Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak narazie twoich nikt nie pobije... :D

Raczej nie, bo nikt tak głupkowato nie liczy na zasadzie 1E=4zł, piwo u nas 10, to u innych 4x więcej. Koleś się znalazł w Hiszpanii (łał!) w krajalni dla turystów (w końcu jak już pan wyjedzie, to się musi pokazać i nie będzie sobie przecież żałować), to i przełożył se tak samo na resztę (nawet tam, gdzie nawet palcem po mapie nie przejechał) -- ale jak z 8x4 wychodzi mu 40 to nawet nie wnikam... że można piwo kupić we Francji/Włoszech w pubie/restauracji pod stokiem za 4-6E a wino dwa razy taniej niż u nas, to już raz wspominałem. Ale co się dziwić, to pewnie ten sam, co usłyszał gdzieś że PC kosztuje 50-60 tys. zł i teraz powiela te brednie jak kataryna.

Gość Arturo72
No Myjk pisał. Dokładnie to pisał tak: " A i stare można doprowadzić do ładu -- a to wie tylko ten, co choć raz usiadł i to rzetelnie policzył ".

Sama izolacja dużo robi a problem glownie jest w tym,że ludzie do tej pory płacili za ogrzewanie syfem mniej i nie biorą pod uwagę że mogą bez syfu płacić nieco więcej.

To jest właśnie ten ciemnogród peerelowski i pegierowski a nie kwestia czy kogoś stać czy nie.

Podobnie mentalnie wśród nich jest temat 500+,nie ważne kto daje i z czym to się wiąże ale dla ciemnogrodu daje przecież "za darmo"...

Nie czytasz ze zrozumieniem. Twierdziłem że 1E = 4 zł . I że Polak wyjeżdżający na narty w Alpy mniej może , dlatego jedzie do Zakopanego. Nie sugeruj się tym co pisze Myjk , jego ceny bardzo odbiegają od rzeczywistości..

Bardzo Cię proszę nie strzelaj już dalej sobie w kolano. I a pro po cen to uwierz że nie odbiegają od tego co napisał. A dla przykładu Ci podam Londyn z przed miesiąca. Transfer na lotnisko z Łodzi do Modlina w jedną i drugą stronę 40 zł. Bilet w obie strony wraz z transferem ze Stansted na Croydon 300 zł.

Pobyt w hotelu pokroju Holyday In (w Łodzi 225 zł) tam 40 funtów. Jak mało to może z ubiegłego tygodnia Newcastle - cztery osoby, pobyt od piątku do wtorku - dojazd do Modlina i z powrotem własny samochód, parking na lotnisku 60 zł. Przelot z tansferami na lotnisko i z powrotem 400 zł - dla 4 osób aby niebyło niedomówień, hotel taniej jak w Londynie bo 32 funty od osoby. A i zapomniałem o piwie Tyskie w puszce w sklepie niecały funciak a w pubie 3 na obrzeżach do 4,5 -5 w centrum.

Edytowane przez plusfoto

Gość Arturo72
A może któryś z panów podda się matematyce i przedstawi kalkulację modernizacji o jaką pytałem Arturo72 ? Kobra64 też jest ciekawy.

Myślę że każdy chciałby ją poznać, jak również każdy z ciemnogrodu chciałby stać się jaśniepanem i ogrzewać stary dom w kwocie do 500 zł/rok .

A czemu nie 500zl na miesiąc tylko na rok ?

Sama izolacja dużo robi a problem glownie jest w tym,że ludzie do tej pory płacili za ogrzewanie syfem mniej i nie biorą pod uwagę że mogą bez syfu płacić nieco więcej.

To jest właśnie ten ciemnogród peerelowski i pegierowski a nie kwestia czy kogoś stać czy nie.

Podobnie mentalnie wśród nich jest temat 500+,nie ważne kto daje i z czym to się wiąże ale dla ciemnogrodu daje przecież "za darmo"...

Nie rozumiesz że sama izolacja to dopiero początek wydatków w istniejącym starym domu? Mam elewację - i co? Przykleję styropian i klejem zaciągnę? Mam dach i co? Zrzucę, dołożę waty i papą pokryję? Myśl, to nie boli.

Gość Arturo72
Tylko że w starym domu nawali piec to się go wymieni sa nowy szajs ile kosztuje?? 1000-1500?? jak wymieni komin na systemoy to wsadzi jakiegoś zasypowca w 5j klasie za 3000-3500. Ocieplenei swoja drogą powinno być ale... gdzie tu pompa??jak komin i nowoczesny asypowiec można miec za 5-6k

Jaja sobie robisz czy naprawdę operujecie argumentami rodem ze wsi zabitej dechami ?

Gość Arturo72
Nie rozumiesz że sama izolacja to dopiero początek wydatków w istniejącym starym domu? Mam elewację - i co? Przykleję styropian i klejem zaciągnę? Mam dach i co? Zrzucę, dołożę waty i papą pokryję? Myśl, to nie boli.

Myśl,co robisz jak Cię nie stać na mieszkanie w M10 300m2 ?

A może któryś z panów podda się matematyce i przedstawi kalkulację modernizacji o jaką pytałem Arturo72 ? Kobra64 też jest ciekawy.

Myślę że każdy chciałby ją poznać, jak również każdy z ciemnogrodu chciałby stać się jaśniepanem i ogrzewać stary dom w kwocie do 500 zł/rok .

W poprzednim poście podalem modernizację domu z lat 80-tych, koszt modernizacji 40tys. , koszty ogrzewania po modernizacji zero złotych. Jak ktoś skorzysta z preferencyjnych kredytów na termomodernizację, to moze wyjsc jeszcze ciekawiej.

Gość Arturo72
Myśl,co robisz jak Cię nie stać na mieszkanie w M10 300m2 ?

Mieszkasz dalej i płaczesz jakie to są zlodzieje i nie pozwolą Ci żyć czy zamieniasz na mniejsze.

Które postępowanie będzie kretynskie i idiotyczne ?

Gość Arturo72
Nie robie sobie jaj. Gdzie znajdziesz pompę w takiej cenie.? dla sarego domu

Czemu żeście się uczepili tej pompy ?

Czy dla ciemnogrodu jedynym zamiennikiem węgla jest pompa ciepła ?

Jeśli tak to faktycznie ciemnogród...

No Myjk pisał. Dokładnie to pisał tak: " A i stare można doprowadzić do ładu -- a to wie tylko ten, co choć raz usiadł i to rzetelnie policzył ". Koniec cytatu. No to ja bym chciał te wyliczenia pooglądać. Rzetelne. Dla mojego domu moje wyliczenia pokazują kosmos.

Jaki masz poziom dopłat z miasta ?

Pytam, bo właśnie złożyłem wniosek o dotacje w Rybniku.

Na termomodernizacja z wymianą źródła ciepła.

Razem wpadną 24 tyś.

Wymiana na gaz, w przypadku pompy ciepła kwota wzrasta o 4 tys.

Dom - z lat 70, wyminione jakiś czas temu okna. 220m2 powierzchni

Ocieplenie grafitemu 15 cm, strop wełna 30cm

Kosztorys 48 tys z tynkiem silikonowym.

Ala w okolicy są tacy, co wola kupić 10 letnie Audi bez DPF...

Edytowane przez fotohobby

Czemu żeście się uczepili tej pompy ?

Czy dla ciemnogrodu jedynym zamiennikiem węgla jest pompa ciepła ?

Jeśli tak to faktycznie ciemnogród...

A co innego?? w durszlaku wszystko to samobójstwo. Gaz niekoniecznie musi być a jeśli nawet to koszt większy. Prąd to w ogóle nieporozumienie.

Nawet u sibie nie wszedłbym w prąd chałupa za cienka. (potrzebuję termomodernizacji:) )Koszt prądu droższy ok x2 jeśli tylko II taryfa. Jedynie CWU planuję odpalić na samoróbce solara w przyszłym roku.

I nie nazywaj mnie ciemnogrodem.

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
A co innego?? w durszlaku wszystko to samobójstwo. Gaz niekoniecznie musi być a jeśli nawet to koszt większy. Prąd to w ogóle nieporozumienie.

Nawet u sibie nie wszedłbym w prąd chałupa za cienka. (potrzebuję termomodernizacji)Koszt prądu droższy ok x2 jeśli tylko II taryfa. Jedynie CWU planuję odpalić na samoróbce solara w przyszłym roku.

I nie nazywaj mnie ciemnogrodem.

Jak to co,a propan ?

I jakie samobójstwo ?

Koszt 1kWh z ekogroszka to 0,17zl a z gazu ziemnego to 0,25zl a z propanu niby taniej.

To kwestia groszy na 1kWh ale ciemnogród ma mentalność jak pisałem wyżej rodem z PRL-u