Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja nie mam komina ani jednego komina. Za wymurowanie komina systemowego ekipa zażyczyłaby sobie 1000 zł. Sam materiał na komin to minimum 2000 zł, a taki komin trzeba dodatkowo wykończyć nad dachem i obrobić. Zaoszczędziłem też kilka metrów na piec i opał (koszt to minimum 1500 zł/m2). Piec jak piszesz to 7000 zł. Razem wychodzi gdzieś 17000 zł. Ta wycena od Arturo uwzględnia robociznę za kotłownię. Ty robociznę pomijasz. Moje wyceny pomp ciepła z robocizną i zbiornikiem CWU wynosiły niewiele wiele więcej niż ten wyliczony koszt kotłowni węglowej.

U mnie mam jeden komin. 2 kanały spalinowe i 2 wentylacyjne. Komin murowany. Różnica w cenie u mnie taka że musieli użyć 2x więcej cegieł.

Tak jak pisałem opał można trzymać w garażu a jak komus to przeszkadza to na zewnatrz Opał można kupić pakowany ...

Oczywiście u Ciebie pompa i zapewne bojler 300L stoi w salonie a nie kotłowni ...

U mnie w kotłowni nie ma wogóle ekogroszku , za to stoi pralka i jest także spiżarnia ...

Więc nie wyskakuj jak każdy kto sprzedaje pompy z dziwnymi wyliczeniami i wymyślonymi kosztami , bo jak widać ludzie takich bzdur nie łykają i zapewne sprzedawcy są wkurzeni :)

Masz pompę to ciesz się i dajcie sobie spokój z tą waszą krucjatą i wypisywaniem bzdur ...

spalanie węgla w elektrowni (a także śmieci w spalarni śmieci z turbiną) to zupełnie inna bajka. taka elektrownia sporo się różni od domowej kotłowni. np. w spalarniach śmieci w kotle temperatura nie może spaść poniżej danego progu, bo to grozi syfem w powietrzu i jest to bardzo pilnowane. w nowych zakładach instalowane są odpowiednie systemy oczyszczania spalin i analizatory, z których pomiary są na bieżąco rejestrowane i do wglądu dla odpowiednich instytucji. to nie te czasy, że filtry w elektrowni dało się zbajpasować.

.

Nie zawsze jest tak różowo - kolega mieszkał w swoim domu jeszcze parę lat temu koło elektrowni Rybnik na Grabowni (na wprost ładny widok na wielki komin elektrowni) i jak się okazało raz na jakiś czas o poranku (po nocy) na podwórkach i w całej okolicy teren pokryty był białym lekkim pyłem i takimi drobnymi płatkami. Na elektrowni w tym czasie były podobno robione jakieś prace konserwacyjne z filtrami ( czy też ich wymianą) . Były protesty i petycje mieszkańców ale sytuacja i tak raz na jakiś czas się powtarzała (no i co z tego, ze nie palił węglem jak i tak miał brud) Kolega się wkurzył sprzedał dom i pobudował drugi lepszy dom w pięknej okolicy pod lasem z dala od centrum miasta w Żorach. Dom ogrzewa gazem wspomaganym dodatkowo przez dwa kominki . Wszystko pięknie mu wyszło z tym, że w ub roku całkiem niedaleko powstała mu tam A1 (Nie jest to co prawda bliskie sąsiedztwo ale w nocy dźwięk autostradowy przy otwartych oknach jest nawet mocno słyszalny).

Nie wiem jak teraz elektrownia (czy dalej pyli) ale jak ktoś planuje inwestycję w pobliżu takich obiektów to niech się dobrze zastanowi a przynajmniej zrobi na ten temat jakąś wizję w terenie - bo to, że inwestor sam nie planuje kopcić to może się okazać niewystarczające. :)

Dla Varme odnośnie sensu spalania biomasy w elektrowniach węglowych, na które nałożony został obowiązek używania " źródeł odnawialnych " - sankcjonowany karą nakładaną na wytworzony bez współspalania biomasy GW energii. Dodać należy - karą tak wysoką, ze elektrowniom opłaca się marnować te setki tysięcy ton biomasy - jej cena jest wielokrotnie niższa od kar które trzeba by zapłacić nie stosując współspalania. Cytat: Przykładowo Elektrownia Opole, która skupuje biopaliwa przewiduje, że rocznie może spalić biopaliwa zebrane z 12.000 ha (w przyszłości 16.000 ha). Przy uwzględnieniu wyliczonych strat okazuje się, że jedynie ok. 5% biopaliwa z tego areału trafi do naszych gniazdek w mieszkaniach (Elektrownia Opole ma wyższą sprawność wytwarzania energii niż "typowa" elektrownia zawodowa w Polsce, dlatego przyjmuję mniejsze straty).

W roku 2007 Elektrownia Opole skupiła ok. 200.000 ton biomasy o wartości kalorycznej ok. 2.400.000 GJ z tego... 120.000 GJ trafi do "gniazdek" a 2.280.000 GJ zostanie zmarnowana!!!

Edytowane przez kobra64
literówka