wg39070 14.01.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 PET jako opakowanie to sam w sobie zły pomysł ... Zauważcie jak często cokolwiek bardzo małego jest opakowane w taka ilość plastików ..... Jakby Polska zapomniała o opakowaniach zwrotnych lub papierowych.. Darku. Pisałem o przewymiarowanych opakowaniach i "komunistycznym" szkle zwrotnym. I co? I jak zwykle "młodzież" mnie wyśmiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.01.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 To nie jest dym z mokrego drewna? Dlaczego zatem spaliny idą poziomo, później w dół, a nie pionowo do góry? Nie znam się na paleniu w kominkach, ale tak pisali ci, co palą - że to efekt niedosuszonego drewna i ograniczenia powietrza. Rozchodzenie się dymu to raczej kwestia budowy komina i warunków atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 "To nie jest dym z mokrego drewna? Dlaczego zatem spaliny idą poziomo, później w dół, a nie pionowo do góry?" Bo tak... LUBIĄ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.02.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Dzisiaj w radio 90 prezydent Wodzisławia - oświadczył, że popiera śląską uchwałę anty smogową ale jako samorząd wnoszą kilka poprawek w tym między innymi to aby kotły klasy V na jakie będą wymieniane stare śmieciuchy były jednak wyposażone w ruszta awaryjne na wypadek jak to wyjaśnił aby można było awaryjnie palić jak zepsuje się automatyka kotła. ( wynika z tego, że zamiast zrobić porządny krok do przodu to włodarze tego miasta chcą zrobić mały kroczek do tyłu no albo tak silnie lobbują określone grupy lub firmy kotlarskie ) Z treści tego radiowego wywiadu wynika jedna pozytywna wiadomość, że od nowego sezonu nie będzie już wolno palić gorszym paliwem czyli mułem, flotem itp. nawet jak ktoś teraz go zakupi - to chociaż to jest pocieszające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Pocieszające - ze nie będzie wolno czy że nie będą tym palić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.02.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Jak bym jeszcze mieszkał na Śląsku to bym się załapał na fajna dopłatę do podajnik owca 5 klasy no ale ze mieszkam teraz na Opolszczyźnie , no cz 10 lat za Śląskiem, pytałem w gminie o jakieś dopłaty a oni patrzą na mnie jak na jakiegoś ciula i pytają o co właściwie mi chodzi , bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Te podajnikowce.. to też tylko mniejsze zło.. niestety.. węgiel syfi..nie było widać dymu.. a i tak czuć ten syf.. koniec i kropka.. to jest radzieckie roziwiązanie z tymi kotłami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.02.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Tak ale jak by to był program na całą Polskę ale oni to gminą zostawiają i jeden wójt działa ale drugi nieruchomy i dupa , nic nie załatwisz , np zacofanie opolskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.02.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Tu masz rację, w opolskim interesują się tylko walką o przypominanie, że to nie jest Polska a chwilowo wydzielony skrawek ziemi z "wielkiej rzeszy". Kaska na podwójne nazwy polsko-niemieckie wszędzie gdzie się da, to jest ich cel przewodni. dokładnie byś wiedział , głosują na mniejszość niemiecką wiedząc że mniejszość w polskim parlamencie morze mieć 2 mandaty jak się nie mylę , dziwaczne myślenie , wójt z mniejszości w dopie ma jakieś smogi dopłaty czy tam inne duperele , mało kto nawet z internetu korzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.02.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 A czym chcecie grzać?? Jechał pół kraju do podkarpackiego a po drodze nowe domy nieocieplone bo i poco??Najpierw trzeba ieszkać poźniej można ocieplić. okna nawet z murem niezlicytowane a pianka już brązowa się robi. a potem że 5 ton palimy i jakieś smogi mammy tym się zajmijcie a nie podajnikowecem co 2-2,5 tony spali czy kominkiem dla sportu opalannym. Ocieplać i zakaz śmierdzielstwa z komina to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.02.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 A czym chcecie grzać?? Jechał pół kraju do podkarpackiego a po drodze nowe domy nieocieplone bo i poco??Najpierw trzeba ieszkać poźniej można ocieplić. okna nawet z murem niezlicytowane a pianka już brązowa się robi. a potem że 5 ton palimy i jakieś smogi mammy tym się zajmijcie a nie podajnikowecem co 2-2,5 tony spali czy kominkiem dla sportu opalannym. Ocieplać i zakaz śmierdzielstwa z komina to wystarczy. Jak byś zapytał to grzecznie bym ci odpowiedział że 1,5 rokuu temu kuupiłem dom i juuż go dociepliłem , ściany i dach , kiedyś potrzebował 23 kw a teraz z mizernych obliczeń 4,5 kw średnio a w mrozy max chyba 8 lub 9 kw musiałbym szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.02.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ja nie mówię o Tobie tylko o tym co widziałem - nieocielone domy z żółtymi tablicami (lub bez) a w oknach firanki Nie wyobrażam sobie mieszkać w nieocieplonym domu i marnować swoje pieniądze na ogrzewanie takiego domu. Ocieplenie o chyba podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 04.02.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Przywiał mnie tu pewien użytkownik forum z niedawno założonego przezemnie posta..Co wy myślicie, że zabronią palić węglem albo drzewem ?? w czoło się walnijcie.Powiedzcie to jakiej babci na wsi że nie może albo komukolwiek ...Czym tam będą mieli palić ?? gazem którego nie ma i raczej nie będzie ??moze by byl gdyby ten do butli był 2 razy tańszy... masakra jakaś jak czytam. W jakim wy świecie żyjecie !!IMHO Powodem tego smrodu jest to, że większość starych kotłów jest rozpalanych od dołu a nie od góry. Edytowane 4 Lutego 2017 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 04.02.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Przywiał mnie tu pewien użytkownik forum z niedawno założonego przezemnie posta.. Co wy myślicie, że zabronią palić węglem albo drzewem ?? w czoło się walnijcie. Powiedzcie to jakiej babci na wsi że nie może albo komukolwiek ... Czym tam będą mieli palić ?? gazem którego nie ma i raczej nie będzie ?? moze by byl gdyby ten do butli był 2 razy tańszy... masakra jakaś jak czytam. W jakim wy świecie żyjecie !! IMHO Powodem tego smrodu jest to, że większość starych kotłów jest rozpalanych od dołu a nie od góry. Całkowicie się z tobą zgadzam w końcu jakiś normalny wpis w tym temacie. I wcale nawet nie chodzi o babcie we wsi tylko o sam fakt, że nie ma żadnej sensownej alternatywy dla domów z istniejącą instalacją CO zresztą dla nowych domów też nie ma żadnej alternatywy - bo PC to dla mnie żadna alternatywa. Nie wyobrażam sobie mieszkać w nieocieplonym domu i marnować swoje pieniądze na ogrzewanie takiego domu. Ocieplenie o chyba podstawa. A ja wręcz przeciwnie - mam nieocieplony częściowo dom z własnego wyboru i nie wyobrażam sobie go ocieplać. Głównie z powodu walorów estetycznych, ale też z takiego powodu, że nikt nie będzie mi mówił w czym mam mieszkać. Mój wybór stać mnie na ogrzewanie - moja sprawa i nikomu nic do tego. TAK ogrzewam dom węglem i też nikomu nic do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.02.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A ja wręcz przeciwnie - mam nieocieplony częściowo dom z własnego wyboru i nie wyobrażam sobie go ocieplać. Głównie z powodu walorów estetycznych, Raczej finansowych, bo nic nie stoi na przeszkodzie w odtworzeniu elewacji. No chyba, że jest zabytkowa i w grę wchodzi konserwator. ale też z takiego powodu, że nikt nie będzie mi mówił w czym mam mieszkać. Rozumiem, że do przepisów drogowych czy dobrych obyczajów przy stole też się nie stosujesz, bo nikt nie będzie ci nic mówił......... Mój wybór stać mnie na ogrzewanie - moja sprawa i nikomu nic do tego. TAK ogrzewam dom węglem i też nikomu nic do tego. Jest do tego otoczeniu które zatruwasz, wpędzasz w choroby i skracasz życie. Robić co się chce to można na bezludnej wyspie, ale żyjąc w otoczeniu ludzi wypada też szanować ich wolę. Ciekawe co byś powiedział jakby śmierdziało u ciebie z szamba sąsiada . Różnica jest tylko taka, że smród szamba, mimo że uciążliwy, nie jest szkodliwy w przeciwieństwie do wyziewów ze spalonego węgla w którym pełno jest toksycznego syfu. W Polsce mamy najgorsze powietrze w całej Europie. Tu masz wykres rakotwórczego BaP - norma to 1ug/m3, przekroczona w styczniu prawie 40 razy - takiego syfu to nie ma chyba nigdzie na świecie, a u nas jest to w każdej mieścinie pozbawionej elektrociepłowni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.02.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 TAK ogrzewam dom węglem i też nikomu nic do tego. Widocznie jesteś samolubem nieprzystosowanym do życia w społeczeństwie. Pewnie pierwszy byś piał jakby sąsiad ci zaczął pod płotem szambo wylewać przy 30 stopniowym upale akurat jak sobie na grilla znajomych byś zaprosił. Tak, kiedyś były wychodki, rynsztoki -- nikt o szambie czy kanalizacji nie mówił. Postęp cywilizacyjny nastąpił i się zmieniło coś co było kiedyś normalne w coś zakazanego. Myśl na to pozwoliła, oraz należyte uwarunkowania (i niestety KARY -- bo normalny zrozumie jak mu powiedzą, inny niestety ma swoją "lepszą" filozofię i musi mieć bat nad sobą). Naturalna rzecz, że się eliminuje rzeczy szkodliwe czy upierdliwe -- a palenie węglem czy drewnem w każdej postaci jest szkodliwe. Nie chcą niektóre samoluby po dobroci, dostaną chomąto. Proste. Naiwny ten kto myśli, że trucie ludzi kosztem "widzimisia" (bo jeszcze biednych to rozumiem) będzie się odbywało w nieskończoność. Ludzie się w końcu obudzili i w końcu zaczynają o tym mówić głośno. Tik, tak, tik, tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2017 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A ja wręcz przeciwnie - mam nieocieplony częściowo dom z własnego wyboru i nie wyobrażam sobie go ocieplać. Głównie z powodu walorów estetycznych, ale też z takiego powodu, że nikt nie będzie mi mówił w czym mam mieszkać. Mój wybór stać mnie na ogrzewanie - moja sprawa i nikomu nic do tego. TAK ogrzewam dom węglem i też nikomu nic do tego. Jestem pro węglowy ale takie głupoty też mi się cieżko czyta jak można stawiać wygląd na ekonomią i własną pracą. Panie Myjku to jest ignorancja a nie to co ja robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 05.02.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Jestem pro węglowy ale takie głupoty też mi się cieżko czyta jak można stawiać wygląd na ekonomią i własną pracą. Panie Myjku to jest ignorancja a nie to co ja robię Po1 - dom buduje się w taki sposób żeby podobał się właścicielowi i nie wierze w to że twój dom ci się nie podoba. Po 2 - mam piec węglowy 5 klasy i ogrzewam dom [w czasie gdy w nim przebywam na 19/20C (bo tak lubie i tyle mi wystarcza w zupełności)] + piwnice (która jest ocieplona od zewnątrz na jakies 16C). Na grzejnikach mam termostaty, które jak wychodzę z domu zakręcam na * czyli jeśli dobrze pamiętam 7C. Podłogówka przez większość czasu chodzi na 20C w porywach 25C. Parter jest w ogóle nie ocieplony, poddasze mam ocieplone od wewnątrz. Z racji pracy w delegacji w domu bywam głównie w weekendy. Piec chodzi cały czas na obniżeniu o 30% a normalnie 55C na grzejniki (temp na piecu normalnie 70C w obnizeniu 65C) Od początku sezonu grzewczego spaliłem 60 worków węgla. Z tym, że podkreślam w domu nie przebywam cały czas. Po 3 - to główny problem polega na tym, że od dłuższego czasu nie kupuje się węgla tylko paliwo i że praktycznie nie można (przynajmniej w mojej okolicy) kupić węgla i to normalnej jakości. Po 4 - Skoro dostałem pozwolenie na budowę z takim ogrzewaniem jak mam i dom został odebrany to znaczy, że wszystko jest zgodne z przepisami. Po 5 - Jeśli nie będzie żadnej sensownej alternatywy np. w postaci gazu to ludzie będą palić węglem. Możesz wierzyć bądź nie gdyby u mnie na wiosce był gaz to chętnie bym się podłączył. A PC to dla mnie żadna alternatywa (już o tym pisałem kiedyś) nie chce mieć podłogówki w całym domu (z powodu walorów estetycznych - bo mam podłogi drewniane w większości domu). Po 6 - o jakiej pracy mówisz ? o tym, że raz na kilka dni wyjmę popielnik z pieca i wyniosę żużel do śmietnika - czy o tym, że raz na tydzień czy dwa wpakuje, do podajnika 5 worków węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.02.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Już zaczynasz lawirować i się usprawiedliwiać po zobaczeniu na prostym przykładzie jak głęboko masz błędne przekonania o swojej racji. No co, niefajna perspektywa, żeby szambo ci wylać pod płotem? Aha, no tak, nie można przecież, bo zostało zabronione. Po to Ci właśnie wykazałem przykład na odchodach. Kiedyś wylewane zanieczyszczenia były rzeczą normalną i robiono to w świetle prawa, tak jak teraz palenie węglem i drewnem -- bo nikt się nie zastanawiał tudzież nie miał sensownego rozwiązania na problem. Rozwiązania się pojawiły, zaczęto myśleć nad szkodliwym wpływem tego procederu na mieszkańców, i to zmieniono. Teraz wylewać szamba na ulicę miasta czy nawet wsi NIE MOŻNA. Ty radośnie twierdzisz, że nie zabronią palić węglem, bo nie. Bo nie mogą (?). Bo to głupota (?) bo co zrobią "biedni"? Ty nie biedny podobno. Twierdzisz więc tak tylko dlatego, że sam palisz i nie chcesz zmiany. Ale zabronią tego w końcu, tak samo jak robią to w innych bardziej cywilizowanych krajach. Pomijam już, że dla takiego mieszkania jak u ciebie, to nic tylko ocieplić dom i grzać go prądem z buforem, zamiast jałowo truć sąsiadów kotłem pracującym w podtrzymaniu (kiedy to ma najgorsze parametry). Te zakazy to m.in. na takich jak ty ignorantów szykują. I dobrze, tak samo jak zabronili wylewania szamba na drogę -- tylko trzeba zapłacić i je do oczyszczalni wozić gdzie ściek zostanie poddany obróbce -- tak jak zabronili wcześniej wielu innych szkodliwych tudzież upierdliwych (śmierdzących) rzeczy dla ludzi. Na tym polega życie w społeczeństwie, żyj i daj żyć innym. Jak ktoś twierdzi, że go coś truje i śmierdzi, to warto to uwzględnić a nie z miejsca wyśmiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 . Piec chodzi cały czas na obniżeniu o 30% Czyli syfisz w najgorszy możliwy sposób Po 5 - nie chce mieć podłogówki w całym domu (z powodu walorów estetycznych - bo mam podłogi drewniane w większości domu). A co to ma wspólnego z podłogówką. W czym te drewniane podłogi przeszkadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts