Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaraz napiszesz że pompa ciepła jest starsza od węgla :)

nie jest, ale jako urządzenie które działa oparte na cyklu Carnota jest starsze niż 20 lat wstecz ..

Samo w sobie urządzenie jest banalnie proste i oparte na prostych zasadach.

Cena budzi tylko grozę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby tymi ręcami budować takie pompy- jest to opcja jak by nie było

w eksploatacji najtańsza do każdego domu. Tylko że ludzie - tym się kierują .. ja chcę tak jak ludzie mają.. czyli syf z komina ..

...warto czasem policzyć ile mocy mają kaloryfery w domu - często mniej niż zainstalowane kotły, a i tak ludzie nie marzną.
Imrahil, w starych domach kaloryfery się liczyło bardzo prosto. Żeliwniaki T1 - 1 żebro na metr pomieszczenia plus 10% na całości. Żeliwniaki TA1 - 1 żebro na metr. Więc na starym 200-stu metrowym budynku będziesz miał jakieś 22 kW kaloryferów przy 75/65/20.

Gość Arturo72
Młode to zielone a zielone to głupie.

Gimby tego nie znajo...

:lol:

Ino prund...

(a jak braknie - do mamy z płaczem)

Adam M.

Betonie, wychowales się w komunie ale ja pod koniec komuny z tym że ja syfu z węgla nie zaznalem od 23 lat mieszkania na "swoim" i ogólnie od 44 lat zycia to może dlatego myślę i nie ma we mnie "choroby smieciucha z dziecinstwa"

7400kWh / rok, (CO &CWU) 3700:- PLN, 308/ miesiac 10,2/ dzien ( 1 piwo ), tak zeby bylo latwiej zrozumiale i namacalne. 1 Piwo. 2.3 Euro. , 2,5$ , 1.8£, 21NOK,

>4 razy taniej anizeli dla reszty UE

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/Smileys/nya/72.gif

To na ekonomię ma być dowód? Masz HT, zasilasz grzejniki dość wysoką temperaturą, średniorocznie COP niech Ci wyjdzie nawet 2,5 ( chociaż wątpię - no ale niech będzie ). To daje 18500 kWh, Czyli 20 groszy za kWh. No to masz tak ze 4 grosze na kWh taniej niż gazem, co w roku daje 740 PLN oszczędności ( jaka jest różnica kosztu pompy HT vs kondensat gazowy? Ile poczekasz na pierwszą oszczędność z tytułu posiadania pompy? Czyżby... coś tak koło 20 lat? ). Ekogroszkiem zagrzeję to za maks. 2200 PLN. Ekomiałem za max 1500 PLN. Więc gdzie widzisz ekonomię? W stosunku do gazu - koszt inwestycji odbiera sens ekonomiczny. A węglem jest sporo taniej.

Varme nie odwracaj teraz kota ogonem. Zacytowałeś post w którym pytano o dowód na ekonomię zastosowania pompy ciepła w durszlaku i odpowiedziałeś swoimi wyliczeniami. Więc ma być o ekonomii. A ekonomicznie to wygląda tak jak napisałem. Jest 20% taniej niż gazem, ale koszt inwestycji powoduje że zdecydowanie bardziej ekonomicznie uzasadnionym rozwiązaniem jest gaz. Jest blisko 70% drożej niż ekogroszkiem i blisko 150% drożej niż ekomiałem.

I ne zabrakło mi przez tyle lat ani kasy na 2000zl na ogrzanie M4 52m2 ani teraz 500zl za ogrzanie 118m2.

2k za ogrzenie mieszkania w bloku dobre :)

teraz 500?? a niedawno było 900??

To nie żart, to niestety jest prawda. Tyle mniej więcej płaci się w bloku za ogrzewanie 2 pokojowego mieszkania. Znajomy dostał 3 dni temu rozliczenie za mieszkanie 3 pokojowe, rodzina 2+1, przez cały rok wpłacał razem z czynszem miesięcznie po około 110 zł, teraz jeszcze musi dopłacić ponad 1200 zł, razem niecałe 2600 !!!!! Tak wygląda tanie mieszkanie na bloku!!!

Edytowane przez lesiu681