Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to może być, że ja płacę mniej za CO grzejąc prądem?

To chyba z twojego podpisu : " Izolacja: 30/30/51 cm. Rekuperator Brink Renovent + GWC glikolowe. Okna: 3 szyby + rolety zewn."

A jak to możliwe że słyszę bzdury że gazem mógłbym grzać taniej niż ekogrochem?? A jak to jest możliwe że do jednego wora wrzuca się typowego śmierdziela i przyzwoitego podajnikowca?? że palenie rekreacyjne w kominku czy kozie uznaje się za śmierdzielstwo ?

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeden 'biedny', co to mu ekosyf wychodzi za drogo (!!!), jara w kominku z PW całą zimę mokrym drewnem. Mój filtr wentylacji mechanicznej po 2 tygodniach pracy. Ładny? Bo pachnie 'bardzo ładnie' :bash:

Jak to może być, że ja płacę mniej za CO grzejąc prądem?

Chyba nie widziałeś dymu ze spalania mokrego drewna :p

Gość TwojPan
To nie jest dym z mokrego drewna? Dlaczego zatem spaliny idą poziomo, później w dół, a nie pionowo do góry? Nie znam się na paleniu w kominkach, ale tak pisali ci, co palą - że to efekt niedosuszonego drewna i ograniczenia powietrza.

Nie masz wyjścia.Musisz się zaopatrzyć w lepsze filtry i więcej pieniędzy -jeśli chcesz oddychać przynajmniej w domu normalnie.Sąsiad z "rekreacyjnego" kominka nie zrezygnuje nigdy.

Ta izolacja w stopce to;30 ściana,30 strop,51 dach?

Izolacja - 30 cm pod płytą fundamentową, ściany 30 cm, strop 51 cm wełny.

Jak mogę dać lepsze filtry? Pod drodze jest już 6 płatów (3 maty nawęglane, 2xG4 oraz F7).

Thesslę męczę o filtr hepa już chwilę ma być na nowy sezon grzewczy. Muszą przebadać jak to będzie współpracować.

Gość TwojPan
Izolacja - 30 cm pod płytą fundamentową, ściany 30 cm, strop 51 cm wełny.

Jak mogę dać lepsze filtry? Pod drodze jest już 6 płatów (3 maty nawęglane, 2xG4 oraz F7).

Rozumiem.

Ja mam 20cm XPS-a pod płytą,30cm na ścianie,zamierzam zaizolować strop 20cm wełny+30cm celulozy isocell i 30cm dach.

Pozostaje częsta wymiana lub/i rozmowa z sąsiadem.Na cuda bym jednak nie liczył.

Gość TwojPan
Thesslę męczę o filtr hepa już chwilę ma być na nowy sezon grzewczy. Muszą przebadać jak to będzie współpracować.

Nie da się zaadoptować innego filtra hepa?

Ja mam w domu Sharpa Plusmacluster z nawilżaczem i hepa ,zapłaciłem prawie 2,8k pln....kurcze,a za reku do nowego domu z filtrami F8 (Samsung) zapłaciłem tylko 4k pln. Nie było jednak innego wyjścia w obecnych warunkach...

Nie da się zaadoptować innego filtra hepa?

Ja mam w domu Sharpa Plusmacluster z nawilżaczem i hepa ,zapłaciłem prawie 2,8k pln....kurcze,a za reku do nowego domu z filtrami F8 (Samsung) zapłaciłem tylko 4k pln. Nie było jednak innego wyjścia w obecnych warunkach...

Rozmawiałem na ten temat kiedyś z chłopakami i dzisiaj ponownie. Mówią że muszą to dobrze potestować... Nic nie poradzi. Trzeba zbadać opory tego itd. Wydajność filtracji itd. i jeszcze inne.

Jaki masz wymiennik glikolowy?Jaka jest jego cena?

Wiem że nie do mnie ale może Ci pomogę. Ja mam nagrzewnicę kanałową fi 200 czterorzędową z juwentu KWC-200-CLW-28X24/IV. Ceny nie pamiętam. Chłodnica sprawuje się nieźle gorzej z dolnym źródłem w największe mrozy miałem 4*C teraz grunt pomału naciąga ciepło i mam 5,5*C

Gość TwojPan
Wiem że nie do mnie ale może Ci pomogę. Ja mam nagrzewnicę kanałową fi 200 czterorzędową z juwentu KWC-200-CLW-28X24/IV. Ceny nie pamiętam. Chłodnica sprawuje się nieźle gorzej z dolnym źródłem w największe mrozy miałem 4*C teraz grunt pomału naciąga ciepło i mam 5,5*C

Rozumiem.

A co z całą instalacją glikolową,pompka itd?

Rozumiem.

A co z całą instalacją glikolową,pompka itd?

Dolne źródło w układzie spiralnym ( http://instalreporter.pl/ogolna/jak-wlasciwie-wykonac-gruntowe-poziome-wymienniki-ciepla/) jedna nitka zakopana na głębokości ok 1,2m z 2cm styropianu od góry. Nitka to ok 140m rury PE 32 zalanej najtańszym koncentratem płynu do chłodnic o stężeniu ok 40%. W razie czego mam pod fundamentem przekopane dodatkową parę rur jakbym chciał powiększyć GGWC, wiąże się to niestety z daniem złączek pod ziemia. Rury w zasadzie powinny być głębiej ale nie dało się z powodu wysokiego poziomu wód. Rury całkowicie idą w wodzie. Wszystko pędzi pompka energooszczędna WILO ustawiona na 1-1,5m bierze w czasie pracy 5-6W. Całe to dziadostwo w szczycie swoich możliwości dawało tyle co rekuperator o sprawności ok 55%(uzysk 15kwh w stosunku do wietrzenia) w tym momencie mam sprawność 13%( dobowy uzysk 2,5kwh). Teraz z racji nagłego ocieplenia i przechłodzenia gruntu sprawność jest dość mała pewnie w niedalekiej przyszłość trzeba będzie wyłączać w dzień pompkę bo GWC przyniesie straty. Ja nie mam rekuperatora i daje to jakieś oszczędności jednak w nowym domu masz mieć reku i GGWC raczej nie przyniesie zbytnio zysku chyba że lubisz dłubać dla zabawy :). Co do chłodzenia latem jakichś wielkich cudów też niema ale zawsze. Zysk z tego bez reku szacuję gdzieś na 1000-2000kwh/na sezon grzewczy, albo stratę bo jak bym nie miał nawiewów to przy WG zbytnio bym nie wietrzył zimą.

PS. W tym momencie biorąc pod uwagę tylko pracę pompy mam COP 20 :)

Edytowane przez kulibob

Gość TwojPan
Dolne źródło w układzie spiralnym ( http://instalreporter.pl/ogolna/jak-wlasciwie-wykonac-gruntowe-poziome-wymienniki-ciepla/) jedna nitka zakopana na głębokości ok 1,2m z 2cm styropianu od góry. Nitka to ok 140m rury PE 32 zalanej najtańszym koncentratem płynu do chłodnic o stężeniu ok 40%.

Mam zakopane pod budynkiem 240mb rury 3,2 cala.Chłopaki wykonując PF,zakopali je na ok 2m.Grunt to piasek,więc zrobiłem to raczej dla samej ciekawości.Ale jak przeczytałem ile kosztuje wymiennik glikolowy np.Comfofond ok 7k pln,uznałem że jak będę miał dużo czasu,to może wrócę do tematu GGWC,ale "tymi ręcami" :)

Zwykle nie używam słowa "nieuzasadniony ekonomicznie"-ale taki zakup byłby totalnym nonsensem-pewnie takim samym jak zakup nagrzewnicy do reku.

Nie wiem jak spisze się moje reku bez grzałki przy -20deg na zewnątrz i jak długie będą wtedy przerwy w dystrybucji powietrza,ale czytając opinie userów takich reku,raczej nie udusimy się w czasie przerw w jego pracy :)

Co do chłodzenia,ogrzewania-lubię proste i sprawdzone sposoby.Zrezygnowałem z klimy,bo to następne narażone na czynniki atmosferyczne urządzenie na zewnątrz,miejsce na ścianach w domu,zdolności do awarii itd.Mając PC powietrzną z systemem EHS TDM+dwa zabudowane w suficie klimatyzatory kanałowe 3,6kW,powinno się udać ogarnąć z tej samej PC-chłodzenie latem,grzanie ciepłym powietrzem lub ciepłym powietrzem+podłogówka (w razie dłuższej nieobecności) w okresie przejściowym,aż po grzanie samą podłogą w czasie pełnej zimy.

Bez zbędnych bajerów w prosty sposób.

A w połączeniu z reku tej samej firmy co PC (Samsung) w kombinacji z Fibaro i Netatmo,można na podstawie stężenia CO2 ,regulować ilość wymienianego powietrza stopniami biegu wentylatora reku.Wtedy można ustalić minimalny przepływ powietrza przez budynek,tak aby reku i jego zadanie miało sens.Bo tak naprawdę ilość wymienianego powietrza powinna być zależna od poziomu stężenia CO2+ wilgotność,a nie od tego co mówią sztywne normy i instalatorzy reku,co wyliczają 100m3/h na osobę (sic!)-bo to zapas na przewentylowanie...Głupota.

Edytowane przez TwojPan

Przed domem SUV, a w piecu PET

Oto Polska właśnie

PET jako opakowanie to sam w sobie zły pomysł ... Zauważcie jak często cokolwiek bardzo małego jest opakowane w taka ilość plastików ..... Jakby Polska zapomniała o opakowaniach zwrotnych lub papierowych..

"Jakby Polska zapomniała o opakowaniach zwrotnych lub papierowych.. "

A CO mają zrobić z liniami do produkcji TYCH opakowań ci, którym je z ICH rynku wycofują?

Wyrzucić?

Zwykle po małym remoncie lub zablokowaniu jakiegoś czujnika - jakieś tam butelki PET z tego wychodzą...

Są niedaleko kraje, "co to łykną jak gęś kluskę" bo to takie fajne, nowoczesne i "Zachodnie"...

Adam M.