Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie interesują mnie przeliczenia, tylko liczby bezwzlędne

A powinny!

Chcesz wrócić do ziemianek i jeść to co w lesie nazbierasz lub złapiesz? Przemysł zużywa energię, problem polega na tym, żeby w przeliczeniu na mieszkańca zużywać ją jak najczystszą.

Naprawdę uważasz, że lepszy jest autobus, który przewozi 20 osób i spala 20 litrów paliwa na 100, czy taki, który przewozi 40 ale spala 30 litrów? KTÓRY JEST EFEKTYWNIEJSZY EKOLOGICZNIE???

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie rozumiemy się

Polskę oskarża się, że najwięcej emituje - a to zwyczajnie nieprawda. Niemcy się wybielają, bo przecież tacy eko są, nie chwalą się, że w liczbach całkowitych emitują dużo więcej. Z punktu widzenia planety ziemia, takie przeliczanie jest bez sensu, bo w niczym nie zmienia faktu, że nasi zachodni sąsiedzi emitują ze swoich elektrowni więcej niż my z naszych. Widzisz, sam wpadasz w tę samą narrację którą uprawiają niemcy - Polskie elektrownie są złe, bo prawie wszystkie węglowe są - strasznie trują...a jednocześnie pomijasz w ogóle fakt jak wyglądają liczby. Zwykle są pomijane, przemilczane, zasłaniane takimi właśnie przeliczeniami...jak to się nazywa....hipokryzja? propaganda?? co najmniej kilka określeń do tego pasuje.

Wykorzystując twój przykład - to tak jakby kierowca 30/40 chwalił się jak dużo to on ludzi przewiezie, nie mówiąc ile sam pali paliwa, jednocześnie oskarżając kierowcę 20/20 jak to on strasznie zanieczyszcza środowisko....

:bash::bash::bash:

To może inaczej, bo nie mam już siły.

Ile więcej Niemcy zużywają energii od Polski?

Ile więcej zużywają węgla?

Ilu ludzi mieszka w Niemczech?

Jak odpowiesz sobie na te trzy pytania może zrozumiesz, że nie można operować na liczbach bezwzględnych BO TO GŁUPOTA i nikt tak nie liczy! A jeżeli liczy to robi tylko komuś wodę z mózgu.

U mnie trzy osoby wytwarzają 5m3 szamba miesięcznie. No ale rodzina obok to sześć osób i wytwarzają 10m3 szamba. Czyli według ciebie oni bardziej zanieczyszczają środowisko :bash:

:bash::bash::bash:

To może inaczej, bo nie mam już siły.

Ile więcej Niemcy zużywają energii od Polski?

Ilu ludzi mieszka w Niemczech?

Jak odpowiesz sobie na te trzy pytania może zrozumiesz, że nie można operować na liczbach bezwzględnych BO TO GŁUPOTA i nikt tak nie liczy! A jeżeli liczy to robi tylko komuś wodę z mózgu.

U mnie trzy osoby wytwarzają 5m3 szamba miesięcznie. No ale rodzina obok to sześć osób i wytwarzają 10m3 szamba. Czyli według ciebie oni bardziej zanieczyszczają środowisko :bash:

Oczywiście że bardziej...

Idąc Twoim tokiem rozumowania mozną powiedziec że blok gdzie mieszka 100 osób i odprowadzają 1000 m3 szamba zanieczyszcza mniej niż domek w którym mieszkaja 2 osoby i odprowadzają 22 m3 szamba.

Środowiska za bardzo nie interesuje ile jest zanieczyszczeń na jednego człowieka ale ile jest zanieczyszczeń sumarycznie.

Oczywiście że bardziej...

Idąc Twoim tokiem rozumowania mozną powiedziec że blok gdzie mieszka 100 osób i odprowadzają 1000 m3 szamba zanieczyszcza mniej niż domek w którym mieszkaja 2 osoby i odprowadzają 22 m3 szamba.

Środowiska za bardzo nie interesuje ile jest zanieczyszczeń na jednego człowieka ale ile jest zanieczyszczeń sumarycznie.

W takim razie jedynym rozwiązaniem jest wytłuc pół ludzkości??? No przecież nie przestaną srać!

"Ile więcej Niemcy zużywają energii od Polski?

Ilu ludzi mieszka w Niemczech?"

Akurat to, to mam w du.pie!

Mnie interesuje ile produkują CO2 na m2.

Więcej czy mniej jak my?

Zrozum.

Ludzi przybędzie lub ubędzie.

Będą mądrzejsi lub głupsi.

A Ziemia jest JEDYNA i ma tyle m2 ile ma!

KTÓRE m2 są bardziej obciążone?

Nasze czy ich?

I niech coś z tym zrobią a nie oczerniają wszystkich dookoła...

łapaj złodzieja - woła złodziej... :lol:

A jak jest ich dużo i są tacy wspaniali jak piszesz - niech coś wymyślą!

Adam M.

Liwko - spójrz na to tak - Niemcy jak wiemy ściągają do siebie imigrantów. Moce elektrowni się nie zmieniły, załóżmy że nie wybudowali żadnej nowej elektrowni, ale przybyło im dużo nowych obywateli. Wiesz jak im współczynnik "Eko" podskoczy? :p Bo ta sama ilość wyemitowana do atmosfery podzieli się przez większą ilość ludzików....a w rzeczywistości nic się nie zmieniło....

Trzeba przyznać, że ci co powymyślali te sposoby manipulacji i ogłupiania, to łebscy byli :p

Właśnie mnie zastanawia co się stało JT -- postanowiłeś trochę sobie potrolować, czy jak? ;)

a odnosisz takie wrażenie?

węgiel sam w sobie mi nie przeszkadza, o ile spalany jest w elektrowni. Przeszkadza mi w nowych domach - w starych dopuszczam jego spalanie, przy spełnieniu dodatkowych warunków

Zwyczajnie wkurza mnie taka hipokryzja, polskie elektrownie na węgiel są be, ale już niemieckie elektrowni węglowe, mimo że emitują duuuużo więcej są cacy (może nie cacy, ale zwyczajnie się ten fakt przemilcza)....tylko tyle i aż tyle

Dla mnie to propaganda...

Właśnie - złodziej woła łapać złodzieja - trafnie IMHO

Edytowane przez JTKirk

"Ile więcej Niemcy zużywają energii od Polski?

Ilu ludzi mieszka w Niemczech?"

Akurat to, to mam w du.pie!

Mnie interesuje ile produkują CO2 na m2.

Więcej czy mniej jak my?

Zrozum.

Ludzi przybędzie lub ubędzie.

Będą mądrzejsi lub głupsi.

A Ziemia jest JEDYNA i ma tyle m2 ile ma!

KTÓRE m2 są bardziej obciążone?

Nasze czy ich?

I niech coś z tym zrobią a nie oczerniają wszystkich dookoła...

łapaj złodzieja - woła złodziej... :lol:

A jak jest ich dużo i są tacy wspaniali jak piszesz - niech coś wymyślą!

Adam M.

Może III wojnę światową w celu poszukiwania przestrzeni życiowej? Wtedy będą zużywali mniej na m2 Nie prawda? Co wy za głupoty wypisujecie...

Liwko - spójrz na to tak - Niemcy jak wiemy ściągają do siebie imigrantów. Moce elektrowni się nie zmieniły, załóżmy że nie wybudowali żadnej nowej elektrowni, ale przybyło im dużo nowych obywateli. Wiesz jak im współczynnik "Eko" podskoczy? :p Bo ta sama ilość wyemitowana do atmosfery podzieli się przez większą ilość ludzików....a w rzeczywistości nic się nie zmieniło....

Trzeba przyznać, że ci co powymyślali te sposoby manipulacji i ogłupiania, to łebscy byli :p

Bo tych ludzi nie trzeba wyżywić? Bo tych ludzi nie trzeba zimą ogrzać? Nie potrzebują światła, ubrań. Normalnie cuda na patyku! Gdzieś ty się uchował chłopie?

Zwyczajnie wkurza mnie taka hipokryzja, polskie elektrownie na węgiel są be, ale już niemieckie elektrowni węglowe, mimo że emitują duuuużo więcej są cacy (może nie cacy, ale zwyczajnie się ten fakt przemilcza)....tylko tyle i aż tyle

Dla mnie to propaganda...

Propagandę to ktoś tobie wciska. Ja rozumiem, że Niemcy mają dużo większy udział % czystej energii w stosunku do potrzeb niż my. Tak proste. że aż dla ciebie za trudne.

Liwko

Nie spier.dalaj ordynarnie w krzaki i nie wrzeszcz - A Wy bijecie murzynów!

JASNO I JEDNOZNACZNIE wypowiedz się: KTO zanieczyszcza bardziej każdy m2...

My czy oni?

A ile ich jest i jacy - to mnie rybka...

Mogą się powywieszać, jak im wskaźniki się nie zgadzają...

NAS meczą głupimi wskaźnikami?

REALIA są inne!

Dodam...

DOBRZE JEST, ze się starają!

Powinni skoro tyle ich jest

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

nie interesują mnie przeliczenia, tylko liczby bezwzlędne

Idąc twoim tokiem rozumowania, to może wyjdzie, że niektóre kraje w ogóle nie trują, bo mają dużo mieszkańców....

nie dajmy się zapętlić w te 3 kłamstwo - statystykę

Bo mi to przypomina czasy, jaka to potęga byliśmy, bo np. zajmowaliśmy 1 miejsce w europie w produkcji lokomotyw w przeliczeniu za zużyty papier toaletowy :p

Myjk, tu raczej nie o same trucie chodzi, ale o emisje CO2

tylko liczby bezwzlędne

Kolego, liczby bezwzględne są zawsze dodatnie. To te takie co się je zapisuje pomiędzy pionowymi kreskami.

Gadam z idiotami?

Niemcy potrzebują X energii, więc muszą ją wyprodukować lub kupić. A może mają zlikwidować część swojego przemysłu żeby zmniejszyć zapotrzebowanie? Może mają się podzielić na dwa mniejsze kraje żeby wam wyszło, że mniej trują od Polski??? No wtedy nic w przyrodzie się nie zmieni, ale wasza matematyka będzie się zgadzać :bash:

NIE ODPOWIEDZIAŁEŚ!!!

Ich potrzeby mam w DU.PIE!!!

Mogą się wszyscy zlikwidować i mnie to nie rusza!

Ja jestem tu i teraz! W POLSCE!!!

TO MNIE OBCHODZI!!!!!!!!!!!!

Jak drogi Ci jest los Niemiec - wypad z tego kraju...

Tak! TRZEBA współpracować. Tak jest lepiej.

Ale...

Niech nam nie wrzucają na grzbiet SWOICH problemów!

Własnych mamy dość...

Adam M.