Liwko 11.12.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Nie grzejemy zdrowo A nie możemy i nie powinniśmy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Odpowiem jak kociołek pogonię, bo mi kaloryfery przystygły.Idę dowalić opału... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 I to nie ja mam klapki na oczach, ponieważ jestem otwarty na nowe rozwiązania i sam je zastosowałem (choć pompa ciepła jest dużo starsza ode mnie). A skoro nie ja je mam to kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.12.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Następny tępak ekonomiczny. Jeżeli spadnie popyt na węgiel, to albo część kopalni trzeba będzie zamknąć (tak już powinniśmy zrobić), albo podwyższyć jego cenę (robimy to dotując wydobycie!). Ekonomia się kłania. Ekonomiczny tępaku, pytałeś co zrobi KOPALNIA żeby UTRZYMAĆ ZYSK. Teraz wywracasz kota ogonem, jak to masz w zwyczaju. Powtarzam - nic nie zrobi. W każdym razie nic co mógłby bezpośrednio odczuć potencjalny klient. Zwyczajnie - nie ma takich możliwości. Ceny węgla nie podniesie, co potwierdzają przykłady ostatnich lat. Jeżeli sytuacja spadku zapotrzebowania i sprzedaży doprowadzi do zamknięcia nierentownych kopalń - to jestem za. Jeżeli doprowadzi do likwidacji przerostów administracyjnych i mafii związkowych dojących kopalnie ze wszystkich sił - to jestem za. To jedyna droga uzdrowienia górnictwa - reforma zatrudnienia, wynagrodzeń i wydajności, likwidacja związkowych mafii i w ostatecznym kroku zamknięcie kopalń które po takiej terapii nadal pozostaną trwale nierentowne. Jeżeli rząd w obawie przed związkową mafią palącą opony w stolicy dosypie nierentownym kopalniom kasy, to jest to kurestwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Odpowiem jak kociołek pogonię, bo mi kaloryfery przystygły. Idę dowalić opału... Adam M. Kaloryfery? A fuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ekonomiczny tępaku, pytałeś co zrobi KOPALNIA żeby UTRZYMAĆ ZYSK. Teraz wywracasz kota ogonem, jak to masz w zwyczaju. Powtarzam - nic nie zrobi. W każdym razie nic co mógłby bezpośrednio odczuć potencjalny klient. Zwyczajnie - nie ma takich możliwości. Ceny węgla nie podniesie, co potwierdzają przykłady ostatnich lat. Jeżeli sytuacja spadku zapotrzebowania i sprzedaży doprowadzi do zamknięcia nierentownych kopalń - to jestem za. Jeżeli doprowadzi do likwidacji przerostów administracyjnych i mafii związkowych dojących kopalnie ze wszystkich sił - to jestem za. To jedyna droga uzdrowienia górnictwa - reforma zatrudnienia, wynagrodzeń i wydajności, likwidacja związkowych mafii i w ostatecznym kroku zamknięcie kopalń które po takiej terapii nadal pozostaną trwale nierentowne. Jeżeli rząd w obawie przed związkową mafią palącą opony w stolicy dosypie nierentownym kopalniom kasy, to jest to kurestwo. A po co ma podnosić tępaku skoro je dotujemy? Kopalnie są chore i nawet ty to widzisz. Z normalnym prawem rynku nie ma to nic wspólnego! Ale zasady ekonomi są właśnie takie a nie inne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 11.12.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Kaloryfery? A fuj... Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Ważne, że instalacja dobrze zrobiona i umożliwiająca czyste ogrzewanie A, że wymaga obsługi... Cóż, na razie jeszcze nikt nie zabronił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.12.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 A po co ma podnosić tępaku skoro je dotujemy? Kopalnie są chore i nawet ty to widzisz. Z normalnym prawem rynku nie ma to nic wspólnego! Ale zasady ekonomi są właśnie takie a nie inne! Powtórzę - nie gadaj o sprawach o których pojęcia nie masz.Zapewniam Cię tępaku, że ma i to dzięki Bogu coraz więcej. Nawet nowokomuna z PIS-u to widzi i pomimo szumnych zapowiedzi sprzed roku zamyka ( och sorry - wygasza ) aktualnie 4 kopalnie ( Makoszowy, Pokój, Krupiński i JasMos ) a docelowo 7 ( poza wymienionymi również - tyle że w 2017 - Śląsk, Rydułtowy i Sośnica ). Według uzgodnienia z KE w sprawie wsparcia górnictwa węgla kamiennego kwotą w wysokości blisko 8 mld. PLN przekazanie kopalń do SRK jest równoznaczne z zatrzymaniem wydobycia. Najfajniejsze w tym jest zachowanie liderów związkowej mafii, p. K...rza, p. D..y et consortes. Gdyby taka akcja odbywała się w 2015, Sejm by spłonął. A obecnie cichutko, cichutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 11.12.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) To po co w elektrowniach młyny węglowe ? Pracowałem w rybnickiej trzy lata i jakoś nie widziałem miału wysypywanego na taśmociągi.... Kobra ma rację w 100%. Urobek ścianowy, to przede wszystkim drobne frakcje. Im głowica kombajnu ma założonych więcej noży, tym opory skrawania mniejsze i większa żywotność noży oraz mniejsze zużycie energii elektrycznej. Ponadto lepsze wypełnienie koryt przenośników oraz zbiorników podziemnych i naczyń skipowych. Ponieważ złoże pod ziemią to nie krem w torcie, to wyskakują większe bergi, które są od razu na kruszarce zabudowanej najczęściej na podajniku podścianowym kruszone. A czemu w elektrowni są mlyny? Ano dlatego, że do palników potrzeba uziarnienia od 0 do 1 mm, a sortyment miał, to frakcja od 0 do 31,5 mm. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez boluslolusj23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Co nie zmienia faktu, ze na taśmie nie jechało 0-31, tylko coś znacznie grubszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Powtórzę - nie gadaj o sprawach o których pojęcia nie masz.Zapewniam Cię tępaku, że ma i to dzięki Bogu coraz więcej. Nawet nowokomuna z PIS-u to widzi i pomimo szumnych zapowiedzi sprzed roku zamyka ( och sorry - wygasza ) aktualnie 4 kopalnie ( Makoszowy, Pokój, Krupiński i JasMos ) a docelowo 7 ( poza wymienionymi również - tyle że w 2017 - Śląsk, Rydułtowy i Sośnica ). Według uzgodnienia z KE w sprawie wsparcia górnictwa węgla kamiennego kwotą w wysokości blisko 8 mld. PLN przekazanie kopalń do SRK jest równoznaczne z zatrzymaniem wydobycia. Najfajniejsze w tym jest zachowanie liderów związkowej mafii, p. K...rza, p. D..y et consortes. Gdyby taka akcja odbywała się w 2015, Sejm by spłonął. A obecnie cichutko, cichutko... No to zrozum tępaku, że jak będą pracować w normalnej gospodarce rynkowej, to jak spadnie popyt, będą albo podnosić cenę, albo redukować koszty do granicy, w której przestanie się to opłacać i nastąpi plajta. Może na jabłuszkach. Masz sklep za który płacisz czynsz, ogrzewasz i płacisz za prąd. Do tego musisz za siebie zapłacić ZUS. Chcesz oczywiście mieć też zysk. Koszty to załóżmy 3000zł, a twój zysk drugie tyle. Sprzedajesz tonę jabłek. Nagle spada zapotrzebowanie i zamiast tony sprzedajesz połowę. Nadal chcesz mieć jednak zysk 3000zł. Co robisz? Teraz dalej. Rezygnujesz z zysku 3000zł i wystarczy ci 1000zł, ale za chwilę popyt dalej spada a ty chcesz utrzymać swój zysk na poziomie 1000zł. Co robisz? I dalej. Popyt spada nadal i nie starcza ci nawet na opłaty. Co robisz? Teraz tępaku zamień jabłuszka na węgiel i masz prawa ekonomi na tacy. Ucz się, ucz kobra, to nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.12.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 No to zrozum tępaku, że jak będą pracować w normalnej gospodarce rynkowej, to jak spadnie popyt, będą albo podnosić cenę, albo redukować koszty do granicy, w której przestanie się to opłacać i nastąpi plajta. .... Matko, z kim ja muszę gadać. Gość pisze do mnie, że jak spada popyt to podnosi się cenę. I ten sam gość wyzywa mnie od tępaków. I jeszcze próbuje mi tłumaczyć na jabłuszkach prawa ekonomii. Tępaku, ja od 30 lat prowadzę biznes. Potrafię reagować na spadek popytu i na jego wzrost. Potrafię reagować na spadek podaży. I na wiele innych sytuacji, o których bladego pojęcia nie masz. Potrafiłem reagować w sytuacji rynku sprzedawcy, odnajduję się w sytuacji rynku nabywcy. Pierdolenie o jabłuszkach zachowaj dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Matko, z kim ja muszę gadać. Gość pisze do mnie, że jak spada popyt to podnosi się cenę. I ten sam gość wyzywa mnie od tępaków. I jeszcze próbuje mi tłumaczyć na jabłuszkach prawa ekonomii. Tępaku, ja od 30 lat prowadzę biznes. Potrafię reagować na spadek popytu i na jego wzrost. Potrafię reagować na spadek podaży. I na wiele innych sytuacji, o których bladego pojęcia nie masz. Potrafiłem reagować w sytuacji rynku sprzedawcy, odnajduję się w sytuacji rynku nabywcy. Pierdolenie o jabłuszkach zachowaj dla siebie. No to tępaczku w jaki sposób utrzymujesz swój zysk jak spada popyt? Odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.12.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 No to tępaczku w jaki sposób utrzymujesz swój zysk jak spada popyt? Odpowiedz. Nie prowadzę darmowych szkoleń dla ekonomicznych ignorantów. Za wiedzę się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 O rany! Zjazd tępaków i ignorantów! A są tu też jacyś normalni? Wystarczyło na chwilę do kotła odejść... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.12.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Matko, z kim ja muszę gadać. ja od 30 lat prowadzę biznes. Potrafię reagować na spadek popytu i na jego wzrost. Potrafię reagować na spadek podaży. Ale na nadejście 21 wieku nie zareagowałeś.I przez 30 lat nie dałeś rady termomodernizować budynku by nie palić tym co sprzedajesz?No biznesmen z Ciebie Made in Poland,wysokiej klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.12.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Panowie bez poniżania,proszę. Kobra,a tak na poważnie. Co prawda już o tym pisałem ,ale powtórzę i coś dodam,bo im więcej Twoich postów czytam,tym nieco więcej staje się jasne. Mnie zastanawia Twój ciągły pobyt na FM i ta agitacja na korzyść węgla.Jesteś inteligentny facet,a chciałbyś wciskać swoje bajery o czarnym złocie każdemu,czy go potrzebuje czy tez nie.Teksty o ujarzmianiu palników nawet 26kW ,fajek itd.(czego ty nie potrafisz w tym temacie) prowadzą do jednego.Do chęci wzbogacenia,przez sprzedaż następnych setek ton węgla,lepszej czy gorszej jakości,bez znaczenia.I to jest jasne.Tylko czy bierzesz pod uwagę,że "typowych" owiec do strzyżenia jest już coraz mniej?A Ty pisząc coraz więcej chwalebnych postów o cudowności węgla,stajesz się ...niewiarygodny. Prowadzisz biznes,jak napisałeś 30lat.Sam wyliczyłeś,co i za ile musiałbyś zmienić w 'zakładzie" aby przestać palić węglem.To jest wynik zwykłej niegospodarności,że przez tyle lat nie udało ci się tego zrobić.Żaden ledwie poprawny biznesmen,a szczególnie właściciel składu opału-nie chwaliłby się,że pali miałem-bo to nie jest wynik zaradności,a wynik jej braku-skoro po tylu latach stosujesz takie środki aby ogrzać własną firmę... BTW,brzmi to też trochę tak,kupujcie frajerzy węgiel z mego składu po 1k pln,a ja na was ciołki zarobię,a sam sobie napalę miałem.... Wybacz,ale tak to wygląda. I dziwie ci się,że w takim wieku i po tylu latach "biznesowania"-teraz brylujesz na tym upadłym forum i dalej szukasz owiec,uświadamiając za pomocą sterownika Bolka,że można się ogrzać paliwem stały prawie za darmo....licząc,że trafisz na takich,co nie wiedzą co przynosi ze sobą palenie miałem.Brud,smród,kurz itd.To archaizm,a ludzie budują nowe domy... Kobra,jest schyłek XXI wieku,nikomu chyba nie imponuje palenie miałem w kotłowni w nowym domu zwykle w bryle budynku.. Bierz przykład z Bolka,nie musi brylować na FM-a jest godny zaufania.Bo Ty,jak dla mnie-zaufania godny nie jesteś.Sorry. Pozdrawiam. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Coraz dalej od tematu jesteśmy.Coraz lepiej wiemy kto jest głąbem, ignorantem, debilem...No, też jakaś wiedza, ale co wspólnego ma z tym, ze nie bardzo jest czym zastąpić ten węgiel tu, teraz i dla ogółu? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.12.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 To co napisałeś poniżej,dyskwalifikuje Cię na każdym froncie tej dyskusji... Technicznie - rozwiązanie - jest. Zamiast zakładać wszystkim naokoło filtry na domy za ich kasę załóż sobie filtr na twarz za swoją. Działa nawet na bardziej agresywne rzeczy jak to, co z komina wylata... Ci, co sobie nie założą wkrótce wymrą i problem się TOBIE skończy. Wtedy zdejmiesz i radośnie ognisko zapalisz dla "uczczenia" zwycięstwa. Takie trudne do wymyślenia? Adam M. Masakra...i ta składnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 11.12.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Co nie zmienia faktu, ze na taśmie nie jechało 0-31, tylko coś znacznie grubszego Ależ oczywiście, że przy takich ilościach urobku przechodzących przez przesiewacze kopalniane, zawsze może się zdarzyć, że oczka w sicie wypadną i zanim to wyłapią, to trochę grubszej frakcji pójdzie do wagonu lub na zwał. Czasami, to co widać to "fatamrugana", bo kopalnie ładują do miału osady z osadników. Taka "kupa" mokrego okleja się drobniejszym miałem i wygląda niczym kostka albo i kęs. Panie szanowny. Wystarczająco dużo życia straciłem w tym przemyśle, abym nie wiedział o czym piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts