Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma też (jeszcze) technologii pozwalającej szybko ładować akumulatory (aby się zbliżyć do rurosmrodów). Ale to się pewnie niebawem zmieni, toteż w garażu nowego domu podciągam "siłę" do ładowania elektryka.

Żebyś się nie zdziwił. W ciągu ostatnich 10 lat gęstość upakowania energii w ogniwach wzrosła może o 10%. Można sobie między bajki włożyć chińskie bateryjki z napisem 100000000 mAh. Nikt nie ma sensownego pomysłu jak zrobić akumulator o pojemności nawet 2x większej przy zachowaniu sensownej trwałości i norm bezpieczeństwa. Obecnie łatwiej jest wyprodukować 3x bardziej energooszczędny procesor niż o 20% mocniejszy akumulator.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Melex vs Tesla. No jest o co walczyć.

Nawet gdybyśmy produkowali autko miejskie to i tak nikt tego nie kupi jeśli nie będzie jakiegoś sensownego poziomu wygody. Klima, elektryczne szyby/lusterka, skrzynia automat, różne czujniki parkowania/kamerki to podstawa dla autka miejskiego. No i jakiś sensowny bagaznik na zakupy w niedzielę w markecie ;p

Witam !

We wszystkich rozwiniętych krajach auta elektryczne oprócz zapewniania czystego i ekologicznego transportu to również pomysł na małoskalowe magazyny nadwyżek energii ze źródeł odnawialnych. Niestety u nas sprawa wygląda zgoła inaczej i myślimy w kontekście jak więcej wyprodukować prądu z węgla, bo jest on pod dostatkiem i komu go sprzedać. Efektywność energetyczna idzie do przodu, dlatego świetnym sposobem będzie tani ekologiczny samochód na prąd... z węgla.

Pozdrawiam !

Żebyś się nie zdziwił. W ciągu ostatnich 10 lat gęstość upakowania energii w ogniwach wzrosła może o 10%. Można sobie między bajki włożyć chińskie bateryjki z napisem 100000000 mAh. Nikt nie ma sensownego pomysłu jak zrobić akumulator o pojemności nawet 2x większej przy zachowaniu sensownej trwałości i norm bezpieczeństwa. Obecnie łatwiej jest wyprodukować 3x bardziej energooszczędny procesor niż o 20% mocniejszy akumulator.

Nie pisałem o pojemności, bo ta jest, co pokazuje TeslaS przejeżdżając 500km na ładowaniu, w zasadzie już zadowalająca nawet dla auta autostradowego. Problemem jest szybkość ładowania, i o tym pisałem, która póki co nijak się ma do "ładowania" baków spalinowców. Oczywiście Tesla od dawna ma rozwiązanie -- dzierżawione akumulatory i ich podmiana (coś na wzór butli gazowych) na stacji w tempie porównywalnym lub szybszym niż tankowanie baku spalinowca i to bez ruszania tyłka z samochodu. Tylko taka stacja to problem, bo to potężna mechanika zajmująca kupę miejsca. Plus jest taki, że jest możliwość ładowania akumulatorów w prądzie spadowym (ale tu znowu problem, bo gdzieś to trzeba do tej nocy składować). Jednak z tego co wiem nawet w krajach z rozwiniętą siecią dla aut elektrycznych takowej stacji nie ma ani jednej (nawet w stanach), podobnie jak programu dzierżawionych akumulatorów. Ale to też się pewnie będzie w końcu zmieniać. I oby jak najprędzej, aczkolwiek my i tak pewnie, w naszym ciemnogrodzie z węglowymi śmieszkami robiącymi innym wodę z mózgu że wszystko co nie ryczy i nie śmierdzi z rury to zło, doczekamy się tego dopiero za lat 50.

Nie pisałem o pojemności, bo ta jest, co pokazuje TeslaS przejeżdżając 500km na ładowaniu, w zasadzie już zadowalająca nawet dla auta autostradowego.

Ale właśnie o to chodzi. Pojemność wiąże sie bezpośrednio z wielkością ogniwa. Dlatego połowę masy Tesli to jest poteżna bateria akumulatorów. Dlatego takie problemy z przechowywaniem tego ustrojstwa i wymianą na stacjach, o których sam pisałeś.

Gdyby ogniwa były 2x pojemniejsze to można byłoby ich mniej pakować do auta. Samochód ważyłby 25% mniej, a więc osiągi byłyby lepsze i zasięg większy.

Miałem wrzucać dawno.

Sami Pasterze grzeszą, Papież nawołuje do ekologii, dołożyli grzechów ciężkich itd itp.

A poniżej komin probostwa + nowy kościół za miliony obok, cały w klinkierce:

[ATTACH=CONFIG]375947[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]375948[/ATTACH]

Koścół w Bziu, hehe grube miliony kosztował!!

Ale właśnie o to chodzi. Pojemność wiąże sie bezpośrednio z wielkością ogniwa. Dlatego połowę masy Tesli to jest poteżna bateria akumulatorów. Dlatego takie problemy z przechowywaniem tego ustrojstwa i wymianą na stacjach, o których sam pisałeś.

Gdyby ogniwa były 2x pojemniejsze to można byłoby ich mniej pakować do auta. Samochód ważyłby 25% mniej, a więc osiągi byłyby lepsze i zasięg większy.

Ale, ponownie, ja nie pisałem o pojemności i wielkości tylko o SZYBKOŚCI ŁADOWANIA akumulatorów o obecnej wielkości i pojemności. Pojemność i wielkość nie będzie aż takim problemem gdy akumulatory będą dawały się szybko ładować. W tej kwestii w ciągu ostatnich 5-10 lat nastąpił akurat spory postęp, skoro ogniwa które kiedyś ładowały się sześć godzin teraz ładują się w niecałe dwie. I oczywiście, miniaturyzacja jest wskazana, ale to nie jest kluczowe.

Edytowane przez Myjk

:D Stacje super charger sa... darmowe... przynajmniej w S...( np. w centrum handlowym ) i mysle ze tez w N... nie wiem jak reszta Europy. A wiec za tankowanie tam nie placisz...

Pod domem juz tak... no i tankowanie ( ladowanie ) trwa dluzej

W PL nie mam pojecia... co i jak . Cena auta ... no coz ...

Ale kiedy sie zwroci jakie kolwiek auto? I po Polsce jednak jezdza samochody spalinowe w tym przedziale cenowym ;) I tak... zdaje sobie sprawe ze babcia jezdzaca 15 letnim dieslem do kosciola sobie nie wymieni.... ( bo zaraz ktos z tym wyskoczy ), :)

A LPG zawsze lepsze od kopcacego diesla ;)

Tela-1175x433-head.jpg

Skoro niema opłacalności w przejściu na tesle to po co o tym mówić ana lpg jeżdżę dala tego bo jest taniej :) więc mam w tym interes

Ale, ponownie, ja nie pisałem o pojemności i wielkości tylko o SZYBKOŚCI ŁADOWANIA akumulatorów o obecnej wielkości i pojemności. Pojemność i wielkość nie będzie aż takim problemem gdy akumulatory będą dawały się szybko ładować. W tej kwestii w ciągu ostatnich 5-10 lat nastąpił akurat spory postęp, skoro ogniwa które kiedyś ładowały się sześć godzin teraz ładują się w niecałe dwie. I oczywiście, miniaturyzacja jest wskazana, ale to nie jest kluczowe.

Nooo wkrętarka JCB ładuje mi się 20-30min. Jestem eko mam wkrętarkę na prąd a nie na węgiel :)

Wiesz... widzialem Audi A8 z instalacja gazowa... BMW 750.... Nie wiem czy wyjdzie taniej od "normalnych" alternatyw....

Wszystko przeliczasz na oplacalnosc... tak zyjesz? Kupujac RTV & AGD tez sprawdzasz kiedy ci sie zwroci?

Ale jezeli masz samochod ktory lubisz, i ktory cie wyjdzie taniej w exploatacji dzieki LPG, a przy okazji jest bardziej ekologiczny od kopcacych diesli to fajnie

Tak tak żyję popełniam błedy jak wszyscy i tyle

RTV i AGD patrzę na klase energooszczędności część się zwróci szybciej niż inne a część jest dla zabawy i tyle. Wychodzę z założenie że mniej boli jednorazowy większy wydatek miż co miesięczne drobniaki. (zaraz Myjk to przekręci na swoje) A samochód ma mi czter litery dostarczyc tam gdzie chcę jak najtaniej i nie potrzebuję samochodu za 100k wystarczy za 10k Żadna z moich decyzji nigdy nie była podjęta pod kontem ekologi.

Miesięcznie zużywam 6m3 wody i 220kwh prądu

i jak narazie od październik jakieś 720kg węgla

Więc ma być kur... TANIO a nie EKOPIERDOŁY

Edytowane przez kulibob

A ja myslalem ze ostatni trynd to to ze ma byc narodowo i patryjotycznie... :D

Nie slyszalem jeszcze o RTV & AGD co sie zwraca :D

Z moje go punktu widzenia się mylisz. Np pralka/zmywarka alternatywa to mycie/pranie ręczne lu b zakup nowych garów i szmat. Rozumiesz o co mi chodzi??

I tkie pytanie do naszych ekologów-wrogów wegla a jak to u Was z innymi rzeczami. Jaki macie pobór wody, pradu na cele bytowe,czy macie kompostownik....................? ile cm papieru do d.. zużywacie na raz :)

Tyle ile potrzeba... a ty?

Albo moze nie pisz... jak ma byc tanio... bo zaraz przytoczysz taki jeden sposob z dziurka w 1 listku... :lol2:

Pozatym papier toaletowy sie nie zwraca... przeczytana gazeta bedzie wirtualnie za darmo.

U mnie teżi ile potrzeba :) na 3 os tylko bez marnotrastwa.

Szkoda że śmieci nie licza za worek to bym zaraz palił co się da a resztę do lasu walił :)

z wypowiedzi widze że ekologia zabolała :)

Edytowane przez kulibob

Autko...

TAKIE bym chciał mieć, i nie wiem, czy sobie nie zrobię!

http://www.autocentrum.pl/eksploatacja-auta/holzgas-co-to-takiego/

TANIO się jeździ...

Adam M.

Toby było coś taka hybryda powiedzmy na LPG i drewno anie jakieś tam tesle. Kończy się paliwo i idziesz do lasu i jedziesz dalej zawsze możnaby trochę śmieci wrzucić jakby przygasło :)

Panowie. Przemyślałem to i zmieniłem się. Przyznam się :

Tojest dlamnie trałma

- obsługa kotła ok godzina miesiecznie to jakaś trałma :(

- strasznie duże spalanie 7-14kg na dobę finasowo już nie wyrabiam :(

- z komina wali mi na 15m sąsiedzi mnie nienawidzą bo oni walą tylko na 10m :(

- żona i dziecko opatulone leżą pod kocem bo zimno :(

Już nie wytrzymuje presji:(

CO ja mam z tym zrobić :( Na piecyk zasilany Orangutanem z akumulatormem mnie nie stać :(

Pójdę założę maseczkę na pomnik i może mi ulży :rotfl:

Panowie. Przemyślałem to i zmieniłem się. Przyznam się :

Tojest dlamnie trałma

- obsługa kotła ok godzina miesiecznie to jakaś trałma :(

- strasznie duże spalanie 7-14kg na dobę finasowo już nie wyrabiam :(

- z komina wali mi na 15m sąsiedzi mnie nienawidzą bo oni walą tylko na 10m :(

- żona i dziecko opatulone leżą pod kocem bo zimno :(

Już nie wytrzymuje presji:(

CO ja mam z tym zrobić :( Na piecyk zasilany Orangutanem z akumulatormem mnie nie stać :(

Pójdę założę maseczkę na pomnik i może mi ulży :rotfl:

A widzisz kolego. Trzeba było sobie kupić używaną pompę ze Szwecji za 4000 i jeszcze by na pasztetowe narty w Alpach zostało. Teraz płacz i poświęcaj tą godzinę miesięcznie .

Jakby co lolek wyjasni... bo na cenach piw zna sie najlepiej z wszystkiego :D

W tym wątku śmieszek udowodnił nie raz, że nawet na cenach piwa się nie zna i zmyśla żeby zmanipulować przekaz i udowodnić jakie to polaki biedne są w stosunku do zachodu. Co też nie dziwi, że tak usilnie promuje węgiel jako tani i przyjazny dla ludzi twierdząc że u nas się inaczej grzać nie da i jeszcze na inhalacje syfiastym powietrzem do Zakopanego zaprasza, nie tylko do żenująco słabych warunków narciarskich ale do wszędobylskiej drożyzny z pasztetami raptem o mniej jak połowę tańszymi niż za granicą. Aha, piwo w Berlinie bywa tańsze niż w Warszawie. hihi

Edytowane przez Myjk