Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To dobrze by zrobił - bo ramy okienne - to jest kuriozum .. w porywach Uf (1,0W/m2K) gdzie Ug tj szyba to 0,5- bliżej 0,6 W/m2K i wypadkowo Uw jakieś 0,8 /0,9 ..

co by powiedzieć "bardzo dobre" okna. choć najlepszejsszejsze wychodzą Uw 0,6 W/m2K a cena .. lepiej nie pytać .. bo jest chora-

to taka złota klamka.

ale bilans CO2 będzie dzero .. bo będzie jak obieg wody w przyrodzie, niestety - z węgla CO2 jest nadmiarowe choć można by było dywagować, bo przecież też z roślinek.

i to się liczy w współczynniku nakładu na nie odnawialną energię pierwotną.

http://www.audyt-energetyczny.net/energia-pierwotna.php tabelka nr 1 z tej strony

w mojej okolicy - coś takiego jak pożar lasu ? jak żyję - jeszcze o pożarze lasu nie słyszałem..

a o tym pisałem w innym temacie jeszcze cdn

Czy Ty mieszkasz w Ameryce, skąd tymi statkami ma to drewno płynąć?

Twierdzisz,że nie słyszałes o pożarach lasu...

a to co jest węglem teraz po ziemią, to jak myślisz, czym wcześniej było, gadasz farmazony jak Ci politycy wmówili.

Bilans nie będzie zero. Spalając ten pellet emitujesz choćby to CO2 i dorabianiem filozofii o bilansie zero tego nie skasujesz, to brednie na aktualny czas i modę.

Dla uzyskania tej samej ilości energii musisz go spalić więcej, więc tez mocniej zatrujesz, no chyba,że to też zamierzasz negować.

Ścięte drzewo nie redukuje emisji CO2, poczytaj troche o degradacji lasów na świecie, to może Cię oświeci.

Inaczej mówiąc można robić choćby elektrociepłownie na pellet, byle bez tego pieprzenia o zerowej emisji, bo to bajki dla naiwnych.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za staroci w takim Krakowie to ja kojarzę jakiś Wawel.

Sugerujesz obłożenie styropianem i grzanie prądem w nocnej taryfie czy trotyl?

Odbudowało by sie go w technologii pasywniaka...

Adam M.

Proponowałbym to, co najskuteczniejsze i najtańsze w użyciu, ale się boję nawet głośniej tych 3 literek przeczytać.

Ja jestem normalny, podałeś najgorszy z możliwych przykładów

Zastąpienie jednego paliwa stałego innym, gorszym, mniej kalorycznym z wyższymi emisjami to trucie obywateli

Stąd napisałem porównuj NOWE Z NOWYM

Abstrakcyjne cyfry Ci podam i się zastanów

Tam było podane bodajże ok. 910MW mocy cieplnej

Uproszczamy,że mówimy o NOWYCH elektrociepłowniach i zarówno węglowa jak pelletowa ma stosowne filtry (i tu, aby było śmiesznie, te do pelletowej muszą być lepsze)

Uproszczamy,że sprawność jest zbliżona, przyjmij sobie dla przykładu 80% (z kosmosu wzięte)

i teraz powiedz ile węgla o kaloryczności np. 28MJ trzeba spalić aby taką energię wytworzyć

a ile trzeba spalić pelletu o kaloryczności 17,5MJ

z czego zatem ilościowo będzie więcej emisji w atmosferze?

Jak nie rozumiesz,że tu chodzi o marketing i politykę i chwilowa modę, to trudno.

Tu nie będzie żadnego ograniczenie emisji CO2, w rzeczywistości emisje CO2 te rzeczywiste będą wysokie i wynikają wprost z ilości spalanego towaru, marketingowo i politycznie będę tylko pieprzyć,że bilans wychodzi na zero, bo to przeciez z drzew pochodzi a drzewa redukują emisję... głupie pitolenie

Oczywiście,że rozwiązań jest dużo, ale podany przez Ciebie przykład jest fatalny

Jarecki masz u mnie wielkiego plusa. :hug:

Tylko trudno to wszystkim wyonacyc.

Taka wspólna kotłownia na powiedzmy szeregówkę tych 6 - 10 mieszkań rzędu 100 metrów i ciepłomierz na każdy lokal to wydaje się fajny pomysł. Jednak rodzi sporo problemów. Chociażby - co z początkami takiego obiektu. Zasiedlone 1 mieszkanie, powiedzmy 2 a reszta stoi i czeka na nabywcę. Nieraz i parę lat. Jakiej mocy dawać kocioł? Od razu taki co obsłuży całość? Kicha będzie. Mniejszy żeby tylko te zasiedlone obsłużył? To po kolejnych dwóch zasiedleniach zabraknie mu mocy. Systematycznie dostawiać i w kaskadę spinać?

Nie miałem na myśli tych nowych, dobrze izolowanyc, bo takie powinno się opędzić dwufunkcyjnym gazowcem.

Mam na myśli te klocki z kolumienkami typu dworek szlachcica zagrodowego stojące jeden prawie przy drugim i walący z komina smrodem niemożebnym.

Tylko, że potomkowie chłopów pańszczyźnianych na to nie chcą iść, bo oni muszą być niezależni, aby się dowartościować. stąd te szkaradne wszedobylskie płoty, ten przerost formy nad treścią i kupa mułu węglowego pod chojakiem srebrzystym przy wjeździe.

nie jest .. tylko mamy za duże potrzeby - jak dom np moich Rodziców potrzebuje 30-35 mp drewna, a po modyfikacjach zjadał by 3-4 mp to różnica jest kolosalna, na każdym takim budynku i nie potrzeba nam putinowskiego gazu.

to mu bufor .. pomysł jak najbardziej słuszny, oczym pisałem poniekąd, z tym zmniejszeniem ilości spalanego drewna/ biomasy. Okoliczne lasy i pola są wstanie zapewnić energii - dość aby nie potrzeba było kombinować. Ale jak jest z OZE? bo "rząd" ma daleko gdzieś, nadal pachnie myśleniem z PRL'u. Dostrzegam, widzę obserwuję, że lubimy usprawniać, ulepszać ale często nie tam gdzie trzeba.

Niestety biomasy jest dużo za mało. Była moda na wierzbę i kicha. Przez lata wapnowane gleby pod produkcję żywności wyjątkowo nie służą tej roślinie. Przy okazji zbyt mała wilgotność gleby stąd i plony marne. Wszelkiego rodzaju miscantusy i ślazowce pensylwańskie dobre są do pisania prac dyplomowych. Im mniejsza wartość opałowa paliwa tym potrzeba go więcej zużyć, a co za tym idzie potrzeba znacznie więcej powietrza wpuścić do procesu spalania i tym samym wywalić do atmosfery więcej PM 2,5-10. Bez filtrów i to dobrych poopa zbita.

Ledwośmy się dorobili ok. 30% powierzchni zalesionej i już ją mamy ciąć niczym Szyszko Puszczę Białowieską? Sadzić, sadzić sadzić wszędzie gdzie się da i nie durnieć ze strzyżeniem na glacę trawników co tydzień. Bo to części zielone roślin podjadają CO2. A palić z rozsądkiem, tym co ma największą wartość opalową. Tylko z głową. I nie w byle czym.

To po co wywaliłem dużo kasy za dobrej klasy okna z pakietem 3 szybowym, żeby je zakryć styropianem? To jest dopiero kuriozum.

Projekt E-143; Porotherm 25 P+W, podłogówka 100%, kocioł Immergas Victrix X TT 12 2 ERP, kominek z

no ale zobacz parametry okna ..

Uf czyli U ramy - nie podskoczyło od czasu okien skrzynkowych :lol2: kawałek 12-15 cm dębowej futryny i masz: super, hiper, ultra, pasiv windos "D

No tak to wygląda niestety, okna to największa dziura termiczna w domu - mówię o takim już ekstra mega opatulonym.

a to co jest węglem teraz po ziemią, to jak myślisz, czym wcześniej było, gadasz farmazony jak Ci politycy wmówili.

Bilans nie będzie zero. Spalając ten pellet emitujesz choćby to CO2 i dorabianiem filozofii o bilansie zero tego nie skasujesz, to brednie na aktualny czas i modę.

Dla uzyskania tej samej ilości energii musisz go spalić więcej, więc tez mocniej zatrujesz, no chyba,że to też zamierzasz negować.

ale pellet to jedno z nie wielu paliw stałych które działa cdn

Czyli przynajmniej połowa użytkowników kotłów gazowych i pomp ciepła również, przepalających dla klimatu jak tylko większy mróz przyjdzie. To by się zgadzało.

Znowu gówno wiesz.

Jeżeli już palę w kominku (tej jesieni dwa razy), to tylko w okresach przejściowych jak nie działa podłogówka. Jak podłogówka działa to palenie w kominku jest już mało przyjemne.

Znowu gówno wiesz.

Jeżeli już palę w kominku (tej jesieni dwa razy), to tylko w okresach przejściowych jak nie działa podłogówka. Jak podłogówka działa to palenie w kominku jest już mało przyjemne.

Taką macie historię wymyśloną wspólnie ? Że niby w okresach przejsciowych ? U mojego znajomego okres przejsciowy trwa od października do kwietnia. Nowy dom + instalacja z kotłem gazowym + kominek oczywiście. Takich przypadków jest mnóstwo.

Wiem , wiem zaraz napiszesz że w twojej okolicy nie ma . Baju baju

To moze byc dobre rozwiazanie ale jak oni sobie poradza z obliczaniem tego musieli by chyba wymienic licznik i zaplombowac urzadzenia grzewcze zeby nic innego nie dało sie pod to podłaczyc bo odrazu zaczna kombinowac i podłaczac wszystko tam gdzie taniej :rolleyes:

Lolson28 jest inna opcja izolacja i jeszcze raz izolacja, buli pompiarzy tu nie będę

Odpowiedz mi na jedno pytanie. Czytam Twoje wypowiedzi i wiem że planujesz izolować dom swoich rodziców. Z zapotrzebowaniem na ciepło chcesz zejść bardzo nisko. Ile planujecie zainwestować , a ile już jest zainwestowane ? Wypowiedzi typu zrobię sam daruj sobie. Potrafisz to ogarnąć jedną kwotą ?

a przy ogrzewaniu pompą ciepła ogrzewanie kominkiem wychodzi drożej biorąc pod uwagę 270zl/mp.
a no to dowiezienie drewna do centrum warszawki - tyle kosztuje .. u mnie mp buka - 130-150zł . http://brzozowiak.pl/ogloszenie.php?nr=1518089

A co do pompy ciepła .. owszem .. owszem .. ale one są dobre kiedy mało chcą.

Edytowane przez מרכבה

To jeszcze raz powtorze,w dobrze zbudowanym domu nie opłaca grzać kominkiem a przy ogrzewaniu pompą ciepła ogrzewanie kominkiem wychodzi drożej biorąc pod uwagę 270zl/mp.

Dałem przykład domu projektowego 150m2 i 13500kWh czyli gazem 3300zl lub swiadomego inwestora i dobrego domu 150m2 o 4500kWh i gazem 1100zl.

Morał jakiś z tego wyciagniesz ?

Ile tych domów dobrze zbudowanych jest ? Co z resztą, mają zburzyć i dobrze zbudować ? Chcesz zakazać spalania paliw stałych bo ludzie mają źle domy zbudowane ? Czy może atrakcyjną taryfę nocną im zaproponujesz ?

Czary mary hokus pokus dla takiego jak Ty ale dla myślącego projektowa ściana BK24+12cm styro to U=0,21 w cenie 76zl/m2 za materiał a już silka 18cm+20cm styro to U=0,13 w cenie 76zl/m2.

Ponownie jakiś morał z tego wyciągniesz czy dalej będziesz robił z siebie sierote ?

Rezygnacja z komina i kotłowni to dalsze oszczędności ok.15tys.zl za które można nabyć WM z odzyskiem ciepła.

Liczyć i myśleć nie nauczono ?

Arturo żebyś ty czepił się tak starego budownictwa jak czepiłeś się nowego. Myślę że przez te lata co tu katujesz coś byś na pewno wymyślił.

ale pellet to jedno z nie wielu paliw stałych które działa cdn

Zacytuję od tego i wkleję pod sobą kilka postów

Pod sobą, bo chcę każdy temat oddzielić.

Zacznę od tego,że przy produkcji energii oraz ciepła w tej dużej skali uważam,że dywersyfikacja jest bardzo dobra

Dywersyfikacja nie musi oznaczać,że coś jest tańsze, przynajmniej niekoniecznie dzisiaj.

Żyjemy w Polsce, więc zacznę od tego jak to widzę.

Dość spory kraj jak na warunki EU i zróżnicowany terytorialnie

Musimy jako Państwo w sposób globalny nauczyć się wykorzystywać potencjał danego regionu

1. Energia odnawialna

np. wiatraki, ustawiać tam, gdzie wieje, najmocniej nad morzem i pewnie w grę wchodzą jeszcze góry

Niestety terytorialnie zajmuje to sporo miejsca a produkcja energii jak na obszar, który to zajmuje jest dość mała, co nie znaczy,że nic nie znacząca

Problemem wiatraków jest to,że działają jak wieje i od siły wiatru zależy tez produkcja energii, nie możemy więc decydować czy sterować, kiedy my chcemy produkowac energię, tylko zdajemy się na "los"

Na zachodzie do tego źródła energii musi istnieć alternatywa w postaci równoważenia braku prpdukcji energii przez te wiatraki z innych źródeł.

Z energią wiatrowa jednak dość sporo się już w naszym kraju dzieje, ale też jest sporo protestów także wszelkiej maści ekologów, a to zaburzają drogi ptaków, a to hałas, a to znowu,że w pobliżu takowych nie ma robaków w ziemi itp. historyje

Musimy jednak mieć świadomość, że to tez nie bierze się znikąd, tylko jest kosztem czegoś, coś przyrodzie zabieramy.

Z tych źródeł "odnawialnych" jest jeszcze fotowoltaika

Mówiąc o dużej skali wyobrażam sobie,że np. mamy także tereny pustynne, pustynia błędowska chociażby (33km2 lotnych piasków) 10km długości i szerokość do 4km

Wyobrażam sobie zatem,że na sporym kawałku takiej pustyni można postawić taką elektrownię fotowoltaiczną. Problemem będzie pewnie doprowadzenie kabli przesyłowych oraz utrzymanie tej elektrowni i jakiś przemysłowy sposób na czyszczenie "luster" czy też "zwierciadeł" plus pewnie walka z ekologami, którzy będą wymyślać,że są tam jakieś rzadkie mrówki, żabki etc.

Przez te 7 lat wyraźnie zmniejszyl się odsetek nieswiadomych inwestorów chcacych ogrzewać nowy dom ekogroszkiem i zainteresowanych kupnem kotła na paliwo stałe.

Pozostają jedynie rzadkie całkowite ..... które niezbyt lotne są w liczeniu.

Arturo , jakby przez te 7 lat wyraźniej zmniejszył się odsetek tych co najbardziej kopcą, to dziś nie byłoby problemu.