marcus312 10.12.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Termomodernizacja mojego domu wraz z przywróceniem do stanu poprzedniego to nie mniej niż 120 tysięcy PLN. Najtaniej to bedzie chyba popiołem obsypywac dom izolacja za darmo ,jak modernizowałem dach bo w przybudowce był płaski teraz jest jednolity na cały dom to jak skułem cienka warstwe betonu to pod spodem dla uzyskania spadu ktos sypał zwykłe chasie popiól z kotła i w ten sposób była izolacja zrobiona:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 "To tak nie działa. Zabierać będą zawsze ." Kiedyś nie zabierali...Zobacz początek Stanów. Wybory będą za jakiś czas. ZABIERZMY IM np. stołki i koryta i wsadźmy je do jakiego kotła! Ja wiem, że największy ból to odrzynanie mordy od żłoba. Wrzask będzie, ale jak ucichnie - będzie raj! Albo... Mam inny pomysł! Skoro już muszą zabierać a chcesz, żeby tez co dali - to się da! Trzeba wyburzyć wszystko, co stoi w "kanałach przewietrzania aglomeracji". Wpuścić tam spychy, zrównać z ziemią i zostawić jako teren rekreacyjny z pozwoleniem na altankę o wysokości do 4m. Dopóki te tereny nie były zabudowane, nie zasłaniały od wiatru - problemu nie było. Trzeba uderzyć się w pierś (najlepiej - CUDZĄ) i cofnąć popełniony błąd. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotlopal43 10.12.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Najtaniej to bedzie chyba popiołem obsypywac dom izolacja za darmo ,jak modernizowałem dach bo w przybudowce był płaski teraz jest jednolity na cały dom to jak skułem cienka warstwe betonu to pod spodem dla uzyskania spadu ktos sypał zwykłe chasie popiól z kotła i w ten sposób była izolacja zrobiona:lol2: To nie jest dobre doradzanie i wysmiewanie sie taka kiedys byla technologia nie bylo takich materialow jak dzisiaj a zeby modernizowac to trzeba miec duzo kasy, to jest tak jak jest pelna du......a gó......ien to sie dobrze s...a ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 "Najtaniej to bedzie chyba popiołem obsypywac dom ..." Aleś odkrył!!!Tą wiedzę od wieków praktykowano skutecznie! Jest materia, która nas otacza. Składa się z pierwiastków i związków chemicznych. Ziemia jest stara i jest na niej sporo WOLNEGO tlenu.W efekcie - świat "rdzewieje" już ponad 3,5 miliarda lat i zardzewiał dość skutecznie. Więcej tu tlenków i siarczków jak pierwiastków w stanie czystym.Jest także wiadomo, że materia dzieli się na przewodniki i nieprzewodniki. Inaczej - metale i niemetale.Wkładasz materię do ognia (kotła) i tam następuje rozkład, synteza i podstawienie tych pierwiastków w związkach paliwowych tak, ze to co idzie w komin - to NIEMETALE a to co w popiele zostaje to METALE.ZAWSZE TAK JEST, BYŁO I BĘDZIE!!!Żyjemy w hydrosferze Ziemi i woda jest wszędzie...Rdza (tlenek) metalu + woda to zasada (ług)Rdza (tlenek) niemetalu + woda to kwas.Na te procesy, naturalne w naturze, wpływu dużego nie mamy...NASYPIESZ POD DACHEM POPIOŁU/SZLAKI/ŻUŻLU i...Jak dach zacznie przeciekać to uruchomiony zostanie proces KONSERWACJI tego, co zostanie powstałym ługiem zwilżone. Co jest, do cholery?Przestali w szkołach tłumaczyć PODSTAWOWE procesy zachodzące w naturze? Marketing na mózg padł tak, ze to co z marketu to najlepsze?Dziwne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) To nie jest dobre doradzanie i wysmiewanie sie taka kiedys byla technologia nie bylo takich materialow jak dzisiaj a zeby modernizowac to trzeba miec duzo kasy, to jest tak jak jest pelna du......a gó......ien to sie dobrze s...a ! Nie przesadzaj, kocioł się sam załaduje, węgiel się sam kupi, aby ogrzać do potrzebnej temperatury. Ilość kWh na m2 zgoła idzie wyliczyć i czarno na białym widać, że izolowanie się opłaca, tylko że ludzie mają pewne zboczenia, ważniejszy jest kolorek elewacji, niż jakość izolacji. Zwrot 3tyś poniesionego na 300m2 izolacji nastąpi w przeciągu 4 lat, nie liczę reszty kosztów, bo sam materiał izolacyjny to jakieś 10-15 % ceny wykonania przez "fachowców" to jest zgroza, ze gościu siedzi przy kawie i nagle przychodzi mu do głowy, będę zarabiał wykonywaniem izolacji termicznych, a że nic po za tym jak placki walić nie wiem.. to nadrobię opowieściami o bajkach ! rozwinę zdychanie ścian itp. http://www.baubiologie.at/_system/bilder/355/projekt_ThermischeFassadensanierungmitStrohballen_5226.jpg Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Dodam... Kiedyś spalało się mało i głównie drewno, które siarki ma mało lub nic.Dobrze się żyło, zdrowo, wygodnie, no chyba, ze jaka wojenka wybuchła...Nawet rury do wody z ołowiu zrobione były NAJZDROWSZE.Potem ktoś wydłubał takie czarne spod ziemi i do ogniska wrzucił. Inny (no, polak, Łukasiewicz) mazidło z kałuży oddestylował i też spalił...No i się zaczęło...W powietrze poszło tyle tlenków siarki (niemetalu), że zaczęły padać kwaśne deszcze i zżerać nawet karoserie samochodów!Że o drzewach i uprawach nie wspomnę...Ołów stał się toksyczny, bo kwachy go przerobiły na postać przyswajalną, kamienie się rozpadały, Świat gwałtownie zaczął się zmieniać.Dziś mamy to co mamy.PLASTIKI nie boją się i zasad i kwachów - to powszechnie się je stosuje.A odpady? - jak zawsze! DO KOTŁA!!!Energii w nich tyle, ze kocioł w momencie jest zagotowany. TON węgla nie potrzeba...Za to coraz gęściej w powietrzu od bezopirenów... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotlopal43 10.12.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Nie przesadzaj, kocioł się sam załaduje, węgiel się sam kupi, aby ogrzać do potrzebnej temperatury. Ilość kWh na m2 zgoła idzie wyliczyć i czarno na białym widać, że izolowanie się opłaca, tylko że ludzie mają pewne zboczenia, ważniejszy jest kolorek elewacji, niż jakość izolacji. Zwrot 3tyś poniesionego na 300m2 izolacji nastąpi w przeciągu 4 lat, nie liczę reszty kosztów, bo sam materiał izolacyjny to jakieś 10-15 % ceny wykonania przez "fachowców" to jest zgroza, ze gościu siedzi przy kawie i nagle przychodzi mu do głowy, będę zarabiał wykonywaniem izolacji termicznych, a że nic po za tym jak placki walić nie wiem.. to nadrobię opowieściami o bajkach ! rozwinę zdychanie ścian itp. http://www.baubiologie.at/_system/bilder/355/projekt_ThermischeFassadensanierungmitStrohballen_5226.jpg Nie przesadzam tytlko taka jest prawda nie kazdego na to stac i niewiem czy mozna takich ludzi nazwac zboczeniem nie bede cytowal ostatniego zdania z poprzedniego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.12.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Widzisz to działa w dwie strony . Lobby elektryczno - pompowe też działa. Zaprzeczysz ? Posuwają się już do takiego momentu że wciskają wszystko każdemu bez względu na efekt. lobby?? kilku nawiedzonych, to żadne lobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Na co ich nie stać ? na wywalenie 5 kzł na opał który jeszcze trzeba po układać- sezonować, ciąć piłą zanieść do kotłowni ..bo budynek potrzebuje 30-35 mp drewna, a to jest mus.Zdychanie ścian to taki termin prześmiewczy, dla tych progagańdzistów tzw """oddychania ścian""" ile razu to już słyszałem ?ile raz trzeba było tłumaczyć krok po kroku, że to jest bardzo błędne rozumowanie i szkodliwe.No ale ilu mogę przekonać ? 5 -10? Ludzie chcą izolować ! tylko .. jak dam 10cm - a nie daj Boże 15 cm (EPS'a) to ściana przestanie oddychać.Nie raz, nie dwa to słyszałem np - że 5cm starczy itp, ba nawet że przecież twoi rodzice mają ciepły mur :lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2:lol2: ta... tak ciepły że po 2 dniach braku ogrzewania w pokoju było +6 / +7 st to naprawdę "ciepły" mur .. choć jak na standardy końca lat 80 to faktycznie zimny nie był..pustaki max, bk od wewnątrz .. ale U całe wielkie 0,72-0,75 zależy bo niektóre mają zamiast bk - pd2 pustaki.Strop ino 5cm izolacji .. a spokojnie znając Rodziców to dali by więcej od razu, ale znojcy, za wyrowkowali że nie ..pamiętam przy zmianie dachu ..na szczęście znojec się dał przekonać, choć chwilę kręcił nosem. To jest problem. A nie koszty, nikt kogo znam, nie podnieca się paleniem węglem, każdy marzy o gazie.. ale jak to zrobić ? przecież przyjdzie pan "fachowiec " od izolacji wyda wyrok że nie będzie "oddychać" nie wiem skąd tacy ludzie mają tupet takie wyroki wydać ? taki dostaje strzała.. to policz U takie przegrody - tu na kolanie .. i leży i kwiczy.. a później słucha i przyznaje rację ..łapie się za głowę, jaki był głupieńki - cóż .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.12.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Kobra64 musi z czegoś żyć. Podejrzewam że potrafi lepiej spalić miał niż niejeden w kotle na eko. Jak każdy,stolarz,elektryk itd. Czy potrafi czy nie,tego nie wiemy.Na 100% ulatuje z jego komina to co zabija nas wszystkich.powoli bo powoli,ale zabija. Nie zamierzam rozczulać się nad panami ze składów opału,czy producentami kotłów,sterowników itd.Oni znajdą utrzymanie do końca swych dni. Opalanie małych gospodarstw domowych węglem ,czy jakimkolwiek paliwem stałym doprowadza do zanieczyszczenia powietrza do takiego stopnia,że coraz częściej odbija się to na zdrowiu przeciętnego zjadacza chleba.A w tej chwili,nie są to przypadki odosobnione.Leczenie,dorosłych,dzieci jest niesamowicie kosztowne,na większa skalę opłaca się temu zapobiegać,tak jak za granicą-zapobiega się Alzcheimerowi wprowadzając profilaktykę powyżej 50 roku życia. Tylko mało kto to rozumie.Lekarze na moim terenie biją w dzwony bo zachorowalność u dzieci jest ponadprzeciętna.A Pan Prezydent RP,mówi że Polska węglem stoi.Stanie mu niebawem,ale w gardle. Potrzebny jest zakaz stosowania kotłów węglowych w nowych domach.Jeśli nie na całym terenie MPZP,to przynajmniej w wyznaczonych miejscach (osiedlach).Każdy wybierze sam,czym i jak chce oddychać.Dlaczego mam wdychać smród węgla z kotła mego sąsiada?Bo ma skład z węglem i z tego żyje? Albo wykupuje działki w lesie i ścina drzewo,a przez cały rok dymi kominkiem?Co mnie to obchodzi,że go nie stać na inne źródło ogrzewania.mam pozwolić,by moje dziecko straciło zdrowie? Jak to jest ,co?Gdyby,był zakaz stosowania kotłów na paliwo stałe w określonych lokalizacjach,problemu by nie było.Choć to i tak tylko namiastka dla normalnego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.12.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Z powodu dziecka bardzo mi przykro. Mam nadzieję że miejsce które znalazłeś przyniesie Ci oddech na dalsze życie. Moje dziecko jedynie choruje z tego powodu.Mam kolegę,którego dziecko umiera z tego powodu. Miejsce jest piękne,las itd.Ale każdego dnia myślę o tym,co będzie jak gospodarz sprzeda okoliczne pola na działki i pojawią się tacy,co wezmą lichwiarskie kredyty na dom,nie patrząc na to że oddadzą 100% więcej-i powiedzą że muszą spalać węgiel mieszany z butelkami,bo na nic innego ich nie stać,a dzieci marzną..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 No widzisz , u Ciebie jest tak u Kobry64 nie ma. Sprawiedliwość jednak jest. Kto nie szuka, ten nie znajdzie. Jak nie w miasteczku, to w województwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Ta jeśli jeszcze doliczyć opłatę kominiarską, https://forumprawne.org/ubezpieczenia-polisy-ubezpieczyciele/286798-odmowa-wyplaty-odszkodowania-pzu-po-pozarze.html i tu jest kolejny haczyk.. na nic zdjęcia jak z mojego komina .. ale.. "czyścić" trzeba .. 4 razy od roku ile ? frycowego ? 80 x4 .. ktoś policzy ile to jest ? czy może te 80 za dużo ? mało ? ale mnie to wkurza.. bo to wygląda mniej więcej tak .. jak po każdym odczepianiu wagonów wzywać gastrologa do przeglądu, czy aby każdy wagon został odczepiony..Niestety, socjalizm ma do do siebie, że połączony z formalizmem ... Edytowane 10 Grudnia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotlopal43 10.12.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Ta jeśli jeszcze doliczyć opłatę kominiarską, https://forumprawne.org/ubezpieczenia-polisy-ubezpieczyciele/286798-odmowa-wyplaty-odszkodowania-pzu-po-pozarze.html i tu jest kolejny haczyk.. na nic zdjęcia jak z mojego komina .. ale.. "czyścić" trzeba .. 4 razy od roku ile ? frycowego ? 80 x4 .. ktoś policzy ile to jest ? czy może te 80 za dużo ? mało ? ale mnie to wkurza.. bo to wygląda mniej więcej tak .. jak po każdym odczepianiu wagonów wzywać gastrologa do przeglądu, czy aby każdy wagon został odczepiony.. Niestety, socjalizm ma do do siebie, że połączony z formalizmem ... NIe kumam twoich wypowiedzi ( zboczony):lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.12.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Czyli ciemnogród. Później egoizm. Przecież w "kurniku" mieszkać bie będzie, bo on jest wielki Pan. Będzie za to truć. Jak mu zakażą, to będzie daj daj daj, bo przecież go nie stać. I tak sobie żyjemy w tym naszym ciemnogrodzie 50 lat za cywilizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotlopal43 10.12.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Czyli ciemnogród. Później egoizm. Przecież w "kurniku" mieszkać bie będzie, bo on jest wielki Pan. Będzie za to truć. Jak mu zakażą, to będzie daj daj daj, bo przecież go nie stać. I tak sobie żyjemy w tym naszym ciemnogrodzie 50 lat za cywilizacją. Znalazl sie oswiecony,chyba lepszy sort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 10.12.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Jeślibym stanął komuś pod jego "pałacykiem" wydechem w kierunku okien starym Dieslem z lejącymi wtryskami, to na 100% miałbym na karku policję, bo w terenie zabudowanym ponoć tylko 3 minuty wolno stać z włączonym silnikiem. I co? miałbym się tłumaczyć, że mnie na inną bryczkę nie stać, że akumulator zdechnięty i jeśli mi dopłaca, to go wymienię na nowy a może i brykę do warsztatu oddam (choć powinienem na szrot). A stoję i gazuję, bo mi zimno i chcę się ogrzać. A co? Nie wolno mi?Tak samo jest z "pałacykami" ogrzewanymi kopciuchem najtańszym paliwem. A, ze właściciel leń, to wali całą komorę na trochę żaru, bo nie będzie biegał panisko co 2 godziny do kotłowni. Ile kosztowała go porządna dachówka, kute płoty i bramy na fikuśnej podmurówce? Pewnie znacznie więcej, niż by zainwestował w porządne ogrzewanie. Tylko to jest mentalność polskiego chłopa pańszczyźnianego. Ziemia tatowa, to o miedzę choćby pół majątku miał papugom oddać, to się przez 3 pokolenia sądzić będzie.Przed wyborami naobiecują mu gruszek na wierzbie, to idzie i głosuje. Nie na tych, co by może lepiej umieli się ustawić (bo w szczere intencje, to dawno nie wierzę) i jakieś ochłapy dobrze zainwestowali, ale na tych, którzy wszystko i za chwilę do góry nogami przewrócą i zimą będzie plus 30 w cieniu. Pytam, po co budować pałac, skoro wiadomo, że za kilkanaście lat zdrówka i sił będzie coraz to mniej, a i dochody z ZUSu dramatycznie zmaleją?Komu w tym kraiku potrzeba 200 m kw?Nie stać mnie, to robię tak, abym miał zapewniony dach nad głową za sensowną kasę.Czasy wielopokoleniowych rodzin siedzących w jednym gnieździe już przeszły do historii.Służących też trudno nająć. A czas leci.Taki "dwór" trzeba utrzymać w dobrym stanie, a to kosztuje. Trzeba ogrzać, a to kosztuje. więc gdy zaczyna brakować środkow, to się ucieka w najgorsze dziadostwo. Bo Polski neopańszczyźniany chłop nie rozumie, że jest zbyt biedny aby tanio kupować. Bo kto tanio kupuje, ten dwa razy płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Przeczytajcie kilka ostatnich postów.Potem się zastanówcie chwilę o czym są.A jeszcze później policzcie domy na jakiej ulicy z podziałem na nowe, ocieplone i resztę.Żadna odkrywcza myśl Wam do głowy nie przyjdzie? Dla tych co mówią - nie dla węgla w domu proponuję:NIE dla prądu miejskiego!Jak nie kopcić - to też NIE KORZYSTAĆ z kopcenia!Chcecie prądu? - PV sobie postawcie.WYŁĄCZNIE OFF-GRID!!! Ech, wy jasnogrodzianie-hipokryci! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 ........................... Adam M. Wiele wynalazków tworzyłeś powiedz mi ile i czego kosztuje cię ogrzewanie domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Teraz?Sporo kasy i nerwów...Nie skończyłem kogeneratora.Rozgrzebany jest, baniak też nie skończony...Zająłem się budowaniem innych i na moje brakło czasu.A potrzebuję tak ze 120W/m2.Cegła pełna i kamień polny. Mury 50cm. Nieocieplone, dziurawe, wynajmowane... Szlag mnie trafia, bo tam gdzie postawiłem systemy grzewcze to w mrozy niecałe 30W/m2 potrzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts