Jaro0106 11.12.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Panowie tendencja w naszym kochanym kraju jest taka że kopalnie szczególnie te nie rentowne wciska się na siłę spółką energetycznym i wtedy już kopania nie jest nie rentowna bo wszystko niezależnie ile kosztuje wydobycie tony węgla i tak zapłaci konsument energii elektrycznej czyli my wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 11.12.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Tutaj poniżej zamieszczam projekt rozrządzenia Ministra Rozwoju w sprawie wymagań dla kotłów na paliwo stałe o mocy nie większej niż 500 kW. https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//526/12290459/12381966/12381967/dokument247620.pdf Projekt jest aktualnie w fazie konsultacji publicznych.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 2018.01.01.Rozporządzenie traci moc z dniem 2019.12.31 Z dniem 2020.01.01 wejdą w życie postanowienia rozporządzenia 2015/1189 z dnia 28 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla kotłów na paliwo stałe. Przepisy te będą obowiązywać w polskim prawie wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 11.12.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Kobra 64 a czy nie rozpatrywałes ocieplenia od wewnatrz budynku .Oczywiscie w kwesti doradzania spalania , ustawiania sterownikow palnikow to powinni wszyscy docenic a nie wytykac ,jakby nie było to takie pomaganie przyczynia sie do czysciejszego spalania. Chyba nawet wisisz u mnie w ekotłowni i czuwasz nad procesem spalania Panowie tendencja w naszym kochanym kraju jest taka że kopalnie szczególnie te nie rentowne wciska się na siłę spółką energetycznym i wtedy już kopania nie jest nie rentowna bo wszystko niezależnie ile kosztuje wydobycie tony węgla i tak zapłaci konsument energii elektrycznej czyli my wszyscy. Racja i to jest ta nowa restrukturyzacja http://slask.onet.pl/kopalnia-nowe-brzeszcze-dolaczyla-do-spolki-tauron-wydobycie/tjgx8t Edytowane 11 Grudnia 2016 przez marcus312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 11.12.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Buahaha Komu? Kto kupi nasz drogi węgiel??? Ten zamożniejszy od nas. Widzę, że nawet, jak ci się zwraca uwagę, to nie potrafisz zajarzyć o co chodzi. Współczuję.... Ale wyjaśnię: mac_612 przykład transportu podał nie po to, by udowodnić, że zatruwa on środowisko, ale po to,że ofiary wypadków też "kosztują" nasz budzęt - leczenie i rehabilitacja, podobnie jak kosztuje leczenie i rehabilitacja osób trutych wyziewami z kotłów i kominków. Ktoś ci to nawet na czerwono wytłuścił. Nie pomogło. Pomyśl no trochę szerzej niż to co napisał mac_612 . Czy widzisz tylko komin sąsiada który dymi ? Czy w dużych aglomeracjach to nie samochody są też współwinne zanieczyszczeniu powietrza ? Podałem Ci jako rozwiązanie samochód elektryczny. Ogrzewasz czysto , jeździj czysto. Następny tępak ekonomiczny. Jeżeli spadnie popyt na węgiel, to albo część kopalni trzeba będzie zamknąć (tak już powinniśmy zrobić), albo podwyższyć jego cenę (robimy to dotując wydobycie!). Ekonomia się kłania. Albo sprzedać za granicę. Jak będziesz chciał to znajdziesz a jak znajdziesz to poczytasz kto kupuje polski węgiel. Mieszkańcy stolicy Irlandii oddychali trzy dekady temu o wiele gorszym powietrzem niż krakowianie dzisiaj. Dublińczykom udało się jednak ze smogiem wygrać. Jak? Wprowadzając zakaz sprzedaży węgla na terenie miasta. http://powietrze.krakow.pl/wywiad-z-prof-patrickiem-goodmanem/ To by było lepsze, ponieważ byłoby mniej ludzi do ścigania. Kobra64 uważaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 11.12.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Jak już wprowadzą ten zakaz palenia węglem , to dopiero cena drewna poszybuje. Ciężkie czasy idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Kobra ma rację w 100%. Urobek ścianowy, to przede wszystkim drobne frakcje. Im głowica kombajnu ma założonych więcej noży, tym opory skrawania mniejsze i większa żywotność noży oraz mniejsze zużycie energii elektrycznej. Ponadto lepsze wypełnienie koryt przenośników oraz zbiorników podziemnych i naczyń skipowych. Ponieważ złoże pod ziemią to nie krem w torcie, to wyskakują większe bergi, które są od razu na kruszarce zabudowanej najczęściej na podajniku podścianowym kruszone. A czemu w elektrowni są mlyny? Ano dlatego, że do palników potrzeba uziarnienia od 0 do 1 mm, a sortyment miał, to frakcja od 0 do 31,5 mm. Boluś odpuść sobie. To bez sensu. W komisji Macierewicza najbardziej pożądaną kwalifikacją jest fakt, że ktoś za młodu złożył model samolotu. To daje mu uprawnienie do kwestionowania ustaleń fachowców z komisji Badania Wypadków Lotniczych. Tutaj masz to samo. Odpowiednią kwalifikacją dającą prawo do kwestionowania wypowiedzi osób od lat zajmujących się zawodowo węglem i zarzucania in krętactwa jest fakt, że fotohobby widział węgiel na taśmociągu. A imrahil był w kilku elektrociepłowniach. Dobra zmiana rządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 A mając dom dobrze zbudowany(nie mylić z projektowym budowaniem bo to nie znaczy dobrze) i grzejac nawet "drogim" prądem rachunki będą niskie za ogrzewanie. Znaczy, że jak wybudowałem według projektu to jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.12.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 wg39070, jak smakowały BANany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 12.12.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 fotohobby widział węgiel na taśmociągu. Ale nie wiadomo czy na górnym czy dolnym pasie wiadomo ze w elektrowni ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.12.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Znaczy, że jak wybudowałem według projektu to jest źle? Tyle już czasu czytasz to forum i nie wiesz o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 wg39070, jak smakowały BANany? Bardzo smaczne. Przyczyniłeś się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Tyle już czasu czytasz to forum i nie wiesz o co chodzi? Wiem o co biega ale czym więcej czytam, tym bardziej przekonany jestem, że wielu inwestorów na siłę poprawia projektanta. Nie wszystkim jednak wychodzi to na dobre. Ja lekko przewymiarowałem więźbę (po 2 cm więcej na przekroju krokiew). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.12.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Bardzo smaczne. Przyczyniłeś się? Czy myślisz, że te bany dostajesz tylko dlatego że inny forumowicz ma taką zachciankę, czy może piszesz nieraz od rzeczy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Czy myślisz, że te bany dostajesz tylko dlatego że inny forumowicz ma taką zachciankę, czy może piszesz nieraz od rzeczy...? Jak pisanie "od rzeczy" skutkuje banem, to zbliżamy się wielkimi krokami do administracyjnego reżimu i bezwzględnej dyktatury. Strach cokolwiek napisać bo komuś może się to nie spodobać. Do kitu z taką wolnością słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.12.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Wiem o co biega ale czym więcej czytam, tym bardziej przekonany jestem, że wielu inwestorów na siłę poprawia projektanta. Nie wszystkim jednak wychodzi to na dobre. Ja lekko przewymiarowałem więźbę (po 2 cm więcej na przekroju krokiew). Projekt ma spełniać aktualne warunki techniczne. Wychodząc trochę w przyszłość patrząc na WT2017, WT2021 można wyciągnąć wnioski i pewne rzeczy "poprawić". Co do więźby to zapewne była już przewymiarowana ale strzeżonego Pan Bóg strzeże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.12.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jak pisanie "od rzeczy" skutkuje banem, to zbliżamy się wielkimi krokami do administracyjnego reżimu i bezwzględnej dyktatury. Strach cokolwiek napisać bo komuś może się to nie spodobać. Do kitu z taką wolnością słowa. To forum odwiedza także sporo osób które je tylko czytają. Jeśli ktoś pisze, że 2+2=5 to w/g mnie takie posty należy prostować, jeszcze ktoś by pomyślał, że to prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 A czemu na siłę a nie dla własnego dobra ? Projektowy dom ok.150m2 potrzebuje na ogrzewanie ok.13500kWh a ten po niewielu zmianach może potrzebować na ogrzewanie jedynie ok.4500kWh.Projektant przecież nie zwróci Ci różnicy 9000kWh rocznie w rachunkach za ogrzewanie ? Zatem jakie to jest na "siłę" ? Dom jest na rok czy na kilkadziesiąt lat ? Koszt energii będzie niższy na przestrzeni tych lat czy wyższy ? I gdyby już dawno zakaz paliw stałych był wprowadzony ludzie byliby zmuszeni do takiego myślenia bo teraz uważają,że to "na siłę" się zmienia... Miałem na myśli bardziej aspekty wizualne jak np nagminne podnoszenie ścianki kolankowej albo likwidację "nadmiernej" ilości okien. Co do termo izolacji zgadzam się w całej rozciągłości. U mnie projektant przewidział 18 cm białego styro 0,039 a ja dałem 16 cm grafitu 0,033. Zrobiłem tak dlatego, że w kilku miejscach ten styro o grubości 18 zasłoniłby za dużo ramy okiennej a nie chciałem kombinowania z różnymi grubościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.12.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Miałem na myśli bardziej aspekty wizualne jak np nagminne podnoszenie ścianki kolankowej albo likwidację "nadmiernej" ilości okien. Co do termo izolacji zgadzam się w całej rozciągłości. U mnie projektant przewidział 18 cm białego styro 0,039 a ja dałem 16 cm grafitu 0,033. Zrobiłem tak dlatego, że w kilku miejscach ten styro o grubości 18 zasłoniłby za dużo ramy okiennej a nie chciałem kombinowania z różnymi grubościami. Z tą scianką kolankową to już tylko i wyłącznie estetyka zewnętrzna. Podniesienie może skutkować nie najlepszym wyglądem budynku ale wzrasta funkcjonalność... coś za cos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Resort policzył, że przy produkcji 1 kWh w elektrowni (nawet węglowej) powstaje 10-krotnie mniej pyłów niż w domowym piecu węglowym, nawet najbardziej nowoczesnym. Czytaj więcej na http://www.pb.pl/4651065,14033,ministerstwo-walczy-ze-smogiem?utm_source=copyPaste&utm_medium=referral&utm_campaign=Firefox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Ci co grzeją prądem maja tanio, a będą mieli jeszcze taniej. Nareszcie jakaś dobra zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts