Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cały problem w tym że ci co grzeją energią elektryczną są pro ekologiczni a oni trują tak samo jak reszta tyle że nie sąsiadowi za płota tylko ludziom gdzie znajduje się najbliższa elektrownia.

A to oczywiście moja wina, że większość prądu mamy z węgla?

Pamiętaj też o jednym. Nawet gdybym się nie grzał prądem, to elektrownia spaliłaby niemal tyle samo węgla. Jesteś w stanie to pojąć?

Zakładając że elektrownie mają filtry które wszystko wyłapują, w praktyce jest masę elektrowni które nie spełniają norm . Dla przykładu najwyższy poziom benzopirenu w Warszawie jest w dzielnicy Ursus źródłem zanieczyszczeń jest elektrociepłownia. Poza tym ze spalania tak czy siak zawsze będzie dwutlenek węgla więc polski prąd jak na razie czysty nie jest i jeszcze długo nie będzie.

Które jeszcze nie spełniają norm i jakich norm? Która elektrociepłownia kadzi na Ursus? Rzecz w tym, że czy się grzeje prądem czy nie grzeje, elektrociepłownia będzie działać. Kluczem jest wykorzystanie prądu który produkuje, a który jest przetracany. Niektórzy jednak tego faktu nie chcą przyjąć do wiadomości i uznają, że elektrownia "truje" specjalnie na potrzeby grzejących prądem. Co jest zwyczajną bzdurą, bo truje także na potrzeby utrzymania pracy kotłów węglowych w domach. Dwutlenek węgla nie jest problemem dla ludzi, a prąd jest znacznie czystszy niż energia cieplna z węgla pod strzechami.

A to oczywiście moja wina, że większość prądu mamy z węgla?

Pamiętaj też o jednym. Nawet gdybym się nie grzał prądem, to elektrownia spaliłaby niemal tyle samo węgla. Jesteś w stanie to pojąć?

Ale przynajmniej nie próbuję się sam przed sobą usprawiedliwiać i wciskać ludziom ciemnoty że paląc kominkiem jest pro ekologiczny tak jak robią to pompiarze.

Jak by nie patrzeć i jedni i drudzy trują , tyle że drewno jak by nie patrzeć to energia odnawialna węgiel nie.

Poza tym nie ma idealnych źródeł wszystko ma jakieś wady.

Ależ oczywiście. Już sobie wyobrażam jak z żoną i lampką wina siadacie na miękkim dywaniku i wpatrujecie się w... kocioł, namiętnie zaciągając się smrodkiem. Brawo wy :)

Ty rozumiem siadasz z żoną na podłodze , bo masz podłogówkę, wpatrujecie się w ścianę (albo telewizor po 23.00 II taryfa) bo w kominku się nie opłaca. Brawo wy

Moje średnie spalanie przez 7 dni grudnia to 12,21kg, węgiel 24MJ, z kg 6,66kwh,na dobę 81 kWh, daje to średnią moc 3,38kW bez uwzględnienia sprawności kotła. temperatury oscylowały w okolicach średniej temperatury w okresie grzewczym a moje zapotrzebowanie na ciepło wg Ciepłowłaściwe to jeśli dobrze pamiętam 3kw przy tej temperaturze. Wynika z tego że sprawność kotła jest dość wysoka pomimo pracy na niskiej mocy.

Liwko nie odpowiedziałeś?? Czy brak argumentów

Wychodzi na to że kocioł ma niezłą sprawność, albo izolacja jest lepsza niż miała być i sprawność kijowa

No i radosne dwie następne strony bicia piany...

A do mapki się nie odniesiecie?

Do cyrkulacji powietrza w Europie, na północnej półkuli...

Dla Was - tego nie ma?

GDZIE zwiewają wiatry te benzo(a)pireny?

Prosto w Wasze okna? Selektywnie?

No pewnie... Benzo(a) pireny paszportu nie dostały to trzymają się w granicach...

Ale na dowód też można, a jak kto go zapomni, bez dowodu za granicę jedzie.

To one nie umieją?

Głupie jakieś są?

:lol:

Adam M.

No i radosne dwie następne strony bicia piany...

A do mapki się nie odniesiecie?

Do cyrkulacji powietrza w Europie, na północnej półkuli...

Dla Was - tego nie ma?

GDZIE zwiewają wiatry te benzo(a)pireny?

Prosto w Wasze okna? Selektywnie?

No pewnie... Benzo(a) pireny paszportu nie dostały to trzymają się w granicach...

Ale na dowód też można, a jak kto go zapomni, bez dowodu za granicę jedzie.

To one nie umieją?

Głupie jakieś są?

:lol:

Adam M.

Dobra, idziemy na kompromis. Niech kopcą nadal, ale zimy mają być wyżowe z wiatrami o określonej prędkosci i kierunku. Ok? Potrafisz tak?

Moje średnie spalanie przez 7 dni grudnia to 12,21kg, węgiel 24MJ, z kg 6,66kwh,na dobę 81 kWh, daje to średnią moc 3,38kW bez uwzględnienia sprawności kotła. temperatury oscylowały w okolicach średniej temperatury w okresie grzewczym a moje zapotrzebowanie na ciepło wg Ciepłowłaściwe to jeśli dobrze pamiętam 3kw przy tej temperaturze. Wynika z tego że sprawność kotła jest dość wysoka pomimo pracy na niskiej mocy.

Pozwolisz że przemilczę.

Pozwolisz że przemilczę.

Jest to dla mnie wystarczające. Co do OZC to niewiadomo jaki darmozjad i jak to policzy wiec taka dokładność jest do przyjęcia.

Migasz się od odpowiedzi bo mam racje nowoczesne kotły mają dość wysoką sprawność i tak nie syfią.

Chyba że uwążasz że kocioł ma niską sprawność a mam ocieplenie jakieś super powyżej parametrów producenta? Wsumie wolę tą opcje :)

Edytowane przez kulibob

Jest to dla mnie wystarczające. Co do OZC to niewiadomo jaki darmozjad i jak to policzy wiec taka dokładność jest do przyjęcia.

Migasz się od odpowiedzi bo mam racje nowoczesne kotły mają dość wysoką sprawność i tak nie syfią.

Chyba że uwążasz że kocioł ma niską sprawność a mam ocieplenie jakieś super powyżej parametrów producenta? Wsumie wolę tą opcje :)

Nie pisałeś o sprawności (to ja dodałem) a o modulacji palnika. Znajdź mi proszę w takim razie jakieś wiarygodne dane z jaką modulacją pracuje najsłabszy palnik do kotła na węgiel.

Nie wiem czy takie coś jest i nie zamierzam tego szukać szkoda mojego czasu. Najważniejsze że puki co zadowolony jestem z kosztów. Tylko że it ak za dużo pali :) Tylko że jak mówię znajomym że ma zamiar zmieścić się w 2t to mówią że mam kuku albo że kity wciskam. Ważne że idzie palić mało i w miarę czysto i nie rozumiem tej krucjaty antyweglowej jak masz z tym problem to idż zasadź drzewo będzie czyściej.