pionan 11.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Magda, można i jedno i drugie. Uwierz mi, ja od 20-tu lat tak egzystuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 rzeczywiście wątek dąży do towarzyskiego. Już czytam o tuleniu.... Dobra chłopaki i dziewczyny, umykam do wyra, bo póżniej mnie żona nie wpuści dobrej nocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 11.12.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ja myślę, że towarzystwo się rozhula i pójdzie w ślady Adiqqa - u Reni jutro będzie o pompach ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.12.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 pewnie żeby chciał, wszystko by zostało w rodzinie dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 11.12.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Magda, Tosia... oficjalnie moge potwierdzic, ze jestem z Was dziewczyny dumna rozkrecilyscie to towarzystwo do potegi entej :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.12.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ja nie mam komina ani jednego komina. Za wymurowanie komina systemowego ekipa zażyczyłaby sobie 1000 zł. Sam materiał na komin to minimum 2000 zł, a taki komin trzeba dodatkowo wykończyć nad dachem i obrobić. Zaoszczędziłem też kilka metrów na piec i opał (koszt to minimum 1500 zł/m2). Piec jak piszesz to 7000 zł. Razem wychodzi gdzieś 17000 zł. Ta wycena od Arturo uwzględnia robociznę za kotłownię. Ty robociznę pomijasz. Moje wyceny pomp ciepła z robocizną i zbiornikiem CWU wynosiły niewiele wiele więcej niż ten wyliczony koszt kotłowni węglowej. U mnie mam jeden komin. 2 kanały spalinowe i 2 wentylacyjne. Komin murowany. Różnica w cenie u mnie taka że musieli użyć 2x więcej cegieł. Tak jak pisałem opał można trzymać w garażu a jak komus to przeszkadza to na zewnatrz Opał można kupić pakowany ... Oczywiście u Ciebie pompa i zapewne bojler 300L stoi w salonie a nie kotłowni ... U mnie w kotłowni nie ma wogóle ekogroszku , za to stoi pralka i jest także spiżarnia ... Więc nie wyskakuj jak każdy kto sprzedaje pompy z dziwnymi wyliczeniami i wymyślonymi kosztami , bo jak widać ludzie takich bzdur nie łykają i zapewne sprzedawcy są wkurzeni Masz pompę to ciesz się i dajcie sobie spokój z tą waszą krucjatą i wypisywaniem bzdur ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska. Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała Stąd brak światła i węgla - ALE SYSTEM DZIAŁA! taka sobie fraszka - A. Waligórskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 12.12.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Nie wiem czy mnie zapamięta ale miałem i mam "bardzo" odmienne gusta ws wystroju kuchni a także przede wszystkim kosztów tejże ,jak to ja No wcale się nie dziwie przeleciałam twój dziennik budowy i oprócz pompy to nic tam dupy nie urywa do wnętrz Reni to ci daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 12.12.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ty tak z rana kogoś przelatujesz? jesteś lepsza dziś Męża nie ma od poniedziałku to rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 12.12.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ja czekam na coś takiego http://ecat.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Mój diesel uważam za jedno z najlepszych aut jakich posiadałem czyli 2,4 jtd i 200KM Wiesz, co mnie ciekawi? Dlaczego Ty, taki optymalista (nie mylić z optymistą) ekolog, masz auto 200KM? Nie wystarczyłoby Ci mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Odnośnie "szkodliwości" spalania węgla i wpływu na długość życia - TO ŚCIEMA http://www.tvp.pl/tvp-regionalna/aktualnosci/spoleczenstwo/w-kuzni-u-najstarszego-polskiego-kowala/13295165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 12.12.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Spoko,nie jestem tak pusty,żeby robić coś na pokaz a potem obrażać się na krytykę Ważne,że za kuchnię zapłaciłem 5tys.zł a nie 50tys.zł jak niektóre 5 tyś to agd u mnie było droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 12.12.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 nie sądzę żebys sie doczekał... znasz trochę historię tego projektu? Ja jestem optymistą, czy jakby ktoś powiedział 30 lat temu że będzie miał Pan laptopa na biurku to też by Pan napisał nie sądzę? Albo w latach 70 że upadnie komunizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Frajda z jazdy jest najważniejsza A to auto też masz na kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.12.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 No i git Za AGD płaciłem chyba 2,6tys.zł kuchnia 5tys..agd do niej 2,6 tys..mogę prosić o zdjęcie tej kuchni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.12.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 spalanie węgla w elektrowni (a także śmieci w spalarni śmieci z turbiną) to zupełnie inna bajka. taka elektrownia sporo się różni od domowej kotłowni. np. w spalarniach śmieci w kotle temperatura nie może spaść poniżej danego progu, bo to grozi syfem w powietrzu i jest to bardzo pilnowane. w nowych zakładach instalowane są odpowiednie systemy oczyszczania spalin i analizatory, z których pomiary są na bieżąco rejestrowane i do wglądu dla odpowiednich instytucji. to nie te czasy, że filtry w elektrowni dało się zbajpasować. . Nie zawsze jest tak różowo - kolega mieszkał w swoim domu jeszcze parę lat temu koło elektrowni Rybnik na Grabowni (na wprost ładny widok na wielki komin elektrowni) i jak się okazało raz na jakiś czas o poranku (po nocy) na podwórkach i w całej okolicy teren pokryty był białym lekkim pyłem i takimi drobnymi płatkami. Na elektrowni w tym czasie były podobno robione jakieś prace konserwacyjne z filtrami ( czy też ich wymianą) . Były protesty i petycje mieszkańców ale sytuacja i tak raz na jakiś czas się powtarzała (no i co z tego, ze nie palił węglem jak i tak miał brud) Kolega się wkurzył sprzedał dom i pobudował drugi lepszy dom w pięknej okolicy pod lasem z dala od centrum miasta w Żorach. Dom ogrzewa gazem wspomaganym dodatkowo przez dwa kominki . Wszystko pięknie mu wyszło z tym, że w ub roku całkiem niedaleko powstała mu tam A1 (Nie jest to co prawda bliskie sąsiedztwo ale w nocy dźwięk autostradowy przy otwartych oknach jest nawet mocno słyszalny). Nie wiem jak teraz elektrownia (czy dalej pyli) ale jak ktoś planuje inwestycję w pobliżu takich obiektów to niech się dobrze zastanowi a przynajmniej zrobi na ten temat jakąś wizję w terenie - bo to, że inwestor sam nie planuje kopcić to może się okazać niewystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 ale postarzać się nie musisz - bo kiedyś doszłyśmy do wniosku, ze z pewnych względów wolimy starszych Starszych od Was? Przecież ludzie tak długo nie żyją. Ponad 80-letnie baby i z takimi zachciankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Nie bo to staruszka z 2002r Z drugiej ręki? Po kimś? O! W życiu...! Ty to chyba dziwny jesteś!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Dla Varme odnośnie sensu spalania biomasy w elektrowniach węglowych, na które nałożony został obowiązek używania " źródeł odnawialnych " - sankcjonowany karą nakładaną na wytworzony bez współspalania biomasy GW energii. Dodać należy - karą tak wysoką, ze elektrowniom opłaca się marnować te setki tysięcy ton biomasy - jej cena jest wielokrotnie niższa od kar które trzeba by zapłacić nie stosując współspalania. Cytat: Przykładowo Elektrownia Opole, która skupuje biopaliwa przewiduje, że rocznie może spalić biopaliwa zebrane z 12.000 ha (w przyszłości 16.000 ha). Przy uwzględnieniu wyliczonych strat okazuje się, że jedynie ok. 5% biopaliwa z tego areału trafi do naszych gniazdek w mieszkaniach (Elektrownia Opole ma wyższą sprawność wytwarzania energii niż "typowa" elektrownia zawodowa w Polsce, dlatego przyjmuję mniejsze straty).W roku 2007 Elektrownia Opole skupiła ok. 200.000 ton biomasy o wartości kalorycznej ok. 2.400.000 GJ z tego... 120.000 GJ trafi do "gniazdek" a 2.280.000 GJ zostanie zmarnowana!!! Edytowane 12 Grudnia 2013 przez kobra64 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts