mirekaudi 05.10.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Ten by pewnie chciał, żeby za darmo rozdawali. Zresztą pewnie by tak było, gdyby kopalnie kasy przez tyle lat w takiej ilości nie wciągnęły. Przecież to co poszło na wspomaganie "biednych" kopalni, to by wystarczyło do termomodernizacji wszystkich domów w PL. Ten by nie chciał za darmo. Pieniądze które wciągają kopalnie nie idą tam gdzie powinny. Spytaj się właściciela składu z opałem u którego kupujesz wungiel do kopciucha mamusi, od kogo on ten wungiel bierze i za ile. Poproś go by zapytał hurtownika po ile on bierze wungiel z kopalni. Dowiesz się wtedy kto na tym zarabia najwięcej. Trochę trudne to będzie bo prawde jest ciężko wyhaczyć. Łatwiej jest kopiuj/wklej i udawać greka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 (edytowane) specjalnie tak napisałem, brak Ci wyobraźni, żeby sobie uzmysłowić o jakich pumpkach by była mowa. No ale to ok, EP budynku mieszkalnego 76 kWh/(m2rok) gdzie użytkowych m2 mam 175 EP warsztatu nie znam no dawaj, co byś wsadził? Pytam o obciazenie, Ty mi o zapotrzebowaniu.... Co Ty nasz niby przygotowane, jak nawet tego nie znasz ? Lepiej napisac, ze takich nie robia http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html 36 kW wystarczy czy moze jedak potrzebujesz 47 ? Edytowane 5 Października 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.10.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Myjk ja nie wiem czy jak kolega wyżej pisze Greka udajesz, czy ktos Ci rozum od głowy odłączył. od x-czasu gadam- zliwkidowac wszystkie kopciuchy, wszystkie jak leci, te na drewno też, te, które są jednomocowe zgodnie z normą po nowemu z buforem też bym zakazał, skoro takie gnioty prawne sie robi. Żaden zasypowy nigdy nie będzie pracował tak czysto jak podajnik choćby w IIIklasie, tam skali brakuje Rząd dał się wymanewrować jakiemuś lobby tworząc prawnego gniota1. Nie zwrócono uwagi na zapisy normy i na to, co ona robić pozwala2. Zabroniono naszym producentom robić, ale importować można z każdego kierunku bez żadnych obwarowań wsio jak leci. To jest dyskryminacja i nierówność wobec prawa3. Do innych krajów, choćby tych EU jak wymienione Czechy, Słowacja, Węgry można do 2022r wprowadzac wyroby w klasie IV-ej, zatem dlaczego nasi producenci nie moga ich robić na eksport i zarabiać.4. Rozumiem,że od danej daty cos ma być zmienione, ale równo i dla wszystkich z uwzględnieniem wyjątkówWyjątki to produkty zbadane zgodnie z prawem rok czy 2lata temu, które choćby uzyskały IV-klasę, powinien być zatem zapis,że te zbadane zgodnie z prawem między 2013 a 2017r, które uzyskały klase III okres ulgowy np. 2lata a klasa IV okres ulgowy 5lat lub do zakończenia ważności prawomocnie wydanego atestu zrobionego zgodnie z obowiązująca normą 303-5:2012 to takie najważniejsze punkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 05.10.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Było o tym wielokrotnie. Elektrownia nie jest w stanie wygasić kotłów w cyklu dobowym, więc te muszą pracować i prąd, mimo braku zapotrzebowania, produkować -- a zużycia nie ma, bo ludzie zamiast docieplić domy i grzać prądem, względnie z COPem, wolą zadymiać dodatkowo sami i się jeszcze truć. Dlatego przy grzaniu prądem w 2T mówi się o wykorzystaniu prądu odpadowego i dlatego prąd ten jest prawie darmo rozdawany. Co za teoria . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 05.10.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Pytam o obciazenie, Ty mi o zapotrzebowaniu.... Co Ty nasz niby przygotowane, jak nawet tego nie znasz ? Lepiej napisac, ze takich nie robia http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html 36 kW wystarczy czy moze jedak potrzebujesz 47 ? a widzisz, to obciążenie to Ci podać takie, gdy mam w domu temperature 24 °C czy typową dla pompek czyli 21 °C nie napisałem, że takich nie robią, czytaj ze zrozumieniem:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.10.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Po pierwsze nie w pień, bo o tym że bedą ograniczenia bębni się od dawna. Był czas zareagować, ale jak ktoś wolił liczyć na szczęście że tego nie wprowadzą, albo co gorsza ma lenia, to jego problem. Niech teraz nie płacze. Zresztą to nie pierwszy raz jak całe branże nieodwracalnie odchodzą do lamusa... To się dzieje cyklicznie. Jak już napisałem, jak wszystko robione przez obecny rząd, to zwykła niedoróbka. Pewnie to poprawią na kolanie -- także się nie ma co spinać. Idiotyzmem, przyznaję, to by było 15 lat temu. Teraz to tylko i wyłącznie nadganianie peletonu. I jak tego rządu nie toleruję, tak tutaj trzeba im przyklasnąć. Szkoda tylko, że w przypadku drewna już tacy "szypcy" nie są, ale tu akurat wiadomo dlaczego. Uważaj, piszesz o propolskim, plującym na wschód i zachód, najlepszym, bo nie będącym w szarej sieci, rządzie. No, praworządności to nie ma w tym kraju, wiadomo to od lat. Byłaby, gdyby to wszystko działo się 10-15 lat temu i gdyby przez ten czas nie wpompowało się miliardów w nierentowne górnictwo. Tutaj absolutna zgoda. Normalnie, można jeszcze wyprowadzić się z kraju. Elementarne. Z większością twoich wywodów się nie zgadzam ale jak ty twierdzisz że obecny rząd wszystko zwala to wychodzi na to że wg ciebie poprzedni rząd był cudowny ? teraz nie wiem czy zesrać się ze śmiechu czy twojej głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.10.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Myjk ja nie wiem czy jak kolega wyżej pisze Greka udajesz, czy ktos Ci rozum od głowy odłączył. Czy jak Ty dbasz o swój biznes i tylko z tego punktu patrzysz na temat, to ja piszę że ktoś Ci rozum od głowy odłączył? No nie, po prostu ja rozumiem, że masz w tym swój interes i inaczej nie napiszesz choćbyś chciał. Moim interesem natomiast jest czyste powietrze --a przy takiej ilości domów opalanych węglem i drewnem wymiana kotłów na najnowsze nie jest żadnym sensownym wyjściem, albowiem zmieni się tylko warstwa wizualna, a smog jak jest tak będzie, tylko bardziej ukryty. To dlatego, że m.in. kotły podajnikowe mimo wszystko emitują toksyny, substancje rakotwórcze i te najgroźniejsze "małe" PMy. Elektrofiltrów zdaje się, do kompletu, nie przewidujesz na kominy ze swoimi kotłami. W nowym energooszczędnym domu (który można było swobodnie budować już od 10 lat), nawet ogrzewanym czystym prądem, taki kocioł w kwestii emisji, nawet jeśli wziąć pod uwagę, że prąd jest z węgla, przegrywa z kretesem. I podstawowym bublem prawnym jest dopuszczanie instalacji JAKICHKOLWIEK kotłów na paliwa stałe typu węgiel i drewno w nowych domach po 2008, najdalej 2010 roku. Zatem podtrzymuję, to co się dzieje w zakresie politycznym to wieloletnia farsa, z dotowaniem kopalni na czele. od x-czasu gadam- zliwkidowac wszystkie kopciuchy, wszystkie jak leci, te na drewno też, te, które są jednomocowe zgodnie z normą po nowemu z buforem też bym zakazał, skoro takie gnioty prawne sie robi. Żaden zasypowy nigdy nie będzie pracował tak czysto jak podajnik choćby w IIIklasie, tam skali brakuje W Twoim interesie jest skasować kopciuchy, bo akurat produkujesz "lepsze" rozwiązania. Jakbyś akurat produkował kable grzejne i sterowniki. albo kotły gazowe, albo kotły pelletowe, albo PC, to byś chciał skasowania nie tylko śmieciuchów, ale także innych kotłów najlepszej nawet klasy. Parafrazując, greka udajesz czy coś tam masz z rozumem? Śmieciuch opalany świadomie od góry, pracujący cały czas z mocą nominalną, to czym tak strasznie grzeszy? PMów więcej produkuje? Jak patrzę po komorach podajnikowców i ilości sadzy tam zgromadzonej, to się płakać czasem chce. Rząd dał się wymanewrować jakiemuś lobby tworząc prawnego gniota Biedny rząd. Z większością twoich wywodów się nie zgadzam ale jak ty twierdzisz że obecny rząd wszystko zwala to wychodzi na to że wg ciebie poprzedni rząd był cudowny ? teraz nie wiem czy zesrać się ze śmiechu czy twojej głupoty W związku z tym, że czytać ze zrozumieniem nie potrafisz, to możesz się zesrać właśnie z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 a widzisz, to obciążenie to Ci podać takie, gdy mam w domu temperature 24 °C czy typową dla pompek czyli 21 °C nie napisałem, że takich nie robią, czytaj ze zrozumieniem:sick: Podawaj obciazenie dla 24, jaki to problem dla pompy ? Nie ma czegos takiego, jak temperatura "typowa dla pompek". Wiec ile ? Napisales, ze pomp, jakich potrzebujesz nie ma w sprzedazy. To Ecopol i inni maja je tylko w cenniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.10.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 @ Myjk poraz kolejny zabłysnąłeś prąd w taniej taryfie prawie darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Podawaj obciazenie dla 24, jaki to problem dla pompy ? Nie ma czegos takiego, jak temperatura "typowa dla pompek". Wiec ile ? Napisales, ze pomp, jakich potrzebujesz nie ma w sprzedazy. To Ecopol i inni maja je tylko w cenniku ? Dyskutujesz z mirkiem z audi? Szkoda twojego czasu, uwierz mi. U mnie od dawna w ignorowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.10.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 a widzisz, to obciążenie to Ci podać takie, gdy mam w domu temperature 24 °C czy typową dla pompek czyli 21 °C nie napisałem, że takich nie robią, czytaj ze zrozumieniem:sick: U mnie w domu jak najbardziej typowe, może nie 24 ale 23.5 * zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 @ Myjk poraz kolejny zabłysnąłeś prąd w taniej taryfie prawie darmo. Czemuś biedy? Boś głupi. Czemuś głupi? Boś biedny. Sprawdź sobie ofertę Fortum. Osobiście do końca listopada mam drugą taryfę po 11gr netto, w grudniu będę miał ZA DARMO! Myjk umie zabłysnąć, w przeciwieństwie do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Co za teoria . Sama prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 05.10.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 U mnie w domu jak najbardziej typowe, może nie 24 ale 23.5 * zawsze. widzisz, dlatego podałem kubature jak pytał fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 widzisz, dlatego podałem kubature jak pytał fotohobby A po co mi ta informacja ? Jeszcze raz piszę - podaj obciazenie. Nie potrafisz, to slabo "masz wszystko przygotowane" pod PC. Czekasz, az PC, ktorej potrzebujesz bedzie w handlu - ale nawet nie wiesz, JAKA to PC. Moze juz dawno jest ? Czym teraz grzejesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.10.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 (edytowane) Czemuś biedy? Boś głupi. Czemuś głupi? Boś biedny. Sprawdź sobie ofertę Fortum. Osobiście do końca listopada mam drugą taryfę po 11gr netto, w grudniu będę miał ZA DARMO! Myjk umie zabłysnąć, w przeciwieństwie do ciebie. Nie uważam się za biednego ani głupiego. Podaj mi rzeczywisty koszt brutto i przesył A co do Myjka mam inne zdanie Edytowane 5 Października 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.10.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 mirekaudi myli Ci się obciążenie z zużyciem .. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.10.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Ja ma podobnie i nie uważam że to prawie darmo. Nawet jakby było 15 gr to nie jest prawie darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.10.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 a widzisz, to obciążenie to Ci podać takie, gdy mam w domu temperature 24 °C czy typową dla pompek czyli 21 °C nie napisałem, że takich nie robią, czytaj ze zrozumieniem:sick: mirek, ale co to ma do rzeczy? jak robiłem dla siebie OZC, to liczyłem dla parametrów -20/23 i wyszło projektowe obciążenie cieplne około 5,5kw nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ty policzył dla -20/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Podaj mi rzeczywisty koszt brutto i przesył Myjk chyba pisał o paliwie? Rozróżniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts