lolson28 09.12.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Podobnie może być również u drugiego wybitnego matematyka który twierdzi , iż każdy dom wybudowany po 2006 roku posiada identyczne wymagania energetyczne . Ten wybitny myśliciel jest w stanie ogrzać każdy dom energią elektryczną używając magicznego przelicznika 0,26 zł/kWh. Pompę ciepła zaczyna już proponować nawet do 30 letnich "durszlaków" twierdząc iż to urządzenie będzie pracować z lepszą sprawnością. Podejrzewam że ma jakiś interes proponując każdemu audyt energetyczny . Ot cała prawda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Varme nie odwracaj teraz kota ogonem. Zacytowałeś post w którym pytano o dowód na ekonomię zastosowania pompy ciepła w durszlaku i odpowiedziałeś swoimi wyliczeniami. Więc ma być o ekonomii. A ekonomicznie to wygląda tak jak napisałem. Jest 20% taniej niż gazem, ale koszt inwestycji powoduje że zdecydowanie bardziej ekonomicznie uzasadnionym rozwiązaniem jest gaz. Jest blisko 70% drożej niż ekogroszkiem i blisko 150% drożej niż ekomiałem. Poczekaj tylko niech wybitny matematyk otworzy oczy. Szybciutko Twoją teorię obali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.12.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Varme Ty rzeczywiście nie rozumiesz co się do Ciebie pisze? Przedstawiłeś niby dowód na ekonomię rozwiązania z pompą ciepła. Ten niby dowód został obalony. To teraz uciekasz w anegdotki o kostce, samochodach i mieszkaniu z rodzicami. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez kobra64 adresat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.12.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 To nie żart, to niestety jest prawda. Tyle mniej więcej płaci się w bloku za ogrzewanie 2 pokojowego mieszkania. Znajomy dostał 3 dni temu rozliczenie za mieszkanie 3 pokojowe, rodzina 2+1, przez cały rok wpłacał razem z czynszem miesięcznie po około 110 zł, teraz jeszcze musi dopłacić ponad 1200 zł, razem niecałe 2600 !!!!! Tak wygląda tanie mieszkanie na bloku!!! Tylko że ja dopiero przeprowadziłem się z bloku czynsz miałem poniżej 400zł w tym ogrzewanie, woda, remonty, honorarium dla złodziei itp. Dwa razy do roku miałem zwrot za wodę i raz do roku zwrot za ogrzewanie. Nie pamiętam już ile dokładnie ale koszt CO to nie było na pewno 2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.12.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 i przypomne.. 1 piwo dziennie ... ( tak aby lolek mial przelicznik ) Nie ma co przypominać. Trucia o 4x wyższych kosztach na zachodzie nawet nie chciało mi się komentować, dość rzec, że pół litra piwa (i to nie sikacza, tylko lokalnego dobrego browaru) w restauracji/pubie we Włoszech/Francji kupuję za 14-16 zł a nie 40, podobna przekładnia jest z jedzeniem. Noclegi są także niewiele droższe niż u naszych smogowców, o cenach wyciągów nie wspomnę bo jest znacznie taniej (przy ilości i jakości tras), a dzieci często jeżdżą do 8 roku za darmo. Największy koszt robi transport, aczkolwiek w zeszłym roku leciałem samolotem w dwie strony za 300 zł. Jeśli węglokochasie podobnie liczą koszty ogrzewania to nie ma się co dziwić, że im bzdety wychodzą. No ale, kto bogatemu zabroni jeździć do zasyfionego Zakopanego (bo ponoć taniej) i montować węglosyfa w nowym domu by też się truć na miejscu (bo ponoć taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Varme Ty rzeczywiście nie rozumiesz co się do Ciebie pisze? Przedstawiłeś niby dowód na ekonomię rozwiązania z pompą ciepła. Ten niby dowód został obalony. To teraz uciekasz w anegdotki o kostce, samochodach i mieszkaniu z rodzicami. Każdy ze sławnych tu pompiarzy się tym posługuje. Brak argumentów kończą słowem ignorant lub wymyślają inną historyjkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Myjk - umyj oczy bo chyba nie czytałeś tego co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.12.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Nadmienię, że bilet samolotowy do Werony można było nabyć też jeszcze taniej w LM, bo za 200 zł (w tym 20kg bagażu + narty + buty). 220E płaci się za skipas pozwalający przemierzyć 100km tras (oraz naturalnie do 8 lat dzieci jeżdżą ZA DARMO). U nas na stoku, jak ktoś dobrze i szybko jeździ, można przepuścić 150zł/dzień w urągających warunkach (w smogu i tłoku). Oczywiście tyle się fizycznie nie da, bo kilometrowe kolejki do wyciągów (więc więcej się stoi i marznie niż jeździ). Pizzę można we Włoszech zjeść taniej w restauracji niż w PL, a jedzenie w hotelowej restauracji przy zorganizowanym wyjeździe wychodzi podobnie jak w restauracji w PL). Ale to wie ten, co choć raz wyściubił nos poza ciemnogród. Podobnie jest z grzaniem węglosyfem -- jest znacznie droższe w nowych domach niż alternatywne źródła (pomijając naturalnie kominki z DGP/PW), a i stare można doprowadzić do ładu -- a to wie tylko ten, co choć raz usiadł i to rzetelnie policzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.12.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Myjk - umyj oczy bo chyba nie czytałeś tego co napisałeś. A tak konkretnie to w czym się pomylił.? Bo chyba nie masz na myśli cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 A tak konkretnie to w czym się pomylił.? Bo chyba nie masz na myśli cen. Zapytaj w czym się nie pomylił. Widzę że jako węglokochaś, Myjk bardzo ale to bardzo stara się dołączyć do zacnego grona pompiarzy forumowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.12.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 . Nie pamiętam już ile dokładnie ale koszt CO to nie było na pewno 2000zł. każdy płaci za tyle ile zużyje,to oczywiste, ale dla mieszkania na blokach (wielka płyta) 50-55m2 te 2000zł za CO to jest bardzo dobre przybliżenie. Jak przeszły termomodernizację, to oczywiście mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Podobnie jest z grzaniem węglosyfem -- jest znacznie droższe w nowych domach niż alternatywne źródła (pomijając naturalnie kominki z DGP/PW), a i stare można doprowadzić do ładu -- a to wie tylko ten, co choć raz usiadł i to rzetelnie policzył. Wytłumacz to teraz tym , którzy nie mają pieniędzy albo długi w banku. Niech posilą się Twoimi wyliczeniami i żyją nadzieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 09.12.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witam obie strony konfliktu. Ja aktualnie jestem po obu stronach barykady ,tzn mam PC i Kociolł DS. Jednak mam nadzieję, że oszczędności uzytkowania PC zrobie ocieplenie domu i będę używać tylko PC. Ktoś chciał przyklad opłacalności PC w starym domu, służę swoim przykładem opisanym tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?330867-Pompa-ciepła-w-modernizowanym-starym-domu/page2 Jak ktos nadal nie bedzie wierzyć to może przejrzeć wykresy produkcji PV i zuzycia PC. Temperatura w domu od 20,5 do 22,5 , niestety wplyw wielu mostków termicznych. Dom ma roczne zapotrzebowanie okolo 25-30MWh. PC montowana w marcu 2015 i z tamtej zimy zostalo mi jeszcze okolo 1 tony tego czarnego pylącego się złota, które będzie dodawane do drewna używanego w szczytowym źródłe ciepła, tj. Kotla DS , który bedzie odpalany tylko przy temperaturze poniżej 8 stopni. Aktualnie po poludniu wypalam w nim grusze gałęzie po wycięciu uschlej moreli Życzę owocnej dyskusji, po przeczytaniu moich wypowiedzi z podanego linku. PS. Ostatnio żona przejeżdżając przez nasze osiedle zatrzymala sie w panice, myslac, że pali sie jej instalacja elektryczna w aucie. Jak sądzicie jaka była przyczyna pojawienia sie w aucie zapachu dymu z palącego sie plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.12.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Zapytaj w czym się nie pomylił. . Dalej nie widzę związku z jego wypowiedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.12.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 A tak konkretnie to w czym się pomylił.? Bo chyba nie masz na myśli cen. Sam nie wie, co widać po wcześniejszych porównaniach i cenach które zaserwował wyciągając z ciemnego miejsca. Jak tak samo porównuje i oblicza opłacalność alternatywnych źródeł, to jest jasne rozwiązanie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 2k za ogrzenie mieszkania w bloku dobre teraz 500?? a niedawno było 900?? Dokładnie to 2200zł rocznie Oczywiście bez cwu,podobnie jak 500zł(1700kWh) za 118m2 bez cwu czyli samo ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Wytłumacz to teraz tym , którzy nie mają pieniędzy albo długi w banku. Niech posilą się Twoimi wyliczeniami i żyją nadzieją.No ja budowałem na kredyt z banku i gdybym budował dom z ogrzewaniem węglowym musiałbym płacić więcej do banku(większy kredyt na kotłownię,komin itp) czyli budowa byłaby zdecydowanie droższa.Tego nie potraficie pojąć albo policzyć ???Podobnie może być również u drugiego wybitnego matematyka który twierdzi , iż każdy dom wybudowany po 2006 roku posiada identyczne wymagania energetyczne .To nie dom powinien mieć jakiekolwiek wymagania to TY jako inwestor jak nie jesteś ciemnogrodem powinieneś mieć wymagania co do domu.A że ciemnogród tego nie rozumie to i ciemnogroda trzeba prostować. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 09.12.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Wytłumacz to teraz tym , którzy nie mają pieniędzy albo długi w banku. Niech posilą się Twoimi wyliczeniami i żyją nadzieją. Z Twojego pisania wysnułem taki wniosek: mówię, ze nie mam, nie stać mnie i już mi wolno więcej niż innym. No to mówię: rura mnie pali, kac mnie .ebie, nie mam kasy - idę do ciebie. Biorę to, co mi się pod rękę nawinie, sprzedam i za chwilę będę po winie. Czy to jest rozwiązanie problemu? Powietrze jest naszą wspólną własnością, to nie prywatny folwark, gdzie możesz robić co chcesz. Zanieczyszczenia powietrza przed durne nieumiejętne spalanie lub palenie byle czym szkodzi innym. I to jest udowodnione. Dlatego "argument": jadę śmieciem z hasioka bo nie mam pieniędzy lub mam długi w bankach jest .... przepraszam, nie będę publicznie używał słów ogólnie uznanych za wulgarne. W noclegowniach zapewniają ogrzewanie i kubek gorącego napoju za frico (sorry) - na koszt innych podatników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Dalej nie widzę związku z jego wypowiedzią. Ja napisze więcej , w ogóle nie widzę związku z tematem. Sam nie wie, co widać po wcześniejszych porównaniach i cenach które zaserwował wyciągając z ciemnego miejsca. Jak tak samo porównuje i oblicza opłacalność alternatywnych źródeł, to jest jasne rozwiązanie tematu. Ty już pokazałeś jak obliczasz, daruj sobie. Podobnie do ciebie oblicza szwed polskiego pochodzenia. No ja budowałem na kredyt z banku i gdybym budował dom z ogrzewaniem węglowym musiałbym płacić więcej do banku(większy kredyt na kotłownię,komin itp) czyli budowa byłaby zdecydowanie droższa.Tego nie potraficie pojąć albo policzyć ??? Wyzwoliłeś się w ten sposób od węgla , lecz nadal jesteś niewolnikiem banku. Zamiast pracować w kotłowni , oszczędności zaniesiesz do okienka. Daj rozwiązanie dla ludzi którzy mieszkają w starych domach a nie stać ich na kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) boluslolusj23 - zatrzymaj przemysł , ruch samochodowy i lotniczy , elektrociepłownie i ciepłownie etc etc bo : "Powietrze jest naszą wspólną własnością, to nie prywatny folwark, gdzie możesz robić co chcesz " ps . jak możesz to wulkan na Islandii też wstrzymaj , pomyśl też o rzekach , też są wspólną własnością Edytowane 9 Grudnia 2016 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts