Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście, że smog czyli to pieroństwo, które wynika z niskiej emisji (do 40 m n.p.g.) pochodzi po części z transportu samochodowego i po części z palenia byle czym w byle czym i byle jak.

Każde ograniczenie emisji sumarycznie wpłynie na poprawę jakości powietrza.

Pamiętacie jak kilka lat temu modnym było zbieranie zużytych olei z frytkownic itp. i lanie ich do starych Diesli? jak to było fajnie, tanio. Nawet w marketach ograniczali zakup jednorazowy oleju rzepakowego w dużych butlach.

Do dzisiaj przechowuję wycinek z dawnej Trybuny Robotniczej, gdzie NOT lokalny ogłosił konkurs na sposób spalania odpadów węglowych z przeróbki do małych komunalnych źródeł ciepła.

Non stop komuś gdzieś do dekla wali.

Dla jednych likwidacja uciążliwości wynikających ze złego - nieumiejętnego spalania tanich węgli i odpadów to przejście na biomasę. I nikt nie drąży tematu dalej:

1. Biomasy jest za mało, aby zastąpić nią węgiel.

2. Palenie biomasa jest tak zerowe emisyjne jak ja nadaję się na kustosza wawelskiego.

3. Ponieważ biomasa zawiera znacznie więcej części lotnych, niż węgle kopalne, to i poziom emisji najdrobniejszych pyłów jest trudna do opanowania. Powinno się stosować porządne filtry.

Jakoś żadna władza nie kwapi się aby uciąć raz na zawsze cwaniackie wycinanie filtrów cząstek stałych z Diesli. Potrafią robić naloty, zakupy kontrolowane a nie potrafią dobrać się do SKP.

Jest tyle możliwości aby np. osiedla ogrzewać choćby z kotłowni kontenerowych wyposażonych w filtry i wysokie kominy. Zamiast 50 kominow ziejących cały rok smrodem, preizolowane rurociągi i liczniki pobranego ciepła. Mentalność potomków chłopów pańszczyźnianych ogrodzonych obecnie obowiązkowo kutymi płotami lub cudakami z kamienia na to nie pozwala. Każdy chce odreagować i być niczym szlachciura z podgolonym czerepem, czerwonymi z przepicia ślipiami będącym na swojej zagrodzie równy wojewodzie.

Największym problemem są stare kamienice w miastach, gdzie konserwator zabytków trzyma na tym lapę a zasiedlają je w większości ludzie mało majętni.

Nikt się nie zastanawia, po jakiego grzyba trzymać całe kwartały przegrzybialych murów. Czy na prawdę bez tego coś złego stanie się kolejnym pokoleniom?

Czy nie wystarczyłoby na pamiątkę pozostawić kilka sztuk, a resztę osuszyć, docieplić, doprowadzić porządne ogrzewanie lub wyburzyć?

Biedny Kraków czy Łódź, które ominęło '39 - '45 za pomocą materiałów burzących. Skutki tam do dzisiaj są widoczne i odczuwalne powonieniem.

Kurcze,Jarek czy wszyscy węglem karmieni są totalnymi negatami,w sprawach innych a niżeli węgiel?Tak działa kraj,który w zanieczyszczeniu powietrza widzi groźbę wydania miliardów na leczenie.Jesteśmy na topie listy zasmrodzonych krajów.Co chcesz dodać?Dać mi linka do strony czyste spalanie?

Przestań,proszę chociaż ty bądź normalny.Żyjesz z węgla,ale nie rób z siebie z tego tytułu niemądrego i ciemnego ignoranta.Wyjdziesz na tym jako producent kotłów lepiej,jak potwierdzisz a nie zbagateluzujesz problem.

Ja jestem normalny, podałeś najgorszy z możliwych przykładów

Zastąpienie jednego paliwa stałego innym, gorszym, mniej kalorycznym z wyższymi emisjami to trucie obywateli

Stąd napisałem porównuj NOWE Z NOWYM

Abstrakcyjne cyfry Ci podam i się zastanów

Tam było podane bodajże ok. 910MW mocy cieplnej

Uproszczamy,że mówimy o NOWYCH elektrociepłowniach i zarówno węglowa jak pelletowa ma stosowne filtry (i tu, aby było śmiesznie, te do pelletowej muszą być lepsze)

Uproszczamy,że sprawność jest zbliżona, przyjmij sobie dla przykładu 80% (z kosmosu wzięte)

i teraz powiedz ile węgla o kaloryczności np. 28MJ trzeba spalić aby taką energię wytworzyć

a ile trzeba spalić pelletu o kaloryczności 17,5MJ

z czego zatem ilościowo będzie więcej emisji w atmosferze?

Jak nie rozumiesz,że tu chodzi o marketing i politykę i chwilowa modę, to trudno.

Tu nie będzie żadnego ograniczenie emisji CO2, w rzeczywistości emisje CO2 te rzeczywiste będą wysokie i wynikają wprost z ilości spalanego towaru, marketingowo i politycznie będę tylko pieprzyć,że bilans wychodzi na zero, bo to przeciez z drzew pochodzi a drzewa redukują emisję... głupie pitolenie

Oczywiście,że rozwiązań jest dużo, ale podany przez Ciebie przykład jest fatalny

Edytowane przez Jarecki79

Taka wspólna kotłownia na powiedzmy szeregówkę tych 6 - 10 mieszkań rzędu 100 metrów i ciepłomierz na każdy lokal to wydaje się fajny pomysł. Jednak rodzi sporo problemów. Chociażby - co z początkami takiego obiektu. Zasiedlone 1 mieszkanie, powiedzmy 2 a reszta stoi i czeka na nabywcę. Nieraz i parę lat. Jakiej mocy dawać kocioł? Od razu taki co obsłuży całość? Kicha będzie. Mniejszy żeby tylko te zasiedlone obsłużył? To po kolejnych dwóch zasiedleniach zabraknie mu mocy. Systematycznie dostawiać i w kaskadę spinać?

1. Biomasy jest za mało, aby zastąpić nią węgiel.
nie jest .. tylko mamy za duże potrzeby - jak dom np moich Rodziców potrzebuje 30-35 mp drewna, a po modyfikacjach zjadał by 3-4 mp to różnica jest kolosalna, na każdym takim budynku i nie potrzeba nam putinowskiego gazu.

Taka wspólna kotłownia na powiedzmy szeregówkę tych 6 - 10 mieszkań rzędu 100 metrów i ciepłomierz na każdy lokal to wydaje się fajny pomysł. Jednak rodzi sporo problemów. Chociażby - co z początkami takiego obiektu. Zasiedlone 1 mieszkanie, powiedzmy 2 a reszta stoi i czeka na nabywcę. Nieraz i parę lat. Jakiej mocy dawać kocioł? Od razu taki co obsłuży całość? Kicha będzie. Mniejszy żeby tylko te zasiedlone obsłużył? To po kolejnych dwóch zasiedleniach zabraknie mu mocy. Systematycznie dostawiać i w kaskadę spinać?
to mu bufor .. pomysł jak najbardziej słuszny, oczym pisałem poniekąd, z tym zmniejszeniem ilości spalanego drewna/ biomasy. Okoliczne lasy i pola są wstanie zapewnić energii - dość aby nie potrzeba było kombinować. Ale jak jest z OZE? bo "rząd" ma daleko gdzieś, nadal pachnie myśleniem z PRL'u. Dostrzegam, widzę obserwuję, że lubimy usprawniać, ulepszać ale często nie tam gdzie trzeba.

Gość TwojPan
U mnie projektant przewidział 18 cm białego styro 0,039 a ja dałem 16 cm grafitu 0,033. Zrobiłem tak dlatego, że w kilku miejscach ten styro o grubości 18 zasłoniłby za dużo ramy okiennej a nie chciałem kombinowania z różnymi grubościami.

Jakie koszta dodatkowe poniósłbyś zakładając izolację 25cm na cały dom?Pewnie ok 2-2,5k pln,może nawet nie tyle.A sprawdzałeś jak zmieniłoby się U przegrody,przy zwiększeniu grubości do 25cm?

Gość TwojPan

i teraz powiedz ile węgla o kaloryczności np. 28MJ trzeba spalić aby taką energię wytworzyć

a ile trzeba spalić pelletu o kaloryczności 17,5MJ

z czego zatem ilościowo będzie więcej emisji w atmosferze?

Dziękuję Jarek,to jest idealna odpowiedź na pytanie kobry skierowane do mnie:

Ze dwie strony wstecz prosiłem, żebyś podał jedną istotną różnicę w parametrach między miałem 21 z Janiny i ekogroszkiem Jaret z tejże kopalni. Poza oczywiście uziarnieniem. Czy będzie odzew? PS. Pomogę Ci. Jaret - Qir 21 MJ, Ar 6 - 10, Str 1 - 1,4, Wtr 16-22. Miał 21 D Qir 21 - 22,5 MJ, Ar 6 - 11, Str 0,8 - 1,4, Wtr 16 - 20. Teraz może wytłumacz, dlaczego paląc miałem 21 z Janiny Twoim zdaniem truję więcej niż paląc ekogroszkiem Jaret.

Mógłbyś (ale nie ta mentalność) spalać opał ze swego składu z wyższą kalorycznością,mniejszą ilość a co za tym idzie z mniejszą emisją.

Comprende amigos?:lol2:

Bez zrozumienia tematu i porównania - można sobie gadać i język strzępić ..

zapytam każdego "fana" machnięcia ręki na starty ciepła w domu- czy przepuścił by cieknącemu kranowi, choć by kropelka ..

jak by każdy zobaczył jak bardzo cieknie jego dom, cieknie energią cieplną .. bo od razu wpadł by w panikę ..

energii nie bardzo widać, stąd jeden i drugi śpi spokojnie ;)

Jakie koszta dodatkowe poniósłbyś zakładając izolację 25cm na cały dom?Pewnie ok 2-2,5k pln,może nawet nie tyle.A sprawdzałeś jak zmieniłoby się U przegrody,przy zwiększeniu grubości do 25cm?

A styropian zakryłby całą ramę. Zauważyłem największą migrację ciepła przez przeszklenia, a mam i dużo i duuużych, w dachu też.

Gość TwojPan

Oczywiście,że rozwiązań jest dużo, ale podany przez Ciebie przykład jest fatalny

Nie wiem ,nie znam się-w zacytowanym artykule,wyszło im jednak obniżenie emisji....

To był jedynie przykład tego,że są kraje,gdzie nie ukrywa się skwapliwie wyników badań i zwiększonej emisji.Działa się.Nie uważasz,że u nas lobby węglowe celowo robi wszystko by ukryć problem?No bo niby jak można oficjalnie przyznać,że węgiel na którym "Polska stoi",rozkłada zdrowie tej samej Polski na łopatki?

To w dużym uproszczeniu,co dla niektórych ;)

Nie wiem ,nie znam się-w zacytowanym artykule,wyszło im jednak obniżenie emisji....

To był jedynie przykład tego,że są kraje,gdzie nie ukrywa się skwapliwie wyników badań i zwiększonej emisji.Działa się.Nie uważasz,że u nas lobby węglowe celowo robi wszystko by ukryć problem?No bo niby jak można oficjalnie przyznać,że węgiel na którym "Polska stoi",rozkłada zdrowie tej samej Polski na łopatki?

To w dużym uproszczeniu,co dla niektórych ;)

Marek, przeczytaj jeszcze raz ze spokojem co sam pisałeś i co Tobie odpisałem, pomyśl i wyciągnij wnioski

1. Tak, elektrociepłownia dzisiaj budowana będzie lepsza od budowanej w latach 60-ych ubiegłego wieku i to jedyna prawda w tym artykule

2. Emisja Nowej Pelletowej i Nowej Węglowej o tych samych mocach, ta prawdziwa, realnie odprowadzana do atmosfery choćby pod względem cytowanego CO2 będzie wyższa z pelletowej, bo fizycznie tego towaru spalisz więcej dla uzyskania tej samej mocy, to tak ciężko zrozumieć?

Jedynie bzdurą marketinigową czy tzw zerową emisją w bilansie będzie ględzenie politykierów, oni bowiem sobie ładnie wydumali,że pellet=drewno a drewno=drzewa a rosnące drzewa redukują emisje CO2... i ich zdaniem ten bilans jest 0. Tyle,że te "drzewa" w formie pelletu do tej elektrociepłowni płyną statkami (nie napędzanymi słońcem), więc teoretycznie ten bilans został tam, skąd wypłynął statek. Teoretycznie, bo ścięte drzewo nie redukuje emisji a nowe liściaste w 3dni nie wyrośnie. Te proste prawdy i fakty należy rozumieć. Potrzeba czasu i ładnych lat, aby na danym terenie odnowić stan drzewostanu liściastego a dodatkowo zdarzają się jeszcze pożary lasów.

Włodarze tego regionu tak naprawdę mają w d.. swoich obywateli, patrzeli wyłącznie na biznes, podatki oraz opłaty, na głupie przepisy i zapisy jakich uczonych tępaków, którzy sobie bilans zero wymyślili.

A styropian zakryłby całą ramę. Zauważyłem największą migrację ciepła przez przeszklenia, a mam i dużo i duuużych, w dachu też.

To dobrze by zrobił - bo ramy okienne - to jest kuriozum .. w porywach Uf (1,0W/m2K) gdzie Ug tj szyba to 0,5- bliżej 0,6 W/m2K i wypadkowo Uw jakieś 0,8 /0,9 ..

co by powiedzieć "bardzo dobre" okna. choć najlepszejsszejsze wychodzą Uw 0,6 W/m2K a cena .. lepiej nie pytać .. bo jest chora-

to taka złota klamka.

CO2 będzie wyższa z pelletowej,
ale bilans CO2 będzie dzero .. bo będzie jak obieg wody w przyrodzie, niestety - z węgla CO2 jest nadmiarowe choć można by było dywagować, bo przecież też z roślinek.

Tyle,że te "drzewa" w formie pelletu do tej elektrociepłowni płyną statkami (nie napędzanymi słońcem), więc teoretycznie ten bilans zosta ł tam, skąd wypłynął statek.
i to się liczy w współczynniku nakładu na nie odnawialną energię pierwotną.

http://www.audyt-energetyczny.net/energia-pierwotna.php tabelka nr 1 z tej strony

. Potrzeba czasu i ładnych lat, aby na danym terenie odnowić stan drzewostanu liściastego a dodatkowo zdarzają się jeszcze pożary lasów.
w mojej okolicy - coś takiego jak pożar lasu ? jak żyję - jeszcze o pożarze lasu nie słyszałem..

a o tym pisałem w innym temacie jeszcze cdn

nie jest .. tylko mamy za duże potrzeby - jak dom np moich Rodziców potrzebuje 30-35 mp drewna, a po modyfikacjach zjadał by 3-4 mp to różnica jest kolosalna, na każdym takim budynku i nie potrzeba nam putinowskiego gazu.

to mu bufor .. pomysł jak najbardziej słuszny, oczym pisałem poniekąd, z tym zmniejszeniem ilości spalanego drewna/ biomasy. Okoliczne lasy i pola są wstanie zapewnić energii - dość aby nie potrzeba było kombinować. Ale jak jest z OZE? bo "rząd" ma daleko gdzieś, nadal pachnie myśleniem z PRL'u. Dostrzegam, widzę obserwuję, że lubimy usprawniać, ulepszać ale często nie tam gdzie trzeba.

Edytowane przez מרכבה

Mafia węglowa (i kominkowa) zwyczajnie ignoruje i zamazuje fakty. Zasłaniają się ekologią i porównują emisję do atmosfery. I można do usranej śmierci powtarzać, że nie chodzi tutaj o samą emisję w atmosferę, ale ile z tej emisji i w jakim stężeniu dociera do ludzi. Emisja z elektrowni jest zdecydowanie mniej toksyczna dla ludzi, niż niskie spalanie z najnowszych nawet kotłów co to ponoć w gramach spalają opał. Podobnie jak samochody elektryczne są lepsze od spalinowych z tego samego powodu.

To dobrze by zrobił - bo ramy okienne - to jest kuriozum .. w porywach Uf (1,0W/m2K) gdzie Ug tj szyba to 0,5- bliżej 0,6 W/m2K i wypadkowo Uw jakieś 0,8 /0,9 ..

co by powiedzieć "bardzo dobre" okna. choć najlepszejsszejsze wychodzą Uw 0,6 W/m2K a cena .. lepiej nie pytać .. bo jest chora-

to taka złota klamka.

ale bilans CO2 będzie dzero .. bo będzie jak obieg wody w przyrodzie, niestety - z węgla CO2 jest nadmiarowe choć można by było dywagować, bo przecież też z roślinek.

i to się liczy w współczynniku nakładu na nie odnawialną energię pierwotną.

http://www.audyt-energetyczny.net/energia-pierwotna.php tabelka nr 1 z tej strony

w mojej okolicy - coś takiego jak pożar lasu ? jak żyję - jeszcze o pożarze lasu nie słyszałem..

a o tym pisałem w innym temacie jeszcze cdn

U siebie masz widoczne z zewnątrz tylko pakiety szybowe z ramką, bo rama okna to kuriozum? To po co wywaliłem dużo kasy za dobrej klasy okna z pakietem 3 szybowym, żeby je zakryć styropianem? To jest dopiero kuriozum.

Mafia węglowa (i kominkowa) zwyczajnie ignoruje i zamazuje fakty. Zasłaniają się ekologią i porównują emisję do atmosfery. I można do usranej śmierci powtarzać, że nie chodzi tutaj o samą emisję w atmosferę, ale ile z tej emisji i w jakim stężeniu dociera do ludzi. Emisja z elektrowni jest zdecydowanie mniej toksyczna dla ludzi, niż niskie spalanie z najnowszych nawet kotłów co to ponoć w gramach spalają opał. Podobnie jak samochody elektryczne są lepsze od spalinowych z tego samego powodu.

No masz rację, ale myślenie jest jak ziarnko pszenicy- pierwsze musi się go posiać, czekać aż wykiełkuje, bo nie widzę aby adwersarzom brakowało

myślenia, bo to inny problem jest, bark chęci zmiany myślenia i wykorzystania potencjału. Po części to wina "szkoły" która "uczy" jak siedzieć cicho, jak zrównać, wyrównać poziom .. w 99% w dół.

Dziękuję Jarek,to jest idealna odpowiedź na pytanie kobry skierowane do mnie:

Mógłbyś (ale nie ta mentalność) spalać opał ze swego składu z wyższą kalorycznością,mniejszą ilość a co za tym idzie z mniejszą emisją.

Comprende amigos?:lol2:

No teraz przenosisz ciepłownię na kotłownię

widzisz palnik rynnowy, który chciał testowac Kobra (bo chyba o tym rozmawialiście, nie chce mi się doszukiwać) uzyskuje wyższe sprawności na miale węglowym a w odpowiedzi masz podane parametry miału oraz ekogroszku z tej samej kopalni.

On teraz spalając miał zamiast ekogroszku z tej samej kopalni uzyskuje wyższe sprawności i ma też taniej. Jak wiesz opał dobiera się jeszcze do obciążenia i konstrukcji palnika

Jak ma mniejsze zapotrzebowanie w aktualnym czasie, to w rynnie na mocno kalorycznym groszku cofałby mu się żar i mógłby upalić końcówkę ślimaka i daszek paleniska, sprawność i emisje po odkrytych otworach poleciałyby na łeb i szyję. Opalając ten palnik opałem gwarantującym przykrycie otworów z cała pewnością emituje mniej.

Taka rynna widocznie była mu potrzebna, bo być może ma odbiorców z takimi palnikami i chciał dobrać najlepsze rozwiązanie dla takich osób.

To moje gdybanie, ale warto czasami zapytać konkretną osobę zamiast iść na noże bez sensu