Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeszklenia domu,są jego "furtką na zyski".Trzeba planować rozmieszczenie domu,elewacji,okien..Jak i sam dom.Do ograniczenia światła,mamy sporo instrumentów.Od łamaczy światła,aż po żaluzje fasadowe...

Widzę to po moim, mimo że zrezygnowałem z dzielenia na pół (20cm okna).

Winien jest ustawodawca, ale tego wybiera tłum bez wiedzy.

Stąd znaczne pogorszenie powietrza w moim regionie.

Massa nowych domów plus śmieciuchy.

Dodatkowo w starych możliwość wymiany na śmieciuchy.

Edytowane przez klaudiusz_x

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan

Kolego,może nie jak kobra,ale na węglu i spalaniu się nieco znam.

Mam drugi kocioł,bo pierwszy instalator wepchał mi 25kW.Przerobiłem forum,znalazłem takich co mają wiedzę i mam kocioł 12kW.Zmieniłem sterownik z topowego za 1,5k,na taki za 500pln ,nie dla tego że mnie stać,ale dla tego by w największym procencie wykorzystywać własne pieniądze zapłacone za opał.Wydałem sporo pieniędzy,by z mojego komina nie widac było dymu.Palę najdroższym opałem na rynku.W międzyczasie,moi sąsiedzi,spalili mnóstwo butetek PET,drewna i co tam popadło.Mają Lexusa i kilka aut dostawczych wartych sporo pod domem i firmę budowlaną.

Moje dziecko choruje,bo mieszkam na poddaszu i od zimy do lata wdychamy smrody z kotłów sąsiadów,kupionych z garaży w Dziadowej Kłodzie-to takie regionalne zagłębie kotłów.

Musiałem kupić nawilżacz/oczyszczacz powietrza za prawie 3k pln,aby można było normalnie oddychać w domu.Kto mnie pytał,czy mnie na to stać?

Mam gdzieś górników,handlarzy opałem i farsę z 5 klasą kotłów na eko-która modernizuje kotły o ceramikę w ich wnętrzu.

Bo to tylko się zmienia w ich budowie.Miałem ceramikę w swym kotle.Nie ma tam filtrów,specjalnych komór itd.Zwykłą ceramika na której osadzi się większość pyłów ,a zamocowana w komorze spalania,podniesie temp spalania i doprowadzi do osadzenia ich na ceramice na tym etapie spalania...To całe cudo 5 klasy kotłów.

Edytowane przez TwojPan

Odpowiadanie pytaniem na pytanie to unikanie odpowiedzi. Już wszystko o Tobie wiem, nie musisz nic więcej pisać. Jest dokładnie tak jak przewidziałem.

Czytałeś moje wcześniejsze wypowiedzi? Najwyraźniej coś przeoczyłeś.

A teraz wyobraź sobie,że przez węgiel i jego niewłaściwe spalanie zabierają Ci okres na oczekiwanie na 1 dziecko.

Bo o tyle przez węgiel niewłaściwie spalany krócej żyjemy.

Do tego dochodzą ogromne koszty na leczenie, leczenie chorób, których by nie było.

Ja ,natomiast chciałbym,natychmiastowego zakazu spalania paliw stałych w gospodarstwach domowych.Bez względu na koszta użytkowników.Był czas na naukę,negocjacje,prośby,niekaralność,bezprawie.Teraz cierpią niewinni.Dzieci i dorośli.

Żadne tam ,czyste spalanie.Węgiel do elektrociepłowni i na eksport.Górnicy na emerytury,kompanie węglowe out.

Ekogroszek i tak od dawna,powinien być sprzedawany jedynie w dużych marketach,pod stała kontrolą.Żadne tam składy z opałem,gdzie piasek i woda zamieniają się w złotówki...

jestem za pod jednym warunkiem zakaz spalania czegokolwiek czyli paliwa kopalne , zakaz samochodów spalinowych , pozamykać wszystkie elektrownie weglowe gazowe i na biomasę wtedy będziemy szczęśliwsi i zdrowsi,

Kolego,może nie jak kobra,ale na węglu i spalaniu się nieco znam.

Mam drugi kocioł,bo pierwszy instalator wepchał mi 25kW.Przerobiłem forum,znalazłem takich co mają wiedzę i mam kocioł 12kW.Zmieniłem sterownik z topowego za 1,5k,na taki za 500pln ,nie dla tego że mnie stać,ale dla tego by w największym procencie wykorzystywać własne pieniądze zapłacone za opał.Wydałem sporo pieniędzy,by z mojego komina nie widac było dymu.Palę najdroższym opałem na rynku.W międzyczasie,moi sąsiedzi,spalili mnóstwo butetek PET,drewna i co tam popadło.Mają Lexusa i kilka aut dostawczych wartych sporo pod domem i firmę budowlaną.

Moje dziecko choruje,bo mieszkam na poddaszu i od zimy do lata wdychamy smrody z kotłów sąsiadów.Kupionych z garaży w Dziadowej Kłodzie,to takie regionalne zagłębie kotłów.

Musiałem kupić nawilżacz/oczyszczacz powietrza za prawie 3k pln,aby można było normalnie oddychać w domu.Kto mnie pytał,czy mnie na to stać?

Mam gdzieś górników,handlarzy opałem i farsę z 5 klasą kotłów na eko-która modernizuje kotły o ceramikę w ich wnętrzu.

Hehe. Ale bezczelny typ. Sam truje a gada na innych . Górników ma gdzieś , ale gdyby nie górnik nie kupiłby najdroższego węgla.

Hehe. Ale bezczelny typ. Sam truje a gada na innych . Górników ma gdzieś , ale gdyby nie górnik nie kupiłby najdroższego węgla.

On tym "najdroższym" nie syfi, jak twierdzi. Jak można być tak zadufanym w sobie i źle życzącym innym ludziom człowiekiem? Najlepiej górników out a węgiel od ruskich.

On tym "najdroższym" nie syfi, jak twierdzi. Jak można być tak zadufanym w sobie i źle życzącym innym ludziom człowiekiem? Najlepiej górników out a węgiel od ruskich.

Przecież napisał, chce zakazu.

Wtedy zmieni kocioł na coś innego .

Przy okazji znacznie dłużej będzie żył, nie wydając na leki, chemię dla dzieci i siebie.

Tak to ciężko zrozumieć?

Zgadzam się z Tobą. Teraz wymyśl co zrobić żeby wszyscy tak palili. .

Tylko bat :p

Przyjmujemy ich całą masę.

Ale ten jeden dodatkowy, może być krytyczny.

A odnośnie bezczelnego typka to poczytaj kilka stron wcześniej jak sam pisał że nawet jak dymu nie widać to i tak trutka leci.

Bo leci.

I nikt temu nie zaprzeczy.

To jest oczywiste.

Edytowane przez klaudiusz_x

Gość TwojPan

Węgiel od ruskich,mój amigos -jest prawie w każdej mieszance jaka kupujesz.Kazach itd-występuje w większości mieszanek węgla.Bo nasz ,z takimi rogami (Ri) nie da się spalić na domowej retorcie bez domieszki.Rozumiesz to?

Gość TwojPan
Bo leci.

I nikt temu nie zaprzeczy.

To jest oczywiste.

Przecież o tym pisałem.

Nie napisałem,że dbam aby nie truć,ale dbam by truć najmniej-i za najmniej...

Pewnie dla wielu z Was to hipokryzja posiadacza kotła na eko.Ale gdyby dziś wszedł zakaz spalania paliw stałych w gospodarstwach domowych,to jestem przygotowany.Nie prowadzę biznesu 30lat,ale odpalam klimatyzatory w grzaniu,plus kospel na -20deg i przeżyję te koszta.Byle bym nie widział dymu za oknem z kominów sąsiadów...

amen.

Gość TwojPan
Dym widać truje, nie widać truje.

Przeżyłby koszty grzania energią elektryczną ale nadal truje.

Masz problemy ze zrozumieniem prostego przekazu?

Co daje jednostkowy przekaz w postaci:

Hej,grzeje już bez węgla :)

Na to inni:

Mamy cie daleko w dupce,my dalej spalamy nasze czarne złoto !

Na to Ty:

Nie palcie węgla,bo poumieramy od tego syfu....

Oni:

Ale my mamy małe dzieci i kredyty do spłacenia za nowy dom

I ty na koniec:

Przepraszam,jestem katolikiem,palcie -wasze dzieci muszą żyć,a moje ....mogą umierać w waszym przetrwaniu...

Edytowane przez TwojPan