Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chociaż wątek jest o tym, czy będzie zakaz palenia węglem, to "szanowni dyskutanci" zaczynają uczyć się nawzajem ekonomii na kursie przyspieszonym, niczym "marksistwo i lenistwo" dla przodujących robotników w czasach minionych.

Panowie, tak się składa, że mieszkam w miejscowości stojącej na niechlubnym medalowym miejscu pod względem zanieczyszczenia powietrza w Europie. Po moich miedzy innymi namowach burgermajster zaczął działać. Równolegle na kilku kierunkach. jednym z nich to pokazanie tubylcom, ze nawet w byle jakim kotle, byle jakim paliwem da się palić w miarę sprawnie i znacznie obniżyć poziomy szkodliwej emisji.

Trzeba by wam zobaczyć, co aborygeni na lokalnym forum zaczęli wypisywać. Od grzewczych, a kto po 17 godz. w piątek ma czas/po kolejne: niech mnie nie uczą, bo ja mam kocioł od 30 lat, aż po takie: jak mi dopłacą, to może będę stosował lepsze paliwo zamiast mułu, który mam blisko i tanio.

Pomijam teksy typu: jak się gorole zjechały na Śląsk, to im zaczęło przeszkadzać. Niech wyp.lają na swoje ojcowizny. Śląsk węglem stał i stoi i inaczej nie będzie.

Zaproponowałem jednemu, że pośrednio mogę mu załatwić wieloletnia dotację w kwocie 500 PL/m-c, tylko musi mi zwrócić za 0,5 dm3 C2H5OH tudzież niebieską tabletkę, bo takiej oszpety jak ta jego, to "bez wodki nie razbieriosz", to ... mi wpis zlikwidowali.

I jak tu żyć Pani premier. Ani węgla, ani nawet perwersji uprawiać nie będzie wolno???

Co to za kocioł jakos długo trwało dosypanie opału 1,5godz chyba ze rozpalanie od góry ;)

Nie wiadomo o jaka tasme mu chodzi ta na dole na fedrunku czy juz ta za płuczką ;)

On widział taśmociąg w elektrowni, na zasilaniu młyna.

p.s. No i przy okazji warto podać do publicznej wiadomości, że większość miałówe trafiających do elektrowni, to te siane, a nie płukane.

Edytowane przez boluslolusj23
p.s.

Trzeba by wam zobaczyć, co aborygeni na lokalnym forum zaczęli wypisywać. Od grzewczych, a kto po 17 godz. w piątek ma czas/po kolejne: niech mnie nie uczą, bo ja mam kocioł od 30 lat, aż po takie: jak mi dopłacą, to może będę stosował lepsze paliwo zamiast mułu, który mam blisko i tanio.

Pomijam teksy typu: jak się gorole zjechały na Śląsk, to im zaczęło przeszkadzać. Niech wyp.lają na swoje ojcowizny. Śląsk węglem stał i stoi i inaczej nie będzie.

Zaproponowałem jednemu, że pośrednio mogę mu załatwić wieloletnia dotację w kwocie 500 PL/m-c, tylko musi mi zwrócić za 0,5 dm3 C2H5OH tudzież niebieską tabletkę, bo takiej oszpety jak ta jego, to "bez wodki nie razbieriosz", to ... mi wpis zlikwidowali.

I jak tu żyć Pani premier. Ani węgla, ani nawet perwersji uprawiać nie będzie wolno???

mac_216 z Adamem ich wyedukują :D

Duński potentat energetyczny DONG przekształci miejską elektrociepłownię w mieście Aarhus, która do tej pory była zasilana węglem, a w której po modernizacji będzie spalany wyłącznie pellet.

http://gramwzielone.pl/bioenergia/15213/elektrocieplownia-w-danii-zamiast-wegla-bedzie-spalac-pellet

Czyli można.

U nas jest tak.Jak mamy węgiel,to trzeba go nawet jeść.Bo się przecież opłaca :)

Ty tak na serio, czy żarty robisz?

Jedno się zgadza, elektrownia TERAZ budowana będzie prawdopodobnie truła mniej jak ta budowana w latach 60-ych ubiegłego wieku

Dalej to jednak papka marketingowa dla naiwnych

Ogólnie ten pellet w nowej elektrowni będzie zatruwał powietrze mocniej jak węgiel spalany w nowej elektrowni, pytanie brzmi, czy wiesz dlaczego?.....

Pellet nie produkują mrówki, tylko ciężki przemysł, tu jak widać będzie to ściągane statkami, gdzieś tam padają tysiące drzew i gdzieś pracują ciężkie maszyny i prawdopodobnie tam gdzies bliżej nie określone gdzie następuje degradacja środowiska i trucie lokalne, baa to jest na powierzchni a nie pod ziemią.... Ale to jest gdzieś tam i tego urzędnik nie widzi, więc jakis myślący inaczej urzędnik idąc z modą wmawia masom ekologiczność przy spalaniu tego paliwa.

To nie ekologia, to jest moda i polityka i tyle.

Spalac paliwa stałe w nowych konstrukcjach i tyle albo aż tyle

Gość TwojPan
Ty tak na serio, czy żarty robisz?

Jedno się zgadza, elektrownia TERAZ budowana będzie prawdopodobnie truła mniej jak ta budowana w latach 60-ych ubiegłego wieku

Dalej to jednak papka marketingowa dla naiwnych

Ogólnie ten pellet w nowej elektrowni będzie zatruwał powietrze mocniej jak węgiel spalany w nowej elektrowni, pytanie brzmi, czy wiesz dlaczego?.....

Pellet nie produkują mrówki, tylko ciężki przemysł, tu jak widać będzie to ściągane statkami, gdzieś tam padają tysiące drzew i gdzieś pracują ciężkie maszyny i prawdopodobnie tam gdzies bliżej nie określone gdzie następuje degradacja środowiska i trucie lokalne, baa to jest na powierzchni a nie pod ziemią.... Ale to jest gdzieś tam i tego urzędnik nie widzi, więc jakis myślący inaczej urzędnik idąc z modą wmawia masom ekologiczność przy spalaniu tego paliwa.

To nie ekologia, to jest moda i polityka i tyle.

Spalac paliwa stałe w nowych konstrukcjach i tyle albo aż tyle

Kurcze,Jarek czy wszyscy węglem karmieni są totalnymi negatami,w sprawach innych a niżeli węgiel?Tak działa kraj,który w zanieczyszczeniu powietrza widzi groźbę wydania miliardów na leczenie.Jesteśmy na topie listy zasmrodzonych krajów.Co chcesz dodać?Dać mi linka do strony czyste spalanie?

Przestań,proszę chociaż ty bądź normalny.Żyjesz z węgla,ale nie rób z siebie z tego tytułu niemądrego i ciemnego ignoranta.Wyjdziesz na tym jako producent kotłów lepiej,jak potwierdzisz a nie zbagateluzujesz problem.

Powinno Cię to trochę niepokoić, że inni zrozumieli:

Ok widocznei wkradło sie jakies nieprozumienie w bład wprowdziły mnie okreslone wielkosci granulacji , ale nie chodzi tu przeciez o takie drobiazgi a o zakaz palenia weglem smog trucizny wydobywajace sie z kominów widocznie juz one powoli zaczynaja mi sie tez udzielac itd;):p

Jeden z kolegów napisał: " Pewnie jak wprowadzą całkowity zakaz spalania węgla, to kopalnie obniżą ceny dla elektrowni " na to odpisał Liwko:

Jesteś głupi i zaraz ci to udowodnię.

Kopalnia ma swoje koszty, które nie zawsze można obniżyć. Chce mieć też zysk. Jeżeli nagle sprzedaż węgla spadnie, to co zrobi kopalnia żeby ten zysk utrzymać?

W moim garażu stoi 12-to letnie auto za kilka zł.

No - ja tu miejsca na ALBO nie widzę. Liwko jasno twierdzi, że kiedy spada popyt, podnosi się cenę. Licz swoje jabłuszka Liwko.

.Sam wyliczyłeś,co i za ile musiałbyś zmienić w 'zakładzie" aby przestać palić węglem....

Jako że ostatnio modne jest wytykanie innym czytania bez zrozumienia, pozwolę sobie wytknąć to i Tobie. Te wyliczenia w jasny sposób dotyczyły mojego domu, nie budynku zakładowego. Wróć do pierwszego posta z wyliczeniami - jasno jest napisane że to dom, nie zakład wymagałby takich inwestycji. Zakład jest ocieplony moim zdaniem całkiem przyzwoicie. Potwierdza to zresztą zapotrzebowanie na energię - w warunkach zimy rzędu -5 nocą i około 0 za dnia 200 metrów budynek zakładowybierze koło 80 m- 85 kWh na dobę wraz z CWU. Wysokość części socjalnej i handlowej 3,4 metra, wysokość hali 4 metry. Moim zdaniem - zapotrzebowanie całkiem OK.

...

BTW,brzmi to też trochę tak,kupujcie frajerzy węgiel z mego składu po 1k pln,a ja na was ciołki zarobię,a sam sobie napalę miałem....

Wybacz,ale tak to wygląda.

....

Ja nie wiem jak to Twoim zdaniem brzmi. Ja tylko wiem, że od dawna na tym i na innych forach piszę, że osoby które zakupiły kotły z palnikami miałowymi i palą w nich ekogroszkiem postępują bez sensu. Bo ekogroszku nic nie spali czyściej, skuteczniej i sprawniej od zwykłej starej fajki. Również na tym i na innych forach piszę, jakie miały nadają się do palenia w kotle z podajnikiem. Doradzam jak je skutecznie spalać. Podaję oszczędności jakie wynikają z zastosowania miałów. No to raczej nie wygląda tak jak piszesz - żebym miał namawiać innych " Kupcie frajerzy towar za tysiąc, ja spalę ten po 3 stówki ". Chyba że Twoim zdaniem jednak wygląda?