Myjk 14.12.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Nie zminiam zeznań!! Tu masz racje na początku zakładałem ekogroch później zaczełm myśleć jednak ekogroch nie jest zły!!! jednak są lepsze rozwiązania. Jak stoi komin i kotłownia to robisz tak instalcje aby moc kiedys przejsć na Pc i tyle. zdechnie kocioł wsadzasz pompe i tyle. Oczywiście lepszym rozwiązaniem jest bez komina odrazu PC lub kable jak dobrze ocieplony. Jakoś nie ma problemu z "użeraniem" się z kotłem ale śmieciuchowiec tego nie pojmie. Męczy mnie gatka z Tobą twój dom twoja sprawa mój moja. Nie tylko twoja sprawa, bo trujesz syfem węglowym z komina nie tylko siebie, ale także innych. I to w nowym domu, a nie jakimś 20-30 letnim. Gatki to już wiadomo, że masz pełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Nie tylko twoja sprawa, bo trujesz syfem węglowym z komina nie tylko siebie, ale także innych. I to w nowym domu, a nie jakimś 20-30 letnim. Gatki to już wiadomo, że masz pełne. Strasznie truje bez dymu i jak na razie 700kg w 2,5mc zaczadziłem normalnie całą okolice. Ciekawe czy w twoim śmierdzielu też tak robisz.Gdyby wszyscy tak palili to by tego tematu nie było. . Jedyne co się teraz liczy to koszty eksploatacji. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Strasznie truje bez dymu Nie obraź się ale żeby sprawdzić czy trujesz bez dymu to jest prosta metoda. Wsadź głowę do tego komina na pięć minut a potem zdaj nam relację - oczywiście jak jeszcze będziesz w stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.12.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Strasznie truje bez dymu i jak na razie 700kg w 2,5mc zaczadziłem normalnie całą okolice. Ciekawe czy w twoim śmierdzielu też tak robisz.Gdyby wszyscy tak palili to by tego tematu nie było. . Jedyne co się teraz liczy to koszty eksploatacji. Liczy się wszystko. Sam fakt że nie kopcisz i mało spalasz nie znaczy, że nie trujesz wcale. Podobnie jak reszta okolicy. Przyswój to w końcu. Grzejąc prądem czy gazem trułbyś znacznie mniej a i mniej byś wydał na leczenie. I tak widzę można powtarzać do usranej śmierci, podobnie jak regułkę że warto liczyć OZC, tak samo jak liczy się obciążenia, i że jak się ma komin, to nie znaczy że trzeba grzać obleśnym węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 14.12.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Witam Ale oczywiście, idąc twoim tropem trzeba mieć kocioł z rusztem awaryjnym i kozę w salonie, koniecznie dwa kominy na 10m w górę -- wtedy dopiero się błyszczy jak diabli, szczególnie jak się dymka puści. Taa , gadacie o nowych domach, a ty królu walisz z kominem na 10 m w czasach gdzie dominują parterówki. Nie tylko twoja sprawa, bo trujesz syfem węglowym z komina nie tylko siebie, ale także innych. Ty też trujesz. Podłącz sobie butle i akumulator pod piecyk i przestań kopcić. Musiałem ukąsić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 W tej chwili liczą się już tylko koszty eksploatacji!!! do czasu zgonu kotła i wymiany na coś i wtedy będą znowu liczyć się będą tylko koszty!!anie EKOPIERDOŁY. Jak ci to tak przeszkadaza to zrób mi przyłącze gazu kup porządny kondensat i będzie ok. Bo mnie to wali palę czysto i mało a jeśli nawetby tak nie było to przecież kopcę na sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.12.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jest nadzieja! - oglądał ktoś TVN 24 z rana? Na Śląsku i w Krakowie rusza testowy montaż elektrofiltrów na kominach indywidualnych. Polski patent i produkcja, cena jak na razie ok 2tys pln:http://www.energetykacieplna.pl/wiadomosci-i-komunikaty/w-sosnowcu-ruszy-pilotazowy-projekt-instalowania-elektrofiltrow-kominowych-119471-10http://www.rynekinstalacyjny.pl/aktualnosc/id8071,skuteczny-elektrofiltr-dla-kotlow-na-paliwa-stale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 14.12.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Ja też poproszę przyłącze gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 14.12.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jest nadzieja! - oglądał ktoś TVN 24 z rana? Na Śląsku i w Krakowie rusza testowy montaż elektrofiltrów na kominach indywidualnych. Polski patent i produkcja, cena jak na razie ok 2tys pln: http://www.energetykacieplna.pl/wiadomosci-i-komunikaty/w-sosnowcu-ruszy-pilotazowy-projekt-instalowania-elektrofiltrow-kominowych-119471-10 http://www.rynekinstalacyjny.pl/aktualnosc/id8071,skuteczny-elektrofiltr-dla-kotlow-na-paliwa-stale Nikt tego nie kupi, bo nie będzie można śmieci spalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.12.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 W tej chwili liczą się już tylko koszty eksploatacji!!! do czasu zgonu kotła i wymiany na coś i wtedy będą znowu liczyć się będą tylko koszty!!anie EKOPIERDOŁY. Jak ci to tak przeszkadaza to zrób mi przyłącze gazu kup porządny kondensat i będzie ok. Bo mnie to wali palę czysto i mało a jeśli nawetby tak nie było to przecież kopcę na sąsiada Wiadomo że mądry polak po szkodzie. jak władowałeś węgiel, to jak już wspominałem, będziesz się go trzymał jak rzep psiego ogona. Dlatego jak ty doradzałeś niedawno inwestorowi aby sobie zamontował węglosyfa, to ja go próbowałem od tego odwieść -- żeby w nowym domu nie skoczył przez kolejne 15 lat na kotłowaniu w trutce węglowej pod zagrożeniem montażu kosztownego filtra na komin albo wręcz zakazie palenia. Ale wiadomo, ty wiesz lepiej. Umotywujesz sensownie dlaczego ja mam płacić za twoją ignorancję i błędy kupując piec gazowy? Jeszcze niedawno twierdziłeś, że nie jesteś zwolennikiem wyciągania łap po pieniądze innych (vide pińćset minus) a tu jednak po raz kolejny wyszło szydło z worka... Na koniec, jak palisz tak czysto, to faktycznie ładuj głowę do komina na 5 minut i pokaż się po tym eksperymencie. Tylko przypadkiem nie bierz tego na poważnie, bo nie chcę mieć cię na sumieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 14.12.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Na koniec, jak palisz tak czysto, to faktycznie ładuj głowę do komina na 5 minut i pokaż się po tym eksperymencie. Tylko przypadkiem nie bierz tego na poważnie, bo nie chcę mieć cię na sumieniu. Może spróbujesz u siebie węglarzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Wiadomo że mądry polak po szkodzie. jak władowałeś węgiel, to jak już wspominałem, będziesz się go trzymał jak rzep psiego ogona. Dlatego jak ty doradzałeś niedawno inwestorowi aby sobie zamontował węglosyfa, to ja go próbowałem od tego odwieść -- żeby w nowym domu nie skoczył przez kolejne 15 lat na kotłowaniu w trutce węglowej pod zagrożeniem montażu kosztownego filtra na komin albo wręcz zakazie palenia. Ale wiadomo, ty wiesz lepiej. Umotywujesz sensownie dlaczego ja mam płacić za twoją ignorancję i błędy kupując piec gazowy? Jeszcze niedawno twierdziłeś, że nie jesteś zwolennikiem wyciągania łap po pieniądze innych (vide pińćset minus) a tu jednak po raz kolejny wyszło szydło z worka... Na koniec, jak palisz tak czysto, to faktycznie ładuj głowę do komina na 5 minut i pokaż się po tym eksperymencie. Tylko przypadkiem nie bierz tego na poważnie, bo nie chcę mieć cię na sumieniu. Pier... jak potłuczony. 1. Ekogroch nie jest jakimś wielkim błędem porostu są lepsze rozwiązania i tylko PC wychodzi lepiej 2. Skoncz z tą trutką mnie ch... to obchodzi 3. Masz założć dlatego bo to tobie przeszkadza i jeszcz zagwarantuj że będzie tanie niż teraz ekogrochem 4. Nie jestem zwolennikiem wyciągania łap po kasę innych hahahah jest przeciwnikiem 500+ bo go nie dostaje ) 5. Sam sewsadz łeb w komin skoro tak to Cię interesuje bo mnie nie. Grunt że mało pali ,ale i tak za dużo Brak Ci argumentów . Włącz farelke jak jesteś taki eko i grzej czystym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 14.12.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 1. Ekogroch nie jest jakimś wielkim błędem porostu są lepsze rozwiązania i tylko PC wychodzi lepiej....... ...... Włącz farelke jak jesteś taki eko i grzej czystym prądem. Z tą PC to dodaj jeszcze że chodzi o bardzo dobrze zaizolowany dom z wentylacją mechaniczną i z taryfą G12 . Czyli tylko budowane od podstaw pod pompę. W starym domu nakłady na modernizację prędzej zabiją domownika niż dym z prawidłowo spalanego węgla. Dopóki nie wprowadzą zakazu będzie kopcił węglem jak wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Z tą PC to dodaj jeszcze że chodzi o bardzo dobrze zaizolowany dom z wentylacją mechaniczną i z taryfą G12 . Czyli tylko budowane od podstaw pod pompę. W starym domu nakłady na modernizację prędzej zabiją domownika niż dym z prawidłowo spalanego węgla. Dopóki nie wprowadzą zakazu będzie kopcił węglem jak wszyscy. Dlatego piszę że u mnie sens ma już tylko PC i to faktycznie z jazdą w drugiej taryfie. P.S Wkoncu przechodzimy z C11 na G12W w koncu normalne rachunki będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.12.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 W starych domach - pierwsze to etap cywilizowania spalania wungla, druga sprawa - modernizacja, najlepiej przez stopniowe kroki, nikt tak kogoś nie przekona do czegoś - jak on sam siebie. Łazienka - u Rodziców to było miejsce - sybir .. można było zębami strzelać..teraz jest to najcieplejsze miejsce w domu, a nie jest jeszcze pełna izolacja wykonana. 30-35 mp drewna przygotować, poskładać itp .. trzeba się natrudzić, fakt jest to najtańsza opcja teraz.. ale bez wkładu pracy się nie obejdzie i o komfort chodzi..Można przecież jeździć autobusem .. a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.12.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Pier... jak potłuczony. 1. Ekogroch nie jest jakimś wielkim błędem porostu są lepsze rozwiązania i tylko PC wychodzi lepiej 2. Skoncz z tą trutką mnie ch... to obchodzi 3. Masz założć dlatego bo to tobie przeszkadza i jeszcz zagwarantuj że będzie tanie niż teraz ekogrochem 4. Nie jestem zwolennikiem wyciągania łap po kasę innych hahahah jest przeciwnikiem 500+ bo go nie dostaje ) 5. Sam sewsadz łeb w komin skoro tak to Cię interesuje bo mnie nie. Grunt że mało pali ,ale i tak za dużo Brak Ci argumentów . Włącz farelke jak jesteś taki eko i grzej czystym prądem. 1. W nowym domu "eko"syf jest błędem piorunującym -- tylko skrajny ignorant nie potrafiący liczyć może twierdzić inaczej. 2. Tyle to wiadomo od dawna i nie musisz się znowu chwalić. 3. Mnie przeszkadza twoja ignorancja i instalacja węglosyfa, bo m.in. z moich pieniędzy będą, z powodu kopcenia przez kolejne 15 lat, z twojej trutki leczyć ludzi. Gazem będzie taniej. Skup się i policz -- na początek zrób OZC. Tylko zleć to komuś, bo inaczej znowu ci głupoty powychodzą i znowu węglotrutkę zamontujesz. 4. Jesteś, bo wyciągasz łapę po moje pieniądze (i to jeszcze bez sensownego umotywowania), a także pieniądze innych -- bo za marne zaoszczędzone grosiki narażasz ludzi na poważne i kosztowne choroby. 5. Ja nie muszę głowy do komina wsadzać, wiem że to szkodliwe. To ty twierdzisz uparcie, że nie trujesz. To pokaż. I ponownie, nie bierz tego na serio, bo szkoda życia. Że dużo pali to nic dziwnego, w końcu masz przewymiarowanego smoka węglowego i dogrzewasz atmosferę. Jak sobie logikę naprawisz, to wróć do dyskusji, ignorancie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.12.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jest nadzieja! - oglądał ktoś TVN 24 z rana? Na Śląsku i w Krakowie rusza testowy montaż elektrofiltrów na kominach indywidualnych. Polski patent i produkcja, cena jak na razie ok 2tys pln: http://www.energetykacieplna.pl/wiadomosci-i-komunikaty/w-sosnowcu-ruszy-pilotazowy-projekt-instalowania-elektrofiltrow-kominowych-119471-10 http://www.rynekinstalacyjny.pl/aktualnosc/id8071,skuteczny-elektrofiltr-dla-kotlow-na-paliwa-stale Taki filtr wydaje się być salomonowym wyjściem - jeżeli jego cena jest na odpowiednim poziomie no i jeszcze trzeba ustalić jakie są ewentualne koszty jego eksploatacji. Z chęcią taki filtr po testuję - i sąsiadów trzeba namówić i będzie ok W sumie zamiast dopłacać do wymiany kotłów wystarczy zakupić mieszkańcom takie filtry i będzie pozamiatane - taniej dla mieszkańców i o wiele taniej dla budżetu miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.12.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Taki filtr wydaje się być salomonowym wyjściem - jeżeli jego cena jest na odpowiednim poziomie no i jeszcze trzeba ustalić jakie są ewentualne koszty jego eksploatacji. Z chęcią taki filtr po testuję - i sąsiadów trzeba namówić i będzie ok W sumie zamiast dopłacać do wymiany kotłów wystarczy zakupić mieszkańcom takie filtry i będzie pozamiatane - taniej dla mieszkańców i o wiele taniej dla budżetu miasta Z tego, co mówili w dziś TVN, to taki jest plan na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.12.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Ten "porównywalny efekt ekologiczny" filtrów to w stosunku do czego? Przecież to taki plaster na zaropiałą ranę, raptem pyły eliminuje, a reszta najgorszych tosycznych syfów dla ludzi jak leciała, tak będzie lecieć, podobnie jak leci z podajnikowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.12.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 1. W nowym domu "eko"syf jest błędem piorunującym -- tylko skrajny ignorant nie potrafiący liczyć może twierdzić inaczej. 2. Tyle to wiadomo od dawna i nie musisz się znowu chwalić. 3. Mnie przeszkadza twoja ignorancja i instalacja węglosyfa, bo m.in. z moich pieniędzy będą, z powodu kopcenia przez kolejne 15 lat, z twojej trutki leczyć ludzi. Gazem będzie taniej. Skup się i policz -- na początek zrób OZC. Tylko zleć to komuś, bo inaczej znowu ci głupoty powychodzą i znowu węglotrutkę zamontujesz. 4. Jesteś, bo wyciągasz łapę po moje pieniądze (i to jeszcze bez sensownego umotywowania), a także pieniądze innych -- bo za marne zaoszczędzone grosiki narażasz ludzi na poważne i kosztowne choroby. 5. Ja nie muszę głowy do komina wsadzać, wiem że to szkodliwe. To ty twierdzisz uparcie, że nie trujesz. To pokaż. I ponownie, nie bierz tego na serio, bo szkoda życia. Że dużo pali to nic dziwnego, w końcu masz przewymiarowanego smoka węglowego i dogrzewasz atmosferę. Jak sobie logikę naprawisz, to wróć do dyskusji, ignorancie. 1. koszt eksploatacji jest do przyjęcia 2.nie pisz wkółko o syfie to niebędę tego podkreślał 3. Mam to w d... patrz punkt 1.Koszt inwestycji nieuzasadniony i przegrywa z PC(w eksploatacji i inwestycji w moim przypadku) 4.Mam to w d... patrz punkt 1 wyłącz swojego śmierdziela 5. Mam to w d... patrz punkt 1 Dużo pali bo jestem sknerą zawsze będzie za dużo ogarniasz to?? 6. Sam jesteś ignorantem pierdzielisz jedno a walisz ze śmierdziela 7. W nagrodę idę wrzucić butelkę na ruszt. żartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts