Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kopiuj wklej

Ktoś chętny policzyć koszta modernizacji starego domu o powierzchni 150 m2 ?

ogacenie ? (ściany + stropy)

nowe okna ?

wentylacja mechaniczna ?

wykonanie ogrzewania podłogowego?

koszta PC lub kotła gazowego? (instalacji)

koszta kominka dla klimatu ? :)

Do wycen najlepszy jest Arturo, ale dziwnym trafem znowu na urlopie.

W modernizowanym domu montowac kominek dla klimatu? przeciez nie minie kilka lat i moze byc zakazane palenie w nim.

Jezeli termomodernizacja to podstawą jest:

a) izolacja termiczna scian i stropów oraz jeseli to mozliwe to podłog na gruncie

b) wymiana okien

c) wentylacji mechanicznej

d) wymiana zródła ciepła i/lub ewentualna wymiana grzejników w przypadku kotła gazowego oraz wykonanie ogrzewania podłogowego dla pompy ciepła.

Jakby nie liczyc to są dziesiatki tysiecy zł, kogo na to bedzie stac bez dotacji?

Latwiej jest wycenic te same instalacji dla domu nowego, w starym trzeba doliczyc koszt demontazu okien, starej instalacji grzewczej, podłóg itd.

To jest kompleksowa termodernizacja i w zasadzie jako taka powinna spełnic warunek Ep wg obecnie obowiązujacych przepisów i jest to kolejne utrudnienie dla włascicieli tych budynków, gdyz pojedyncze usprawnienia nie zagwarantuje Ep (wartosc wyzsza niz dla domów nowych). Realnie kazde z tych pojedynczych usprawnien da wymierny efekt łacznie z wymianą okien która powinna byc połaczona z wykonaniem wm.

Arturo prowadził ubojnie i odpadkami ciskał, oby wrócił nawrócony ;) żeby już at persona nie wyjeżdżał.

Przerabiałem różne kierunki - w tym że i grzać trzeba, że więcej jak 5cm się nie opłaca itp - było to na fali

dorad znojców, para fachowców- zabranych z ulicy i po jednym dniu wielcy fachowcy od izolacji termicznej.

Znam te bule i śmiechy i hihy z tych różnych rozwiązań energooszczędnych, wyrosłem z tego.

Przez szukanie, rozwiązywanie, dowiadywanie, analizę, liczenie, projektowanie itp - aby dojść do wniosku, że najlepszą rzeczą w budynku

owszem nie bez kosztów - jest izolacja termiczna.

Można izolację rozłożyć w czasie - ale robić to dobrze.

kopiuj wklej

Ktoś chętny policzyć koszta modernizacji starego domu o powierzchni 150 m2 ?

ogacenie ? (ściany + stropy)

nowe okna ?

wentylacja mechaniczna ?

wykonanie ogrzewania podłogowego?

koszta PC lub kotła gazowego? (instalacji)

koszta kominka dla klimatu ? :)

Dlaczego nie złożysz zapytania ofertowego do firmy ?

Na jaką wysokość dotacji na termomodernizację z wymianą źródła ciepłą można liczyć w twojej miejscowośći ?

kobra 64 zignorował to pytanie, to może Ty sie postarasz ?

W gmienie Wieliczka dotacji na wymianę źródła ciepła nie ma. Wcale. Więc o czym miałem Ci pisać? Coś opowiadają że na przyszły rok pozyskają środki z Unii. 350 PLN do 1 kW mocy nowego urządzenia ale nie więcej niż 8000 PLN ma być na źródło i nie wiadomo co z termomodernizacją. Termomodernizacja mojego domu wraz z przywróceniem do stanu poprzedniego to nie mniej niż 120 tysięcy PLN. Kompleksowo: fundament, ściany, okna, drzwi i stropodach. Podałem wymiary ścian, dachu i ilość stolarki, policzyć naprawdę łatwo. Więc nawet gdybym dostał dotację podobną jak w mieście Krakowie - czyli rzędu 25 tys. PLN zostaje do dołożenia 100 tys. PLN. Pamiętać należy, że po wydaniu tej kasy i przejściu na gaz ( z tym problemu nie mam, bo mam gaz w budynku ) zapłacę za ogrzewanie i tak co najmniej 50% więcej niż obecnie. Więc powiem wprost - motywację mam raczej zerową.

Gość TwojPan

Nie on jeden.

Tak jak nie on jeden boryka się z ogrzaniem 200-300m2

O ile rozumiem problem z ogrzaniem firmy tej wielkości w leciwej zabudowie,to kompletnie nie rozumiem ludzi,którzy wybudowali taki metraż,a teraz siedzą w jednym pokoju w polarze,a w kotłowni smaży się to co popadnie,bo przecież trzeba się ogrzać tanio.Skoro ktoś buduje takiego "kloca" to powinien zdawać sobie sprawę z kosztów jego ogrzania.

Jeśli chodzi o ogrzanie tej wielkości firmy,to sorry ale skoro na takim metrażu się działa,to chyba są z tego zyski?Nie mnie uczyć innych biznesu,ale jeśli się nie opłaca to....

W obu przypadkach, w większości ignorancja właścicieli takich ogromnych przybytków jest potężna.Wszyscy naokoło musza cierpieć,bo jeden z drugim pali czym popadnie.Bo musi mieć ciepło...

Żona prowadzi małą firmę w 160m2 klocku z lat 70-tych.Co roku wymienia 2-3 okna.poprawia system grzewczy,termomodernizuje budynek.Bez żadnych dotacji.Jeden woli Merca w leasingu i palenie śmieciami,drugi działa jak powyżej.Można jak się chce.

Przemilczę wypowiedzi sugerujące,że brak dymu z komina -rozgrzesza palenie węglem.To co najbardziej truje nas,a na nieszczęście nasze dzieci-to to co ulatnia się z kominów,a tego nie widać....

Nie on jeden.

O ile rozumiem problem z ogrzaniem firmy tej wielkości w leciwej zabudowie,to kompletnie nie rozumiem ludzi,którzy wybudowali taki metraż,a teraz siedzą w jednym pokoju w polarze,a w kotłowni smaży się to co popadnie,bo przecież trzeba się ogrzać tanio.Skoro ktoś buduje takiego "kloca" to powinien zdawać sobie sprawę z kosztów jego ogrzania.

najczęściej wygląda to jednak trochę inaczej...

dom wybudowany, niech będzie 150m2, potem rozbudowa, bo rodzina się powieksza

a potem dzieci wyfruwaja z gniazdka i juz nie wracają...i tak to wygląda

u nas jest takie przywiązanie do "ojcowizny", że nikt nie sprzeda takiego domu, zeby przeprowadzić się do mniejszego lub na bloki na starość, tylko będzie dalej w nim mieszkać, niestety.

A o kosztach budowanego domu kiedyś nikt nie myślał...dopiero od niedawna powoli to się zmienia, widać tez zmianę trendów, jesli chodzi o budowę - mniejsze domy...

Dlaczego nie złożysz zapytania ofertowego do firmy ?

Na jaką wysokość dotacji na termomodernizację z wymianą źródła ciepłą można liczyć w twojej miejscowośći ?

Ponieważ od tego jest forum aby zapytać. Zainteresowany inwestor może wtedy porównać ceny. Zdaję sobie sprawę że każdy przypadek jest indywidualny ale jakiś zarys można otrzymać.

Cieszę się że podajesz przykład z dotacją. Jeśli zdecyduję się na modernizację na pewno skorzystam. Możesz napisać na ile % i do jakiej kwoty można liczyć w Twojej miejscowości ?

Kobra64 zignorował ponieważ pięknie wyliczył wcześniej ile to może kosztować w jego przypadku . Napisał też że na urodziny zafunduje sobie coś takiego. Pewnie wtedy dowie się jaki % z dotacji może otrzymać. :yes:

Gość TwojPan

Pieknie to opisałeś. W starym domu wystarczy przykleić styropian na ścianę i zamontować pompę ciepła do żeliwnych grzejników. Brawo mistrzu. Tak sobie to wymyśliłeś ? Kto za to zapłaci ?

Dostałeś powyżej linka do postów kolegi,który z kotła na ekogroszek,przeszedł do ogrzewania PC-niemal bezboleśnie.Grzejniki żeliwne,przy każdym źródle ciepła to niedorzeczność.Masz świadomość,że jakiekolwiek zmniejszenie emisji CO itd,kosztów ogrzewania-nie powinno się rozpoczynać wymianą źródła ciepła?Termomodernizacja na start-to podstawa.

Z tymi wspólnotami też dobrze. Palaczy zatrudnią , rynek pracy ruszy. Dość że będą musieli węgiel kupić to jeszcze palacza opłacać.

Jednym obsługa kotła przysparza więcej trudności,a innym mniej.Byłem z tych,którzy kupili "najlepszy kocioł i sterownik na rynku"-a jednak ani ja,ani połowa forum,ani nawet sami twórcy palnika nie byli w stanie sobie z nim poradzić.

Jedna kotłownia na 4 rodziny,jest o niebo lepszym rozwiązaniem a niżeli 4 osobne.Wypada to lepiej ekonomicznie,pod względem bezpieczeństwa,ekologii itd.Lepszy jeden kiepski palacz a niżeli czterech,tym bardziej,że powinien z racji wykonywanego zawodu wiedzieć co robi :)

Gość TwojPan

Kobra64 zignorował ponieważ pięknie wyliczył wcześniej ile to może kosztować w jego przypadku . Napisał też że na urodziny zafunduje sobie coś takiego. Pewnie wtedy dowie się jaki % z dotacji może otrzymać. :yes:

kobra64,prowadzi skład z opałem,a i tak spala miał(który jest produktem odpadowym),mając kocioł na ekogroszek....Rozumiesz do czego zmierzam?

Mam takiego kolesia ,ma firmę hydrauliczną,wywaloną na maxa chatę,kilka furek grubo za ponad 2mln pln,a ogrzewa firmę i dom kotłem na ekogroszek.Pompę ciepła,założył w tym roku,bo sam je montuje i nie mógł znieść pytania klientów:

-Dlaczego montuje Pan PC,a sam ogrzewa się śmierdziuchem?

W tym wypadku to nie bieda,ani oszczędności-to mentalność :lol2:

Każdy chciałby max zysków,a minimum kosztów i dojechać do kilku baniek w jednym pokoleniu,co w normalnym świecie jest nie do pomyślenia.

Edytowane przez TwojPan

Ponieważ od tego jest forum aby zapytać. Zainteresowany inwestor może wtedy porównać ceny. Zdaję sobie sprawę że każdy przypadek jest indywidualny ale jakiś zarys można otrzymać.

Cieszę się że podajesz przykład z dotacją. Jeśli zdecyduję się na modernizację na pewno skorzystam. Możesz napisać na ile % i do jakiej kwoty można liczyć w Twojej miejscowości ?

Już pisałem, w przypadku termomodernizacji z wymianą na gaz to 24tyś zł, nie więcej, niz 50% nakładów

Gość TwojPan
Zdaję sobie sprawę że każdy przypadek jest indywidualny ale jakiś zarys można otrzymać.

Ale na milion procent,nie zdajesz sobie sprawy z lobby węglowo-kotlarskiego na tym forum.Kiedyś nieoficjalnie mi koleś groził,wklejając zdjęcie mojego domu,delikatnie sugerując,że wie gdzie mieszkam-koleś dalej tu pisuje.

Liczysz na to,że kolega który sprzedaje kotły czy węgiel w każdej postaci,napisze ci abyś nie wstawiał kotła do nowego domu?Osobiście znam tylko jednego który to oficjalnie potrafi,Pan Wiesław,znany jako karoka.

Moje dziecko,choruje przez zanieczyszczone powietrze.Każde zdanie zależy od punktu widzenia....

Edytowane przez TwojPan

Nie on jeden.

Nie wszyscy budują, niektórzy dziedziczą. Niektórzy kupują . Niektórzy zostają z problemem. Niektórzy mieszkają i mają plany i nadzieję ale nie mają $ .

najczęściej wygląda to jednak trochę inaczej...

dom wybudowany, niech będzie 150m2, potem rozbudowa, bo rodzina się powieksza

a potem dzieci wyfruwaja z gniazdka i juz nie wracają...i tak to wygląda

u nas jest takie przywiązanie do "ojcowizny", że nikt nie sprzeda takiego domu, zeby przeprowadzić się do mniejszego lub na bloki na starość, tylko będzie dalej w nim mieszkać, niestety.

A o kosztach budowanego domu kiedyś nikt nie myślał...dopiero od niedawna powoli to się zmienia, widać tez zmianę trendów, jesli chodzi o budowę - mniejsze domy...

Dom rozbudowują żeby nie kisić się na 100 m2 , tak dla przykładu napisałem. Dzieci wyfruwają to naturalne , ale część z nich przylatuje jak na emigracji coś nie wypali. Sprzedaj swój dom i wyprowadź się do bloku. Gorszej głupoty nie czytałem.

Dostałeś powyżej linka do postów kolegi,który z kotła na ekogroszek,przeszedł do ogrzewania PC-niemal bezboleśnie.Grzejniki żeliwne,przy każdym źródle ciepła to niedorzeczność.Masz świadomość,że jakiekolwiek zmniejszenie emisji CO itd,kosztów ogrzewania-nie powinno się rozpoczynać wymianą źródła ciepła?Termomodernizacja na start-to podstawa.

Termomodernizacja na start-to podstawa. Zgadzam się. Opisywanego kolegę na to stać . Dodatkowo kolega posiada wiedzę i umiejętności. Poczytaj ile rzeczy wykonuje samodzielnie. Forumowicz "Kaizen" to ładnie opisuje.

kobra64,prowadzi skład z opałem,a i tak spala miał(który jest produktem odpadowym),mając kocioł na ekogroszek....Rozumiesz do czego zmierzam?

Mam takiego kolesia ,ma firmę hydrauliczną,wywaloną na maxa chatę,kilka furek grubo za ponad 2mln pln,a ogrzewa firmę i dom kotłem na ekogroszek.Pompę ciepła,założył w tym roku,bo sam je montuje i nie mógł znieść pytania klientów:

-Dlaczego montuje Pan PC,a sam ogrzewa się śmierdziuchem?

W tym wypadku to nie bieda,ani oszczędności-to mentalność :lol2:

Każdy chciałby max zysków,a minimum kosztów i dojechać do kilku baniek w jednym pokoleniu,co w normalnym świecie jest nie do pomyślenia.

Kobra64 musi z czegoś żyć. Podejrzewam że potrafi lepiej spalić miał niż niejeden w kotle na eko. Logiczne jest to że wybiera tańsze paliwo. Pompiarz też wybiera tańsze godziny do ogrzewania domu.

Już pisałem, w przypadku termomodernizacji z wymianą na gaz to 24tyś zł, nie więcej, niz 50% nakładów

No widzisz , u Ciebie jest tak u Kobry64 nie ma. Sprawiedliwość jednak jest.

No, dobra.

Policzono tu nie raz, że nie w każdym przypadku da się odejść od kotła na rzecz innych rozwiązań.

Dotacje są za małe na przeprowadzenie skutecznej akcji zmiany źródła ciepła.

Dotacje są za małe na przeprowadzenie skutecznej termomodernizacji.

Dotacje zawsze są za małe... :lol:

Ale dotacje polegają na tym, ze komuś się ZABIERA (zwykle - wszystkim) a komuś się daje (zwykle niewielu).

A że to zabieranie i dawanie to ciężka praca - to taki proces MUSI kosztować. Dlatego dla wszystkich nie starcza.

Uprościłbym to. Nikomu nie zabierał i nikomu nie dawał - to wszyscy by mieli jakieś środki i mogliby po kawałku problem SOBIE rozwiązywać.

Jak myślicie?

Urzędasy na to pójdą?

Adam M.

Ale na milion procent,nie zdajesz sobie sprawy z lobby węglowo-kotlarskiego na tym forum.

Moje dziecko,choruje przez zanieczyszczone powietrze.Każde zdanie zależy od punktu widzenia....

Widzisz to działa w dwie strony . Lobby elektryczno - pompowe też działa. Zaprzeczysz ? Posuwają się już do takiego momentu że wciskają wszystko każdemu bez względu na efekt.

Z powodu dziecka bardzo mi przykro. Mam nadzieję że miejsce które znalazłeś przyniesie Ci oddech na dalsze życie.

No, dobra.

Policzono tu nie raz, że nie w każdym przypadku da się odejść od kotła na rzecz innych rozwiązań.

Dotacje są za małe na przeprowadzenie skutecznej akcji zmiany źródła ciepła.

Dotacje są za małe na przeprowadzenie skutecznej termomodernizacji.

Dotacje zawsze są za małe... :lol:

Ale dotacje polegają na tym, ze komuś się ZABIERA (zwykle - wszystkim) a komuś się daje (zwykle niewielu).

A że to zabieranie i dawanie to ciężka praca - to taki proces MUSI kosztować. Dlatego dla wszystkich nie starcza.

Uprościłbym to. Nikomu nie zabierał i nikomu nie dawał - to wszyscy by mieli jakieś środki i mogliby po kawałku problem SOBIE rozwiązywać.

Jak myślicie?

Urzędasy na to pójdą?

Adam M.

To tak nie działa. Zabierać będą zawsze . Zmienia się jedynie cel na jaki mają być przekazywane środki.

Pięknie to kiedyś przedstawiłeś jak napisałeś że rząd ma za zadanie tak wydymać Kowalskiego żeby Kowalski się nawet nie zorientował. Zapamiętam to na zawsze.