Gość Arturo72 09.12.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Wyzwoliłeś się w ten sposób od węgla , lecz nadal jesteś niewolnikiem banku. Zamiast pracować w kotłowni , oszczędności zaniesiesz do okienka.No ciemnogród tego nie zrozumie,że nie dość,że w/w mieszkanie spłaca mi kredyt to jeszcze płacę mniej za ogrzewanie ok.1700zł rocznie niż gdybym mieszkał w mieszkaniu.Ale ciemnogód ma problem z myśleniem,rozumieniem i liczeniem :DCzy widzisz ile tam za mieszkanie miesięcznie płaciłem ? 500zł*12=6000zł rocznie Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.12.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Dalej nie wiadomo co chcesz powiedzieć czy zasugerować. Zacząłeś od nietrafionego stwierdzenia iż ktoś na zachodzie za 1 euro może więcej niż my za 1 złotówkę i to ciągniesz. Pytanie tylko PO CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.12.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Dalej nie wiadomo co chcesz powiedzieć czy zasugerować. Zacząłeś od nietrafionego stwierdzenia iż ktoś na zachodzie za 1 euro może więcej niż my za 1 złotówkę i to ciągniesz. Pytanie tylko PO CO? Odpowiedź brzmi, żeby zrobić zadymę w temacie i zmanipulować przekaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 No ciemnogród tego nie zrozumie,że nie dość,że w/w mieszkanie spłaca mi kredyt to jeszcze płacę mniej za ogrzewanie ok.1700zł rocznie niż gdybym mieszkał w mieszkaniu.Ale ciemnogód ma problem z myśleniem,rozumieniem i liczeniem :DCzy widzisz ile tam za mieszkanie miesięcznie płaciłem ? 500zł*12=6000zł rocznie Trzeba było pompę ciepła zainstalować w bloku. Miałbyś taniej. Dalej nie wiadomo co chcesz powiedzieć czy zasugerować. Zacząłeś od nietrafionego stwierdzenia iż ktoś na zachodzie za 1 euro może więcej niż my za 1 złotówkę i to ciągniesz. Pytanie tylko PO CO? Nie czytasz ze zrozumieniem. Twierdziłem że 1E = 4 zł . I że Polak wyjeżdżający na narty w Alpy mniej może , dlatego jedzie do Zakopanego. Nie sugeruj się tym co pisze Myjk , jego ceny bardzo odbiegają od rzeczywistości. Podobne kalkulacje prowadzi guru pompiarzy, szwed z polskimi korzeniami i kilku innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Trzeba było pompę ciepła zainstalować w bloku. Miałbyś taniej.A po ch... ? Stać mnie było na ogrzewanie miejskie bo ja nie ciemnogród :DZa to w nowym domu nie stać mnie było na ogrzewanie węglem bo było za drogie,drożej nawet niż ogrzewanie bezposrednio prądem.Ale ja nie ciemnogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.12.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Swoją drogą, skoro już piwny OT, to polecam piwo Alpes Le Tourmente http://brasseriedesgrandscols.com/index.php/biere-tourmente-au-genepi.html Co ciekawe w knajpach przy stoku kosztuje tyle samo co w sklepach pod serpentynami. O winie to już nie wspomnę, bo tą samą ilość lepszego wina można kupić 2x taniej niż w PL. No ale ponownie, co może o tym wiedzieć ciemnogród, który w życiu nie był za granicą (bo ponoć 4x drożej) a się wypowiada jakby miał pojęcie o cenach za granicą. Lepiej pobajdurzyć robiąc innym wodę z mózgu i pchać ich w smog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 09.12.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 O... moze i PC widziales... ale myslaes ze to wiatrak do odstraszania kotow... Czyżby nokaut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 A po ch... ? Stać mnie było na ogrzewanie miejskie bo ja nie ciemnogród :DZa to w nowym domu nie stać mnie było na ogrzewanie węglem bo było za drogie,drożej nawet niż ogrzewanie bezposrednio prądem.Ale ja nie ciemnogród A czy w starym domu (durszlaku) stać by cie było na ogrzewanie prądem lub pompą ciepła ? Jeśli tak , to napisz w jaki sposób to wykonać. Myślę że w ten sposób pomożesz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Swoją drogą, skoro już piwny OT, Skoro tak to w 2007 roku w Norwegii za piwo w pubie płaciłem 70 NOK , a w 2008 lub 2009 w Hiszpanii 8 Euro. Ale wtedy miałem prawo poszaleć, pracowałem za granicą. Myślę że przez te 8 lat, ich ceny mocno poszybowały w dół ponieważ Polska stała się supermocarstwem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 A czy w starym domu (durszlaku) stać by cie było na ogrzewanie prądem lub pompą ciepła ? Jeśli tak , to napisz w jaki sposób to wykonać. Myślę że w ten sposób pomożesz bardziej. Na pewno gdybym chciał płacić mało za ogrzewanie pierwsze co bym zrobił to ograniczył straty ciepła domu czyli izolacja i wentylacja i nie 5cm tylko 20cm. Potem zależy od potrzeb domu na energię prąd,pompa ciepła lub gaz. Takie byłoby podejście nie ciemnogrodu do starego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.12.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) .... Podobnie jest z grzaniem węglosyfem -- jest znacznie droższe w nowych domach niż alternatywne źródła (pomijając naturalnie kominki z DGP/PW), a i stare można doprowadzić do ładu -- a to wie tylko ten, co choć raz usiadł i to rzetelnie policzył. No to licz miszczu. Moja stara chata. Powierzchnia ścian około 250 m2. Elewacja gotowa, w dobrej jeszcze kondycji. Powierzchnia dachu około 220 m2. Poszycie w dobrej kondycji, orynnowanie też. 11 okien 150x150. Siedmioletnie, ładne, choć tanie plastiki dwuszybowe. 4 okna 120 x 150 . Jak poprzednio . 3 okna 90x90. Jak poprzednio. 2 drzwi balkonowych 210x150. Jak wyżej. 2 drzwi tarasowych 210 x200. Jak wyżej. Drzwi wejściowe 100x210, stare drewniane - wciąż ładne. Brama garażowa na górze Znaczy na parterze ) 230 x 320. Drewniana, stara, fajne filunki - ładnie się prezentuje. Brama garażowa na dole ( znaczy w piwnicy ) 200x250. Stara, drewniana, ją już można by zmienić. Policz koszt doprowadzenia takiego budynku do stanu energooszczędności. Następnie rozważ że te 25 MWh które ten budynek potrzebuje ( tak średnio, wraz z CWU ), kosztuje mnie rocznie około 2 tysiące złotych. Kotłem z podajnikiem, dymu z komina i smrodu wokół chaty brak. Gazem będzie trzeba minimum 6 tysięcy rocznie. Prądem w taniej taryfie minimum 8 tysięcy, do tego źródło rzędu 30 kW i tak ze 4 do 5 tysięcy litrów bufora. Potrafisz oszacować koszt takiego bufora, grzałek lub kotła elektrycznego do niego, układu mieszającego na wyjściu na instalację itepe? Prądem dwutaryfowo ( bez bufora ) około 12 tys. PLN. Pompą ciepła PW HT w obu taryfach - inaczej się nie da - koszt będzie około 5 tysięcy PLN. A jaki koszt takiej pompy o mocy rzędu 15 kW? No i problem niewielki gdybym chciał prądem grzać - przydział mocy mam 7 kW i bezpieczniki odpowiednie dla takiego przydziału. Ja ten dom kiedyś docieplę - jak uznam że i dach i elewacja wymagają wymiany. I może nawet wtedy rozważę zmianę źródła ciepła. Ale wcześniej z pewnością nie wydam kwoty rzędu 120 - 150 tys. PLN na docieplenie i przywrócenie budynkowi wyglądu po tej akcji. Czyli docieplenie, elewacja, poszycie dachu i orynnowanie, okna i parapety, drzwi i bramy, kamień na przyziemiu, naprawa opasek po odkopaniu fundamentu w celu jego docieplenia itepe. Tak myślę, ze na 60-tkę sobie taki prezent strzelę. Czyli za tych 8 lat. I mam nadzieję że kocioł dotrwa do tego czasu, w końcu dopiero 12 lat ma. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Miesięcznie płaciłem w mieszkaniu za 52m2 500zl czyli przeliczajac to na miesięczne ogrzewanie prądem daje zuzycie ok.1600kWh i w starym durszlaku grzejac prądem automatycznie byłoby to akceptowalne a zwłaszcza w domu i to dużym domu.I nie wiem w czym ciemnogród widzi problem bo cywilizowani ludzie tyle płacą w blokach...Jak nie stać mnie było na więcej zmieniłbym na coś tańszego w utrzymaniu a nie idiotycznie zbierałbym go..a z pola,żeby było taniej Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Na pewno gdybym chciał płacić mało za ogrzewanie pierwsze co bym zrobił to ograniczył straty ciepła domu czyli izolacja i wentylacja i nie 5cm tylko 20cm. Potem zależy od potrzeb domu na energię prąd,pompa ciepła lub gaz. Takie byłoby podejście nie ciemnogrodu do starego domu. Dobra już inaczej mi się z tobą pisze. Widzisz , jak chcesz to potrafisz. Teraz : napisz coś o kosztach dla przeciętnego starego domu o powierzchni 150 m2 : ogacenie ? (ściany + stropy) nowe okna ? wentylacja mechaniczna ? wykonanie ogrzewania podłogowego? koszta PC lub kotła gazowego? (instalacji) koszta kominka dla klimatu ? Tylko proszę cie , nie pajacuj z tym że każdy może sobie wszystko sam we własnym zakresie wykonać . I napisz mi kogo na to stać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Dobra już inaczej mi się z tobą pisze. Widzisz , jak chcesz to potrafisz.Teraz : napisz coś o kosztach dla przeciętnego starego domu o powierzchni 150 m2 : ogacenie ? (ściany + stropy)nowe okna ? wentylacja mechaniczna ?wykonanie ogrzewania podłogowego?koszta PC lub kotła gazowego? (instalacji)koszta kominka dla klimatu ? Czy Ty naprawdę jesteś tak .... umysłowo ? :DPokaż gdzie ktoś kiedyś pisał o takiej modernizacji "starego domu" ???Dla kogo zmniejszasz rachunki za ogrzewanie,dla siebie czy dla innego ciemnogroda ?Lepszym rozwiązaniem będzie chodzenie po polu zbieranie łajna,suszenie go i do spalenia.To polecam Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Czy Ty naprawdę jesteś tak .... umysłowo ? :DPokaż gdzie ktoś kiedyś pisał o takiej modernizacji "starego domu" ??? Czy matematyka w zaistniałej sytuacji jest dla ciebie przeszkodą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Czy matematyka w zaistniałej sytuacji jest dla ciebie przeszkodą ?W jakim celu ? Ty masz NOWY dom i jesteś ciemnogrodem z weglem i może o Tobie pogadamy bo się tutaj uzewnętrzniasz ?Pomożesz innym ciemnogrodzianinom z NOWYMI domami Nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie:confused:Mój dom był budowany pod ekogroszek i był ogrzewany ekogroszkiem przez pierwsze trzy sezony. Wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie mieszane, ocieplenie raczej standardowe (patrz stopka). Z pompa ciepła sezon grzewczy wyszedł mnie 2x taniej niż przy ekogroszku. Jedyną zmaną jaka dokonałem w stosunku do ekogroszku była wymiana 5 grzejników w części sypialnej domu na 3 klimakonwektory, aby obniżyć ogólna temperaturę zasilania instalacji, bo pompa ciepła jest tym sprawniejsza im niższa jest temperatura zasilania. Reszta domu bez zmian. Także dom ogrzewany PC to nie jest jakiś specjalny dom budowany pod ten system. Zresztą spytaj kolegi Varme, bo on pompą ogrzewa dom z lat 80-tych wyposażony wyłącznie w instalację grzejnikową i też jakoś żyje;) Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 W jakim celu ? Ty masz NOWY dom i jesteś ciemnogrodem z weglem i może o Tobie pogadamy bo się tutaj uzewnętrzniasz ?Pomożesz innym ciemnogrodzianinom z NOWYMI domami Widzę że matematyka teraz jest problemem bo stała się mniej wygodna. Zapomniałeś nazwać mnie ignorantem ale o zmianie tematu na mnie nie zapomniałeś. Temat jest o zakazie palenia węglem od 2020 roku w całej Polsce. Autor tematu zastanawiał się co by mogło się stać gdyby taki zakaz został wprowadzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Lepszym rozwiązaniem będzie chodzenie po polu zbieranie łajna,suszenie go i do spalenia.To polecam W kominku dla klimatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.12.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Czy Ty naprawdę jesteś tak .... umysłowo ? :DPokaż gdzie ktoś kiedyś pisał o takiej modernizacji "starego domu" ???.... No Myjk pisał. Dokładnie to pisał tak: " A i stare można doprowadzić do ładu -- a to wie tylko ten, co choć raz usiadł i to rzetelnie policzył ". Koniec cytatu. No to ja bym chciał te wyliczenia pooglądać. Rzetelne. Dla mojego domu moje wyliczenia pokazują kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.12.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Miesięcznie płaciłem w mieszkaniu za 52m2 500zl czyli przeliczajac to na miesięczne ogrzewanie prądem daje zuzycie ok.1600kWh i w starym durszlaku grzejac prądem automatycznie byłoby to akceptowalne a zwłaszcza w domu i to dużym domu.I nie wiem w czym ciemnogród widzi problem bo cywilizowani ludzie tyle płacą w blokach...Jak nie stać mnie było na więcej zmieniłbym na coś tańszego w utrzymaniu a nie idiotycznie zbierałbym go..a z pola,żeby było taniej Tylko że to 500 to nie jest tylko CO to także inne haracze. Więc nie możesz tego całkowicie przeliczyć na kwh i w dodatku wszystko w taniej taryfie tym bardziej w "durszlaku". Ps. nowy dom zawsze będzie tańszy od bloku. Ja płaciłem niecałe 400 bez pradu, ubezpieczenia itp teraz uśredniając rok wyjdzie ok 750zł na mc. Z ubezpieczeniem, podatkami, prądem, ochroną itp, A dom 3-4 x większy od mieszkania, garaż z kotłownią ok 45m2 i działką 0,2ha więc pier... blok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts