jojoro 16.12.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie ma też (jeszcze) technologii pozwalającej szybko ładować akumulatory (aby się zbliżyć do rurosmrodów). Ale to się pewnie niebawem zmieni, toteż w garażu nowego domu podciągam "siłę" do ładowania elektryka. Żebyś się nie zdziwił. W ciągu ostatnich 10 lat gęstość upakowania energii w ogniwach wzrosła może o 10%. Można sobie między bajki włożyć chińskie bateryjki z napisem 100000000 mAh. Nikt nie ma sensownego pomysłu jak zrobić akumulator o pojemności nawet 2x większej przy zachowaniu sensownej trwałości i norm bezpieczeństwa. Obecnie łatwiej jest wyprodukować 3x bardziej energooszczędny procesor niż o 20% mocniejszy akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 16.12.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Melex vs Tesla. No jest o co walczyć.Nawet gdybyśmy produkowali autko miejskie to i tak nikt tego nie kupi jeśli nie będzie jakiegoś sensownego poziomu wygody. Klima, elektryczne szyby/lusterka, skrzynia automat, różne czujniki parkowania/kamerki to podstawa dla autka miejskiego. No i jakiś sensowny bagaznik na zakupy w niedzielę w markecie ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.12.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Za 10 lat milion aut elektrycznych, narodowych, patryjotycznych! http://wyborcza.biz/biznes/1,147749,20687922,panstwowe-polskie-firmy-rzucaja-wyzwanie-amerykanskiej-tesli.html Witam ! We wszystkich rozwiniętych krajach auta elektryczne oprócz zapewniania czystego i ekologicznego transportu to również pomysł na małoskalowe magazyny nadwyżek energii ze źródeł odnawialnych. Niestety u nas sprawa wygląda zgoła inaczej i myślimy w kontekście jak więcej wyprodukować prądu z węgla, bo jest on pod dostatkiem i komu go sprzedać. Efektywność energetyczna idzie do przodu, dlatego świetnym sposobem będzie tani ekologiczny samochód na prąd... z węgla. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.12.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Żebyś się nie zdziwił. W ciągu ostatnich 10 lat gęstość upakowania energii w ogniwach wzrosła może o 10%. Można sobie między bajki włożyć chińskie bateryjki z napisem 100000000 mAh. Nikt nie ma sensownego pomysłu jak zrobić akumulator o pojemności nawet 2x większej przy zachowaniu sensownej trwałości i norm bezpieczeństwa. Obecnie łatwiej jest wyprodukować 3x bardziej energooszczędny procesor niż o 20% mocniejszy akumulator. Nie pisałem o pojemności, bo ta jest, co pokazuje TeslaS przejeżdżając 500km na ładowaniu, w zasadzie już zadowalająca nawet dla auta autostradowego. Problemem jest szybkość ładowania, i o tym pisałem, która póki co nijak się ma do "ładowania" baków spalinowców. Oczywiście Tesla od dawna ma rozwiązanie -- dzierżawione akumulatory i ich podmiana (coś na wzór butli gazowych) na stacji w tempie porównywalnym lub szybszym niż tankowanie baku spalinowca i to bez ruszania tyłka z samochodu. Tylko taka stacja to problem, bo to potężna mechanika zajmująca kupę miejsca. Plus jest taki, że jest możliwość ładowania akumulatorów w prądzie spadowym (ale tu znowu problem, bo gdzieś to trzeba do tej nocy składować). Jednak z tego co wiem nawet w krajach z rozwiniętą siecią dla aut elektrycznych takowej stacji nie ma ani jednej (nawet w stanach), podobnie jak programu dzierżawionych akumulatorów. Ale to też się pewnie będzie w końcu zmieniać. I oby jak najprędzej, aczkolwiek my i tak pewnie, w naszym ciemnogrodzie z węglowymi śmieszkami robiącymi innym wodę z mózgu że wszystko co nie ryczy i nie śmierdzi z rury to zło, doczekamy się tego dopiero za lat 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 16.12.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie pisałem o pojemności, bo ta jest, co pokazuje TeslaS przejeżdżając 500km na ładowaniu, w zasadzie już zadowalająca nawet dla auta autostradowego. Ale właśnie o to chodzi. Pojemność wiąże sie bezpośrednio z wielkością ogniwa. Dlatego połowę masy Tesli to jest poteżna bateria akumulatorów. Dlatego takie problemy z przechowywaniem tego ustrojstwa i wymianą na stacjach, o których sam pisałeś. Gdyby ogniwa były 2x pojemniejsze to można byłoby ich mniej pakować do auta. Samochód ważyłby 25% mniej, a więc osiągi byłyby lepsze i zasięg większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 16.12.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Miałem wrzucać dawno. Sami Pasterze grzeszą, Papież nawołuje do ekologii, dołożyli grzechów ciężkich itd itp. A poniżej komin probostwa + nowy kościół za miliony obok, cały w klinkierce: [ATTACH=CONFIG]375947[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]375948[/ATTACH] Koścół w Bziu, hehe grube miliony kosztował!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.12.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Ale właśnie o to chodzi. Pojemność wiąże sie bezpośrednio z wielkością ogniwa. Dlatego połowę masy Tesli to jest poteżna bateria akumulatorów. Dlatego takie problemy z przechowywaniem tego ustrojstwa i wymianą na stacjach, o których sam pisałeś. Gdyby ogniwa były 2x pojemniejsze to można byłoby ich mniej pakować do auta. Samochód ważyłby 25% mniej, a więc osiągi byłyby lepsze i zasięg większy. Ale, ponownie, ja nie pisałem o pojemności i wielkości tylko o SZYBKOŚCI ŁADOWANIA akumulatorów o obecnej wielkości i pojemności. Pojemność i wielkość nie będzie aż takim problemem gdy akumulatory będą dawały się szybko ładować. W tej kwestii w ciągu ostatnich 5-10 lat nastąpił akurat spory postęp, skoro ogniwa które kiedyś ładowały się sześć godzin teraz ładują się w niecałe dwie. I oczywiście, miniaturyzacja jest wskazana, ale to nie jest kluczowe. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.12.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Stacje super charger sa... darmowe... przynajmniej w S...( np. w centrum handlowym ) i mysle ze tez w N... nie wiem jak reszta Europy. A wiec za tankowanie tam nie placisz... Pod domem juz tak... no i tankowanie ( ladowanie ) trwa dluzej W PL nie mam pojecia... co i jak . Cena auta ... no coz ... Ale kiedy sie zwroci jakie kolwiek auto? I po Polsce jednak jezdza samochody spalinowe w tym przedziale cenowym I tak... zdaje sobie sprawe ze babcia jezdzaca 15 letnim dieslem do kosciola sobie nie wymieni.... ( bo zaraz ktos z tym wyskoczy ), A LPG zawsze lepsze od kopcacego diesla Skoro niema opłacalności w przejściu na tesle to po co o tym mówić ana lpg jeżdżę dala tego bo jest taniej więc mam w tym interes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.12.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ale, ponownie, ja nie pisałem o pojemności i wielkości tylko o SZYBKOŚCI ŁADOWANIA akumulatorów o obecnej wielkości i pojemności. Pojemność i wielkość nie będzie aż takim problemem gdy akumulatory będą dawały się szybko ładować. W tej kwestii w ciągu ostatnich 5-10 lat nastąpił akurat spory postęp, skoro ogniwa które kiedyś ładowały się sześć godzin teraz ładują się w niecałe dwie. I oczywiście, miniaturyzacja jest wskazana, ale to nie jest kluczowe. Nooo wkrętarka JCB ładuje mi się 20-30min. Jestem eko mam wkrętarkę na prąd a nie na węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 16.12.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam serdecznie Mam nadzieję że jak w każdym polskim domu ruszy już PC to na każdym polskim podjeździe będzie stało auto elektryczne. Wzruszyłem się. żegnam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.12.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Wiesz... widzialem Audi A8 z instalacja gazowa... BMW 750.... Nie wiem czy wyjdzie taniej od "normalnych" alternatyw.... Wszystko przeliczasz na oplacalnosc... tak zyjesz? Kupujac RTV & AGD tez sprawdzasz kiedy ci sie zwroci? Ale jezeli masz samochod ktory lubisz, i ktory cie wyjdzie taniej w exploatacji dzieki LPG, a przy okazji jest bardziej ekologiczny od kopcacych diesli to fajnie Tak tak żyję popełniam błedy jak wszyscy i tyle RTV i AGD patrzę na klase energooszczędności część się zwróci szybciej niż inne a część jest dla zabawy i tyle. Wychodzę z założenie że mniej boli jednorazowy większy wydatek miż co miesięczne drobniaki. (zaraz Myjk to przekręci na swoje) A samochód ma mi czter litery dostarczyc tam gdzie chcę jak najtaniej i nie potrzebuję samochodu za 100k wystarczy za 10k Żadna z moich decyzji nigdy nie była podjęta pod kontem ekologi. Miesięcznie zużywam 6m3 wody i 220kwh prądu i jak narazie od październik jakieś 720kg węgla Więc ma być kur... TANIO a nie EKOPIERDOŁY Edytowane 16 Grudnia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.12.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A ja myslalem ze ostatni trynd to to ze ma byc narodowo i patryjotycznie... Nie slyszalem jeszcze o RTV & AGD co sie zwraca Z moje go punktu widzenia się mylisz. Np pralka/zmywarka alternatywa to mycie/pranie ręczne lu b zakup nowych garów i szmat. Rozumiesz o co mi chodzi?? I tkie pytanie do naszych ekologów-wrogów wegla a jak to u Was z innymi rzeczami. Jaki macie pobór wody, pradu na cele bytowe,czy macie kompostownik....................? ile cm papieru do d.. zużywacie na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.12.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Tyle ile potrzeba... a ty? Albo moze nie pisz... jak ma byc tanio... bo zaraz przytoczysz taki jeden sposob z dziurka w 1 listku... Pozatym papier toaletowy sie nie zwraca... przeczytana gazeta bedzie wirtualnie za darmo. U mnie teżi ile potrzeba na 3 os tylko bez marnotrastwa. Szkoda że śmieci nie licza za worek to bym zaraz palił co się da a resztę do lasu walił z wypowiedzi widze że ekologia zabolała Edytowane 16 Grudnia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.12.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Autko...TAKIE bym chciał mieć, i nie wiem, czy sobie nie zrobię! http://www.autocentrum.pl/eksploatacja-auta/holzgas-co-to-takiego/ TANIO się jeździ... Adam M. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.12.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Autko... TAKIE bym chciał mieć, i nie wiem, czy sobie nie zrobię! http://www.autocentrum.pl/eksploatacja-auta/holzgas-co-to-takiego/ TANIO się jeździ... Adam M. Toby było coś taka hybryda powiedzmy na LPG i drewno anie jakieś tam tesle. Kończy się paliwo i idziesz do lasu i jedziesz dalej zawsze możnaby trochę śmieci wrzucić jakby przygasło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.12.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 W to pierwsze nie watpie... nie ty jeden w tym kraju by tak postepowal o ile nie postepuje. ( Nie palę śmieci na ruszxie awaryjnym za dużo to czasu zajmuje i smród i syf w kotłowni sie robi jak trzeba te drzwiczki co chwilę otwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 17.12.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) <--- to odnośnie postu wyżej. PS. Chyba też zacznę ludziom kity wciskać. Jakie to spalanie paliw stałych jest FE. A co !!! Dobra , idę do kotła podrzucę bo zimno. Edytowane 17 Grudnia 2016 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.12.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Panowie. Przemyślałem to i zmieniłem się. Przyznam się : Tojest dlamnie trałma - obsługa kotła ok godzina miesiecznie to jakaś trałma - strasznie duże spalanie 7-14kg na dobę finasowo już nie wyrabiam - z komina wali mi na 15m sąsiedzi mnie nienawidzą bo oni walą tylko na 10m - żona i dziecko opatulone leżą pod kocem bo zimno Już nie wytrzymuje presji:( CO ja mam z tym zrobić Na piecyk zasilany Orangutanem z akumulatormem mnie nie stać Pójdę założę maseczkę na pomnik i może mi ulży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 17.12.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Panowie. Przemyślałem to i zmieniłem się. Przyznam się : Tojest dlamnie trałma - obsługa kotła ok godzina miesiecznie to jakaś trałma - strasznie duże spalanie 7-14kg na dobę finasowo już nie wyrabiam - z komina wali mi na 15m sąsiedzi mnie nienawidzą bo oni walą tylko na 10m - żona i dziecko opatulone leżą pod kocem bo zimno Już nie wytrzymuje presji:( CO ja mam z tym zrobić Na piecyk zasilany Orangutanem z akumulatormem mnie nie stać Pójdę założę maseczkę na pomnik i może mi ulży A widzisz kolego. Trzeba było sobie kupić używaną pompę ze Szwecji za 4000 i jeszcze by na pasztetowe narty w Alpach zostało. Teraz płacz i poświęcaj tą godzinę miesięcznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.12.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Jakby co lolek wyjasni... bo na cenach piw zna sie najlepiej z wszystkiego W tym wątku śmieszek udowodnił nie raz, że nawet na cenach piwa się nie zna i zmyśla żeby zmanipulować przekaz i udowodnić jakie to polaki biedne są w stosunku do zachodu. Co też nie dziwi, że tak usilnie promuje węgiel jako tani i przyjazny dla ludzi twierdząc że u nas się inaczej grzać nie da i jeszcze na inhalacje syfiastym powietrzem do Zakopanego zaprasza, nie tylko do żenująco słabych warunków narciarskich ale do wszędobylskiej drożyzny z pasztetami raptem o mniej jak połowę tańszymi niż za granicą. Aha, piwo w Berlinie bywa tańsze niż w Warszawie. hihi Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts