Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli reasumując, jeśli wyjedziemy z tego Żywca i pojedziemy do wiochy zabitej dechami, gdzie w koło tylko las to humor nam się poprawi.

No mi by się na pewno poprawił, ale myślę, że to nie o to chodzi :)

Miej dwa identyczne pomieszczenia, jedno zadymione, drugie nie. W którym czułbyś się bardziej szczęśliwy? :)

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No mi by się na pewno poprawił, ale myślę, że to nie o to chodzi :)

Miej dwa identyczne pomieszczenia, jedno zadymione, drugie nie. W którym czułbyś się bardziej szczęśliwy? :)

Witaj!

To prawda, przebywanie w otoczeniu przyrody, wdychanie świeżego powietrza wpływa pozytywnie na nasz organizm, również samopoczucie.

Pozdrawiam!

Witam, podobno w ostatnich dniach stan powietrza w niektórzy polskich miastach jest gorszy niż zły.... np. w Żywcu. A podobno czyste powietrze uszczęśliwia. “Czy czyste powietrze może dać nam szczęście? Badanie efektu dwutlenku azotu na życiową satysfakcję” – pod takim hasłem naukowcy z University of York przeprowadzili najnowsze badania nad dobrostanem Anglików. Ich konkluzja nie jest optymistyczna: im więcej zanieczyszczeń w powietrzu, tym gorsze są nastroje.

Witaj serdecznie!

Wiele miast ma problem z jakością powietrza, powody są znane od dawna. Z niektórymi przyczynami możemy sobie poradzić i zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko np. poprzez stopniowe eliminowanie źródeł niskiej emisji albo elektryczne samochody.

Żywiec boryka się z problemem jakości powietrza również dlatego, że położony jest w dolinie gdzie ruch powietrza jest mniejszy.

Jak myślicie, co możemy zatem zrobić?

Pozdrawiam!

Podobnie jak Adam zaczynam zauważać,że szanowny Pan pisze ogólniki i chyba jednak zna się tyle, co pewne zwierzęta na gwiazdach.

Szkoda, wielka szkoda, bo urzędnicy powinni mieć wiedzę i odpowiadać merytorycznie na fachowe pytania

Za ogólniki dziękujemy, ten temat dyrdymałów jest pełny

co do pytania co możemy zrobić - wyprowadzić się w strefę równikową

co za bzdety a człowiek liczył na odrobinę powagi

No, nie...

MOŻEMY!

Dużo...

Zlikwidować to ministerstwo, co powołało armie która...

Przyjdzie nocą, kolbami w drzwi załomocą...

Zajrzą Ci w każdą dziurkę...

Nakazu nie potrzebują...

(A taka Policja - potrzebuje!)

Trzeba chyba pobłogosławić jakie Ziobro i udać się na zakupy po czarnoprochowca.

Potem do lokalnej przychodni - kartotekę założyć u "znafcy dusz luckih"

Zeznać lęki nocne, ze co i rusz Cię ktoś (we śnie) napada...

Niech zanotują - ile razy TVP pooglądasz to Ci się pogarsza...

Potem na panewkę trochę nowego, suchutkiego prochu sypiesz i...

Idziesz utylizować w kotłowni jakie opony czy PETy, bo w dupim coraz zimniej jest a ceny wungla wysokie i wungiel niemiły jest...

:lol:

Adam M.

Gość mtdeusz

Zależy co masz na myśli pod termine utylizacja?

Bo jak utylizcja termiczna to OK.

Ale trzeba by takie urządzenie

do tych opon bo zagracą całą kotłownie i nie wejdą do kotła. Edytowane przez mtdeusz

Gość Konto usunięte_1*
Przecież w cementowniach spalają-utylizują opony podczas wypalania cementu , da się ? da no ale to duży kocioł i temp wysoka a gdzie w domowym kotle to zrobisz jak droga spalin to 40 cm w porywach

Gość mtdeusz

Chodzi ci ile spaliny przebywają w odpowiedniej temperatuże?

Są i takie co mają drogie spalin w szamocie więcej niż 40cm http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/p2ar-ino/

Właśnie czyli trzeba zrobić 2m kanał z szamotu lub 3 metrowy.

U mnie w dyszy popiół z węgla się topi i tworzy żużel.

Edytowane przez mtdeusz

Gość Konto usunięte_1*
Wszystko da się zrobić tylko pytanie gdzie to wstawić jak ludzie mają piwnice po 160cm lub 2x2 metra i do domu zrobić mały kocioł to nie lada sztuka i jak widać narazie ciężko to wychodzi no może poza cenami bo te są okazałe jak za 200 parę kilo stali , żeby kocioł kosztował tyle ile 4 średniej klasy skuter to przesada w porównaniu precyzji no i wadze nawet

Hm, à propos zakazu palenia. Ludzie palili flotem i mułem nie dlatego że były super paliwami ale dlatego że były tanie, 300- 400 zł za tonę. Teraz, jak wyżej wspomniane są wycofane ze sprzedaży, to czym ci oszczędni/biedni (niepotrzebne skreślić) ludzie palą, orzechem za 900zł??

Poza tym, mułu i flotu nie ma, ale w okolicy śmierdzi jak co roku legalnym węglem, więc ja osobiście nie widzę różnicy, a nawet może być gorzej, bo nie wiem (ale się domyślam) czym oni teraz palą..

a co mnie bieda obchodzi? powiedz mi, czemu przez chciwość jednych, mają cierpieć drudzy ?

bieda nie usprawiedliwia niczego! a jeszcze większa bieda grozi! kontrybucje ładować i czekać aż puchnie portfel..

za palenie śmieci i źle węglem! będzie jeszcze większa bida.... niech sobie kufajkę ubierze.. i zastanowi się czego jest biedny...

Biednemu zabrać 10zł.. to jak wydarcie serca.. ubogi straci 1mln i powie.. a zarobię kolejny..

Bo zaraz będzie, jak tak można.. być "niemiłosiernym" jestem jak najbardziej miłosierny, ponieważ dobra i trafna diagnoza leczy z biedy.

Jeśli wiem, że truje pół okolicy, to jaki mam zysk ? że oszczędziłem na paleniu gazem ? żaden! Powiedz prawdę biednemu .. to go chyba prawie zabijesz tą prawdą.. powiedz ubogiemu .. a on powie za mało jestem ubogi.. bo mnie coś jeszcze wiąże..

Nie jest tak ? że "biedą" tłumaczy się nie wykupienie polisy O.C na auto .. później trach,.. i nie bieda .. a nyndza .. i bryndza ..

bo trzeba pół bańki zielonych Władków oddać..

Czemu biednemu tak źle i wiatr w oczy ? bo ukryta nieświadoma pycha go ukierunkowuje!

jaka ignorancja w biedaku, jak się mu zwróciło by uwagę, źle palisz tym węglem .. zrób coś, poczytaj fora jak usprawnić spalanie - co byś nie truł.. a on a co mi będziesz gadał, "każdy tak robi"

Edytowane przez מרכבה

Hm, à propos zakazu palenia. Ludzie palili flotem i mułem nie dlatego że były super paliwami ale dlatego że były tanie, 300- 400 zł za tonę. Teraz, jak wyżej wspomniane są wycofane ze sprzedaży, to czym ci oszczędni/biedni (niepotrzebne skreślić) ludzie palą, orzechem za 900zł??

Poza tym, mułu i flotu nie ma, ale w okolicy śmierdzi jak co roku legalnym węglem, więc ja osobiście nie widzę różnicy, a nawet może być gorzej, bo nie wiem (ale się domyślam) czym oni teraz palą..

Różnica jest właśnie taka, że za spalanie śmieci można beknąć. Jak takie cwaniaki postanowią zmienić flot czy inny muł na śmieci (albo opony), to szybciej wpadną. Wystarczy smrodziarzy zgłaszać do IOŚ. Przyjadą, zbadają, kwitek dadzą.

Kurde, nie wiem. Bo mi powiedzieli, że nie zajmują się gospodarstwami domowymi, tylko przedsiębiorstwami.

Ja zgłaszałem w SM (w tym dałem linki do czysteogrzewanie i zasugerowałem żeby dali ulotki jak palić od góry w razie jakby palili w sposób obecnie "dopuszczalny") śmierdziela zadymiającego szkołę i przedszkole stojące w promieniu 100m, nie dalej jak 3 tygodnie temu -- i taką odpowiedź otrzymałem:

"Pana zgłoszenie zostało przyjęte, zarejestrowane pod nr SWD- 2430133 i przekazane do realizacji przez Oddział Ochrony Środowiska Straży Miejskiej m.st. Warszawy."

Przypadek sprawił, że niecały tydzień później miałem okazję widzieć u nich auto IOŚ i nie powiem, zgłoszeni przestali kopcić jak parowóz gryzącym dymem. Ciekawe jak długo takie "lepszy" stan potrwa. Co nie zmienia faktu, że nadal kopcą ewidentnie spalając od dołu i niebawem ponowię zgłoszenie, bo jak się wysiada pod przedszkolem, to nie sposób normalnie oddychać przez ten jeden komin.

Na Tok FM mówili była niedawno rozmowa o smogu i zgłaszaniu palących śmieci , wyszło na to że żadna instytucja na tę chwilę nie ma uprawnień by to kontrolować i spychają do innych( ochrona środowiska, straż miejska , policja) dlatego PiS chce stworzyć coś w rodzaju policji od środowiska