Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z zapotrzebowaniem na ciepło chcesz zejść bardzo nisko. Ile planujecie zainwestować , a ile już jest zainwestowane ? Wypowiedzi typu zrobię sam daruj sobie. Potrafisz to ogarnąć jedną kwotą ?
ile już poszło - nie wiele .. 6m3 izolacji. na 30cm skosów.

Już widzę jak "fachowiec" bierze do ręki 30cm styropianu- więcej się ogada niż zrobi .. a jeszcze na złość

sam materiał tj izolacja na 350m2 i 30cm izolacji to jakieś 16kzł .. plus nowe okna ip .. uzbiera się tego .. teraz 30-35mp drewna trzeba sfajczyć..

spokojnie wyjdzie około 50kzł .. przy fachowcach .. a tymi ręcami .. przynajmniej koszt izolacji będzie wcenie..40-50zł fachowcy biorą..

a 1m2 izolacji to jak by nie było wypada 48 zł.. a drugie 50zł.. za marudzenie ?

Cel ? komfort .. i jeszcze raz komfort .. opłaca się robić samemu..

centralne postawiłem na nogi, aż się zdziwiłem .. jeden gwincik podciekał .. kropelka na min .

Gwintowanie ręczne rury 6/4 jest nawet zdrowe i wyrabia krzepę.

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2. Północ i wschód kraju jest mocniej zalesiony

Tutaj można zatem w jakims stopniu nie degradującym środowiska pomyśleć o elektrociepłowniach i produkcji prądu z wykorzystaniem drewna

tyle,że nie w sposób rabunkowy

Tutaj można rozmawiać o tych rozwiązaniach np. na pellet

Trzeba jednak to tak zorganizować, aby na przestrzeni kolejnych 50-80lat to co zostanie wycięte mogło być odbudowane i odrosnąć.

Jak zawsze będe protesty lokalnej społeczności oraz ekologów a to żabki a to fauna i flora a to parki narodowe. No nie ma nic za darmo, ale można z głową, pytanie czy mądrości w narodzie wystarczy, aby się ekomafii nie wystraszyć ale jednocześnie nie zniszczyć przyrody

Loloson28http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213470-Marzenia-si%C4%99-spe%C5%82niaj%C4%85-Arnika-skazana-na-superenergooszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87&highlight=arnika szkoda że zdjęcia poszły .. 98% Kolega robił swoimi siłami.

Sterownika i elektroniki nie ogarniam jeszcze, może kiedyś - tj chodzi o wykonanie płytki i zaprogramowanie.

A klejenie płyt EPS"a .. wolę sam, niż użerać się z wykonawcą i tłumaczyć czemu - nie na placki..

http://www.baubiologie.at/_system/bilder/141/big/projekt_Biohof_Achleitner___OOe__laengste_Strohwand_Oesterreichs_2069.jpg kostka słomy

Edytowane przez מרכבה

3. Ogólnie pojęty śląsk

Na węglu leży mówiąc w skrócie, tutaj zatem rację bytu powinny mieć NOWO BUDOWANE, NOWOCZESNE I WYPOSAŻONE W NAJNOWSZE ROZWIĄZANIA I FILTRY

elektrociepłownie węglowe. Wysokokaloryczne opały, mniejsza szkodliwość

Tu znowu nie można się przestraszyć pseudo ekologów i protestów, teren silnie zaludniony, więc krzyki mieszkańców najgłośniejsze, niestety ileś lat do tyłu ktoś pozwolił budować się nad terenami kopalni i jest jak jest (podobne problemy mamy przy budowie domów blisko rzek na terenach zalewowych, tez swego czasu jacyś ograniczeni urzędnicy na to zgode wyrazili i mamy co mamy). Też trzeba tu mądrze i twardo zadziałać, aby wilk był syty i owca cała.

4. Na przykładzie Wielkopolski i jeszcze może woj. zach-pomorskiego

Te rejony rolnictwem stoją

Tutaj zatem powinniśmy patrzeć na tzw biospalarnie w kwestii produkcji ciepła i energii, tak sie to robi m.in. w Holandii

Z tego co kojarzę ze spotkań z nauką można wykorzystując potencjał rolniczy tego rejonu produkować jak pamiętam bodajże ropę czy jakieś palne oleje.

Nie wiem na ile jest to technologia przemysłowa i mająca sens i racje bytu w skali makro, ale technologiczne rozwiązania w tym kierunku są możliwe.

i chyba w skrócie na tym zakończę swoje luźne przemyślenia o produkcji energii i ciepła w Polsce.

Bardzo ogólnie i zarysowując jedynie potencjały danych części kraju.

Tak bym to widział u nas w Polsce poza podziałami robiąc wszystko z rozmysłem i poszanowaniem człowieka i środowiska. Cały problem w tym wszystkim to walka z ekoterroryzmem i głupimi przepisami bardziej populistycznymi niż pro ekologicznymi

Do atomu i odpadów po nim nie jestem w żadnej mierze przekonany i nie chciałbym, aby taka bombka ekologiczna na terenie naszego kraju powstała

Atrakcyjna taryfa nocna dla domu który potrzebuje ogrzewania przez całą dobę jak mróz przyjdzie. Hehe . Wychodzi na to że są nadwyżki w nocy , jak to pompiarze krzyczą , ale jak by tu biednemu to wcisnąć ???

Pisza ze beda do tego piece z rozbudowana akumulacja cieplna czyli grzanie tylko w taniej taryfie:rolleyes:

Potrafisz to ogarnąć jedną kwotą ?

Mniej wiecej na 200m2 typowy klocek ceny 60tys 100tys 120 tys zalezy od firmy i ca ma byc zrobione:P

Mniej wiecej na 200m2 typowy klocek ceny 60tys 100tys 120 tys zalezy od firmy i ca ma byc zrobione
no .. i jeszcze się urzerać ..

u mnie nie ma ekipy która skalała się montażem 15cm, a co dopiero 30cm .. biadolenia masa.. wykładów czemu tak a nie .. szkoda prowadzić, jak

sam nie zrozumie taki wykonawca, to będzie olewał, wyzłośliwiał się itp.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217809-R-amp-K-buduje-nowy-dom-ZX35-standard-PASYWNY-w-rozs%C4%85dnej-cenie/page86 proszę Kolega zdiełał hand made..

bez "fachowców" to się tak odbywa - zwietrzy dobry biznes.. będzie kleił styropian ..

Szkoda że naciągnie mitów .. i swoją fizykę budowli stworzy, dać mu proste U policzyć ..

zęby w ścianę .. on nie wie.. no to jak..

ilu takich złapałem ? jeden gada - a to nie będzie oddychać.. a ja mu wtedy - od wentylacji jest wentylacja z rekuperacją .. - co to jest ? później sza .. jadł by z ręki ..

Owszem sprawność manualna wyćwiczona- to wszystko co można się spodziewać, to dobre zatarcie tynku .. którego może nie być ..

Jedyną biedą było brak spawarki, bo i bufor by się wyspawało i inne rzeczy.. teraz jest po biedzie.

Okna też - większość fix ..

a i nie patrzę czy to ma sens czy nie .. jak ktoś wątpi to możemy urządzić mały sybir ..

po 2 dniach jak temperatura spadnie poniżej 5st .. i się prześpi .. to wyleczy się skutecznie z

domów z ciepłych pustaków. Brakło C.O i skutecznie utwierdziło mnie ..że izolacja.. a później to wyjdzie jak wyjdzie..co z C.W.U

Edytowane przez מרכבה

ile już poszło - nie wiele .. 6m3 izolacji. na 30cm skosów.

Już widzę jak "fachowiec" bierze do ręki 30cm styropianu- więcej się ogada niż zrobi .. a jeszcze na złość

sam materiał tj izolacja na 350m2 i 30cm izolacji to jakieś 16kzł .. plus nowe okna ip .. uzbiera się tego .. teraz 30-35mp drewna trzeba sfajczyć..

spokojnie wyjdzie około 50kzł .. przy fachowcach .. a tymi ręcami .. przynajmniej koszt izolacji będzie wcenie..40-50zł fachowcy biorą..

a 1m2 izolacji to jak by nie było wypada 48 zł.. a drugie 50zł.. za marudzenie ?

Cel ? komfort .. i jeszcze raz komfort .. opłaca się robić samemu..

centralne postawiłem na nogi, aż się zdziwiłem .. jeden gwincik podciekał .. kropelka na min .

Gwintowanie ręczne rury 6/4 jest nawet zdrowe i wyrabia krzepę.

Pomijam fakt że do starego domu chcesz 30 cm przykleić. Teraz mur ma ile ? 40 cm ? Gdzie zamontujesz te nowe okna ? W styropianie ? Pomijam wersję estetyki .

50 000 ? A gdzie reszta. Pianki , kleje , siatki , kołki , kolor inne duperele. Cały środek do malowania po wymianie okien. Ta izolacja spasuje Ci do konstrukcji dachu ?

Dodaj może jeszcze jakieś obróbki blacharsko-dekarskie , rynny.

Kobra64 dobrze pisał że 100-120 tyś. Teraz wytłumacz to temu co ma dylemat czy kupić tonę węgla na zimę , czy może książki do szkoły.

ps. O wentylacji zapomniałem

Edytowane przez lolson28
wentylacja - sorry :)

Pisza ze beda do tego piece z rozbudowana akumulacja cieplna czyli grzanie tylko w taniej taryfie:rolleyes:

Mniej wiecej na 200m2 typowy klocek ceny 60tys 100tys 120 tys zalezy od firmy i ca ma byc zrobione:P

Piece z akumulacją jak manna z nieba polecą. Dla każdego .

ps. Dziękuję za wycenę.

No ja liczyłem wykonanie z robocizną .. za metr + cena izolacji .. A murem się nie przejmuje - zupełnie ..ponieważ tak zaprojektowałem tą modernizację, aby

to nie był problem .. wyobraź sobie że jest tak ustawione .. pod łącznie 80cm dodatkowej warstwy.. bez szkody w jakimś tunelowym widzeniu, odcięci światła itp.

Okna bez względnie w izolacji oczywiście ..

Wersja koniec końców wyjdzie z wełną mineralną .. i pierwotną elewację z projektu .. wygląda to nieziemsko, na szczęście dom sprzyja temu

Jak wcześniej pisałem - wybrać jedną elewację i zrobić i poczuć różnicę .. nikt nie będzie brał lokalnej ekipy - aby zrobić 10cm izolacji .. wydać na to tyle co za 30cm i.. jeszcze mieć to spartaczone.

Trzeba jak najwięcej łączyć prac, teraz szykuje się kopanie studni, później podprowadzenie wody do kotłowi= wybranie przy fundamencie i wykorzystanie tego wykopu i zrobienie izolacji termicznej przy okazji. Większy problem to schody wejściowe, potrzeba wzmocnić i dać wsparcie i odciąć od budynku - jak ma być to dobrze wykonane i zrobione.

Balkony - wada i jednocześnie bardzo dobra baza do przeróbki.. dolny balkon do wycięcia, górny skrócony maksymalnie. Przy wymianie dachu - skosy zostały za izolowane już .. ale też "fachowiec" olał temat i zrobił puste miejsce, bo nie miał czym ciąć styropianu..

teraz jak zobaczył bym pana od izolacji.. który tnie piłką styropian .. miło i grzecznie .. dziękuje, sam sprzątaj styropian ..

od tego jest drut oporowy, czy specjalny nóż do cięcia, a nie haratanie krzywo piłką :(

Teraz trzeba będzie to poprawić .. i do piankować/ lub wdmuchnąć jakiś materiał ...

wełnę/ celulozę ..

Tym się nie martwię .. tzn wykonaniem izolacji termicznej, nikt nad głową nie wisi, jeść to nie woła.

Zrobi się jedną, apetyt wzrośnie na resztę, nie chodzi o mnie.

Dobrze że jest bufor ciepła - łagodzi moc kotła, daje możliwość puszczenia na grzejniki

odpowiedniej temperatury, kolejny wydatek to będzie założenie palnika na pelet.

Kluczem do ostatecznego zwycięstwa będą okna ..

Edytowane przez מרכבה

A jaki to problem ? Kolejne czary mary hokus pokus :D

http://oknotest.pl/montaz-okien/sfs-intec-system-jb-d

Arturo przy ścianie 20 cm ok , a przy ścianie 40-50 cm ? Co się z tego okna robi ? Bunkier ? To po pierwsze. Po drugie kolega ładnie to opisuje bo ma więdzę i zdolności twórcze. Wyobraźnię. Własnymi siłami chce to robić. Tylko ilu takich jest co z chęcią wskoczy na rusztowanie na wysokość 8 metrów i będą sobie jechać z robotą.

Pamiętaj też o innym aspekcie , że kolega nadal będzie spalał paliwa stałe. Nadal dymek z komina poleci. Wiadomo że nie w takich ilościach jak przed modernizacją.

Spalać trzeb czysto i efektywnie, komin jest tajnym/ poufnym buforem ciepła .. jak by nie było to jest 7,5 -8 m słupa ceglanego - który jest nagrzany do parudziesięciu stopni, też to ma znaczenie. http://www.passivhausprojekte.de/index.php#d_11 np

3888 argumentów - za ciepłym budowaniem http://www.passivhausprojekte.de/index.php#d_16 i inne Loloson28 lukaj .. patrz ile ma kumin ..

ale to padło by każde lobby :) prócz kuminkowego :)

Jeśli spalanie w czymś co ma 2-5 kW mocy będzie równie czyste co z gazu, to czemu nie.

Oczywiście to jest jedna z opcji, prawdopodobnie będzie jeszcze bufor 350-500 L który będzie jako sprzęgło z instalacją solarną, dom jest tak wystawiony pięknie cudnie na działanie słońca, że grzech nie skorzystać.

Ale pierwsze to odpowiednia przeróbka kotła na dolniaka, to podstawa aby wypalać totalnie czysto, coś się zaprojektuje.

A wykonanie różnych rzeczy ? wielu ludziom się nie chce, a tym którzy by chcieli - trafi się przysyracz który międli - nie opłaca się itp .. znalazł się ekonomista ..

Edytowane przez מרכבה

W tych chałupach z lat 70-siątych są ogromnie okna + duża ich ilość.

Więc nie piszcie głupot, że wyjdą bunkry.

Lejecie wodę na młyn i uważacie się za nie wiem kogo.

Zejdzcie na ziemię!

A jeśli nawet ktoś już wymienił te okna na nowe, tam są szerokie nadproża, więc tak czy tak ściemniacie.

Artur ma rację, powinien być dawno zakaz palenia paliwami stałymi, ewentualnie dopuszczony, ale kontrola co rok syfu z komina, tak jak przegląd auta.

Wdychamy syf przez niewłaściwe spalanie, skracamy sobie życie!

A Wy dalej jesteście oburzeni.

Ludzie umierają za szybko, to dobrze?

Sprawdzcie co jest przyczyną tego.

Zanieczyszczone powietrze uśmierca więcej ludzi niż wypadki samochodowe, które u nas są znacznie częstrze niż na zachodzie.

Zejdzcie na ziemie, przeanalizujnie fakty.

Otwórzcie umysły.

Nie wszystko da się zrobić od razu.

Ale negowanie zmniejszonego trucia, zastanówcie się nad tym!

Edytowane przez klaudiusz_x

Gość TwojPan

W moim nowym namiocie 63% elewacji to okna.Zapotrzebowanie budynku o metrażu 137m2(garaż 63m2-,odizolowany,nieogrzewany-w bryle budynku) to ok 6021kWh/rok.,co daje ok 35,8 kWh/m2 rok.

Przegroda U=0,080 [W/m2K] .

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan

Do atomu i odpadów po nim nie jestem w żadnej mierze przekonany i nie chciałbym, aby taka bombka ekologiczna na terenie naszego kraju powstała

Ja ,natomiast chciałbym,natychmiastowego zakazu spalania paliw stałych w gospodarstwach domowych.Bez względu na koszta użytkowników.Był czas na naukę,negocjacje,prośby,niekaralność,bezprawie.Teraz cierpią niewinni.Dzieci i dorośli.

Żadne tam ,czyste spalanie.Węgiel do elektrociepłowni i na eksport.Górnicy na emerytury,kompanie węglowe out.

Ekogroszek i tak od dawna,powinien być sprzedawany jedynie w dużych marketach,pod stała kontrolą.Żadne tam składy z opałem,gdzie piasek i woda zamieniają się w złotówki...

Gość TwojPan
Masz nowy dom.

Większość innych, nowych, ma mało przeszkleń plus dodatkowo dzielone na pół pośrodku.

Przeszklenia domu,są jego "furtką na zyski".Trzeba planować rozmieszczenie domu,elewacji,okien..Jak i sam dom.Do ograniczenia światła,mamy sporo instrumentów.Od łamaczy światła,aż po żaluzje fasadowe...

Więc więcej $ potrzeba na ich wymianę.

Wdychamy syf przez niewłaściwe spalanie, skracamy sobie życie!

To naucz ludzi właściwie spalać. Nie zakazuj.

Zanieczyszczone powietrze uśmierca więcej ludzi niż wypadki samochodowe, które u nas są znacznie częstrze niż na zachodzie.

Skoro są częstsze to zakazać ludziom jeździć.

Artur ma rację, powinien być dawno zakaz palenia paliwami stałymi, ewentualnie dopuszczony, ale kontrola co rok syfu z komina, tak jak przegląd auta.

Artur jest zaślepiony tylko na nowe budownictwo.

Ja ,natomiast chciałbym,natychmiastowego zakazu spalania paliw stałych w gospodarstwach domowych.Bez względu na koszta użytkowników.Był czas na naukę,negocjacje,prośby,niekaralność,bezprawie.Teraz cierpią niewinni.Dzieci i dorośli.

Żadne tam ,czyste spalanie.Węgiel do elektrociepłowni i na eksport.Górnicy na emerytury,kompanie węglowe out.

Ekogroszek i tak od dawna,powinien być sprzedawany jedynie w dużych marketach,pod stała kontrolą.Żadne tam składy z opałem,gdzie piasek i woda zamieniają się w złotówki...

Ile osób masz na utrzymaniu, ile dzieci? Pytam. Ile masz lat i jak zarabiasz na życie? Tak łatwo i szybko wszystkich byś zwolnił a resztę zaorał. Odpowiedz na moje pytania.