Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zrobiłeś?

To nie bredź, że kupowałeś.

Ja pierwszą pompkę do "pokatowania" za 500zł zrobiłem.

Ze złomu, oczywiście.

Kilka następnych w podobnej cenie. Zabiłem ich z 10 "tymi ręcami" to teraz wiem co mogą i czego "nie lubią".

Adam M.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bzdurzysz aż miło. Najpierw dowiedz się czegoś na temat w którym wypowiadasz się.

Ale ponieważ Polacy to naród leniwy ale kłótliwy to żebyś nie męczył się:

"Benzo[a]piren – organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C20H12, będący jednym z izomerów benzopirenu, należący do grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA, ang. PAHs). Powstaje w wyniku przyłączenia pierścienia benzenu do pirenu podczas niecałkowitego spalania substancji organicznych w temperaturze pomiędzy 300 °C a 600 °C."

Uważasz że elektrownia spala węgiel w takiej temperaturze i specjalnie nie spalają węgla w całości by tylko wytworzyć B(a)P?

Nie lubię wklejać ale jednak opis pochodzi z wikipedi elektrownie węglowe

Komisja Europejska 21.11.2011 r. pozwała Polskę do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, zarzucając brak postępów we wdrażaniu dyrektywy 2008/50/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 maja 2008 r. w sprawie jakości powietrza i czystszego powietrza dla Europy (CAFE), która powinna była zaimplementowana przez Polskę do 11.07.2010. Dyrektywa wymaga by poziom PM10 (większych cząstek) nie przekraczał 50 miligramów/m³ częściej niż 35 razy w roku. Jednakże poziom PM10 w polskich miastach takich, jak Rybnik czy Jaworzno przekracza dozwolony poziom znacznie częściej. Grupa mieszkańców Rybnika pozwała Polskę z powodu złej jakości powietrza oraz brak planów odnośnie poprawienia sytuacji. Jak wynika z raportów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), długotrwałe narażenie na działanie pyłu zawieszonego PM2,5 skutkuje skróceniem średniej długości życia (krótkotrwała ekspozycja na wysokie stężenia pyłu PM2,5 powoduje wzrost liczby zgonów z powodu chorób układu oddechowego i krążenia oraz wzrost ryzyka nagłych przypadków wymagających hospitalizacji) Szacuje się, że życie przeciętnego mieszkańca Unii Europejskiej jest krótsze z tego powodu o ponad 8 miesięcy, a życie przeciętnego Polaka, w stosunku do mieszkańca UE, jest krótsze o kolejne 2 miesiące z uwagi na występujące w naszym kraju większe zanieczyszczenie pyłem aniżeli wynosi średnia dla krajów Unii.

Nie bierzecie pod uwagi że pompa ciepła ma sens prawie wyłącznie w budynkach nowych i dobrze zaizolowanych z ogrzewaniem podłogowym.

Kto nie bierze? Możesz podać jakiś przykład, że namawialiśmy do PC w starym domu? Potrafisz?

A z tym "dobrze zaizolowanych" to bym akurat dyskutował.

Gość Arturo72
Cały czas czekam na wyliczenia ile trzeba kasy by wymienić piec węglowy na pompę w nieocieplonym 200 metrowym budynku i kiedy ta inwestycja się zwróci.
A czemu ciemnogród jeśli jest kwestia wymiany syfu bierze pod uwagę tylko pompę ciepła ?Jest jeszcze gaz ziemny i jest jeszcze prąd.Ciemnogród w jaskimi mieszka ?Gazu może w jaskini nie być ale prąd zapewne jest a w eksploatacji niedużo droższy od gazu.Ciemnogród o tym nie wie ?To niech przestudiuje taryfy u swojego dostawcy prądu :DA nieocieplony dom 200m2 potrzebuje powtarzam ok.12kW przy bardzo dużych mrozach...Zatem podaj zapotrzebowanie tego domu na energię to policzymy.Problem może w tym będzie bo ciemnogród nie zna potrzeb swojego domu na energię do ogrzewania(kWh) a się odzywa ?? Edytowane przez Arturo72

Sorry, ale co ma ta wklejka do B(a)P?

Inna rzecz, a co jest głównym sprawcą PM? czy nie aby "niska emisja"?

Naprawdę warto dokształcać się.

ps. IMHO najlepszym źródłem energii elektrycznej są elektrownie atomowe.

To jak w Polsce będą elektrownie atomowe to stwierdzę że pompa jest ekologiczna

Liwko nie jaki Arturo pół godziny temu twierdził że to dobry pomysł

A czemu ciemnogród jeśli jest kwestia wymiany syfu bierze pod uwagę tylko pompę ciepła ?Jest jeszcze gaz ziemny i jest jeszcze prąd.Ciemnogród w jaskimi mieszka ?Gazu może w jaskini nie być ale prąd zapewne jest a w eksploatacji niedużo droższy od gazu.Ciemnogród o tym nie wie ?To niech przestudiuje taryfy u swojego dostawcy prądu :DA nieocieplony dom 200m2 potrzebuje powtarzam ok.12kW przy bardzo dużych mrozach...

Ja ogrzewam gazem już 25 lat wtedy wszyscy pukali się w głowę pewnie gdybym nie miał gazu w nowym domu wybrał bym pompę ciepła jako podstawowe źródło ciepła przy gazie roczny koszt ogrzewania 170 m nowo projektowanego budynku (mojego) oscyluje około 900 zł

A Ty mądry jesteś czy zostałeś ogłupiony przez józków i sprzedawczyków kotłów węglowych oferujących parowozy domów ?Nie ocieplony dom i nie nowy ok.200m2 potrzebuje ok.12kW mocy grzewczej.I jak tam "ciemnogrodzie" ?Dom budowany 6 lat temu np.mój przy -20st.C potrzebuje "kotła" o mocy 3,5kW...i co Ty na to ?Noż ciemnogród totalny :D

wklejam twoją wypowiedz

Gość Arturo72
Ja ogrzewam gazem już 25 lat wtedy wszyscy pukali się w głowę pewnie gdybym nie miał gazu w nowym domu wybrał bym pompę ciepła jako podstawowe źródło ciepła przy gazie roczny koszt ogrzewania 170 m nowo projektowanego budynku (mojego) oscyluje około 900 zł
No widzisz "suwerenie",ja mam gaz ziemny przy działce i tam pozostał i chciałem ogrzewać dom prądem...900zł gazem tj ok.4000kWh czyli 4000kWh/170m2=24kWh/m2/rok a więc budujesz dom wysoce energooszczedny i pakowanie gazu do takiego domu to głupota bo znacznie tańszy do takiego domu będzie prąd....Myślenie i liczenie nie boli :D

Gość Arturo72
wklejam twoją wypowiedz
No dokładnie ale widać masz problemy nie dość,że z liczeniem i myśleniem to jeszcze ze zrozumieniem tekstu pisanego :DDom 200m2 nieocieplony potrzebuje ok.12kW mocy grzewczej.Czegoś dalej nie rozumiesz ?

Jak na suwerena przystało sram pieniędzmi nich plebs się martwi o kasę więc w czym problem 100 tu czy tam gaz mam dla komfortu a kominek dla przyjemności a 3 kilowatowej lodówki z parownikiem zamiast kaloryferów sobie nie założę bo by wkur... moje ucho,

Więc wybacz moja głupota moje pieniądze wolę gaz jak pseudo ekologiczne pompy.

A tak na poważnie to pompa nie jest złym rozwiązaniem tylko że nie w każdej sytuacji jest to ekonomiczne rozwiąznie jak uwzględni się amortyzację urządzenia.

Podobnie ma się z popularnymi solarami parę lat temu mój ojciec sobie założył miało być och i ach, a rzeczywistość jest taka że wywali 20 tyś oszczędności roczne góra 1000 zł (woda ogrzewana gazem ) i średnio co dwa lata serwis bo coś się zj... ba .. ło więc po 50 latach mu się zwróci tyle że za 20 lat będzie musiał kupić nowe bo te się rozlecą.

z parownikiem zamiast kaloryferów sobie nie założę bo by wkur... moje ucho,
masz kocioł ? masz .. a jak by kto przyszedł do ciebie w gości i bekał i bąki puszczał to też byś się tak cieszył, jak puszczasz beki i bąki z komina - to wg większości palaczy - it's ok.

Ostatnio - w niedzielę jechałem autem - każda jedna miejscowość spowita fekaliami dymowymi - czy to jest dobre dla nas ?

Dom lata 80' 150m2 5-10cm kiepsko wykonanengo docieplenia, nieszczelne okna... zadnych 25kW nie potrzebuje ;)

podepnę się pod akurat pod ciebie :p

wiem że to przypadek niestandardowy...

znam przypadek - stary dom potrzebujący ponad 35kw - w tej chwili jest kocioł 35kw i z relacji wiem, że to tak na styk jest, idealnie gdyby był trochę mocniejszy.

Oczywiście prawie wszędzie grzejniki, sporo CWU

wiesz ile będzie kosztować PC do takiego domu? nawet nie sprawdzałem, bo raczej trzeba by HT

sprawdzałem więc HT - no i załamka po zobaczeniu ceny.

Tam zawsze będzie piec z podajnikiem...bo nawet jak ich stać, to niestety pieca z podajnikiem (za 12?!? tys.) nie przebijesz niczym

masz kocioł ? masz .. a jak by kto przyszedł do ciebie w gości i bekał i bąki puszczał to też byś się tak cieszył, jak puszczasz beki i bąki z komina - to wg większości palaczy - it's ok.

Ostatnio - w niedzielę jechałem autem - każda jedna miejscowość spowita fekaliami dymowymi - czy to jest dobre dla nas ?

Rozumiem że mój kocioł kondensacyjny to ten zatruwacz okolicy bo wyrzuca do atmosfery co2

No dokładnie ale widać masz problemy nie dość,że z liczeniem i myśleniem to jeszcze ze zrozumieniem tekstu pisanego :DDom 200m2 nieocieplony potrzebuje ok.12kW mocy grzewczej.Czegoś dalej nie rozumiesz ?
Stary dom 200 metrów nieocieplony ze starą stolarką w prawdziwą zimę potrzebuje ze 300 kWh na dobę. Jak to niby zagrzać prądem w taniej taryfie? Jakiego potrzeba bufora żeby w taniej taryfie zmagazynować ze 150 kWh ( na okres drogiej taryfy ) jeżeli temperatura zasilania wyniesie 60 stopni? Jakiej potrzeba mocy grzałek żeby w taniej taryfie nadążyły grzać i ładować bufor? Potrafisz tą abstrakcję miszczu policzyć? Czy tak tylko sobie palcami po stole? Potrafisz policzyć że grzanie takiego obiektu prądem wyniesie za sezon między 8 a 9 tysięcy złotych?

podepnę się pod akurat pod ciebie :p

wiem że to przypadek niestandardowy...

znam przypadek - stary dom potrzebujący ponad 35kw - w tej chwili jest kocioł 35kw i z relacji wiem, że to tak na styk jest, idealnie gdyby był trochę mocniejszy.

Oczywiście prawie wszędzie grzejniki, sporo CWU

wiesz ile będzie kosztować PC do takiego domu? nawet nie sprawdzałem, bo raczej trzeba by HT

sprawdzałem więc HT - no i załamka po zobaczeniu ceny.

Tam zawsze będzie piec z podajnikiem...bo nawet jak ich stać, to niestety pieca z podajnikiem (za 12?!? tys.) nie przebijesz niczym

35 kW to moc wystarczająca do ogrzania 3500 m2 standardu pasywnego - nic nie poradzimy - że mitologia budowlana sobie żyje - swoim życiem

oddychające ścian - to powoduje że każda prawie termomodernizacja którą oglądam - jest opłakana ! totalna masakra, 5cm izolacji:bash: