kobra64 12.12.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Do poprzedniego posta - rozumiesz to kolego? Kupili dwa miliony czterysta tysięcy GJ energii chemicznej w paliwie. Spalili całość tego paliwa i... wytworzyli z tego sto dwadzieścia tysięcy GJ energii dla Twojej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 I jeszcze raz dla Varme - te 200 tysięcy ton trzeba uprawić, zebrać, zmielić i przetransportować do elektrowni. Da się policzyć, ile do wykonania tych czynności potrzeba energii - ale mnie się już nie chce. W każdym razie tak sądzę, że lisek troszeczkę prądu będzie musiał z zewnątrz dokupić, bo tego od wilka to mu nie wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 No tak wasze argumenty i ton byly bardziej racjonalne... A gogo wyzywalem bo nie pamietam? Posługuję się arytmetyką i ogólnie dostępnymi danymi. Nie wiem, gdzie widzisz brak racjonalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Adiqq, nie dyskutujemy o znanych sposobach wytwarzania energii elektrycznej, ale o tych stosowanych w PL. Tak mi się zdawało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Pisałem jakoś z rana - potem robić trzeba było. Ale mogę się dostosować... Muszę tylko jeszcze poczytać czy przypadkiem nie zostawiłem czyjegoś do mnie kierowanego posta bez odpowiedzi - bo chociaż to nudne się może wydawać, ja strasznie lubię mówić o liczbach i konkretach. A o dupie Maryni to tak przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) że Ci się chce;) Ty mi chyba piec pomagałeś ustawić w ub. tygodniu jak mnie pamięć nie myli To chyba o instruktaż z odpalania chodzi? A tak naprawdę - nie bardzo mi się chce. Ale trzeba odkłamywać rzeczywistość - i troszeczkę sprawdzić podstawy dobrego samopoczucia kolegów polskim prądem dewastujących środowisko w którym wszyscy żyjemy. I jeszcze wrzeszczących wniebogłosy, że węgiel jest be - chociaż to oni najwięcej tego węgla zużywają. PS. - upss, przepraszam. Oni go nie zużywają - oni go marnują... Edytowane 12 Grudnia 2013 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.12.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Motto Najczystszą formę energii ma energia nie zużywana. Zaznaczam, że ja tego nie wymyśliłem. ps.Dziewuchy jesteście fantastyczne. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Nie - używam tego samego prądu i z tych samych elektrowni co inni statystyczni Polacy. Jednak zgodnie z prawdą obiektywną przyznaję, że jest to najbrudniejszy i najmniej mający wspólnego z dbałością o środowisko naturalne aspekt mojego życia. A co do Twojego zużycia energii - owszem, to chwalebne że zadbałeś o zmniejszenie zużycia energii stosując pompę ciepła. I owszem - statystycznie zużywasz na ogrzewanie więcej węgla niż gdybyś palił w kotle na ekogroszek najlepszym dostępnym na rynku ekogroszkiem. To naprawdę jest czysta arytmetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Andrzej - to motto jest mi jakoś znajome... Chyba ma coś wspólnego z tym opracowaniem z którego pochodzi cytat odnośnie sensu współspalania biomasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.12.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Andrzej - to motto jest mi jakoś znajome... Chyba ma coś wspólnego z tym opracowaniem z którego pochodzi cytat odnośnie sensu współspalania biomasy? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Każdy medal ma dwie strony, a kij dwa końce.Można zabronić spalać węgiel tym, co kopcą i trują swoje otoczenie. Ku uciesze tych z otoczenia, którym nie chce się palić węglem.A można zakazać oddychania tym, których te kominy trują. Do czasu, aż ci truciciele sami się potrują od tego kopcenia. Potem powietrze będzie już czyste. Racjonalność obu tych rozwiązań jest zbliżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To wina biomasy czy tych co z niej korzystaja w umiejetny sposob? Rozumiem ze wytwarzanie Energii w PL jest zoptymalizowane do mozliwosci kraju. Inaczej nie bedzie. Tylko zyc i sie cieszyc ze prund jest No i wegiel do pieca Ależ oczywiście - przecież te działania elektrowni ( znaczy współspalanie ) to nic innego jak optymalizacja. Optymalizują koszty - taniej jest zmarnować 200 tysięcy ton biomasy niż produkować energię nie stosując współspalania. Tak zadecydowali ci światli ludzie, którzy teraz chcą zakaz palenia węglem wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 12.12.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Do poprzedniego posta - rozumiesz to kolego? Kupili dwa miliony czterysta tysięcy GJ energii chemicznej w paliwie. Spalili całość tego paliwa i... wytworzyli z tego sto dwadzieścia tysięcy GJ energii dla Twojej pompy. Przecież to jest bzdura. Sam to wymyśliłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 OK, 7500kWh z elektrowni to wiecej ton wegla niz 18000kWh z super drogiego eko groszku. A jak powstaje ten super groch? Bez zadnych nakladow energetycznych? Pytam powaznie A ten węgiel dla elektrowni Twoim zdaniem powstaje bez nakładów energetycznych? To są koszty stałe, ponoszone zarówno w przypadku spalania przez elektrownię jak i spalania przeze mnie. A jeszcze odnośnie czyjegoś tutaj pytania - gdzie ten węgiel zostanie efektywniej spalony. Pomijając sprawność bloków energetycznych pozwolę sobie odpowiedzieć pytaniem: a gdzie efektywniej uprawia się ziemię? U farmera czy w kołchozie? A dlaczego upadła socjalistyczna gospodarka? Czy nie przypadkiem na skutek swojej superefektywności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Przecież to jest bzdura. Sam to wymyśliłeś ? To cytat. Z poważnego opracowania. Zanim komuś zarzucisz pisanie bzdur - zorientuj się nieco w temacie w którym masz zamiar się wypowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.12.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To cytat. Z poważnego opracowania. ,,,, Kobra64 trochę przesadziłeś. To nie jest poważne opracowanie a raczej tylko rzetelnie opisujące rzeczywistość. To takie tłumaczenie dla osób nieobeznanych z zagadnieniem trudnych spraw na prosty język. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 No i o tę rzetelność tutaj chodzi. Nie dobre samopoczucie tego czy tamtego - tylko o zobaczenie rzeczywistości taką jaka ona jest. To że ktoś spali - czy raczej zmarnuje - węgiel za mnie a ja w domu nie mam syfu i komina świadczy tylko o tym, że jestem wygodnym człowiekiem którego stać na takie rozwiązanie ogrzewania. Na pewno nie o tym, że jestem super ekologiem pochylonym nad losem planety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 W wypadku groszku II 8 - 20 mm z Mysłowic - Wesołej ( tym obecnie palę w domu ) owszem idzie jeszcze przez sito. Spod tego sita podziarno odwozi się również do elektrowni. Więc - jakby ten sam nakład energetyczny, nie? Tylko ja mam z wierzchu ostatniego sita, a elektrownia z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 12.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To cytat. Z poważnego opracowania. Zanim komuś zarzucisz pisanie bzdur - zorientuj się nieco w temacie w którym masz zamiar się wypowiadać. Nie wiem czy pisanie tego jest bzdura czy bzdura jest takie marnowanie energii. Tak czy inaczej jest to bzdura. Mogę prosić link do tego opracowania. Bo mam wrażenie ze to taka sama merytoryka jak to ze do ogrzania domu pompą ciepła potrzeba 30 tysięcy ton węgla co juz w tym wątku padło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Czy " ekogroszek" jest wydobywany i dystrybuowany w swojej pierwotnej formie z kopalni ekogroszkowej? Bo mysle ze to co pali sie w elektrocieplowni to produkt "mniej przetwozony" Masz więcej takich złotych myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts