Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zostawmy stare domu i

spojrzmy na nowe. Mój minimalnie przekracza normy. średnia za styczeń 16 kg węgiel 24MJ. czyli 6,6kWh z kg co daje 105kwh na dobę. Uwzględniając sprawność jakąś muszę założyć 70% daje nam to 73kWh na dobę.Wychodzi z tego że obciążenie cieplne budynku to 3,05kW(łącznie z CWU). A styczeń mamy raczej dużo poniżej średniej.

Wychodzi mi 73kwh za 11,2zł/dobę ( można kupić tańszy węgiel ja przepłaciłem 700zł za tonę)

Gaz 73x 0,25=18,25zł/dobę

Prąd 73x0,3=21,9zł/dobę ( o ile wszystko w taniej)

PC pewnie wygra

Więc o czy tu mówimy węgiel bije na łeb wszystko poza pompą.

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oklamywal ludzi i zmienial "swoje" teorie w trakcie

Dla niego szklarnia byla "izolowana" o ile byla szczelna... a PC mialy COP >20...

ON wynalazl rekuperator i odkryl izolacje od wewnatrz....

Najwieksze straty od gruntu ( tyle ze moje 3 cm izolacji nie przeklada sie jakos na straty i rachunki :) )

Dluga ta lista... nie chce mi sie ... ;)

Mysle ze lekarze rece rozkladali na ten przypadek ;)

Ty masz 3cm w podłodze? Na jakich gruntach dom? Fundamenty czymś izolowane? Podłogówka jest? Proszę przypomnij jaki domek czym ogrzewasz i jakie te rachunki na tych 3cm

Chłopie obudź się przecież w Bułgari Rumuni,Polsce jednym słowem byłych demoludach , chiny mnie tu teraz walą , ile w Polsce wynoszą zarobki 2-3 tys euro ? nie raczej 400-600 i o tych mowa bo ich jest większość natomiast ci co mają więcej to inwestują w PC czy PV i inne fajne rzeczy , ale ty byś ich tych co mało zarabiają pewnie wyzwał od matołów durni itp , więc wychodzę z tej dyskusji bo ona nie ma najmniejszego sensu puki 60% społeczeństwa nie będzie zarabiać dobrze a nie tak jak teraz 20% ma za dużo a 80% ledwo ciągnie a wy mu każecie docieplenia robić pompy ciepła ale te najlepsze ,panele fotovoltaiczne

Zawsze można kupić coś używanego :-) . Najlepiej sprzedają się te ze Szwecji , co przepracowały dwadzieścia lat.

Masz rację kolego. Ten co ma trochę więcej nie zrozumie tego który nie ma. Węgiel i drewno pozostają najtańsze w większości domów.

... ile w Polsce wynoszą zarobki 2-3 tys euro ? nie raczej 400-600 i o tych mowa bo ich jest większość natomiast ci co mają więcej to inwestują w PC czy PV i inne fajne rzeczy...

To drugie zdjęcie to stosunkowo nowa dzielnica Wisły w 90% z kwaterami dla turystów. Koszt tych willi to od miliona w górę. Zawsze jak jestem w górach, to obłożenie mają niemal calkowite. Wiec nie pieprz mi, że ich nie stać!!! Stać, tylko maja to zwyczajnie w dupie!

Na dolnej stacji Nowa Osada nie szło oddychać. Ostatni raz tam byłem.

To drugie zdjęcie to stosunkowo nowa dzielnica Wisły w 90% z kwaterami dla turystów. Koszt tych willi to od miliona w górę. Zawsze jak jestem w górach, to obłożenie mają niemal calkowite. Wiec nie pieprz mi, że ich nie stać!!! Stać, tylko maja to zwyczajnie w dupie!

Na dolnej stacji Nowa Osada nie szło oddychać. Ostatni raz tam byłem.

Jedź w Alpy, tam jest taniej . Tak twierdzi pasztetowy narciarz . Tylko euro nie zapomnij kupić. W sprawach waluty jest tu jeden specjalista, niejaki koleś malinowy.

PRL, lata 80' ( a wiec i tamte technologie jak i jakosc wykonania ). Kaloryfery. Na gruntach Polskich :p

ca 3700:- PLN / rok CO & CWU

Polskie piaski czy Polska glina :). ? Jaką masz pompę i metraż? Dom przecież jakoś docieplony? Ile 'c w domu? Wybacz że wypytuje ale warto by inni się przekonali że można.

Nie ma.. koniec truje i koniec.. i to jest koszt nie do ocenienia .. ile można pisać ?

08bd7203074a.jpg dziś ustrzelona - piękna defekacja kominowa ..:D a widać bida aż pisz.. snopkiem zatykają..

Za cenę zdrowia.. jakieś chore wyliczenia.. z węglem.. 10 kubików gazu ktoś pisał.. ot i tak dom chla.. "normowe" ocieplenie.. to coś jak ubiór na +5..

a Ty chcesz Kolego latać na -30..

Ciekawy jestem czy właściciel posesji ze zdjęcia wyraził zgodę na jego publikację (i dość obraźliwy opis)?

Moje płuca nie wyrażają zgody na wdychanie syfu ..koniec i kropka

a powiedz mi gdzie obraziłem właściciela ? że nazwałem rzecz po imieniu ?

Że to jest trucie! to tak boli .. ?

auta nie można na parkingu dłużej jak 1 min mieć zapalonego, a tu permamamentne trucie..

w imię czego ?

Edytowane przez מרכבה

To taniej jest pojęciem względnym bardzo, za zdrowie zapłacimy wszyscy, to wynika z krótkowzroczności i niczego więcej.

Już mnie drugi dzień łaskocze w gardle, po czyszczeniu kotła z sadzy..

Jak przez filtr węglowy w aucie czuje ten syf jak jadę i czuje się jak bym budyń rozrabiał .. i pył z mąki zaleciał..