KvM 12.12.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 No i o tę rzetelność tutaj chodzi. Nie dobre samopoczucie tego czy tamtego - tylko o zobaczenie rzeczywistości taką jaka ona jest. To że ktoś spali - czy raczej zmarnuje - węgiel za mnie a ja w domu nie mam syfu i komina świadczy tylko o tym, że jestem wygodnym człowiekiem którego stać na takie rozwiązanie ogrzewania. Na pewno nie o tym, że jestem super ekologiem pochylonym nad losem planety. To nieprawda. Węgiel spalony w elektrowni, to węgiel spalony tak by tylko w minimalnym stopniu szkodzić ludziom. Spalony z filtrami, katalizatorami w kontrolowanym procesie. spalany w domach to bezpośrednie wydalanie wszelkich zanieczyszczeń. Nawet jesli elektrownia tez wyjdziela toksyczne odpady z węgla to jedynie w stosunkowo niewielkim obszarze od niej sa szkodliwe. Ja mieszkam ok 20 km od elektrowni węglowej i nigdy nie czułem by w jakikolwiek sposób było przez nią zanieczyszczone powietrze. Wolał bym żeby to była elektrownia atomowa, rzecz jasna ale w pierwszej kolejności nie chciał bym aby ludzie palili węglem w piecach bo to jest o wiele bardziej groźne i uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To nie jedyna bzdura w przypadku współspalania. Jest jeszcze na przykład przyspieszona korozja kotłów i takie tam inne. Ale w wypadku elektrowni to nie jest bzdura. To optymalizacja - jak słusznie zauważył kolega Varme. Bez tej bzdury trzeba by płacić kary. Te kary są wyższe od kosztu biomasy. Więc się ja współspala na wieczystą chwałę idioty który wymyślił udział źródeł odnawialnych w produkcji energii. A co do linku - myślę że sobie poradzisz i bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To nieprawda. Węgiel spalony w elektrowni, to węgiel spalony tak by tylko w minimalnym stopniu szkodzić ludziom. Spalony z filtrami, katalizatorami w kontrolowanym procesie. spalany w domach to bezpośrednie wydalanie wszelkich zanieczyszczeń. Nawet jesli elektrownia tez wyjdziela toksyczne odpady z węgla to jedynie w stosunkowo niewielkim obszarze od niej sa szkodliwe. Przystań na chwilę i zastanów się, co piszesz. Najpierw - co to są te "wszelkie zanieczyszczenia" wydalane z węgla spalanego w kotłach domowych? Jakie i ile ich jest? A potem - co się dzieje z tymi toksycznymi odpadami wydzielanymi przez elektrownie w miarę oddalania się od niej, poza ten "stosunkowo niewielki obszar"? Giną? Przekształcają się w nietoksyczne? Dlaczego dalej od elektrowni przestają być szkodliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Cala mase... No i dochodza worki na ten groszek nie? A worki sa z czego? Wydaj książkę. Złote myśli sprzedają się ostatnio doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 12.12.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 polepszyło się coś już? jak pokazemy w czym kobiety rozpalaja piece to moze sie polepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 12.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Magda..nie nic nie kupilam...ale mam stroje ktore wczoraj Tosia wkleila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 12.12.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 tak, te czarne...i doczytalam kurka lece po mlode..juz koniec zajec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ale na ksiazke trzeba drzew... I chemikalii... Aby papier byl bialy... No i drukarnie co potrzebuje ekoprad;) Nie słyszałeś o e-bookach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Moge wykorzystac Twoja zlota mysl w tej teoretycznej ksiazce ? Tylko po uzgodnieniu ze mną jej treści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 12.12.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To nie jedyna bzdura w przypadku współspalania. Jest jeszcze na przykład przyspieszona korozja kotłów i takie tam inne. Ale w wypadku elektrowni to nie jest bzdura. To optymalizacja - jak słusznie zauważył kolega Varme. Bez tej bzdury trzeba by płacić kary. Te kary są wyższe od kosztu biomasy. Więc się ja współspala na wieczystą chwałę idioty który wymyślił udział źródeł odnawialnych w produkcji energii. A co do linku - myślę że sobie poradzisz i bez niego. Nie, bez linku to jest bzdura napisana przez Ciebie. Albo masz dostęp do tych danych zł o je wyssałeś z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 12.12.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To ty masz eko groszek a elektrownia ekogroch... Co do pewnych pseldo eko staran, eko paliw i sposobu korzystania kosztem czegos sie zgodze... Tak jak i eko auta z eko akumulatorami... Eko energia zachodu zakupiona w PL itd. Wiem ze jest duzo idiotyzmow... Swiata nie zmienimy... Nie sami... Ale bezposrednie otoczenie ... Chociaz troche mozna Ale przepraszam co Ty masz do samochodów na prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 12.12.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Przystań na chwilę i zastanów się, co piszesz. Najpierw - co to są te "wszelkie zanieczyszczenia" wydalane z węgla spalanego w kotłach domowych? Jakie i ile ich jest? A potem - co się dzieje z tymi toksycznymi odpadami wydzielanymi przez elektrownie w miarę oddalania się od niej, poza ten "stosunkowo niewielki obszar"? Giną? Przekształcają się w nietoksyczne? Dlaczego dalej od elektrowni przestają być szkodliwe? Wszystkie zanieczyszczenia wraz z ich rozproszeniem tracą na toksyczności. I na odwrot też to działa. Dla przykładu elektrownia atomowa w gruncie rzeczy sumarycznie zmniejsza promieniotwórczość (część z niej jest zamieniana ciepło a potem na prąd - mocno upraszczając), ale generuje odpad wysoko skoncentrowanych zanieczyszczeń które są przez to niebezpieczne. Elektrownia węglowa generuje sumarycznie więcej pierwiastków promieniotwórczych niż elektrownia atomowa, ale przez to ze są bardzo rozproszone nie są niebezpieczne. A w temacie spalania wegla w elektrowni z tego co mi wiadomo wiele zanieczyszczeń jest po prostu wylapywanych poprzez filtry, a niektóre potem przerabianie i wykorzystywane. N p. Azbest jest niebezpieczny kiedy trafi do płuc. Podobnie z sadzą. Jeśli się ja wylapie to można użyć. Choćby spróbować dopalić i wykorzystać energie spalania np. do ogrzewania. pisze hipotetycznie, bo nie wnikałem w temat. Jeśli dobrze kojarze to czytałem o Polskiej instalacji która wylapane zanieczyszczenia wykorzystuje jako surowiec do materiałów budowlanych. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez KvM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 ...pisze hipotetycznie, bo nie wnikałem w temat. Czyli nie znasz się na tym absolutnie. Tak, jak myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Elektrownia węglowa generuje sumarycznie więcej pierwiastków promieniotwórczych niż elektrownia węglowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.12.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 W zasadzie to prawda pod warunkiem jednak ze jedna elektrownia jest wieksza od drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Nie, bez linku to jest bzdura napisana przez Ciebie. Albo masz dostęp do tych danych zł o je wyssałeś z palca. Tak bardzo chcesz wierzyć w to co piszesz... I tak bardzo chcesz oceniać innych - a sam kilku kluczowych słów w Googla wpisać nie potrafisz. Rzadko się zgadzam z Zawijanem - chociaż na pewno wie o węglu znacznie więcej ode mnie. Ale napisał - " Czyli nie znasz się na tym absolutnie '. No i w tym to się z nim absolutnie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 12.12.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Panowie, dyskusja z gostkiem, który ma ochotę wdychać spaliny swego auta (bo przecież to niemal czysta para wodna), w życiu nie widział chłodni kominowej, choć mieszka podobno niedaleko elektrowni, itp., itd., nie ma żadnego sensu. p.s. dziewczyny gdzie jesteście????!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 12.12.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Spoko,nie jestem tak pusty,żeby robić coś na pokaz a potem obrażać się na krytykę Ważne,że za kuchnię zapłaciłem 5tys.zł a nie 50tys.zł jak niektóre A to już wiem jakim cudem wybudowałeś chatę za 300 czy coś koło tego. 80% poszło na ocieplenie,rekuperatory,komin którego miało nie być, kominek, PC a reszta 20% na urządzenie tego co już powstało. Pewnie w salonie zamiast LCD wisi wielki licznik energii elektrycznej na który spoglądasz z samospełnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Mnie się podoba Dodge Ram 5,7 Hemi. Lubię takie pojazdy. Bardziej podoba mi się ten Heavy Duty z Dieslem 6,7 litra Cumminsa, no ale to już byłaby rozpusta jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 12.12.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Juz poprawiłem. Chyba oczywiste przejezyczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts