JTKirk 08.12.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 35 kW to moc wystarczająca do ogrzania 3500 m2 standardu pasywnego - nic nie poradzimy - że mitologia budowlana sobie żyje - swoim życiem przecież pisałem że to stary dom..nie wiedzieć dlaczego, trochę po 2 wojnie światowej mieli problem z technologią domu pasywnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 A nieocieplony dom 200m2 potrzebuje powtarzam ok.12kW przy bardzo dużych mrozach Dobrze się dziś czujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.12.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Piszę odnośnie tego co piszą na ulotkach kotłów, .. jak byk z sufitu wzięte wyliczenia- na moc kotła np 20kW na 200m2 typowe.Wielu ludzi nie wie że jest alternatywa, że można termomodernizować dom inaczej niż 5cm izolacji i biadolenie że inaczej nie będzie oddychać..to oddychanie niejeden dom pozbawiło porządnej izolacji. Można i trzeba to wykonywać małymi krokami, wybrać np poddasz i zrobić, za parę lat znowu.Da się to zrobić dobrze. Do tego jakość kotłów - tj ich obsługi, silne przyzwyczajenie do walenia wungla i kiszenia..kolejny mit - straty kominowe .. jak ukisi węgiel to zaoszczędzi, cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.12.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Stary dom 200 metrów nieocieplony ze starą stolarką w prawdziwą zimę potrzebuje ze 300 kWh na dobę. Jak to niby zagrzać prądem w taniej taryfie? Jakiego potrzeba bufora żeby w taniej taryfie zmagazynować ze 150 kWh ( na okres drogiej taryfy ) jeżeli temperatura zasilania wyniesie 60 stopni? Jakiej potrzeba mocy grzałek żeby w taniej taryfie nadążyły grzać i ładować bufor? Potrafisz tą abstrakcję miszczu policzyć? Czy tak tylko sobie palcami po stole? Potrafisz policzyć że grzanie takiego obiektu prądem wyniesie za sezon między 8 a 9 tysięcy złotych? Arturo wstawia do takiego domu swoją 8 letnią pompę ciepła i ma 23 stopnie przez całą dobę. Tak działa jego matematyka. Dodatkowo rozumuje,że pompa w takim domu będzie pracować z lepszą wydajnością. Przepraszam czy jest tu jakiś moderator który może skasować 100 ostatnich stron ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.12.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Varme - pisałem że to nietypowy przykład...ja robiłem na ich prośbę rozeznanie w temacie, tak na wszelki wypadek. Jeszcze im relacji nie zdałem. Gdyby to był przypadek taki jak twój (opisałem go im szczegółowo) - to jak najbardziej. Ale kwota którą zobaczyłem już przy wyższych mocach już na pewno nie. Kopcenia tam nie widuję, tam piec z podajnikiem działa już sporo lat. Wyraźnie wyróżnia się in plus w porównaniu do całej okolicy I dodatkowo jest 1 kotłownia - na praktycznie 3 osobne "mieszkania" Piszę odnośnie tego co piszą na ulotkach kotłów, .. jak byk z sufitu wzięte wyliczenia- na moc kotła np 20kW na 200m2 typowe. Wielu ludzi nie wie że jest alternatywa, że można termomodernizować dom inaczej niż 5cm izolacji i biadolenie że inaczej nie będzie oddychać..to oddychanie niejeden dom pozbawiło porządnej izolacji. widzisz, tam jest chyba 12cm wełny na ścianie - o jakość wykonania nie pytaj... termomodernizacja był robiona 15-20 lat temu.....na stropie klasyka (jak na tamte czasy, gdy dom był budowany), czyli jakieś trociny i bóg wie co jeszcze na sezon 9t ekogroszku - czyli 3t/"mieszkanie" - biorąc pod uwagę parametry domu, to chyba nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 " Cytat Napisał Arturo72 Zobacz postA nieocieplony dom 200m2 potrzebuje powtarzam ok.12kW przy bardzo dużych mrozachDobrze się dziś czujesz ? " Przecież ten analfabeta dobrze się nigdy nie czuje.Teraz , na przykład, śmierdzi mu coś...Gdzie on się pobudował? Stare domy, jak suche, to spokojnie 120W/m2 biorą. Z tego te 20kW kotła wychodzi.To ostatnie 40 lat praktyki budowlanej pokazuje.Ale to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem teksty. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 08.12.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ja nie grzeje... ja utrzymuje komfortowa temperature w domu , i nie ze wzgledu na klimat tylko na rodzine Co prawda bez kopcenia ... a i prad ponoc nie z wegla Bardzo dobrze ze bez kopcenia tylko chyba ktos pisał ze nie w Polsce Solar za 20tys to faktycznie sporo za 600zł juz sa płaskie kolektory ,ja 3 lata temu prózniowe rury 22szt za 1000żł kupiłem , Teraz koncze budowe 2,5 kW paneli PV i mam mała pompe ciepła;) na poczatek klimatyzator z funkcja grzania , nad wieksza musze sie zastanowic albo poczekac az jeszcze stanieja .Troche mi głupio było ze jestem ciemnogrodzianinem i no nie chcem ale muszem poczynic jakies zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Stary dom 200 metrów nieocieplony ze starą stolarką w prawdziwą zimę potrzebuje ze 300 kWh na dobę. Jak to niby zagrzać prądem w taniej taryfie? To jest tylko grzałka(i każde urządzenie grzewcze) o mocy grzewczej 13kW*24h=312kWh a Wy mówicie o parowozach 25-35kW ????Na głowę ktoś upadł ?Dobrze się dziś czujesz ? "Adam M.Betonie,jak widzisz powyżej bardzo dobrze się czuje... Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.12.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) To jest tylko grzałka(i każde urządzenie grzewcze) o mocy 13kW*24h=312kWh a Wy mówicie o parowozach 25-35kW ????Na głowę ktoś upadł ?Betonie,jak widzisz powyżej bardzo dobrze się czuje... Chyba nie zauważyłeś, że kobra dom ma nieco docieplony. To kto tu gamoń? -- edyta -- ja, bo nie doczytałem Macie i się kłóćcie https://oko.press/szydlo-duda-twierdza-ze-polski-wegiel-europie-potrzebny-rybie-rower/ Edytowane 8 Grudnia 2016 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 08.12.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Bardzo dobrze ze bez kopcenia tylko chyba ktos pisał ze nie w Polsce Solar za 20tys to faktycznie sporo za 600zł juz sa płaskie kolektory ,ja 3 lata temu prózniowe rury 22szt za 1000żł kupiłem , Teraz koncze budowe 2,5 kW paneli PV i mam mała pompe ciepła;) na poczatek klimatyzator z funkcja grzania , nad wieksza musze sie zastanowic albo poczekac az jeszcze stanieja .Troche mi głupio było ze jestem ciemnogrodzianinem i no nie chcem ale muszem poczynic jakies zmiany Są jeszcze tacy w tym kraju którzy zlecają projekt na taką instalację i biora do tego firmę , poza tym ta instalacja ma co najmniej 10 lat wtedy były trochę inne ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.12.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 To jest tylko grzałka(i każde urządzenie grzewcze) o mocy grzewczej 13kW*24h=312kWh a Wy mówicie o parowozach 25-35kW ????... I ta grzałka 13 kW zapewni grzanie w taniej taryfie po całości Twoim zdaniem? Bo przecież pisałeś że prąd to tylko niewiele drożej jak gaz, a to prawda tylko o tyle, o ile się korzysta wyłącznie z taniej taryfy. A ta grzałka będzie chodzić 24/24. I doba zimowego grzania wyniesie około 135 PLN - przy założeniu droga/tania 50/50. Natomiast do ogrzania takiego obiektu w taniej taryfie potrzeba grzałki ( czy tam kotła elektrycznego ) około 30 kW i bufora. Jak z mocami Ci nie idzie, to może chociaż pojemność bufora jesteś w stanie policzyć, miszczu? Przy założeniu temperatury zasilania 60 stopni ( chociaż w takim obiekcie nie zawsze taka wystarczy )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 I ta grzałka 13 kW zapewni grzanie w taniej taryfie po całości Twoim zdaniem? To pokazuje,że urzadzenie grzewcze tylko o mocy 13kW zagrzeje taki dom bo przecież W to jest W. A nie jak ciemnogród i Beton sugerują w takich domach 25-35kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 W takim domu to chyba nigdy nie byłeś.Mniemasz zamiast policzyć po minimum 120W.m2.Ale ja wiem... to trzeba rozumieć co się czyta... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.12.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 W takim domu to chyba nigdy nie byłeś. Mniemasz zamiast policzyć po minimum 120W.m2. Ale ja wiem... to trzeba rozumieć co się czyta... Adam M. Adamie wg Arturo pompa dobra na wszystko a durnie , idioci , psychole debile , szajbusy , świry o tym nie wiedzą a nieboraczek nie może ich przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.12.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 W takim domu to chyba nigdy nie byłeś. Mniemasz zamiast policzyć po minimum 120W.m2. Ale ja wiem... to trzeba rozumieć co się czyta... Adam M. panowie, ustalcie wersje. kobra64 pisze, że taki dom potrzebuje 13 kW (300 kWh na dobę ciężkiej zimy), a ty że 120 W/m2, czyli 24 kW. ze swojego doświadczenia dodam, że znam takie domy i kotły o mocach 20 kilka kW nawet się nie zająkną przy największych mrozach. nie ma problemu z utrzymaniem temperatury na kotle, a w domu grubo ponad 22°C i kąpiele w wannie. warto czasem policzyć ile mocy mają kaloryfery w domu - często mniej niż zainstalowane kotły, a i tak ludzie nie marzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Adamie wg Arturo pompa dobra na wszystko a durnie , idioci , psychole debile , szajbusy , świry o tym nie wiedzą a nieboraczek nie może ich przekonać Jedynie ciemnogród może tak uważać Węgiel w NOWYCH domach,nowobudowanych domach to przejaw zidiocenia. No chyba,że ktoś poda mi inny argument na takie zachowanie Do wyboru w NOWYCH domach oprócz węgla jest nie tylko pompa ciepła ale też gaz ziemny i ogrzewanie prądem. Ale Beton i Ty nie potrafisz mi wyjaśnić czemu ciemnogród wybiera węgiel do takich domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Berhold Hanysie,ogrzewanie prądem jest tańsze w NOWYCH domach od ogrzewania węglem i wcale nie musi być pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 No,żesz... i ja i inni pisali po wielokroć. Ale Ty czytać przecież nie umiesz... No miałem na myśli - czytać ze ZROZUMIENIEM tego, co się czyta... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 08.12.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ktoś po dzisiejszym dniu może odnieść wrażenie że pompy ciepła to złe rozwiązanie. Nie do końca tak jest bo w domach energooszczędnych do stosunkowo dobre rozwiązanie i jedne z najtańszych w eksploatacji. Ale dla energochłonnego budownictwa się nie nadają z wielu powodów.Oczywiście mają też kilka minusów by były ekonomiczne trzeba grzać w II taryfie , są dosyć drogie w zakupie chyba najdroższe ze wszystkich dostępnych możliwości. No i ten dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ktoś po dzisiejszym dniu może odnieść wrażenie że pompy ciepła to złe rozwiązanie. Nie do końca tak jest... Ale czy ciemnogród nie może pojąć,że nie tylko istnieją pompy ciepła ? Ogrzewanie zwykłym prądem jest również tańsze niż węglem ale też tańsze niż gazem ziemnym. Tego ciemnogród nie potrafi sobie policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts