Liwko 13.12.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Kolejny naiwny fan "Wyborczej". Twierdzisz że artykuł jest kłamliwy albo zmanipulowany? Wskaż to. Umiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Osobiście uważam że OZC to bzdura bo jeden gamoń policzy tak a drugi inaczej i jest to coś co należy traktować poglądowo i dlatego życie weryfikuje wyliczenia. Walka o każdy Wat jest również bez sensu ponieważ w niektórych przypadkach to jest sztuka dla sztuki na przykład twoje 7W przy -30 Merkava. Obawiam się że możesz mieć duże problemy z przegrzewaniem budy, ale to tylko moje zdanie. Bądź tak miły weź sobie metodologię liczenia OZC, pokalaj się wiedzą na temat przepływu ciepła, zacznij analizować/ liczyć szukać, zaboli Cie wtedy coś tu napisał. To taka przypadłość - której każdy doświadczył - zwie się pycha .. czasem ukryta w fałszywej pokorze - ukrywania się za filarem "niewiedzy". Nie napiszę Ci więcej - z stopki wynika żeś Niegłupi gościu który analizował swój dom i potencjalne możliwości. Moje są pozornie większe w tym względzie, co nie oznacza, ze nie mogę się pomylić, mogę - liczę się z tym, że noga mi się powinie w jakimś przypadku. Co nie oznacza, że mam siedzieć i nic nie robić- był taki jeden co swój talent zakopał .. źle to dla niego się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Kolejny naiwny fan "Wyborczej". Wybiórcza jak już choć podejrzewam, że w takich sprawach raczej napisali dobrze, ich interesuje się walka z PiS.. i mieszanie w polityce, a tu .. trudno powiedzieć... na pewno jakość jest zła, bardzo zła.. dziś jadąc autem przez miejscowości, w jednej krztusiłem się efektami spalania, wyraźnie czuć.. że każdy ładuje wungiel jak może ... najgorzej. Może jak by było -20 i mniej, to wtedy było by ciut lepiej .. sam jestem zaskoczony - że jest aż tak źle...normalnie jak bym do kotłowni węglowej wszedł. A jechałem autem z filtrem aktywnego "węgla" nie wchłonęły się syfy, lub są tak wstrętnie małe - że przechodzą.. Nie było to przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.12.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Kolejny naiwny fan "Wyborczej". Kto jest naiwny? http://krakow.onet.pl/ke-pozywa-polske-za-smog-groza-nam-milionowe-kary/pv7w5z http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/komisja-europejska-pozwala-polske-do-trybunalu-sprawiedliwosci-za-smog/sc80dee http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1556484,Polska-bedzie-sadzona-za-smog-Grozi-nam-nawet-4-mld-zl-kary http://www.polskatimes.pl/artykul/9172794,komisja-europejska-zaskarzyla-polske-za-smog-wideo,id,t.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.12.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Osobiście uważam że OZC to bzdura bo jeden gamoń policzy tak a drugi inaczej i jest to coś co należy traktować poglądowo i dlatego życie weryfikuje wyliczenia. Walka o każdy Wat jest również bez sensu ponieważ w niektórych przypadkach to jest sztuka dla sztuki na przykład twoje 7W przy -30 Merkava. Obawiam się że możesz mieć duże problemy z przegrzewaniem budy, ale to tylko moje zdanie. Spokojnie, nie kazdy liczący OZC jest gamoniem, a zycie faktycznie weryfikuje obliczenia a róznice o ile są wcale nie są takie duze jak sie Tobie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.12.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) @Merkava Zle to ująłem co do OZC. Jestem przeciwnikiem płacenia za OZC bo nie wiadomo jaki gamoń to liczy (a później robol winny czy czy gamoń źle policzył?). Takie rzeczy powinien zawierać projekt. W przypadku braku czegoś takiego wystarczający pogląd daje ciepłowłaściwe. Zwykła umiejętność policzenia sobie U, m2 i delty daje już jakiś pogląd. @Klaudiusz Jeden liczy @Myjk Odwracasz kota ogonem. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 13.12.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Kolejny naiwny fan "Wyborczej". A jako świadomy, prawdziwy Polak trujesz kominkiem i przyczyniasz się do tego, że mamy najgorsze powietrze w Europie. Wylej jeszcze szambo na pole - będzie komplet. Rakotwórczy benzopiren w Polsce jest przekroczony kilka-kilkanaście razy. Ciekawe czy jakby twój sąsiad np. masarz czy piekarz dodawał ci do jedzenia kilkanaście razy więcej toksycznych substancji niż wolno to też byłbyś taki zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.12.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Zle to ująłem co do OZC. Jestem przeciwnikiem płacenia za OZC bo nie wiadomo jaki gamoń to liczy (a później robol winny czy czy gamoń źle policzył?). Takie rzeczy powinien zawierać projekt. A co w przypadku gdy projekt liczył gamoń?, a tak jest w zdecydowanej wiekszosci projektów co mam okazję prawie codziennie sprawdzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.12.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Właśnie wróciłem z krótkiego spaceru. Taka obserwacja: jak latem ludzie wystawiają po 3 worki z plastikiem i opakowaniami to teraz 1 albo 2... Rozumiem, że adwent ale żeby tak spożycie spadło? Papieru nikt w zasadzie nie oddaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) A co w przypadku gdy projekt liczył gamoń?, a tak jest w zdecydowanej większości projektów co mam okazję prawie codziennie sprawdzać. Cały kraj gamoni Mniej więcej ile u Ciebie kosztuje OZC?? i ile można m3 styropianu za to można kupić?? Po prostu na budowie było zbyt wielu darmozjadów wymaganych ustawowo tak dla papierka i poco OZC kolejny papierek który niema gwarancji czy jest poprawny. Mój orginalny projekt z 10cm ściana, 8cm podłoga, 18cm dach wymagał jeśli dobrze pamiętam 9,8kW zmieniając to i owo zszedłem do jakichś 5-5,5kW jak dorzucę reku będzie pewnie z 4-4,5. I poco mi OZC? Wolę te pieniądze przerzucić na węgiel, brykiet czy ten rekuperator. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Cały kraj gamoni Mniej więcej ile u Ciebie kosztuje OZC?? i ile można m3 styropianu za to można kupić?? Po prostu na budowie było zbyt wielu darmozjadów wymaganych ustawowo tak dla papierka i poco OZC kolejny papierek który niema gwarancji czy jest poprawny. Mój orginalny projekt z 10cm ściana, 8cm podłoga, 18cm dach wymagał jeśli dobrze pamiętam 9,8kW zmieniając to i owo zszedłem do jakichś 5-5,5kW jak dorzucę reku będzie pewnie z 4-4,5. I poco mi OZC? Wolę te pieniądze przerzucić na węgiel, brykiet czy ten rekuperator. Jako gamoń i darmozjad nie chcę dyskutowac z Tobą na temat dokładnosci i celowosci wykonywania tych obliczeń. Uwazam to za bezcelowe. Z drugiej strony Twoja wiara ze projekt zawiera wiarygodne dane cieplne budynku graniczy z naiwnoscią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jako gamoń i darmozjad nie chcę dyskutowac z Tobą na temat dokładnosci i celowosci wykonywania tych obliczeń. Uwazam to za bezcelowe. Z drugiej strony Twoja wiara ze projekt zawiera wiarygodne dane cieplne budynku graniczy z naiwnoscią. Nie nazwałem Cię gamoniem jeżeli tak to odbierasz to sorry. To ile kosztuje OZC??Nie lepiej za te parę złotych kupić kilka m3 styropianu?? Wg Ciebie o ile mój szacunek może odbiegać od OZC o 20% ? a o ile ktoś liczący może się pomylić też o 5-10-20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.12.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Jako gamoń i darmozjad nie chcę dyskutowac z Tobą na temat dokładnosci i celowosci wykonywania tych obliczeń. Uwazam to za bezcelowe. Z drugiej strony Twoja wiara ze projekt zawiera wiarygodne dane cieplne budynku graniczy z naiwnoscią. Właśnie napisał, o dziwo, że projekt nie zawierał wiarygodnych danych to "se" je poprawił sam. Dlatego pytałem czy konstruktorów też poprawiał i jakim cudem się wprowadził do takiego domu zaprojektowanego przez darmozjada, który ponoć źle liczy. Niestety standardowo odwrócił kota ogonem. I zamontował sobie piec węglowy. W końcu wiadomo wszem i wobec, że Prawdziwy Polak bierze wszystko na wiarę, sam wie najlepiej, a matematyka i fizyka to tylko w szkole jako ozdoba. Dlatego nadal niektórzy badają intensywnie dlaczego tutka spadła, poruszając się w oparach absurdalnych domysłów i wiary. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Właśnie napisał, o dziwo, że projekt nie zawierał wiarygodnych danych to "se" je poprawił sam. Dlatego pytałem czy konstruktorów też poprawiał i jakim cudem się wprowadził do takiego domu zaprojektowanego przez darmozjada, który ponoć źle liczy. Niestety standardowo odwrócił kota ogonem. I zamontował sobie piec węglowy. W końcu wiadomo wszem i wobec, że Prawdziwy Polak bierze wszystko na wiarę, sam wie najlepiej, a matematyka i fizyka to tylko w szkole jako ozdoba. Dlatego nadal niektórzy badają intensywnie dlaczego tutka spadła poruszając się w oparach absurdalnych domysłów i wiary. Sporo poprawiałem zamiast gazobetonu dałem poroterm, grubsze krokwie, spore zmiany w ociepleniu i rozprowadzenie wentylacji. Ja jestem przeciwnikiem wyrzucania pieniędzy w błoto a OZC jeśli nie zawiera tego projekt to jest błoto. A jeśli masz coś do węgla to ten węgiel puki co nieźle się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.12.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Nie nazwałem Cię gamoniem jeżeli tak to odbierasz to sorry. To ile kosztuje OZC??Nie lepiej za te parę złotych kupić kilka m3 styropianu?? Wg Ciebie o ile mój szacunek może odbiegać od OZC o 20% ? a o ile ktoś liczący może się pomylić też o 5-10-20%. Niezły jesteś... Wiedzieć przed budową (zrobić OZC), nawet nie do końca pewnie, to koszt ułamka tego, co możesz stracić każdego roku przez tę niewiedzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Właśnie napisał, o dziwo, że projekt nie zawierał wiarygodnych danych to "se" je poprawił sam. Dlatego pytałem czy konstruktorów też poprawiał i jakim cudem się wprowadził do takiego domu zaprojektowanego przez darmozjada, który ponoć źle liczy. Niestety standardowo odwrócił kota ogonem. I zamontował sobie piec węglowy. W końcu wiadomo wszem i wobec, że Prawdziwy Polak bierze wszystko na wiarę, sam wie najlepiej, a matematyka i fizyka to tylko w szkole jako ozdoba. Dlatego nadal niektórzy badają intensywnie dlaczego tutka spadła, poruszając się w oparach absurdalnych domysłów i wiary. Nie chodzi o ten konkretny projekt tylko o stwierdzenie ogolne ze kazdy projekt zawiera wiarygodne obliczenia cieplne bo zostały one wykonane przez projektanta. Nie zgadzam sie z tym twierdzeniem kuliboba bo od wielu lat mam mozliwosc porównania tych danych z moimi obliczeniami. Byc moze ta sytuacja sie powoli zmieni na lepsze bo do programów nauczania na wydziałach budownictwa temat obliczen ozc jest wprowadzany ale jak na razie wiekszosc projektów posiada niewiarygodne obliczenia cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.12.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Sporo poprawiałem zamiast gazobetonu dałem poroterm, grubsze krokwie, spore zmiany w ociepleniu i rozprowadzenie wentylacji. Ja jestem przeciwnikiem wyrzucania pieniędzy w błoto a OZC jeśli nie zawiera tego projekt to jest błoto. Te krokwie to po co robiłeś grubsze? Ja dla odmiany wszystko kazałem odchudzać, by nie było zrobione na wyrost. Począwszy od fundamentów, nadproży, stropu a skończywszy konstrukcji dachu. Dzięki temu zaoszczędzę min. 10-15 tys. zł. I nie boję się, że się zawali, bo zostało dokładnie POLICZONE przez specjalistę zwanego dalej przez ciebie "gamoniem" i "darmozjadem". Podobnie z obliczeniami na ciepło. Dlatego OZC zostało policzone (nie ponownie co prawda, bo projekt był indywidualny), grubości ocieplenia dobrane tak aby nie przeinwestować i żeby nie kupować zbyt dużego urządzenia grzewczego. I to są kolejne oszczędności, zamiast zgadywać jak ty i "dla bezpieczeństwa" wtykać brudny, śmierdzący i trujący piec na węgiel i jeszcze kozę żeby przypadkiem nie zamarznąć. A jeśli masz coś do węgla to ten węgiel puki co nieźle się sprawuje. Mam do węgla sporo -- cały wątek o tym traktuje. Węgiel w domu jest brudny, drogi i trujący ludzi -- w tym ostatnim szczególnie dobrze się sprawuje (przeskakuje go tylko koza). Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Sporo poprawiałem zamiast gazobetonu dałem poroterm,. A w czym niby ten poroterm jest lepszy od gazobetonu.? Z powieszeniem czegoś na ścianie kłopot, jedna niedokładność i pizga gniazdkami, przy osadzaniu okien trzeba równać otwory i.t.d. A OZC z projektu to najczęściej sobie można co najwyżej w kibelku powiesić. U mnie w projekcie wskazywało na 13kW, apo przeliczeniu okazało się że starczy 8, a dodatkowo po poprawkach w ociepleniu stanęło na 5kW. A koszt ? no powiedzmy że 2-3m3 styropianu. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Te krokwie to po co robiłeś grubsze? Ja dla odmiany wszystko kazałem odchudzać, by nie było zrobione na wyrost. Począwszy od fundamentów, nadproży, stropu a skończywszy konstrukcji dachu. Dzięki temu zaoszczędzę min. 10-15 tys. zł. I nie boję się, że się zawali, bo zostało dokładnie POLICZONE przez specjalistę zwanego dalej przez ciebie "gamoniem" i "darmozjadem". Podobnie z obliczeniami na ciepło. Dlatego OZC zostało policzone (nie ponownie co prawda, bo projekt był indywidualny), grubości ocieplenia dobrane tak aby nie przeinwestować i żeby nie kupować zbyt dużego urządzenia grzewczego. I to są kolejne oszczędności, zamiast zgadywać jak ty i "dla bezpieczeństwa" wtykać brudny, śmierdzący i trujący piec na węgiel i jeszcze kozę żeby przypadkiem nie zamarznąć. Mam do węgla sporo -- cały wątek o tym traktuje. Węgiel w domu jest brudny, drogi i trujący ludzi -- w tym ostatnim szczególnie dobrze się sprawuje (przeskakuje go tylko koza). Zmiana blachy na dachówkę dlatego były pogrubione.Odchudzaj sobie dalej... a ja uważam że lepiej często gówno w gaciach nosić niż raz w gnoju utonąć. Uważam że w tym kraju większość fachowców od różnych rzeczy jest niekompetentna i każdy patrzy aby Cię wydoić i OZC jest jedną z tych rzeczy. A z tą kozą to żeś odjebał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 A w czym niby ten poroterm jest lepszy od gazobetonu.? Z powieszeniem czegoś na ścianie kłopot, jedna niedokładność i pizga gniazdkami, przy osadzaniu okien trzeba równać otwory i.t.d. A OZC z projektu to najczęściej sobie można co najwyżej w kibelku powiesić. U mnie w projekcie wskazywało na 13kW, apo przeliczeniu okazało się że starczy 8, a dodatkowo po poprawkach w ociepleniu stanęło na 5kW. A koszt ? no powiedzmy że 2-3m3 styropianu. Styropian 031 to koszt ok 170 fasada do 210 zł /m3 dach-podłoga Swisspor, OZC było dla Ciebie tansze niz 2 m3 takiego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts