmian czasem więcej ba nawet na 2 -gą w nocy idą do roboty , dale twierdzicie że to taka fajna robota ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 wiem z pewnego źródła że 14-tek już nie ma , deputat należy się tylko starym pracownikom a nowoprzyjętym od jakiegoś czasu już też nie , barbórki też strasznie wysokie 3 tys , zarobki połowy górnictwa to 2500 na rękę , dużo ? tak duużo za mało , tu u mnie w Opolski byle pracownikowi na budowie czy przy dociepleniach płacą 4 tys , jak ktoś pracował w górnictwie to wie ile tracił zdrowia , pomijając już takie kwiatki jak w piątej o 18-tej wszyscy rozpalają grila a górnik zapitala do roboty bo przecież tylko oni robią na 6 zmian czasem więcej ba nawet na 2 -gą w nocy idą do roboty , dale twierdzicie że to taka fajna robota ? Czy ktoś ich do tej pracy zmusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 04.12.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Czy ktoś ich do tej pracy zmusza? Jak górnik nie wykopie węgla , to elektrownia nie wytworzy energii i dupa Ci zmarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Na koniec powiem wam tak. Totalny zakaz spalania paliw stałych gdziekolwiek i w jakichkolwiek projektowanych nowych domach. Amen. A co z moimi krzakami małego Pieca Rakietowego koledze bronisz Problemem jest gigantyczne zapotrzebowanie na moc i ciepło tych domów .. spokojnie to co idzie do jednego domu, powinno starczyć na małe osiedle domków. Zresztą jak już - to myślę jak oczyszczać spaliny, aby reku nie zaciągał ale to jest jedna z opcji .. bogatej listy do wyboru. Może być totalnie bez grzania itp ..zobaczym Brat mojego Taty - też Górnik przodowy - zaliczył 25lat na"dole" ale pali drewnem .. Problem jest - jakość palenia i ilość palenia .. a nie samo palenie .. Jak widzę jak teraz się pali tu i ówdzie, to głowa mała.. brunatny cenny dym leci w powietrze - trując niemiłosiernie w około.. a dom z cegły.. gdzie 40% izolacji takiej goownianej ściany .. to opory przejmowania ciepła.. !!!!!!!! jak coś z U =1,25-1,3 czyli na każdym 1m2 1,3 wata..na 1st różnicy.. a przy 0 st .. każdy metr kw ściany traci 25 .. wat ! jak by takiemu w domu zapalić tak .. 10 takich lampek po 25 wat.. to by białej gorączki dostał.. a że wungiel jeszcze tani.. to truje pół okolicy, bo nie nadąża nagrzać .. Mnie nikt nie przekona, choć by mnie za nogi obejmował ! że jakieś grzanie to podstawa.. teraz przeróbka 3 C.O - i dom po 2 dniach .. już ma 5st w środku.. to jest zgroza ! ho z "tanim" grzaniem .. jak zabraknie chwilunie i już zębami trzeba strzelać. A to wina wszelakiej maści fachowców, od "izolacji" pierwsze pierdaszyli - 5cm więcej nie ..teraz dobili do 10cm.. choć jak widzę niektóre domy muszą -mieć 5cm..inaczej dom będzie zdychał. dla tych termomodernizacji teraz robionych 5cm izolacją.. zakaz palenia należy się jak psu buda. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 04.12.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 napisałem, że jedno im ucięli i chodziło mi o czternastą wypłatę.deputat z jakiej racji? jak górnik nie wykopie to przypłynie statkami i przyjedzie wagonami zza granicy w dodatku za niższą cenę, a ta cena właśnie z tych deputatów i tym podobnych się bierze, tylko z czego 500+ się weźmie? W sumie i tak podobno jest nierentowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jak górnik nie wykopie węgla , to elektrownia nie wytworzy energii i dupa Ci zmarznie. Nie o to chodzi. Idą do kopalni bo chcą tam pracować, nikt na siłę ich do tego nie zmusza. Więc biadolenie nad ciężkim losem górników jest zwyczajnie żałosne. Jakoś nikt nie biadoli nad ciężkim losem szambonurków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.12.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie o to chodzi. Idą do kopalni bo chcą tam pracować, nikt na siłę ich do tego nie zmusza. Więc biadolenie nad ciężkim losem górników jest zwyczajnie żałosne. Jakoś nikt nie biadoli nad ciężkim losem szambonurków. to nie chodzi o biadolenie nad ich losem ale o takich jak ty którym zależy aby im dokopać , każdą robotę powinno się szanować bez wyjątków koniec kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie nie nie, negowanie pracy górnika jest nie na miejscu, to jest bardzo ciężka praca - u mojego wujka = wymiana stawów biodrowych.Ciągłe ryzyko - że to czorne złoto zwali ci się na głowę, pył i syf .. dziękuje za taką robotę.U nas węgiel jest drogi z jednego powodu - śląsk to jedno wielkie miasto .. kopać pod nim ? ciężko i głęboko .. na syberii kopią młotyką jak w polu.Stąd węgiel "tani" chińczyk to samo czyni .. kopie płytko za węglem- plus jeszcze bardzo tania siła robocza.No ale u nas się nie opłaca 1km wydobyć ..ale ciągnąć 5tyś km ? z chin/ ruskich ? opłaca się.. Ale jest tyle sposobów na ogrzanie domu ..zresztą.Czemu ludzie traktują np zrobienie porządnej izolacji jako przymus, a tak hura idą w palenie węglem ? tego nie rozumie, nowy dom + buchaj na węgiel..coś tu jest nie tak, na izolacji będą psy wieszać, wymyślać argumenty że coś zdycha, nie zdycha.. ale kocioł jak truje pół okolicy it's ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts