Gość Arturo72 08.12.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Tylko że jak mówię znajomym że ma zamiar zmieścić się w 2t to mówią że mam kuku albo że kity wciskam. Właśnie napisałeś wyżej dlaczego jest ta "krucjata"...Dla bezmyślnych ludzi pokroju Twoich znajomych,którzy wierzą i myślą,że węgiel jest "tani" spalając nawet 5t tego syfu a gdyby ten dom grzali prądem wyszłoby im taniej niż weglem.To jest właśnie ten "ciemnogród" a przy okazji i "suweren" PIS...Jak bym im ja powiedział,że nie mam węgla i rocznie płacę za c.o+cwu 1000zł to dopiero by patrzyli jak na wariata...wszak jak to możliwe ??? Bez węgla ???? To czary mary nie rozumiem tej krucjaty antyweglowejA ja w dalszym ciągu nie rozumiem ludzi pakujących węgiel do nowych domów,co nimi kieruje ??? Ciemnota,głupota,choroba,sentyment do starego domu na wsi opalanego węglem czy coś innego ?Bo na pewno nie chęć oszczędzenia kasy... Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.12.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Niektórzy do tego nie wierzą, że system grzewczy oparty na prądzie można mieć za mniejsze pieniądze niż np. gazowy, węglowy czy kominkowy+płaszcz wodny. Nie mogą później dojść do tego jak można płacić mniej nic nie robiąc, podczas gdy oni szuflują, tną drewno pół lata piłą motorową, robią syf z salonu. Przecież taniej niż ekosyfem albo drewnem nie może być wg nich - tak mówił szwagier Zdzichu i znajomy Józek! A jest... Ciężko to im pojąć. A przecież matematyki na tym poziomie uczą w podstawówce... Lenistwo? Głupota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Niektórzy do tego nie wierzą, że system grzewczy oparty na prądzie można mieć za mniejsze pieniądze niż np. gazowy, węglowy czy kominkowy+płaszcz wodny. Nie mogą później dojść do tego jak można płacić mniej nic nie robiąc, podczas gdy oni szuflują, tną drewno pół lata piłą motorową, robią syf z salonu. Przecież taniej niż ekosyfem albo drewnem nie może być wg nich - tak mówił szwagier Zdzichu i znajomy Józek! A jest... Ciężko to im pojąć. A przecież matematyki na tym poziomie uczą w podstawówce... Lenistwo? Głupota? No dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.12.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Więc było o edukacji. Jak z tą "edukacją" jest, widać na przykładzie dowolnego delikwenta wspierającego spalanie paliw stałych pod strzechą. Nie da się edukować, bo on wie lepiej. Zgaduje, ale wie lepiej. I nic go nie przekona że ma drogi system grzewczy i jeszcze szkodzi sobie, rodzinie i sąsiadom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Bingo! Ustaliliście! Jest konsensus. No to teraz - do roboty! Ruszajcie w kraj z granatem w garści i wrzucajcie po jednym do każdej napotkanej kotłowni. W ramach remontu przejdą sobie ludziska na gaz, prąd czy ropę. Czy nie widzicie jacy jesteście niepoważni? MOŻECIE coś zrobić, aby ludzi było stać na takie przejście? Coś takiego, aby im się po prostu "opłaciło"? Ja, to bym podatki obniżył a od dochodu - zniósł. Adam M.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ruszajcie w kraj z granatem w garści i wrzucajcie po jednym do każdej napotkanej kotłowni.W ramach remontu przejdą sobie ludziska na gaz, prąd czy ropę.MOŻECIE coś zrobić, aby ludzi było stać na takie przejście?Adam M..A ten BETON dalej swoje...A ja w dalszym ciągu nie rozumiem ludzi pakujących węgiel do nowych domów,co nimi kieruje ??? Ciemnota,głupota,choroba,sentyment do starego domu na wsi opalanego węglem czy coś innego ?Bo na pewno nie chęć oszczędzenia kasy...NOWYCH inaczej NOWOBUDOWANYCH,wężykiem betonie i na czerwono..."nowych" dla mnie to od co najmniej 10 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 08.12.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Nie bierzecie pod uwagi że pompa ciepła ma sens prawie wyłącznie w budynkach nowych i dobrze zaizolowanych z ogrzewaniem podłogowym. Kto wstawi pompę ciepła do budynku nie ocieplonego z żeliwnymi kaloryferami gdzie zapotrzebowanie na energie to nie 3-4 kw a 20 - 30 kw .Już zmuszenie ludzi do wymiany pieca węglowego który kopci na bardziej nowoczesną konstrukcję będzie wyzwaniem ciężkim do wyegzekwowania.Bądźmy realistami. Poza tym z tymi kosztami eksploatacji tych pomp ciepła też nie przesadzajcie bo mogę wam podać z mojego projektu jakie są wyliczone koszty przy ogrzewaniu gazem i drewnem i też są to grosze w porównaniu do budynku który tez ogrzewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Nie bierzecie pod uwagi że pompa ciepła ma sens prawie wyłącznie w budynkach nowych i dobrze zaizolowanych z ogrzewaniem podłogowym. Kto wstawi pompę ciepła do budynku nie ocieplonego z żeliwnymi kaloryferami gdzie zapotrzebowanie na energie to nie 3-4 kw a 20 - 30 kw . Już zmuszenie ludzi do wymiany pieca węglowego który kopci na bardziej nowoczesną konstrukcję będzie wyzwaniem ciężkim do wyegzekwowania. Bądźmy realistami. Myślę że nie biorą tego pod uwagę, skoro w każdym wątku kopiują i wklejają te same informacje na temat nowego budownictwa. kopiuj wklej bla bla bla kopiuj wklej bla bla bla kopiuj wklej bla bla bla kopiuj wklej bla bla bla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Nie bierzecie pod uwagi że pompa ciepła ma sens prawie wyłącznie w budynkach nowych i dobrze zaizolowanych z ogrzewaniem podłogowym. I to jest właśnie ta ciemnota i ciemnogród o której pisałem :DOgrzewanie podłogowe owszem,podobnie zresztą jak do kondensatu ale izolacja nie ma tu żadnego znaczenia.Jest wręcz odwrotnie,popma ciepła przyniesie więcej oszczędności w domach słabo izolowanych niż w domach dobrze izolowanych a wręcz energooszczednych.I z takim "ciemnogrodem" należy walczyć Poza tym z tymi kosztami eksploatacji tych pomp ciepła też nie przesadzajcieA czy wiesz.....,że ilość zużytej energii na ogrzewanie zależy przede wszystkim od domu i jego potrzeb na energię ???Pompa ciepła jedynie obniża zużycie energii o 3 lub 4 razy w stosunku do potrzeb domu.Noż ciemnogród totalny Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Czy nie widzicie jacy jesteście niepoważni? MOŻECIE coś zrobić, aby ludzi było stać na takie przejście? Coś takiego, aby im się po prostu "opłaciło"? Panie Adamie myślę że mogą zrobić jedynie : kopiuj wklej bla bla bla kopiuj wklej bla bla bla kopiuj wklej bla bla bla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 08.12.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Dobra to czy możesz powiedzieć ile kosztuje sama pompa ciepła o mocy 25 kw taka do domu bez ocieplenia no i przede wszystkim kiedy ta inwestycja się zwróci inwestorowi jak przejdzie z węgla na pompę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 "Pompa ciepła jedynie obniża zużycie energii o 3 lub 4 razy w stosunku do potrzeb domu.Noż ciemnogród totalny " PRAWDA, ale...Przy jakim koszcie inwestycyjnym?Przy równowartości opalania węglem przez dwa dziesięciolecia?Noż analfabetyzm totalny i brak umiejętności liczenia w zakresie do sto! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 08.12.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Adam nie potrzebnie ich wyręczyłeś ja liczyłem na to że ktoś to poda z tych co twierdzą że pompa to tania alternatywa węgla. Zastrzegam że zwolenikiem palenia weglem nie jestem i nigdy weglem nie paliłem żeby nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) "Pompa ciepła jedynie obniża zużycie energii o 3 lub 4 razy w stosunku do potrzeb domu.Noż ciemnogród totalny "PRAWDA, ale...Przy jakim koszcie inwestycyjnym?Przy równowartości opalania węglem przez dwa dziesięciolecia?Noż analfabetyzm totalny i brak umiejętności liczenia w zakresie do sto!Adam M.W domu budowanym 6 lat temu czyli np.moim przy koszcie inwestycyjnym NIŻSZYM niż system grzewczy na węgiel BETONIE.Konkretnie 16tys.zł wtedy gdzie do węgla komin kosztował 4tys.zł,kocioł z podajnikiem kosztował 7tys.zł a kotłownia z 10tys.zł i dokładnie te kwoty oszczędziłem nie mając węgla w domu.Jarzysz BETONIE czy nie ?Nie sądzisz,że byłbym idiotą wydając o wiele więcej kasy na węgiel ????Zatem jaki morał z tego płynie dla posiadaczy węgla w nowych domach ?Kim są ??? Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Jest akcyza na papierochy i wódę? - JEST!JEZELI nałoży się akcyzę na kotły (cosezonową. masz kocioł w tym sezonie - płacisz) i wpływy z niej skieruje na dofinansowanie bezzwrotne przejścia na inne sposoby grzania TO nie trzeba długo czekać, aby ludzie sobie sami policzyli co im się opłaca.Ot taki idiotyczny pomysł z chmurki.Natychmiast zmienia relacje tego, co się "opłaca" czy "szybko zwraca".Oczywiście , nie do wprowadzenia!Za wiele różnych interesów by to naruszyło. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Dobra to czy możesz powiedzieć ile kosztuje sama pompa ciepła o mocy 25 kwA Ty mądry jesteś czy zostałeś ogłupiony przez józków i sprzedawczyków kotłów węglowych oferujących parowozy domów ?Nie ocieplony dom i nie nowy ok.200m2 potrzebuje ok.12kW mocy grzewczej.I jak tam "ciemnogrodzie" ?Dom budowany 6 lat temu np.mój przy -20st.C potrzebuje "kotła" o mocy 3,5kW...i co Ty na to ?Noż ciemnogród totalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Jarzę analfabeto. Komin "tymi ręcami" kosztuje tyle co cegła z rozbiórki (bo najlepsza jest do tego celu).Kocioł się spawa ze śwagrem z blach po 2zł/kg. Można "na fuchę" jak w państwowej firmie.Nie bełkocz o wielkich kosztach zbudowania pomieszczenia w domu - na kocioł. To kilka m2.A na pompkę kilkanaście tysi (jak nie więcej) trzeba WYDAĆ. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Jarzę analfabeto.Komin "tymi ręcami" kosztuje tyle co cegła z rozbiórki (bo najlepsza jest do tego celu).Kocioł się spawa ze śwagrem z blach po 2zł/kg. Można "na fuchę" jak w państwowej firmie.Nie bełkocz o wielkich kosztach zbudowania pomieszczenia w domu - na kocioł. To kilka m2.A na pompkę kilkanaście tysi (jak nie więcej) trzeba WYDAĆ.Adam M.BETONIE,pompę ciepła "tymi ręcami" można zrobić za 5tys.zł....Naprawdę jesteś takim prostym człowiekiem,że rzucasz argumenty z d... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.12.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 cały problem w tym że ci co grzeją energią elektryczną są pro ekologiczni a oni trują tak samo jak reszta tyle że nie sąsiadowi za płota tylko ludziom gdzie znajduje się najbliższa elektrownia. bzdurzysz aż miło. Najpierw dowiedz się czegoś na temat w którym wypowiadasz się. Ale ponieważ Polacy to naród leniwy ale kłótliwy to żebyś nie męczył się: "Benzo[a]piren – organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C20H12, będący jednym z izomerów benzopirenu, należący do grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA, ang. PAHs). Powstaje w wyniku przyłączenia pierścienia benzenu do pirenu podczas niecałkowitego spalania substancji organicznych w temperaturze pomiędzy 300 °C a 600 °C." Uważasz że elektrownia spala węgiel w takiej temperaturze i specjalnie nie spalają węgla w całości by tylko wytworzyć B(a)P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 08.12.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 A Ty mądry jesteś czy zostałeś ogłupiony przez józków i sprzedawczyków kotłów węglowych oferujących parowozy domów ?Nie ocieplony dom i nie nowy ok.200m2 potrzebuje ok.12kW mocy grzewczej.I jak tam "ciemnogrodzie" ?Dom budowany 6 lat temu np.mój przy -20st.C potrzebuje "kotła" o mocy 3,5kW...i co Ty na to ?Noż ciemnogród totalny 12 kw to on potrzebuje średnio a w mrozy 25 kw ot różnica koszt takiej pompy to cirka 50 tysiecy ciekawe po ilu latach będzie konieczna wymiana na nową bo ta za 50 tyś się zużyje bo odmówi posłuszeństwa. Dlatego nie znam nikogo kto by w nieocieplonej chałupie robił pompę bo nawet instalator co chce zarobić ma czasami jakieś granice przyzwoitości. Cały czas czekam na wyliczenia ile trzeba kasy by wymienić piec węglowy na pompę w nieocieplonym 200 metrowym budynku i kiedy ta inwestycja się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts