kulibob 10.01.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Mniej boli jednorazowy wydatek niż ciągłe mniejsze. 1000 lub 1500 to przepaść. Koszty całkowite kominów wyniosły 8-9k(wszystkich wentylacyjnych i dymowych) nie chce teraz grzebać w papierach podaję z pamięci. Kocioł 7k węzownicas schładzająca 0,5k niewiem jaka jest jeszcze róznica w kotłowni elektrycznej. Przy pradzie musiałbym pomyśleć o większym boilerze i prawdopodobnie chociaż o jakimś małym buforze bo nie dąłbym rady całkowicie ujechać w 2 taryfie. Kotłownia bierze teraz ok 0,5-0,6 kwh pompy energooszczedne przy pradzie jedna pompka odpadnie. Co do kotłowni nie jestem wsatnie wyliczyć jej kosztu ma 6m2 i nie pełni tylko funkcji kotłowni a jej strop stanowi powierzchnię magazynową( więc nie wiem w ilu procentach jej koszt przeliczyć na ogrzewanie) pozatym po śmierci klinicznej kotła zostanie zakupiona prawdopodobnie PC więc wtedy co?? cenę kotłowni mam odjąć od zakupu pompy:)Liczę że zima zamknie się w okolicy 2t-2,2t .Przestrzeliłem również z ceną węgla. Realnie sądzę że koszt CO i CWU zimą zamknąć się może w okolicy 1000-1400zł (w tym roku przestrzelę z powodu błędów w zakupie trzeba b yło kupić miał)+ 108kwh+ kominiarz (100-150zł). Sezon zimowy całkowity koszt z wszystkim 1600 zł max Co do lata zeszły rok to jakieś 360zł w tym roku licze że zejdę za CWU do poniżej 100zł (kolektor samoróbka + grzałka w drugiej taryfie) Edytowane 10 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.01.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Twierdzisz że źle policzyłem?? jeśli tak to ciekawy jestem gdzie popełniłem błąd w swojej mniemanologii? Pierwszy to taki,że kupiłeś kocioł 10kw z takim zapotrzebowaniem.Do tego komin,wkład kominowy,koszt obróbek itd. Drugi,to to że wybrałeś taki kocioł,o czym niebawem się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 czyli gdyby cały styczeń był taki jak do tej pory (a nie będzie) to różnica między prądem a węglem 300 zł na styczeń. w pozostałych miesiącach różnica mniejsza. pewnie przez rok wyjdzie 1000 zł albo 1500 zł. ile kosztuje kotłownia na węgiel z oddzielnym pomieszczeniem, kominem, wężownicą CWU, obróbką dachu, a ile na prąd (np. kocioł Kospel i bojler elektryczny)? czy w koszcie eksploatacji kotła węglowego masz też kominiarza i pobór prądu przez tę całą maszynerię? ile za 10 lat będzie kosztował nowy kocioł węglowy, a ile elektryczny? Kocioł węglowy działa tym sprawniej im zimniej. Z resztą podobnie z gazem. Elektryczne ogrzewanie jest tym bardziej rozsądne im mniejsze potrzeby. Sam obserwuję to od jakiegoś czasu jak przeniosłem się z gazowego na elektryczne w tandemie (pompa p-p). Im mniej potrzeba tym taniej wychodzę na prądzie i mam dużo lepszy komfort niż przy gazie. Jak przymrozi mocno tym różnice bardziej się zacierają ale nadal na plus względem grzania prądem. W najbliższych latach gaz wyrzucam zupełnie. Powolutku do przodu wraz z kolejnymi eksperymentami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.01.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Pierwszy to taki,że kupiłeś kocioł 10kw z takim zapotrzebowaniem.Do tego komin,wkład kominowy,koszt obróbek itd. Drugi,to to że wybrałeś taki kocioł,o czym niebawem się przekonasz. 1.I co z tego że kocioł jest za duży w momencie grzania jedzie bez odstawienia kilka godzin poźniej tylko podtrzymanie. 2.Brak wkładu komin murowany po zmianie sposobu palenia bezproblemowy 3. To że na forum są jakieś problemy z kotłem nie świadczy że problemy dotycz wszystkich sztuk. Problemy sa ze wszystkim nawet z papieremdo d.. jak się niespodziewanie skończy Panie Napoleon Edytowane 10 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.01.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Kocioł węglowy działa tym sprawniej im zimniej. Nie do końca się z tobą zgodzę u mnie tylko skraca się czas jazdy i wydłuża podtrzymanie. Podtrzymanie to ułamek strat jednak latem powoduje to że sprawność jest do d.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Znowu Rybnik na pierwszy miejscu czarnej listy. Wartość indeksu jakości powietrza 609 - najgorzej w całym kraju. Nie wychodzić z domu. Normalnie katastrofa http://aqicn.org/here/pl/ Edytowane 10 Stycznia 2017 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Nie do końca się z tobą zgodzę u mnie tylko skraca się czas jazdy i wydłuża podtrzymanie. Podtrzymanie to ułamek strat jednak latem powoduje to że sprawność jest do d.. Może się mylę Ale jak są okresy przejściowe to nie masz problemu z przegrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Znowu Rybnik na pierwszy miejscu czarnej listy. Wartość indeksu jakości powietrza 609 - najgorzej w całym kraju. Nie wychodzić z domu. Normalnie katastrofa To muszę omijać, a mam tam jechać coś robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 W okresie przejściowym to grzeję w opcji z wyłączonymi pompkami CO i w zasadzie wtedy grzeję tylko grawitacyjnie ewentualnie jak za gorąco to zakręcam niektóre grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 10.01.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 pytanie nie powinno być czy będzie zakaz tylko kiedy ten zakaz wejdzie w życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Podałem Ci mój przykład i chyba większości z ekogrochem w takim układzie gaz i prund klynka. Dymu nie wiedać i jest dużo taniej oraz czas i jakość obsługi do przyjęcia. Jeszcze raz moj dom za styczeń ekogroch 11,2 zł na dzień vs. z gazu 18,25 zł z prądu 21,9 zł I żadnymi eko pierdołami w takim układzie ludzi nie przekonacie!!! Coś mi tu zbyt duża różnica między grochem a gazem wychodzi.. podaj coś przyjmował do wyliczeń pytanie nie powinno być czy będzie zakaz tylko kiedy ten zakaz wejdzie w życie dokładnie tak.. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Przyjął że potrzebuje 78 bodajże kWh/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.01.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Zostawmy stare domu i spojrzmy na nowe. Mój minimalnie przekracza normy. średnia za styczeń 16 kg węgiel 24MJ. czyli 6,6kWh z kg co daje 105kwh na dobę. Uwzględniając sprawność jakąś muszę założyć 70% daje nam to 73kWh na dobę.Wychodzi z tego że obciążenie cieplne budynku to 3,05kW(łącznie z CWU). A styczeń mamy raczej dużo poniżej średniej. Wychodzi mi 73kwh za 11,2zł/dobę ( można kupić tańszy węgiel ja przepłaciłem 700zł za tonę) Gaz 73x 0,25=18,25zł/dobę Prąd 73x0,3=21,9zł/dobę ( o ile wszystko w taniej) PC pewnie wygra Więc o czy tu mówimy węgiel bije na łeb wszystko poza pompą. @Merkava 0,25gr dla gazu za kwh i sprawność mojego kotła z kapelusza 70% Jeśli jeszcze obniżę sprawność kotła to niedorzecznie spadnie i tak niska obciążalność cieplna budynku. 11,2zł to rzeczywisty koszt spalonego wegla. Jeste jescze jedna opcja kocioł jest do dupy a ocieplenie super. Ps. Ku.. dzisiaj odkryłe dziurę przy oknie tarasowym pirometrem ciągnie że hoho Edytowane 10 Stycznia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 @Merkava 0,25gr dla gazu za kwh i sprawność mojego kotła z kapelusza 70% Jeśli jeszcze obniżę sprawność kotła to niedorzecznie spadnie i tak niska obciążalność cieplna budynku jednak róznica między gazem a węglem zmaleje. 11,2zł to rzeczywisty koszt spalonego wegla Ja pytam o okresy przejściowe ponieważ ludzi którzy znam i mają ogrzewanie na węgiel i nawet małe kotły to jest problem z przegrzewaniem. nie znam się na układach typowo centralnych na węglu więc może coś źle mają zorganizowane ale takich przypadków znam wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.01.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Ja pytam o okresy przejściowe ponieważ ludzi którzy znam i mają ogrzewanie na węgiel i nawet małe kotły to jest problem z przegrzewaniem. nie znam się na układach typowo centralnych na węglu więc może coś źle mają zorganizowane ale takich przypadków znam wiele. Przegrzewaniem czego?? kotła czy domu??Jeśli chodiz o kocił to trzymam zawsze wysoką temperaturę na kotle może nie ekonomiczne ale wolę aby dłużej pożył. Jeśli kocioł przebije 80 to odpala się pompy i dom i CWU wciągną nadwyżkę. A jeśli chodzi o przegrzewanie pomieszczeń to czegoś takiego niema. Pażdziernik 227kg-167zł listopad 312kg-241zł grudzień 390kg -278zł Nie wiem jaki wpływ na spalanie ma to że tto pierwszy sezon grzewczy i to że z początku trochę za dużo dusiłem na serowniku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.01.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Przegrzewaniem czego?? kotła czy domu??Jeśli chodiz o kocił to trzymam zawsze wysoką temperaturę na kotle może nie ekonomiczne ale wolę aby dłużej pożył. Jeśli kocioł przebije 80 to odpala się pompy i dom i CWU wciągną nadwyżkę. A jeśli chodzi o przegrzewanie pomieszczeń to czegoś takiego niema. Pażdziernik 227kg-167zł listopad 312kg-241zł grudzień 390kg -278zł Nie wiem jaki wpływ na spalanie ma to że tto pierwszy sezon grzewczy i to że z początku trochę za dużo dusiłem na serowniku:) PS. W październiku i listopadzie grzałem podłogówkę krzywą grzania i pompki ciągle chodziły więc był ciągły odbiór jednak zrezygnowałem z tego nie było zbyt ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.01.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 PS. W październiku i listopadzie grzałem podłogówkę krzywą grzania i pompki ciągle chodziły więc był ciągły odbiór jednak zrezygnowałem z tego nie było zbyt ekonomiczne. tzn , co że pompki ci się załączają jak tmp lekko spadnie ? ciekawy tego jestem , plan bufor i zastanawiam się właśnie czy non stop na niskiej tmp czy zwiększać temp ale cyklicznie zał pompy , ciekawe co lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 10.01.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Ja pytam o okresy przejściowe ponieważ ludzi którzy znam i mają ogrzewanie na węgiel i nawet małe kotły to jest problem z przegrzewaniem. nie znam się na układach typowo centralnych na węglu więc może coś źle mają zorganizowane ale takich przypadków znam wiele. Sterownik na kotle załatwia wszystko, podłogówka działa dobrze. Problem pojawia się przy sporym słoneczku i to nie zależnie od okresu - może być -20*C i jak się słonko pojawi to temp > 24*C (Podłoga grzeje do 23*C). ~145m2, V strefa, zero dymu z komina , koszt Wrzesień-Grudzień ~ 474PLN. Parter + Piętro ~23*C całą dobę , CWU do 52*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.01.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 1.I co z tego że kocioł jest za duży w momencie grzania jedzie bez odstawienia kilka godzin poźniej tylko podtrzymanie. Kilka godzin,doba ma 24h. A stan podtrzymania,jest pożądany podczas spalania,czy może to efekt uboczny przewymiarowanego kotła?Wiesz co wydobywa się z Twego komina w podtrzymaniu?Łatwiej było by zapytać,co z tablicy Mendelejewa się nie wydobywa.Podtrzymanie też kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 10.01.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Tak się zastanawiam dlaczego na mapkach europy brakuje Bułgarii, Rumunii i części Niemiec nie wspominając o naszych wschodnich sąsiadach (w końcu też leżą w europie). Dla chcących czegoś więcej się dowiedzieć o naszym nagłaśnianym smogu polecam przeczytać :http://alexjones.pl/aj/aj-swiat/aj-gospodarka-swiatowa/item/94041-brunatne-niemcy-nasz-sasiad-do-swiatowy-lider-wydobycia-wegla-brunatnego-ale-o-tym-jakos-cisza-bo-temat-dla-nich-niewygodny Jakoś wcześniej nie było pieców na ekogroszek tylko same śmieciuchy, nikt nie słyszał o katalizatorach w samochodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts