mar1173 11.12.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) U mnie wychodzi tak. Wartość opałowa węgla 24MJ/kg = 24000kJ/3600=6,66kWh x 1000 =6666 kWh/tonę węgla przy sprawności 35% wychodzi ok 2300kWh z tony węgla czyli dla mnie potrzeba spalić niecałe 2 tony. Czystego węgla musiałbym spalić ok 2,5 tony przy założeniu sprawności kotła 80%. I jak uważasz gdzie on będzie spalony lepiej. Większość kotłów ma sprawność na poziomie 50-60 % a czym mniejsza sprawność tym większe skutki uboczne spalania, czytaj: dym, pył, smród, sadza, popiół i komin z kotłem do wymiany co kila lat i efekt końcowy jest taki że całą tą oszczędność diabli wzięli a najbardziej poszkodowani są podtruwani systematycznie sąsiedzi. Czy oni nie mają prawa oddychać czystym powietrzem. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez mar1173 to było do kobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Zalecam moze powrót do szkoły i zapoznanie sie ze zjawiskiem kondensacji pary wodnej. Z pewnością jak widzisz ciągnące sie za samolotem smugi to tez uważasz pewnie, ze to sa jego spaliny. Współczuje. tak myślę, wdychając spaliny z Twojego tłumika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Zaraz będziecie mi wmawiać że PC jest droższe w eksploatacji, zajmuje więcej miejsca i potrzebuje więcej czasu na obsługę. Nie wiem jak u ciebie ale u nas zakup węgla to loteria. Zdarza się że ktoś kupi 1-2 worki na próbę i jak chce dokupić więcej to za dzień czy dwa jest już zupełnie inny węgiel. I znowu spędzanie kilku dni w kotłowni , obserwacje palnika , popiołu, ustawianie podawania , nadmuchu itd. a jak już ustawię to znowu inny węgiel i tak w kółko. Ja u siebie jestem w kotłowni co kilka dni, zerkam na temperatury, czasami spiszę liczniki i to wszystko. Latem jak nie byłem kilka tygodni to dobrze że przyjechał kuzyn i chciał obejrzeć PC bo miałem pęknięty zawór zwrotny i ciekła woda. Od tamtej pory zaglądam częściej. nie, nie będziemy. To oczywistość. Z węglem nie mam najmniejszego problemu, bo pale czeskim eko przywożonym z czeskiego składu. Ja z kolei mam jakieś "dziwne" przeczucie, ze w tym wątku udziela się kasta pompiarzy próbująca wszelkimi metodami ustawić "swoje na wierzchu". To samo w wątku o ogrzewaniu elektr. i wielu, wielu innych. Jeszcze tu tylko Pyxisa brakuje i będziemy mieli komplet Ale spoko chłopaki, możecie napinać się dalej, tylko uważajcie na swoje żyłki - taki mało wysublimowany żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Magda, spoko, już dawno jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 nie, no bez przesady, sexu przez pryzmat węgla to ja "nie czuję" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.12.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 nie, nie będziemy. To oczywistość. Z węglem nie mam najmniejszego problemu, bo pale czeskim eko przywożonym z czeskiego składu. Ja z kolei mam jakieś "dziwne" przeczucie, ze w tym wątku udziela się kasta pompiarzy próbująca wszelkimi metodami ustawić "swoje na wierzchu". To samo w wątku o ogrzewaniu elektr. i wielu, wielu innych. Jeszcze tu tylko Pyxisa brakuje i będziemy mieli komplet Ale spoko chłopaki, możecie napinać się dalej, tylko uważajcie na swoje żyłki - taki mało wysublimowany żarcik Na żyłkę to ty musisz uważać jak dźwigasz worki z węglem. I nic nie ustawiam. Ciekaw jestem jak byś się zachował gdyby ktoś notoryczne zanieczyszczał i zatruwał otoczenie twojego domu na który pracowałeś całe lata i w którym wychowują się twoje dzieci. Czy patrzył byś ze spokojem jak ktoś je powoli zabija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 piec mógłby być, tylko żona była zdeka za wysoko. No ale jakby jakąś drabinkę podstawić pompa też się pewnie nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Na żyłkę to ty musisz uważać jak dźwigasz worki z węglem. I nic nie ustawiam. Ciekaw jestem jak byś się zachował gdyby ktoś notoryczne zanieczyszczał i zatruwał otoczenie twojego domu na który pracowałeś całe lata i w którym wychowują się twoje dzieci. Czy patrzył byś ze spokojem jak ktoś je powoli zabija. chłopie, przestań mulić. Dla takich jak Ty, mam dwie rady. Albo wyluzuj, albo idź się potnij smutasie. a na żyłkę uważać nie muszę, dawno mi pękła i teraz mam luuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 pompa się na pewno nada - ale chyba na to nikt tu nie wpadł bo widzisz Magda, powiem Ci w tajemnicy, tylko ciiii. Mam takie przeczucie, ze Ci wszyscy, co tak z tymi pompami wszędzie nachalnie się ładują, to tacy "single" seksualni Mam nadzieje, że wiesz o co kaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Wy tak to odbieracie bo macie alergie na PC... Ja nie mam alergii na pompy. Mam je głęboko....w poważaniu. Natomiast mam uczulenie np. na Świadków Jehowy i wszelkiej maści innych sekciarzy, którzy nachalnie próbują się ładować w moja prywatę. a jak off, to do końca. Tam węgiel, to jest news http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15114470,Urugwaj_w_pelni_zalegalizowal_marihuane__Jako_pierwszy.html?i=0#BoxSlotIIMT mam nadzieję, ze kiedyś u nas tego doczekam Edytowane 11 Grudnia 2013 przez pionan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.12.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 nie, nie można, trzeba spełnić WT http://www.arslege.pl/kotly-na-paliwo-stale-lub-olej-opalowy/k218/a23283/ tak odnosnie odległości,wentylacji, kubatury A kto tego przestrzega ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.12.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 chłopie, przestań mulić. Dla takich jak Ty, mam dwie rady. Albo wyluzuj, albo idź się potnij smutasie. a na żyłkę uważać nie muszę, dawno mi pękła i teraz mam luuz Kolega ma coś na sumieniu skoro się tak unosi. Spaliny w powietrze a szambo w rów. A jak komuś nie pasuje to na drzewo. Ot cała nasza rzeczywistość. No ale ty nie jesteś smutas. Dla ciebie jest to zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 nie robię nic, co jest nielegalne. Mam wodociąg, kanalizę, wykorzystuję deszczówkę, mam kompostownik, segreguję odpady i spalam węgiel. Koniec dyskusji Magda, PC, hmmm, pobudza moją wyobraźnię . Pogadam z żonką popołudniu, zobaczymy co ona na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 11.12.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 tak myślę, wdychając spaliny z Twojego tłumika Tak, tym bardziej, że ro co ludzie uważają za spaliny z mojego tłumika to nic innego jak właśnie para wodna. I to pomijając niewidoczne Co2 niemal czysta para wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 3,5 g/kWh dla tlenków azotu, 1,50 g/kWh dla CO, 0,46 g/kWh dla węglowodorów i 0,02 g/kWh dla cząstek stałych - niemal czysta para wodna. Możesz ja skaplać i pić zamiast mineralnej Powyżej to normy emisji dla Euro5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 11.12.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ja nie mam alergii na pompy. Mam je głęboko....w poważaniu. Natomiast mam uczulenie np. na Świadków Jehowy i wszelkiej maści innych sekciarzy, którzy nachalnie próbują się ładować w moja prywatę. a jak off, to do końca. Tam węgiel, to jest news http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15114470,Urugwaj_w_pelni_zalegalizowal_marihuane__Jako_pierwszy.html?i=0#BoxSlotIIMT mam nadzieję, ze kiedyś u nas tego doczekam A dlaczego w takim razie Ty się ladujesz komuś w prywatę dymem że swojego komina? Świadków Jehowy o wiele bardziej szanuje niż ludzi którzy z pełna świadomością i z własnego wyboru wchodzą komuś z butami w życie i narażają zdrowie o smrodzie i syfie nawet nie wspominając . Że świadkiem można porozmawiać i nic mnie to ani nie kosztuje ani nie boli. Smród i trucizna z węgla niestety tak. I żeby była jasność uważam że pompy maja bardzo ograniczony sens ekonomiczny i jest to ostatnia rzecz która bym rozważał dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 wszyscy moi sąsiedzi palą albo węglem, albo drewnem. Każdy dymi, z każdym wódkę pijam. Nikt do nikogo nic nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 11.12.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Możesz ja skaplać i pić zamiast mineralnej Na zdrowie lub rozluźnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]229596[/ATTACH] Na zdrowie lub rozluźnienie na zdrowie (psychiczne) raczej za późno. Na rozluźnienie?? Hmm, też niedobrze, bo zwiększy zrzut ścieków i co na to nasze środowisko ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 11.12.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A dlaczego w takim razie Ty się ladujesz komuś w prywatę dymem że swojego komina? Świadków Jehowy o wiele bardziej szanuje niż ludzi którzy z pełna świadomością i z własnego wyboru wchodzą komuś z butami w życie i narażają zdrowie.............. Kurna ty naprawdę jesteś jakiś popierniczony żona Ci nie daje czy co i tu upuszczasz swoje emocje i wodze fantazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts