Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziennie w wypadkach samochodowych zostaje rannych średnio 200 osób w Polsce. Te średnio 15 które zginęło to nie problem, bo przynajmniej nikt nie musi płacić za leczenie.... Wprowadźmy zakaz jazdy samochodem!

Uczyć/edukować wspierać czyste ogrzewanie, a nie zakazywać.

Tylko, że nie ma alternatywy, żeby nie korzystać z transportu drogowego.

Nie ma trochę droższej, za to bardziej bezpiecznej metody przeniesienia się w określonym czasie z punktu A do B.

W przypadku ogrzewania alternatywa jest.

Kurna,sekunde temu napisałem,że będzie gadka o biednych.:lol2:

Szkoda prądu na kobrę.Ja po raz kolejny z dyskusji z nim odpadam.

Pozdrawiam.

P.S.

Jeszcze w międzyczasie napisze ,że "spala czysto" :)

Zacytuj cały post. Gadka nie jest o biednych, tylko o Tobie. Bo to Ty nie gasisz swojego kotła, chociaż Cię stać. I to Ty domagasz się dotacji na docieplenie firmowego budynku własnej żony. Czyli domagasz się żeby państwo komuś zabrało kasę i oddało ją Tobie, bo chciałbyś sobie budynek zmodernizować. No i o mnie też jest gadka. Bo też mnie stać, ale nie gaszę. I powiem więcej - w ciągu kilku najbliższych lat nie mam zamiaru gasić.

Gość TwojPan

Wątek powyżej: Problem z nowym kotłem na węgiel. Słaby ciąg, kocioł kopci. POMOCY !!

Sąsiad to mnie interesuje tyle co zeszłoroczny śnieg więc jego zdrowiem się nie przejmuje tylko swoim :p

!

Jakie to Polskie!

Nie czekam na żadne dotacje i wiele razy również i tutaj pisałem że dotacje to zło w czystej postaci. Takie jest moje zdanie na ich temat - a Ty w tym wątku całkiem niedawno nawoływałeś do rozdzielania dotacji. No bo Tobie by pasowało wziąć na termomodernizację tego leciwego budynku żony, nie? Nie widzisz sensu wygaszenia swojego kotła teraz. No bo skala. Ale widzisz sens gardłowania że wygasić mam ja - bo mnie stać? I inni - czy ich stać czy nie? Skoro żona prowadzi firmę w tym leciwym budynku, to chyba zarabia. Więc ją stać na zmianę źródła ciepła bez dotacji i od zaraz. Jeżeli nie zarabia - no to wiesz, nie będę nikogo uczył prowadzenia biznesu, ale...
Tutaj tak żebyś miał jasność o czym jest gadka, kaznodziejo smrodzący.

Gość TwojPan
Zacytuj cały post..

Twoją gadkę zna całe forum.Sprzedajesz opał i logiczne jest to ,że w swych wypowiedziach piszesz...jak piszesz.

Nie logiczne jest to,że piszesz takie bzdury jak "spalam czysto" ,palniki miałowe,miał to podstawowy produkt itd.Nigdy nie życzyłem Ci źle,ale moge chyba napisać: "nie dla ogrzewania węglem"?

Na koniec napiszę Ci tak.Jak wprowadzą zakaz,z największą radością "odpalam" ogrzewanie elektryczne i wysyłam do Ciebie kartkę z palcem wskazującym uniesionym w górę :)

Uwierz.

Bye.

Witam serdecznie :jawdrop:

Im to powiedz.

http://www.slupinski.pl/galeria/Komin/komin_1.jpg

Zaczynaj edukować. A kiedy skończysz, to wróć i nam tu ogłoś.

Wybrałeś chyba najgorszy przykład. Dość że człowiek nieświadomy to i biedny. Ale jak coś to PC można mu zaproponować albo kotłownie wspólnie z sąsiadem.

W nowych domach zakazywać. Wtedy ludzie zaczną myśleć.

Nie nie kochasiu. Jak zakazywać to dla wszystkich. Jak spadnie sprzedaż detaliczna to może spaść i cena. Jak spadnie cena to dopiero zaczną się nocne wojaże z kopceniem. Wtedy w dzień gazem albo prądem a w nocy ognia.

Tylko, że nie ma alternatywy, żeby nie korzystać z transportu drogowego.

Nie ma trochę droższej, za to bardziej bezpiecznej metody przeniesienia się w określonym czasie z punktu A do B.

W przypadku ogrzewania alternatywa jest.

Jesteś taki świadomy a nie wiesz że człowiek produkuje samochody elektryczne. Nie stać Cię ? Niemożliwe .

Hodujesz trawkę?

Nie musisz od razu szarpać za nogawkę.

Wybrałeś chyba najgorszy przykład. Dość że człowiek nieświadomy to i biedny.

A ty skąd o tym wiesz? Wcale bym się nie zdziwił, gdyby pod tym domem stała fura za 100 patyka.

Jak spadnie sprzedaż detaliczna to może spaść i cena.

Kiedy dostaniesz niższą cenę, jak kupisz tonę węgla czy jak 1000 ton?

To ataki w moją stronę czy jak?

"Ale za to większe obroty, większy = koszt, ale tymi ręcami właśnie."

Czego Ty chcesz od tej kozy ważne że ma telewizor kilka grubszych patyków 3 kostki brykietu i palisz cały dzień a w domu jak w piekarniku i telewizor bez prądu świeci.:) a ile zabawy z ogniem :)

Tyś mnie źle zrozumiał - właśnie koza to jest bardzo nowoczesne rozwiązanie, nowoczesność nie polega na naładowaniu masy elektroniki.

Tylko odkryciu pewnych rozwiązań na nowo.

byłem na kilku elektrociepłowniach w kraju - wszędzie na składach był gruby węgiel, żaden miał. coś kręcisz, jak zwykle forumowi sprzedawcy węgla.
Żeby nie przedłużać podam dane które mam pod ręką. Silesia za 2015 rok - udział węgli grubych i średnich w produkcji 15%. Bogdanka za 2014 rok - udział węgli grubych i średnich w produkcji 2,5 ( dwa i pół ) %. Wieczorek za 2014 - udział węgli grubych i średnich 17%. W 2015 podjęli liczne działania technologiczne, w ich wyniku udało się im podnieść udział węgli grubych i średnich do 28%. Więcej się mi nie chce. To co widziałeś bądź zdaje Ci się że widziałeś - to Twoja rzecz. Dane z kopalń - to fakty.

A ty skąd o tym wiesz? Wcale bym się nie zdziwił, gdyby pod tym domem stała fura za 100 patyka.

Tak jak i pod twoim domem taka fura stoi. Pod moim są dwie.

Kiedy dostaniesz niższą cenę, jak kupisz tonę węgla czy jak 1000 ton?

Pewnie jak wprowadzą całkowity zakaz spalania węgla, to kopalnie obniżą cenę dla elektrowni. Jestem przekonany że tak zrobią, żeby Polakowi żyło się lżej. :popcorn:

Jestem za zakazem , a niech zamarzną z zimna Ci co ich nie stać na modernizację, a reszta niech zgnije w więzieniu za kradzież drewna z lasu. Liwko może dasz radę w swojej rezydencji przechować ze 2-3 na okres zimowy ? Albo może niech jadą do Szwecji , tam pompy ciepła są za pół ceny , tak twierdzi pewien szwed z polskim dowodem. Takie 30-40 letnie. Jak znalazł dla polskiej rodziny. Jeszcze ze 40 lat pośmigają u nas.

Gość TwojPan

Pewnie jak wprowadzą całkowity zakaz spalania węgla, to kopalnie obniżą cenę dla elektrowni. Jestem przekonany że tak zrobią, żeby Polakowi żyło się lżej. :popcorn:

.

Duński potentat energetyczny DONG przekształci miejską elektrociepłownię w mieście Aarhus, która do tej pory była zasilana węglem, a w której po modernizacji będzie spalany wyłącznie pellet.

http://gramwzielone.pl/bioenergia/15213/elektrocieplownia-w-danii-zamiast-wegla-bedzie-spalac-pellet

Czyli można.

U nas jest tak.Jak mamy węgiel,to trzeba go nawet jeść.Bo się przecież opłaca :)

Edytowane przez TwojPan

"Dlaczego temat coraz większej zachorowalności z powodu jakości powietrza jest tu skwapliwie pomijany,co?Pomijam koszty związane z leczeniem,ponoszone nie tylko przez Państwo."

Technicznie - rozwiązanie - jest.

Zamiast zakładać wszystkim naokoło filtry na domy za ich kasę załóż sobie filtr na twarz za swoją.

Działa nawet na bardziej agresywne rzeczy jak to, co z komina wylata...

Ci, co sobie nie założą wkrótce wymrą i problem się TOBIE skończy.

Wtedy zdejmiesz i radośnie ognisko zapalisz dla "uczczenia" zwycięstwa.

Takie trudne do wymyślenia?

Adam M.