Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja rozumiem...

SAM se wszystko robię.

Jak muszę - leki też, ale ja to umiem.

.

Adam ty sie tu marnujesz na tym forum, umiesz produkowac leki to załóż firme farmaceutyczną. Nie ma swiecie lepszego interesu. Po co jałowe dyskusje na forum, czy nie lepiej zajac sie tym co przyniesie prawdziwą kasę.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Internet może być zbawieniem i przekleństwem zarazem, co widać na przykładzie tego wątku. Niestety internet jest też dla dużej grupy ludzi źródłem zdobywania pieniędzy nie zawsze w dobrej wierze. Laikowi jak widać na załączonym obrazku ciężko się w tym połapać, ciężko odcedzić fakty od insynuacji i nie popartych niczym teorii.

Witam.

Adam,jeśli weterynarz nie wyleczy ci krowy,konia,czy innego zwierza,więcej do niego nie pójdziesz,bo masz straty.:p

Na ludziach się zarabia kosztem ich zdrowia,jest o wiele gorzej niż myślisz,choć wiesz sporo.

Ba są nawet "podziemia" w szpitalach ratujący ludziom życie.;)

Panie andrzeju,gdyby adam był lekarzem,wyleczył by ludzi ale bardzo krótko=brak sprzedanych chemicznych lekarstw=odebranie licencji,albo zostałby bardzo biednym lekarzem.:o

Pozdrawiam.

Mógłbym cię prosić o zdjęcie wkładu pod koniec palenia?

Zdjęcie, o które prosiłeś. Fakt faktem, że nie jest to koniec palenia tylko poranne rozpalanie. Pragnę nadmienić, że wkład jak i szyba nie były czyszczone z pozostałości po kilku poprzednich dniach. Palę brykietem, jak widać. Zrobię zdjęcie pod koniec palenia i wstawię.

Zdjęcie-1671.jpg

W tych chałupach z lat 70-siątych są ogromnie okna + duża ich ilość.

Więc nie piszcie głupot, że wyjdą bunkry.

nie wyjdą bo to najlepsze domy do modernizacji - domy około kostkowe.. no ale ..

uczą jak pisać w Żeszowie rosły rzułte rurze, na ktrure usiadła rzułta jaskułka.. to jest ważniejsze nirz nasze zdrowie, nirz rzycie ..

uwieżycie - rze to sprawa rzycia i smierdzi.ci

idąc tokiem bunkrów .. to powinniśmy nie nosić czapek - bo głowy wielkie, grubych kurtek - bo grubo wyglądamy - argumenty naprawdę godne oddać rękę za nie.

Curz(cóż) ja poradzę, rze -że jest warzniejsze nirz zdrowie i komfort.

Edytowane przez מרכבה

Internet może być zbawieniem i przekleństwem zarazem, co widać na przykładzie tego wątku. Niestety internet jest też dla dużej grupy ludzi źródłem zdobywania pieniędzy nie zawsze w dobrej wierze. Laikowi jak widać na załączonym obrazku ciężko się w tym połapać, ciężko odcedzić fakty od insynuacji i nie popartych niczym teorii.

A od czego jest ten temat? Zlatują się trole łączenie zemną i każdy pierdoli jak potłuczony byle pierdolić :) że on ma rację i że on jest mądrzejszy:). A prawda jak zwykle leży po środku.

A od czego jest ten temat? Zlatują się trole łączenie zemną i każdy pierdoli jak potłuczony byle pierdolić że on ma rację i że on jest mądrzejszy. A prawda jak zwykle leży po środku.
chwila chwila ;) to lepiej iść - dać się złowić na słodką gadkę marketingową, iść na waleta do sklepu - gdzie pan sprzedawca wyda wyrok 20kW na 100m2 :rotfl: albo jakiś "fachowiec" który będzie praskał śmiechem na internet - a dobrze wie, że jego "fachowość" zostanie szybko obnażona w takim miejscu. Tak jak temat - izolacja = bunkier.. myślał ktoś z tych którzy tak piszą ? czy to faktycznie prawda..

Nie wierzę, aby ktoś kto żyje w tym kraju był na tyle nie sprytny, aby nie mógł rozwalić tego tematu, jak osadzenie okien / nie bunkrowe itp

Zdjęcie, o które prosiłeś. Fakt faktem, że nie jest to koniec palenia tylko poranne rozpalanie. Pragnę nadmienić, że wkład jak i szyba nie były czyszczone z pozostałości po kilku poprzednich dniach. Palę brykietem, jak widać. Zrobię zdjęcie pod koniec palenia i wstawię.

[ATTACH=CONFIG]375733[/ATTACH]

Poranne rozpalanie? Po co, żeby było ciepło? Zawsze myślałem, że w kominku dla klimatu rozpala się wieczorem. Ale widać co kraj to obyczaj.

Do podobnej wielkości domu mam wkład 6kW, ty 16kW. Mówisz że tą całą moc odbierze posadzka? A może spora część pójdzie w komin?

Liwko .. ile pójdzie w komin .. to ilość m3 wyliczona w górnej części komina i zmierzenie temperatury spalin np jak u mnie

50cm nad posadzką strychu .. co daje jakieś 8m słupa ceglanego o masie paru ton cegły rozgrzanego do nastu stopni ..(taki bufor)

teraz mierząc temperaturę spalin mam stratę w komin, to nie jest aż takie trudne do wyliczenia.

Np piec 16 kW .. potrzebuje 16x10m3 = 160m3 powietrza przy nominalnej mocy i .. teraz jak spaliny mają 200st..dt jest 180 =

1,168 kg/m3 (suche powietrze ;) ) . co daje 1,168*160=186 kJ/StC *180 = 33 638 kJ przy tej delcie podzielić przez 3600 = 9,34 kW a po godzinie 9,34 kWh ..

straty .. coś to inaczej wygląda niż podają pododucenty ..

Poranne rozpalanie? Po co, żeby było ciepło? Zawsze myślałem, że w kominku dla klimatu rozpala się wieczorem. Ale widać co kraj to obyczaj.

Do podobnej wielkości domu mam wkład 6kW, ty 16kW. Mówisz że tą całą moc odbierze posadzka? A może spora część pójdzie w komin?

I co 6-cioma kw ogrzejesz spory dom? Ja moim kominkiem ogrzewam cały dom, więc po co mam palić dla klimatu? Bez sensu to co napisałeś. A poranne rozpalanie w moim przypadku jest właśnie po to, aby było ciepło. Posadzek mam około 210 m2. Wątpię, żeby 6 kw dało radę.

I co 6-cioma kw ogrzejesz spory dom? Ja moim kominkiem ogrzewam cały dom, więc po co mam palić dla klimatu? Bez sensu to co napisałeś. A poranne rozpalanie w moim przypadku jest właśnie po to, aby było ciepło. Posadzek mam około 210 m2. Wątpię, żeby 6 kw dało radę.

No widzisz, a ja nie robię nic i mam w domu ciepło.

6KW to mało na taki dom? Moja pompa 8kW ogrzewa mój dom od siedmiu lat i uważam, że jest przewymiarowana. Świadczy o tym pierwsza zima gdzie na zewnątrz było -27, a w łazience (źle ustawiona krzywa grzewcza) +28.

Zeszłej zimy przy -5 na zewnątrz wysłałem sterownik od PC do wgrania nowego softu. Trzy dni jechałem na samym kominku. Wystarczyło że pootwierałem wszędzie drzwi (mam dwie antresole) i w całym domu było ciepło. Przy tej temperaturze zewnętrznej wystarczyło, że kominek jechał na pół gwizdka.

Tak wygląda pod koniec palenia

55H5xCYkqk1nl1yA_g7B1IoC2_NWyKCIv9iMRc71adS5vQI7cnhPEgTrAp22RUp6V15r_2NB1ejXZg=w1280-h1024-no

Wyobraź sobie - że mając dom który potrzebuje około 10 wat /m2 mocy .. 6 kW kominkiem uciągniesz 600m2 .. spokojnie - ponieważ .. jak jest cieplej nadwyżkę mocy można wpakować w bufor.. i na noc kiedy przy -30 potrzeba więcej energii- to weźmiesz z nadprodukcji dziennej tak dla przykładu. jak masz 30wat obciążenie - to 200m2 .. jak 20 to 300m2 rachunek prosty..

I co 6-cioma kw ogrzejesz spory dom?.

wg - ogrzejesz. Mam 200 po podłodze i 180 użytkowej ~460m3 kubatury i potrzebuję dokładnie 5,2 kW i to przy -20.

Na dzień dzisiejszy grzejnik 1,5kW utrzymuje mi temp na poziomie 12 -13 stopni

Edytowane przez plusfoto

4. Na przykładzie Wielkopolski i jeszcze może woj. zach-pomorskiego

Te rejony rolnictwem stoją

Tutaj zatem powinniśmy patrzeć na tzw biospalarnie w kwestii produkcji ciepła i energii, tak sie to robi m.in. w Holandii

Z tego co kojarzę ze spotkań z nauką można wykorzystując potencjał rolniczy tego rejonu produkować jak pamiętam bodajże ropę czy jakieś palne oleje.

Nie wiem na ile jest to technologia przemysłowa i mająca sens i racje bytu w skali makro, ale technologiczne rozwiązania w tym kierunku są możliwe.

i chyba w skrócie na tym zakończę swoje luźne przemyślenia o produkcji energii i ciepła w Polsce.

Bardzo ogólnie i zarysowując jedynie potencjały danych części kraju.

Tak bym to widział u nas w Polsce poza podziałami robiąc wszystko z rozmysłem i poszanowaniem człowieka i środowiska. Cały problem w tym wszystkim to walka z ekoterroryzmem i głupimi przepisami bardziej populistycznymi niż pro ekologicznymi

Do atomu i odpadów po nim nie jestem w żadnej mierze przekonany i nie chciałbym, aby taka bombka ekologiczna na terenie naszego kraju powstała

Biomasa mówisz. Uprawowa. OK. Ile w ciągu roku można uzyskać z 1 ha? Bardzo optymistycznie podchodząc do liczenia, to może ok. 20 ton. Optymista ze mnie.

A z pokładu węgla o miąższości ok. 2,2 m (są też znacznie grubsze) pod ziemią o powierzchni 1 hektara (taki obszar kol. minertu swoim kombajnem w nieco ponad miesiąc fedrował) uzyskujemy ok. 20 tysięcy ton paliwa. I gdyby nawet to biomasowe miało wartość opałową taką jak ten węgiel, to albo pole trzeba by uprawiać tysiąc lat, aby uzyskać to samo, albo uprawiać co roku 1000 hektarów dla zrównoważenia.

Nawet Kanada zalesiona na biomasie energetycznie by nie ujechała.

Oczywiście lokalnie, gdzie występują nadmiary np. słomy czy odpadów rolnych można to spalać dla własnych i ew. okolicznych potrzeb.

Rnergetyki zawodowej na tym oprzec się nie da.

Dlatego wegiel w mądry sposób eksploatowany i zużywany energetycznie tak.

Natomiast NIE dla byle jakiego paliwa, spalanego byle jak w byle czym z niską emisją przekraczającą nawet normy piekielne u Lucka.

Oczywiście lokalnie, gdzie występują nadmiary np. słomy czy odpadów rolnych można to spalać dla własnych i ew. okolicznych potrzeb.

Rnergetyki zawodowej na tym oprzec się nie da.

.

Nie chodziło mi o zastąpienie w 100% biomasą węgla, tak sie nie da.

Podałem luźno przykłady skorzystania z uwarunkowań lokalnych, na samym początku wspominałem o dywersyfikacji, w skali kraju może to być nawet 0,002%, ale chodzi o to,że można i dlaczego tego nie robić

W Holandii sa el.atomowe a takie lokalne biospalarnie w rejonach rolniczych i sadowniczych funkcjonują. U nas zatem też by mogły.

No widzisz, a ja nie robię nic i mam w domu ciepło.

6KW to mało na taki dom? Moja pompa 8kW ogrzewa mój dom od siedmiu lat i uważam, że jest przewymiarowana. Świadczy o tym pierwsza zima gdzie na zewnątrz było -27, a w łazience (źle ustawiona krzywa grzewcza) +28.

Zeszłej zimy przy -5 na zewnątrz wysłałem sterownik od PC do wgrania nowego softu. Trzy dni jechałem na samym kominku. Wystarczyło że pootwierałem wszędzie drzwi (mam dwie antresole) i w całym domu było ciepło. Przy tej temperaturze zewnętrznej wystarczyło, że kominek jechał na pół gwizdka.

Tak wygląda pod koniec palenia

55H5xCYkqk1nl1yA_g7B1IoC2_NWyKCIv9iMRc71adS5vQI7cnhPEgTrAp22RUp6V15r_2NB1ejXZg=w1280-h1024-no

Czyli masz kominek z PW czy DGP? A tak w ogóle to co to za durne pytanie "jak wygląda kominek pod koniec palenia", o co tutaj chodzi i jakie ma to znaczenie.