Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie musi... nie jedna PC wspolpracuje z grzejnikami, troszke gorsza sprawnosc ale da sie. A sa wrecz te przeznaczone do grzejnikow.

Jak czesto masz -30*C :)

10kW przy -25*C to malo? Bez grzalek...

Tez jest komfort cieplny... ;)

Ale zgodze sie ze cena moze byc argumentem dla wielu

:)

Tamtej zimy miałem kilka dni gdzie miałem właśnie prawie -30 stopni ...

Nawet wczoraj rano miałem -5 stopni ...

Nie mieszkam w górach , ale mam takie położenie że często u mnie jest "biegun zimna" i przebijam Suwałki :)

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ładna para wodna. Co z tego?

albo jesteś bardzo głupi, albo takiego udajesz. Widziałeś kolego kiedyś na oczy chłodnie kominowe przy elektrowni?? Bo właśnie takimi chłodniami TYLKO I WYŁĄCZNIE jest emitowana para wodna do atmosfery.

Po raz kolejny powtarzam, nie kompromituj się, bo wiedzy na temat atmosfery, co się do niej wyrzuca i systemów jej ochrony, nie masz za grosz.

I mówi Ci to inż. Ochrony Środowiska, wydział ochrony atmosfery Pwr rocznik 2002.

Ojj ...

Kilka dni temu moja żona pytała sie znajomego w pracy jak się sprawuje jego pompa ciepła (nie wiem jaka) , bo kiedyś mówił że ma zamontowaną i jakoś ucichło. Sam sie zdziwiłem że moja żona sie pytała znajomego , może dla tego że ja mówiłem że w przyszłości chce kupić :)

Sam się zdziwiłem ...

Ale wracając do tematu.

Z tego co mi przekazała żona to gościu ma grzejniki w domu i zamontowali mu pompę ...

Mówi że max może puści 32 stopnie i w domu jak jest zimno ma 16-18stopni i musi palić kominkiem ...

Tyle ż komfortu u niego. Chodzi w grubym swetrze i pali drewnem ale ma pompę :)

Zapewne złą mu pompę sprzedali , ale za to zarobili :)

Takie historie to i z gazem się zdarzają i z ekogroszkem, kupujesz markowy samochód i też nie chce jeździć.

Przyczyn takiego stanu może być wiele. Ale najczęściej po prostu ktoś kogoś wykolegował. Sprzęt tu nie jest nic winny.

Możemy się przegadywać w nieskończoność, faktem jest że dopiero jak to o czym tak usilnie piszecie potanieje i będzie równoważne z kosztem grzania węglem to inwestor sam o to zapyta, nie potrzeba mu będzie do tego żadnych przepisów ani nakazów. Póki co tak nie jest i od razu uprzedzając Arturo, nie chodzi tu o niewiedzę inwestora, po prostu inwestor umie liczyć. Niech każdy grzeje tym co uważa dla siebie za najbardziej opłacalne i wygodne. Ja póki co na PC się nie oglądam. Pozdrawiam i kończę dyskusję gdyż zaczynamy się powtarzać.

P.S. kaszpir 007- ta pompa u tego gościa to pewnie z polecenia od Arturo za 17 tysi, z zapewnieniem że wstawi do pomieszczenia i będzie komfort

albo jesteś bardzo głupi, albo takiego udajesz. Widziałeś kolego kiedyś na oczy chłodnie kominowe przy elektrowni?? Bo właśnie takimi chłodniami TYLKO I WYŁĄCZNIE jest emitowana para wodna do atmosfery.

Po raz kolejny powtarzam, nie kompromituj się, bo wiedzy na temat atmosfery, co się do niej wyrzuca i systemów jej ochrony, nie masz za grosz.

I mówi Ci to inż. Ochrony Środowiska, wydział ochrony atmosfery Pwr rocznik 2002.

A moze zanim zaczniesz kogos wyzywać to sie najpierw doucz w zakresie czytania ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem ze to sa chłodnie kominowe ani tym bardziej ze to co jest na obrazku to TYLKO I WYLACZNIE para wodna.

Dobra jedziemy po taniości , jak Ty jedziesz :)

Kocioł z podajnikiem 4000zł . Komin (1xspalinowy , 1xwentylacja) - 2000-3000zł , zasobnik CWU (80L) - 300zł.

Daje nam to mniej niż 7 tys zł :)

Kocioł zajmuje około 1-1,5m2 powierzchni. Można go nawet zamontować w jakiejś wnęce w garażu.

Opał ?

Można tak jak jeden z moich sąsiadów kupuje z pół tony (pakowanego) i kładzie w garażu i jak sie kończy to znów kupuje. Można też położyć na palecie na zewnatrz , nakryć plandeką i trzymać na paletach ...

Ja trzymam opał (3 tony) w garażu. Pakowany , jeden na drugim , na długości jednej ściany.

Zapominasz o "małym" szczególe , że do pompy MUSI być w całym domu podłogówka , bo wtedy efektywność pompy jest najwyższa. Dodatkowo podłogówka pod pompę powinna być max zagęszczona , czyli przy 5-10 cm odległości między rurami aby temperatura zasilania podłogi była jak najniższa ...

Dużo ludzi których znam budują dom i montują grzejniki bo duuużo tańsze. Tak dużo tańsze. Sam robiłem poddasze i wiem ile fachowiec bierze za podłączenie grzejnika , wiem też ile kosztują grzejniki bo sam kupowałem ...

Jak to wszystko policzysz to okaże się że jednak tak różowo nie jest ...

Rekuperację montują głownie ludzie którzy mają pompy ciepła , ze względu na to aby ograniczyć straty ciepła co jest ważne przy pompie powietrznej która czym niższa temepratura na zewnątrz tym mniej daje mocy i resztę trzeba nadrabiać czystym prądem (grzałką) , a przecież czym zimniej na zewnątrz tym zapotrzebowanie na ciepło rośnie ...

Posiadacze kotłów na ekogroszek/gaz tym się nie "przejmują" bo mają zapas mocy i może nawet być -30 stopni przez miesiac i ich kotły dają sobie radę i zapewnią komfort cieplny ..

Moja PC nie ile jest na zewnątrz i może dobrze bo jakby zobaczyła że tam jest -30 to pewnie by się załamała. Przy mrozach rzędu - 20 pracowała ok 12-14h/dobę a więc jeszcze trochę zapasu jest. Co do podłogówki - na 100m2 koszt rury to ok 2500 zł przy rozstawie 10cm i 1650 zł przy rozstawie 15cm do tego rozdzielacz + szafka 700zł,

Myślę że nie są to jakieś kosmiczne koszty a nie masz wątpliwej dekoracji na ścianach.

Po drugie garaż jest garażem a nie kotłownią czy składem węgla. Już widzę jak żona z dziećmi przeciska się pomiędzy kotłem a workami węgla wsiadając do auta.

A przy -30 nie widzę siebie latającego z węglem po dworze.

w takim razie, zerknij raz jeszcze na zdjęcia, które zyzolek wkleił i odpowiedz na jedno PROSTE pytanie. Gdzie Ty tam widzisz parę wodną?? Bo przecież napisałeś, ze ładna para wodna.

Nie rób z siebie idioty. I bynajmniej nie jest to wyzwisko. Powiedziałbym nawet więcej. W Twoim przypadku brzmi to raczej jak pochlebstwo :)

Gość Arturo72
Dobra jedziemy po taniości , jak Ty jedziesz :)

Kocioł z podajnikiem 4000zł . Komin (1xspalinowy , 1xwentylacja) - 2000-3000zł , zasobnik CWU (80L) - 300zł.

Daje nam to mniej niż 7 tys zł :)

Rekuperację montują głownie ludzie którzy mają pompy ciepła , ze względu na to aby ograniczyć straty ciepła co jest ważne przy pompie powietrznej która czym niższa temepratura na zewnątrz tym mniej daje mocy i resztę trzeba nadrabiać czystym prądem (grzałką) , a przecież czym zimniej na zewnątrz tym zapotrzebowanie na ciepło rośnie ...

..

Nie wiem o jakiej po taniosci piszesz bo w ofercie była pelnoprawna powietrzna pompa Panasonic z 5 letnią gwarancją.

O rekuperacji przy pompie,powtarzam piszesz bzdury.

Brak reku nie wpływa na pracę pompy nawet przy -50st.C

Po drugie garaż jest garażem a nie kotłownią czy składem węgla. Już widzę jak żona z dziećmi przeciska się pomiędzy kotłem a workami węgla wsiadając do auta.

A przy -30 nie widzę siebie latającego z węglem po dworze.

Garaż i tak w 99% przypadków służy jako skład wszelkiej maści rzeczy, więc generalnie co za różnica. A z tym bieganiem to nie przesadzaj. W przypadku kotła na eko, załadunek średnio raz na tydzień.

Ja z kolei w ogóle węgla nie trzymam w domu/obok domu. Kupuję na bieżąco. Uprzedzając, koszty zerowe, bo i tak jeżdżę służbowym autem :)

w takim razie, zerknij raz jeszcze na zdjęcia, które zyzolek wkleił i odpowiedz na jedno PROSTE pytanie. Gdzie Ty tam widzisz parę wodną?? Bo przecież napisałeś, ze ładna para wodna.

Nie rób z siebie idioty. I bynajmniej nie jest to wyzwisko. Powiedziałbym nawet więcej. W Twoim przypadku brzmi to raczej jak pochlebstwo :)

Zalecam moze powrót do szkoły i zapoznanie sie ze zjawiskiem kondensacji pary wodnej. Z pewnością jak widzisz ciągnące sie za samolotem smugi to tez uważasz pewnie, ze to sa jego spaliny. Współczuje.

Garaż i tak w 99% przypadków służy jako skład wszelkiej maści rzeczy, więc generalnie co za różnica. A z tym bieganiem to nie przesadzaj. W przypadku kotła na eko, załadunek średnio raz na tydzień.

Ja z kolei w ogóle węgla nie trzymam w domu/obok domu. Kupuję na bieżąco. Uprzedzając, koszty zerowe, bo i tak jeżdżę służbowym autem :)

Zaraz będziecie mi wmawiać że PC jest droższe w eksploatacji, zajmuje więcej miejsca i potrzebuje więcej czasu na obsługę. Nie wiem jak u ciebie ale u nas zakup węgla to loteria. Zdarza się że ktoś kupi 1-2 worki na próbę i jak chce dokupić więcej to za dzień czy dwa jest już zupełnie inny węgiel. I znowu spędzanie kilku dni w kotłowni , obserwacje palnika , popiołu, ustawianie podawania , nadmuchu itd. a jak już ustawię to znowu inny węgiel i tak w kółko. Ja u siebie jestem w kotłowni co kilka dni, zerkam na temperatury, czasami spiszę liczniki i to wszystko. Latem jak nie byłem kilka tygodni to dobrze że przyjechał kuzyn i chciał obejrzeć PC bo miałem pęknięty zawór zwrotny i ciekła woda. Od tamtej pory zaglądam częściej.

Gość Arturo72
W każdej firmie profesjonalnie montującej PC dowiesz sie że właściwym jest wykonanie tego kompleksowo a więc m.in. z WM i solidnie wykonanym dociepleniem. Chyba że chcesz również przekonać innych że stać ich na montowanie PC za okazyjną cenę 20 tysięcy w budynku średnio ocieplonym z grzejnikami i went. grawitacyjną. Na siłę próbujesz wmówic że koszty są porównywalne i tylko niewiedza inwestorów powoduje że w to nie wchodzą ale to nieprawda. Uwierz że jak nie wiadomo o co chodzi to ludziskom idzie o pieniądze.

Próba wcisniecia WM z reku przez firmę do pompy ciepła jest naciagnieciem i zlapaniem jelenia na kasę

.Odzysk ciepła przez rekuperator ma na celu zmniejszenie strat ciepła przez dom co wpływa na rachunki za c.o dla domu ogrzewanego drogim czynnikiem ciepła np.bezpośrednio prądem.

Przy pompie ciepła koszt jednostki energi jest na podobnym poziomie co ekogroszku i w związku z tym inwestycja w rekuperator jest dyskusyjna,chyba,że zależy nam na jeszcze niższych rachunkach za c.o

W czym się dokształcić bo sami się gubicie w tym co piszecie do kosztów eko doliczacie koszt komina a później piszecie że rekuperator nie potrzeby to gdzie wentylacja oknem ja przynajmniej nie piszę że pompa jest be... po prostu była dla mnie za droga gazu u mnie nie ma wiec alternatywą był ekogroszek

Telefonuje kolega z Polski do kolegi na Syberii.

Jak tam u was? Mrozy silne? - pyta.

Eeee tam. Tak gdzieś kilkanaście stopni minus. Co to za mrozy. - pada odpowiedź.

No, co Ty? - mówi ten z Polski. U nas w telewizji mówili, że macie tam minus 40.

Noo, tyle to jest na zewnątrz. - pada odpowiedź z Syberii.

Telefonuje kolega z Polski do kolegi na Syberii.

Jak tam u was? Mrozy silne? - pyta.

Eeee tam. Tak gdzieś kilkanaście stopni minus. Co to za mrozy. - pada odpowiedź.

No, co Ty? - mówi ten z Polski. U nas w telewizji mówili, że macie tam minus 40.

Noo, tyle to jest na zewnątrz. - pada odpowiedź z Syberii.

Trochę luzu z dystansem na tym wątku by się przydało :yes:

Gość Arturo72
W czym się dokształcić bo sami się gubicie w tym co piszecie do kosztów eko doliczacie koszt komina a później piszecie że rekuperator nie potrzeby to gdzie wentylacja oknem ja przynajmniej nie piszę że pompa jest be... po prostu była dla mnie za droga gazu u mnie nie ma wiec alternatywą był ekogroszek

Po prostu nie nadazacie ;)

Do poprawnej wentylacji,nawet bez rekuperatora nie potrzebny jest żaden komin ani też dziurawienie nowych szczelnych okien :)