Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.tuwodzislaw.pl/wiadomosci,restrykcyjny-krok-wodzislawia-sl-w-walce-z-niska-emisja-brak-pozwolen-na-domy-opalane-weglem,wia5-3266-14013.html

w Wodzisławiu w MPZP planują zakaz ogrzewania paliwami stałymi, jeśli jest w okolicy gaz lub ciepłociąg. w końcu coś zaczęło się dziać także na Śląsku.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.tuwodzislaw.pl/wiadomosci,restrykcyjny-krok-wodzislawia-sl-w-walce-z-niska-emisja-brak-pozwolen-na-domy-opalane-weglem,wia5-3266-14013.html

w Wodzisławiu w MPZP planują zakaz ogrzewania paliwami stałymi, jeśli jest w okolicy gaz lub ciepłociąg. w końcu coś zaczęło się dziać także na Śląsku.

Przeczytaj ten artykuł ze zrozumieniem.

Ten "porównywalny efekt ekologiczny" filtrów to w stosunku do czego? Przecież to taki plaster na zaropiałą ranę, raptem pyły eliminuje, a reszta najgorszych tosycznych syfów dla ludzi jak leciała, tak będzie lecieć, podobnie jak leci z podajnikowców.

To pytanie musisz zadać autorom patentu, np z Politechniki Śląskiej - ja tylko widziałem info w TVN. Możesz też popytać w Sosnowcu tych, którzy testują. Z pewnością chętnie z tobą podyskutują, przy okazji uzupełnisz wiedzę w temacie pyłów :) (te najgorsze toksyczne syfy lecą właśnie z pyłem - to on jest ich nośnikiem).

Nie opowiadaj bzdur kolego.

W domu potrzebujacym na ogrzewanie ok.15000-20000kWh z ogrzewaniem podlogowym czyli w typowo projektowym z lat 2006-2016 z WG pompa będzie bardziej zasadna ekonomicznie niż w domach energooszczędnych z WM potrzebujacych na ogrzewanie ok.5000kWh czyli takich po 2021r wzwyż lub przed wśród myślących inwestorów.

Tylko w tych starszych domach trzeba było myśleć przed budową i liczyć co wyżej pisałem.

Arturo daj spokój. Już chyba każdy kto czyta ten wątek wie, że jak nie zainwestujesz konkretnej gotówki w dom , to możesz pomarzyć o komforcie z PC.

Nie planują zakazu palenia węglem , a mają wprowadzić zakaz pozwoleń na budowę gdzie miałby być użyty kocioł na węgiel. Czyli nadal 95% miasta będzie smrodzić czy to widać czy nie widać z komina.

a czy ktoś tutaj pisze o czymś innym? na dobry początek to doskonały krok. władze województwa planują zakaz sprzedaży niskiej klasy kotłów i paliw. to kolejny krok. kolejnym może będzie, jak w Małopolsce, nakaz wymiany kotłów na kotły klasy V. chociaż sam nie jestem za odbieraniem praw nabytych. wystarczy, że w nowych domach nie będzie węgla w ogóle, a ze sklepów znikną niskiej klasy kotły.

http://smoglab.pl/czeska-walka-ze-smogiem-u-sasiadow-nie-kupisz-mulu-i-kopciucha-a-grzywny-sa-wysokie/

w Czechach za palenie mułem, flotem czy śmieciami jest 8200 zł mandatu od przyszłego roku. do tego nakaz wymiany wszystkich kotłów do 2022 r.

Nie pisz bzdur,wystarczy ogrzewanie podłogowe i nic poza tym.

I nie pisz o domach przedwojennych bo ja piszę o nie nowych domach od 2006r.

Byłbyś w stanie zaryzykować wstawienie pompy do nieocieplonego domu z dziurawymi oknami ? Jaką temperaturą byś zasilał tą podłogówkę ? Ile godzin na dobę pracowałaby pompa ?

Nie wiem dlaczego dalej w to brniesz .

To pytanie musisz zadać autorom patentu, np z Politechniki Śląskiej - ja tylko widziałem info w TVN. Możesz też popytać w Sosnowcu tych, którzy testują. Z pewnością chętnie z tobą podyskutują, przy okazji uzupełnisz wiedzę w temacie pyłów :) (te najgorsze toksyczne syfy lecą właśnie z pyłem - to on jest ich nośnikiem).

Z tego co piszą, autorzy zrobili podróbkę. Pył jest nośnikiem, co nie znaczy że "swobodnie" latające syfy w ilościach produkowanych przez kotly są bezpieczne. Jeśli to ma być finansowane przez gminy, to jest to kolejne jałowe napychanie pieniędzy producentowi tegoż, a żadnej gwarancji że ludzie będą z tego faktycznie korzystać. Będzie raczej jak z DPFami. Pudrowanie syfa i tyle.

Wątek gdzie inwestorzy zastanawiali się nad ogrzewaniem PRĄDEM w "takich" domach powstał już w 2003r...

PRĄDEM czyli również grzanie taryfowe jak w przypadku PC.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!

Post z 2003r:

Post jest i będzie aktualny(OZC) pomimo,że sprzed 13 lat czyli żadna nowość i wymysł jak to weglarze uważają a konieczna konieczność przed budową :D

Arturo odpowiedz na moje pytanie. Po co podsyłasz mi linka gdzie w pierwszym poście ktoś pyta o dobrze docieplony dom.

Zrozum że wciskanie każdemu tego samego schematu nie przejdzie.

Gość TwojPan
czerwony łeb i różowy czub Wy to jesteście bracia bliźniacy? czy tylko do jednego psychiatry chodzicie?

Arturo znowu Cię zbanowali?

Aż mi Cię żal :)

Panie Wiesławie,Pan wie,że mocno szanuje Pana i Pańską firmę.Szkoda,że takich nie ma więcej.

Ale niech mi Pan powie,dlaczego,trudno zdobyć "dotacje" na leczenie dzieci które chorują przez to,o czym od niedawna tak mocno się krzyczy (pewnie gdyby nie UE,nie było by tematu)?Czy naprawdę węgiel jest jedynym źródłem ciepła w gospodarstwie domowym na tym łez padole?Pan dobrze wie,jak wygląda klas 5 kotłów na eko.Widział Pan gdzieś tam filtry itd?Ceramika jest tylko takim małym szwindlem w tej gierce.Miałem i wiem jak to się odbywa.

Tak czy siak,ani Pan,ani kobra,ani nikt z uczciwych "czarnym opałem karmionych" pracy nie straci.Nie zmienia to faktu,że w nowych domach,żaden kocioł "nie da rady" być źródłem ciepła,bez smrodu i strat itd.

Włączam świadomie do tego wszelakie kominki,te wieczorowe-dla klimatu i te do ogrzewania.No może bez tych na biopaliwo....

Jak wyglądał 13 lat temu(2003r)dobrze docieplony dom ? :D

A odpowiadając na pytanie jak nie potrafisz policzyć to nawet jak przy dużych mrozach pompa będzie grzala 24h/dobę w taryfie G12W przy średniej cenie dobowej za 1kWh 0,40zl i dzięki COP koszt 1kWh i tak wyniesie ok.0,13zl. Do tego dochodzą całe weekendy z kosztem 1kWh 0,10zl.

Ale to sytuacje ekstremalne,przy grubej wylewce większość ładowania akumulatora posadzkowego odbywać się będzie w tańszej taryfie a ciepło będzie oddawane w dzień.

No na pewno lepiej wyglądał niż w ogóle nie docieplony. Arturo powiedz mi o jakiej akumulacji mówisz w nieocieplonym domu , gdzie mróz wdziera się każdą możliwą dziurą ?

Wątek gdzie inwestorzy zastanawiali się nad ogrzewaniem PRĄDEM w "takich" domach powstał już w 2003r...

PRĄDEM czyli również grzanie taryfowe jak w przypadku PC.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!

Post z 2003r:

Post jest i będzie aktualny(OZC) pomimo,że sprzed 13 lat czyli żadna nowość i wymysł jak to weglarze uważają a konieczna konieczność przed budową :D

Widzisz tylko jak ktoś chciał ogrzewać 13 lat temu dom prądem za 3k to chyba upadł na łeb :)

Gość TwojPan
Powiedz coś o swoim domu lolson ?

Podłoga w domu 150m2 z ogrzewaniem podłogowym to ok.12m3 betonu nagrzanego do ok.25-26st.C,spróbuj schłodzić taką masę betonu o 1st.C powietrzem o temp.pokojowej 2-3st.C niższej..

Jest na tym forum kolega,który tak jak ja,nie robi żadnego "hamburgera" w postaci izolacji styro pod podłogówką.Tylko wtedy,aby zrobić z podłogi i płyty fundamentowej bufor,trzeba odrobinę chęci i wiedzy.Choć i bez PF można to zrobić.Czytajcie dziennik kolegi Barth3z,powinno to wiele wyjaśnić.

Paliwa stałe,dla domu dla ok.100-150m2,są nieuzasadnionym w żadnym kryterium wyborem...Kotły na paliwa stałe,kominki itd. w takich domach stawia się,od tak.Nikt się nie przyzna,że kotłownia z kotłem to uciążliwe zadanie.Kominek,jako kotłownia i podstawowe ogrzewanie, w salonie to absurd.

Jest na tym forum kolega,który tak jak ja,nie robi żadnego "hamburgera" w postaci izolacji styro pod podłogówką.Tylko wtedy,aby zrobić z podłogi i płyty fundamentowej bufor,trzeba odrobinę chęci i wiedzy.Choć i bez PF można to zrobić.Czytajcie dziennik kolegi Barth3z,powinno to wiele wyjaśnić.

Paliwa stałe,dla domu dla ok.100-150m2,są nieuzasadnionym w żadnym kryterium wyborem...Kotły na paliwa stałe,kominki itd. w takich domach stawia się,od tak.Nikt się nie przyzna,że kotłownia z kotłem to uciążliwe zadanie.Kominek,jako kotłownia i podstawowe ogrzewanie, w salonie to absurd.

Ok przyznam się że kotłownia jest bardziej uciązliwa od gazu, prądu itp. ale to ciągle niejest jakaś tragedia ta godzina w miesiącu. A kominek naprawdę może być dla klimatu.

Taka PC 4000:- , no niech bedzie 5000:-, 500piw ( co by dla niektorych bylo zrozumiale )... nawet nie 1,5 piwa dziennie

A propos piw i bredni tutaj wcześniej wypisywanych przez "specjalistę" w temacie cen (bo coś zwiądł w temacie -- a taki był hardy) -- znajoma właśnie na "tablicę" wrzuciła fotkę (silnie wystraszona znaleziskiem) jakiegoś pasztetu polskiej produkcji w małym sklepie niemieckim tuż przy granicy ze Szwajcarią, który kosztuje 90 ecentów przy 2,50 zł u nas. Żeby nie było, to pasztety niemieckie i szwajcarskie były w tej samej cenie. Ot, przez przypadek taki pasztet z tego specjalisty od cen wyszedł. ;)

Czekam niecierpliwie na Twoje wrażenia z użytkowania nowego domku zimą (nie złośliwie!) Mam nadzieję że tak jak do tej pory opiszesz treściwie :)

Szczególnie "uczucie ciepełka" kiedy podłoga nie będzie ładowana od 4h, termometr pokaże 23*C a Ty wrócisz zziębnięty z zewnątrz ... Lub CWU Ci zejdzie , włączy się ładowanie podłogi a Ty będziesz chciał wziąć kąpiel nie koniecznie pod prysznicem ...

Obie strony "barykady" przeginają ...