Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie wychodzi tak.

Wartość opałowa węgla 24MJ/kg = 24000kJ/3600=6,66kWh x 1000 =6666 kWh/tonę węgla przy sprawności 35% wychodzi ok 2300kWh z tony węgla czyli dla mnie potrzeba spalić niecałe 2 tony. Czystego węgla musiałbym spalić ok 2,5 tony przy założeniu sprawności kotła 80%. I jak uważasz gdzie on będzie spalony lepiej.

Większość kotłów ma sprawność na poziomie 50-60 % a czym mniejsza sprawność tym większe skutki uboczne spalania, czytaj: dym, pył, smród, sadza, popiół i komin z kotłem do wymiany co kila lat i efekt końcowy jest taki że całą tą oszczędność diabli wzięli a najbardziej poszkodowani są podtruwani systematycznie sąsiedzi. Czy oni nie mają prawa oddychać czystym powietrzem.

Edytowane przez mar1173
to było do kobry

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaraz będziecie mi wmawiać że PC jest droższe w eksploatacji, zajmuje więcej miejsca i potrzebuje więcej czasu na obsługę. Nie wiem jak u ciebie ale u nas zakup węgla to loteria. Zdarza się że ktoś kupi 1-2 worki na próbę i jak chce dokupić więcej to za dzień czy dwa jest już zupełnie inny węgiel. I znowu spędzanie kilku dni w kotłowni , obserwacje palnika , popiołu, ustawianie podawania , nadmuchu itd. a jak już ustawię to znowu inny węgiel i tak w kółko. Ja u siebie jestem w kotłowni co kilka dni, zerkam na temperatury, czasami spiszę liczniki i to wszystko. Latem jak nie byłem kilka tygodni to dobrze że przyjechał kuzyn i chciał obejrzeć PC bo miałem pęknięty zawór zwrotny i ciekła woda. Od tamtej pory zaglądam częściej.

nie, nie będziemy. To oczywistość. Z węglem nie mam najmniejszego problemu, bo pale czeskim eko przywożonym z czeskiego składu.

Ja z kolei mam jakieś "dziwne" przeczucie, ze w tym wątku udziela się kasta pompiarzy próbująca wszelkimi metodami ustawić "swoje na wierzchu". To samo w wątku o ogrzewaniu elektr. i wielu, wielu innych. Jeszcze tu tylko Pyxisa brakuje i będziemy mieli komplet :)

Ale spoko chłopaki, możecie napinać się dalej, tylko uważajcie na swoje żyłki :) - taki mało wysublimowany żarcik :)

nie, nie będziemy. To oczywistość. Z węglem nie mam najmniejszego problemu, bo pale czeskim eko przywożonym z czeskiego składu.

Ja z kolei mam jakieś "dziwne" przeczucie, ze w tym wątku udziela się kasta pompiarzy próbująca wszelkimi metodami ustawić "swoje na wierzchu". To samo w wątku o ogrzewaniu elektr. i wielu, wielu innych. Jeszcze tu tylko Pyxisa brakuje i będziemy mieli komplet :)

Ale spoko chłopaki, możecie napinać się dalej, tylko uważajcie na swoje żyłki :) - taki mało wysublimowany żarcik :)

Na żyłkę to ty musisz uważać jak dźwigasz worki z węglem. I nic nie ustawiam. Ciekaw jestem jak byś się zachował gdyby ktoś notoryczne zanieczyszczał i zatruwał otoczenie twojego domu na który pracowałeś całe lata i w którym wychowują się twoje dzieci. Czy patrzył byś ze spokojem jak ktoś je powoli zabija.

Na żyłkę to ty musisz uważać jak dźwigasz worki z węglem. I nic nie ustawiam. Ciekaw jestem jak byś się zachował gdyby ktoś notoryczne zanieczyszczał i zatruwał otoczenie twojego domu na który pracowałeś całe lata i w którym wychowują się twoje dzieci. Czy patrzył byś ze spokojem jak ktoś je powoli zabija.

chłopie, przestań mulić. Dla takich jak Ty, mam dwie rady. Albo wyluzuj, albo idź się potnij smutasie.

a na żyłkę uważać nie muszę, dawno mi pękła :D i teraz mam luuz :D

Wy tak to odbieracie bo macie alergie na PC...

:)

Ja nie mam alergii na pompy. Mam je głęboko....w poważaniu. Natomiast mam uczulenie np. na Świadków Jehowy i wszelkiej maści innych sekciarzy, którzy nachalnie próbują się ładować w moja prywatę.

a jak off, to do końca.

Tam węgiel, to jest news http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15114470,Urugwaj_w_pelni_zalegalizowal_marihuane__Jako_pierwszy.html?i=0#BoxSlotIIMT

mam nadzieję, ze kiedyś u nas tego doczekam :D

Edytowane przez pionan

chłopie, przestań mulić. Dla takich jak Ty, mam dwie rady. Albo wyluzuj, albo idź się potnij smutasie.

a na żyłkę uważać nie muszę, dawno mi pękła :D i teraz mam luuz :D

Kolega ma coś na sumieniu skoro się tak unosi. Spaliny w powietrze a szambo w rów. A jak komuś nie pasuje to na drzewo. Ot cała nasza rzeczywistość.

No ale ty nie jesteś smutas. Dla ciebie jest to zabawa.

Ja nie mam alergii na pompy. Mam je głęboko....w poważaniu. Natomiast mam uczulenie np. na Świadków Jehowy i wszelkiej maści innych sekciarzy, którzy nachalnie próbują się ładować w moja prywatę.

a jak off, to do końca.

Tam węgiel, to jest news http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,15114470,Urugwaj_w_pelni_zalegalizowal_marihuane__Jako_pierwszy.html?i=0#BoxSlotIIMT

mam nadzieję, ze kiedyś u nas tego doczekam :D

A dlaczego w takim razie Ty się ladujesz komuś w prywatę dymem że swojego komina? Świadków Jehowy o wiele bardziej szanuje niż ludzi którzy z pełna świadomością i z własnego wyboru wchodzą komuś z butami w życie i narażają zdrowie o smrodzie i syfie nawet nie wspominając . Że świadkiem można porozmawiać i nic mnie to ani nie kosztuje ani nie boli. Smród i trucizna z węgla niestety tak. I żeby była jasność uważam że pompy maja bardzo ograniczony sens ekonomiczny i jest to ostatnia rzecz która bym rozważał dla siebie.

A dlaczego w takim razie Ty się ladujesz komuś w prywatę dymem że swojego komina? Świadków Jehowy o wiele bardziej szanuje niż ludzi którzy z pełna świadomością i z własnego wyboru wchodzą komuś z butami w życie i narażają zdrowie..............

Kurna ty naprawdę jesteś jakiś popierniczony żona Ci nie daje czy co i tu upuszczasz swoje emocje i wodze fantazji :o