klaudiusz_x 09.01.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Tak kolego, niektórym bardzo trudno przychodzi zrozumienie tych, którzy palą węglem bo muszą. Tym, zawziętym ekologom życzę aby przez rok żyli takimi pieniędzmi jak ci, którzy muszą palić najtańszym węglem aby mieć na chleb. Życzę z całego serca. Poczytaj o benzopirenie i co powoduje. Nasz układ immunologiczny dzięki temu syfowi, przestaje reagować na zagrożenie. Zostaje wyłączany, stopniowo. Umierasz, a nie wiesz z jakiego powodu. Jednak ta informacja jest dostępna, co z tego? Przestańcie bronić tego dziadostwa. Nie zdajecie sobie sprawy z zagrożenia. Tylko pałką można to ograniczyć. I niech nikt nie pisze, że bieda. Najwięcej widać to po nowych domach. Są rozwiązania. tylko trzeba po nie sięgnąć. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Poczytaj o benzopirenie i co powoduje. Nasz układ immunologiczny dzięki temu syfowi, przestaje reagować na zagrożenie. Zostaje wyłączany, stopniowo. Umierasz, a nie wiesz z jakiego powodu. Jednak ta informacja jest dostępna, co z tego? Przestańcie bronić tego dziadostwa. Nie zdajecie sobie sprawy z zagrożenia. Tylko pałką można to ograniczyć. I niech nikt nie pisze, że bieda. Najwięcej widać to po nowych domach. Są rozwiązania. tylko trzeba po nie sięgnąć. Jaka bieda... wybór... nowy dom, przyzwoite izolacje a tymczasem węgiel! Są oczywiście i stare domy, ale jak w nowym leci węgiel...Dajmy spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 09.01.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 W gosciu niedzielnym przekierowanie na "czysteogrzewanie.pl". http://gosc.pl/doc/3644284.Smog-jak-czysto-i-tanio-palic-w-starym-kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.01.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A już miałem nadzieję że ta nie prowadzoąca di niczego dyskusja o ekopierdołach ucichnie. Kiedyś będzie zakaz i tyle najlepiej za jakieś 10-lat uchwała plus okres przejściowy z 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nerwus 09.01.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Poczytaj o benzopirenie i co powoduje. Nasz układ immunologiczny dzięki temu syfowi, przestaje reagować na zagrożenie. Zostaje wyłączany, stopniowo. Umierasz, a nie wiesz z jakiego powodu. Jednak ta informacja jest dostępna, co z tego? Przestańcie bronić tego dziadostwa. Nie zdajecie sobie sprawy z zagrożenia. Tylko pałką można to ograniczyć. I niech nikt nie pisze, że bieda. Najwięcej widać to po nowych domach. Są rozwiązania. tylko trzeba po nie sięgnąć. Kolego nikt nie kwestionuje szkodliwości palenia węglem, każdy to wie... no, prawie. Ja nadal będe się upierał że bida ma decydujący wpływ na to w większości przypadków. Jestem z okolic Bielska, mała wiocha, wkoło mnie tylko wungiel, gazu do ogrzewania w domu prawie nie uświadczysz, dlaczego? odpowiedź jest prosta, cena i koszt paliwa. U nas miał Piast po 330 zeta za tonę, groszek 560 w porywach. Choć byś nie wiem jak liczył taniej starej chaty nie ogrzejesz. I teraz policz mi ile muszę zainwestować w modernizacje wszystkiego i JAKI JEST CZAS ZWROTU INWESTYCJI w mim przypadku kiedy spalam na sezon łącznie z cwu 3 tony miału, tysiak za sezon, piec z podajnikiem. Istnieje coś takiego jak czas zwrotu inwestycji w moim wypadku?! Nie istnieje, więc zdając sobie doskonale sprawę z tego co robię palę węglem lub miałem a to co mi zostanie przeznaczam na życie, na tyle na ile mnie stać. Mam paru znajomych którzy pobudowali nowe chaty, około 130 m2 i grzeją gazem, dogrzewają kominkiem. Za gaz płacą minimum 2,2 tys na rok + drewno do kominka bo jakoś zimno jak tylko sam gaz a i jakoś drogo. Jak by tylko gmina, BOś coś dopłacił, nie było by problemu, każdy świadomy starał by sie coś zmienić ale wiesz że dopłaty w gminach do eko sie skończyły? a program Kawka juz wygasł? Tylko rozwiązania systemowe z karencją na wprowadzenie a potem, i owszem, kary ale też rozpatrywane indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 W gosciu niedzielnym przekierowanie na "czysteogrzewanie.pl". http://gosc.pl/doc/3644284.Smog-jak-czysto-i-tanio-palic-w-starym-kotle Akurat czysteogrzewanie.pl chociaż pokazuje jak palić jak najmniej emisyjnie więc warto to promować jak ktoś alternatywy dla węgla nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Przez co zużycie od 1 stycznia do dziś wygląda tak: - podłogówka salon: 100kWh ile to jest .. 10 kubików gazu..? 12 kg wungla.. 20 drewna ? .. tyle to na raz do pieca idzie co Ty w tydzień ? więcej ? zużyłeś.. śmiech oczywiście pozytywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) W poście tekst pełen złości i złorzeczenia, stopka natomiast prawie święta. Fałszywy prorok!? o ne masz.. a kto powiedział plemie żmijowe, a kto nazwał elitę religijną - grobami pobielanymi .. też fałszywy prorok .. a biczem kto handlarzy z Bogiem gnał.. to też był fałsz.. i tak nie powinno być ? Nazwanie i ukazanie problemu po imieniu to taki szok ? ukazanie wybiórczości ludzi to źle ? jedno i drugie jest nie dopuszczalne - brzydkie zachowanie i syfienie węglem .. no ale jak Ciebie to obraziło to przepraszam .. już tak kwieciście pisał nie będę.. bo trochę nie pasuje fakt Każdy "fachowiec" może powiedzieć... no to zrób termomodernizację, no tak ale za co? znów wracamy do punktu wyjścia...kasa... to tak trudno zrozumieć?! Ale tą kasę wywalasz kominem .. - problem jest że elewacja musi być na tip top.. ładny tynk i nie wypada robić tego na raty.. problem tkwi w mentalności.. nigdzie więcej.. jeszcze raz.. kasa wylatuje kominem.. "plus" tej sytuacji jest taki, że nie mam tąpnięcia w portfelu i stąd taki obraz sprawy.. Sąsiad - robił własnymi siłami elewację.. 5cm izolacji.. o matko jak wpadł w histerię kiedy zobaczył że pomieszczenie techniczne jest od środka izolowane, że nie będzie oddychać..itp.. =5cm na elewacji .. jak by się mu chciało, to rozglądną by się ..że można inaczej. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.01.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Starych domów mamy obłędne ilości.Wszystko prawie to murowańce.TAKIM JESTEŚMY BOGATYM NARODEM!Gdzież tam do nas tym żebrakom z Zachodu co w jakichś kartonowych szkieleciakach WYNAJMUJĄ klitki?G.ucio mają!A nas pouczać chcą!U nas KAŻDY robi co może, aby mieć SWÓJ dom. Taki naród.Obecnie - jedynie słuszny!A że zimą jest zimno, sory, taki mamy klimat - to się pali w piecach.Chwała Panu, że u nas pod ziemią jest WĘGIEL!I tak spalamy go mniej jak Niemcy... No, fakt. Jest banda oszołomów, którym się to nie podoba...Ale nie oddadzą nawet grosika, aby nam się opłaciło NIE PALIĆ tego węgla.Mordę ino wielgą majom - że pomiary im źle robiom. Jak się te stacje pomiarowe zlikwiduje - będzie dobrze!Nie będzie przekroczenia czegóśtam.A że trochę dymem zalata?Fijołkami ma woniać?Jest zima, to jest zimno.Jak zimno, to ludziska palą. Jak palą to dym leci.Nie ma dymu bez ognia...A z ognia ciepło w domu jest! Adam M. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.01.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 W gosciu niedzielnym przekierowanie na "czysteogrzewanie.pl". http://gosc.pl/doc/3644284.Smog-jak-czysto-i-tanio-palic-w-starym-kotle Sami księża trują na maks. Dałem wcześniej zdjęcie do takiego jednego z okolicy... Obok nowa świątynia, a z komina fary zadyma jak z parowozu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Adam powiedz mi .. Kuzyn dom 200m2? gdzieś tak.. mieszka na piętrze - reszta dogrzewana, pustak pojedyńczy, dom spory - w stylu pokaż się.. Widzę ten problem w domu Rodziców ile tego trzeba popoprawiać ale nikt nie biadoli .. że kasy nie ma.. bo ona kominem ulatuje.. i to trzeba się nachodzić za opałem: pociąć, porąbać składać, przekładać.. 30 mp drewna to nie jest mało. A dziś się jątrzyć zacząłem, bo do teraz mnie w gardle łaskocze.. po czyszczeniu pieca.. i na wdychaniu się tego syfu.. przy drewnie już tego nie ma.. jest o tyle czyściej.. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nerwus 09.01.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Panowie z postów #4744 i #4745, zawsze się zastanawiałem jak to możliwe mieć 10 tys postów, już wiem, bełkocząc i obrażając, maksimum słów przy minimum treści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Stary dom można doizolować od środka, są rozwiązania. Do tego bezwzględnie wentylacja najlepiej z reku. Zrobi to lepszą robotę niż 15 cm styropianu na mur od zewnątrz. Przecież my ciepła nie chcemy wypuszczać. Wiem, nie każdemu się to spodoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.01.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 nerwus Dodaj do ignorowanych, jak Cię denerwuje...Poczytaj ze dwa razy - może zrozumiesz...Albo meliski chlapnij i odpuść. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.01.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 "Stary dom można doizolować od środka, są rozwiązania. Do tego bezwzględnie wentylacja najlepiej z reku." Ja śnię?!!! To TB miał rację?!!! Dawno go ZA TO stąd wygryźli, a Ty TERAZ mu rację przyznajesz? :lol: Znaczy, forumowicze to banda niedouków jak łapią po pięciu dopiero latach światłe nauki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 "Stary dom można doizolować od środka, są rozwiązania. Do tego bezwzględnie wentylacja najlepiej z reku." Ja śnię?!!! To TB miał rację?!!! Dawno go ZA TO stąd wygryźli, a Ty TERAZ mu rację przyznajesz? :lol: Znaczy, forumowicze to banda niedouków jak łapią po pięciu dopiero latach światłe nauki... Adam M. Moment, no nie mów że się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Panowie z postów #4744 i #4745, zawsze się zastanawiałem jak to możliwe mieć 10 tys postów, już wiem, bełkocząc i obrażając, maksimum słów przy minimum treści. To słabo forum czytasz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Panowie z postów #4744 i #4745, zawsze się zastanawiałem jak to możliwe mieć 10 tys postów, już wiem, bełkocząc i obrażając, maksimum słów przy minimum treści. To słabo forum czytasz.. coś uczynił dziś na forum ? prócz komentarza że ktoś posty nabija ? co obrażając.. ? że ktoś powietrzny rynsztok puszcza ? miło by Ci było .. kiedy Twój sąsiad puszczał by nie tylko rynsztok kominowy... siła przyzwyczajenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.01.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 BZDURA! Wiesz gdzie to jest i na czym ci ludzie zarabiają? Chciałbyś zarabiać tyle co oni!!! ZAKAZ, ZAKAZ i jeszcze raz ZAKAZ!!! I nie pieprzcie mi tu o jakiejś edukacji! Uczycie już kilkaset lat i blado to wam wychodzi Chłopie obudź się przecież w Bułgari Rumuni,Polsce jednym słowem byłych demoludach , chiny mnie tu teraz walą , ile w Polsce wynoszą zarobki 2-3 tys euro ? nie raczej 400-600 i o tych mowa bo ich jest większość natomiast ci co mają więcej to inwestują w PC czy PV i inne fajne rzeczy , ale ty byś ich tych co mało zarabiają pewnie wyzwał od matołów durni itp , więc wychodzę z tej dyskusji bo ona nie ma najmniejszego sensu puki 60% społeczeństwa nie będzie zarabiać dobrze a nie tak jak teraz 20% ma za dużo a 80% ledwo ciągnie a wy mu każecie docieplenia robić pompy ciepła ale te najlepsze ,panele fotovoltaiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.01.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Merkawa Z tym ostatnim postem napisał 0,71 posta MIESIĘCZNIE, to co się dziwisz, że słabo składa literki? oszczędnyGrześ "Moment, no nie mów że się nie da... " Ty wiesz, ja wiem, wielu nie wie ale TB to lata całe tu głosił z zapałem takim jak Arturo o węglu! Ja nawet wiem JAK to zrobić! Coś z tego wynika? Są chętni? Zapłacą jak im zrobię? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts