Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli nie znasz się na tym absolutnie. Tak, jak myślałem.

Oczywiście, że nie jestem fachowcem od przeróbki odpadów z elektrowni węglowej. Trochę wiedzy ogólnej i logiki wystarcza by się w temacie jakoś poruszać. Jeśli Ty się znasz, to napisz o konkretach, chętnie poczytam

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście, że nie jestem fachowcem od przeróbki odpadów z elektrowni węglowej. Trochę wiedzy ogólnej i logiki wystarcza by się w temacie jakoś poruszać. Jeśli Ty się znasz, to napisz o konkretach, chętnie poczytam
Tobie wystarczy też, żeby w tym temacie nauczać. I osądzać. I werdykty wydawać. Ryzykowne...

Masz taki?

Akumulatory z czego sa? Jaka maja zywotnosc?

Jaki zasieg maja te samochody?

Co sie robi z zuzytymi akumulatorami?

Nie mam takiego, ale chętnie bym kupił bmw i3. Standardowa gwarancja na baterie to 7-8 lat (bmw daje 8 ). Jeśli dobrze pamiętam w usa wymog ustawowy jest chyba nawet dłuższy. Po zużyciu w samochodzie ( czyli spadku pojemności poniżej 70 procent) akumulatorów tych używa się jeszcze przez kilkanaście lat n p do wspomagania fotovoltaiki. To co do auta się nie nadaje gdzie indziej może być z powodzeniem użyte, a parametry ma i tak o wiele lepsze od akumulatora kwasowego.

Do mojego domu akumulator z tego i3 który mialby polowe pojemności fabrycznej czyli 9kWh byłby i tak za duży. Zużywam miesięcznie ok 150kWh, czyli średnio ok 3kWh dziennie, wiec pewnie wystarczyłoby mi 1-2kWh. Czyli bateria po zużyciu w aucie mogłaby jeszcze wiele lat służyć dla kilku domow.

Edytowane przez KvM

Czy to odpowiedz na wszystkie moje pytana odnosnie el aut?

Do realizacji dzis? Aku wieczne do wykorzystania w domach...:o

Zasieg? Realna utylizacja el aut?

A na które nie odpowiedziałem? Utylizacja aut elektrycznych jest prostsza niż aut spalinowych. Zresztą takie auta mogą jeździć dopóki się ze starości nie rozpadną, znacznie dłużej niż auta spalinowe. W każdym baterie są wymienialne, silnik elektryczny jest prosty w naprawie a nawet gdyby miał zostać wymieniony na nowy to jest to prostsze niż w tradycyjnym aucie. Dodatkowo takie auto nie posiada mnóstwa elementów które są w autach tradycyjnych, które sprawiają że naprawa takich aut dość szybko przestaje być opłacalna i trafiają na złom. W takim i3 nawet blacha nie zardzewieje bo jej nie ma.

W kwestii fotovolatiki to może w Polsce trudno sobie to wyobrazić ale jest to bardzo popularne w Europie. W promieniu 30 km od Szczecina jest kilka, a może kilkanaście elektrowni fotowoltaicznych o powierzchni kilku hektarów każda , a panele są na co 10 domu. Oczywiście po drugiej stronie granicy. Zapotrzebowanie na tanie baterie jest już dziś tylko brak podaży że zużytych akumulatorów z aut elektrycznych najwcześniej na takie baterie w zauważalnych ilościach można będzie liczyc za 10 lat, a potrzeby sa już teraz i ciągle rosną.

Oczywiście zużyte akumulatory mogą się przydać do wsparcia także elektrowni wiatrowych.

Oczywiście akumulatory nie są wieczne, ale można liczyć na około 20 lat eksploatacji. Ok 10 w aucie i drugie tyle gdzie indziej. Auto z nowymi akumulatorami będzie jeździć dalej.

Edytowane przez KvM

Z gotowaniem. Ogrzewanie mam póki co na olej opałowy (zbiorcze, nie ja je wybieralem), ale wkrótce będzie chyba mimo wszystko gaz ziemny.

Nieźle, ja niżej 6,5kwh/dzień latem i 8kwh/dzień zimą nie jestem w stanie zejść. (gotowanie na gazie, ogrzewanie węglowe(bezdymne :p))

Jak ty to robisz? Przy świeczkach siedzicie?

Zasieg, bezpieczenstwo... Itd.

Dzis nie jest to opcja dla normalnej rodziny.

Co zawieraja akumulatory?

Jak realnie wyglada mozliwosc utylizacji tych aut vs zwyklych.

Sprzedaz PC jako Eko i $ alternatywy rosnie... A el aut?

Dlaczego nie sa powrzechne...

Cena? Jest duuuuzo drogich aut na PL drogach...

Sprawdz jakie jest najczęściej kupowane auto w Norwegii :)

Oczywiście że obecnie auta elektryczne są niszowe. Przede wszystkim że względu na cene i zasięg oraz czas ładowania. Ale bmw ma ponoć ma komplet zamówień. Oferta tych aut jest póki co słaba. Pierwsze w miarę sensowne auto to Nissan Leaf w poprawionej wersji produkowany od pół roku. Inne sensowne auta to Tesla model S dostępny od roku za 100 tysięcy dolarów i wspomniane bmw i3 które dopiero wchodzi do sprzedaży. Inne auta elektryczne to jakieś kompletne nieporozumienie. Kto kupi za 200 tysięcy kiepsko wykonane auto klasy B (chvevrolet volt), albo uwiaze się na płacenie co miesiąc za aukumaltory (renault)

Nieźle, ja niżej 6,5kwh/dzień latem i 8kwh/dzień zimą nie jestem w stanie zejść. (gotowanie na gazie, ogrzewanie węglowe(bezdymne :p))

Jak ty to robisz? Przy świeczkach siedzicie?

Wszystkie sprzęty energooszczędne, komp w trybie czuwania pobiera 3W podczas pracy ok 20, do tego tablety. Światło to świetlówki energooszczędne i LED. Płyta indukcyjna, ale relatywnie mało gotujemy. Zauważyłem że sprzęt energooszczędny jest bardzo trwały (pralka, zmywarka, lodówka) chyba ze ja mam takie szczęście i mi się nie psuje. Najbardziej pazerny na prąd jest serwer - kilkanaście Wat i ruter - kilka Wat. Sprzęt mam tak podłączony że urządzenie master wyłącza całkowicie urządzenia zależne. N p. Wylaczenie kompa wyłącza fizycznie od prądu monitor głośniki drukarkę. Wyłączenie wzmacniacza wyłącza subwoofer, konsolę, DAC. Itp.

Zasieg, bezpieczenstwo... Itd.

Dzis nie jest to opcja dla normalnej rodziny.

Co zawieraja akumulatory?

Jak realnie wyglada mozliwosc utylizacji tych aut vs zwyklych.

Sprzedaz PC jako Eko i $ alternatywy rosnie... A el aut?

Dlaczego nie sa powrzechne...

Cena? Jest duuuuzo drogich aut na PL drogach...

Najpopularniejsze akumulatory litowo jonowe jak nazwa wskazuje zawierają lit. :)

A dogooglowaliscie ile auta w N kosztuja... Tesla... 300000:- PLN...

Zwykle rodzinne kombi tam to 250000:-...PLN.

Chciałbym żeby takie przełożenie finansowe było w Polsce. zużywasz zasoby nieodnawialne - płacisz. Do ceny węgla wystarczyłoby doliczyć tylko koszty zdrowotne jego użycia i nie byłoby palenia ani w piecach ani w elektrowniach, a prąd mielibyśmy trochę droższy głownie z atomu. Tymczasem póki co jest tak, że jedni oszczędzają, a inni płaca za te oszczędności rakiem i śmiercią w cierpieniu.