Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na Tok FM mówili była niedawno rozmowa o smogu i zgłaszaniu palących śmieci , wyszło na to że żadna instytucja na tę chwilę nie ma uprawnień by to kontrolować i spychają do innych( ochrona środowiska, straż miejska , policja) dlatego PiS chce stworzyć coś w rodzaju policji od środowiska

Nie wiem skąd te nowinki wzięli, ale SM, na wniosek należytych organów (zapisanych w ustawie o ochronie środowiska art. 279), ma uprawnienia do kontrolowania i wielokrotnie kontrole były przeprowadzane. Jedyne co stało na przeszkodzie, to brak sprzętu. Więc nie wiem po co jakaś kolejna policja, skoro jedna już jest, i co więcej, działa...

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na Tok FM mówili była niedawno rozmowa o smogu i zgłaszaniu palących śmieci , wyszło na to że żadna instytucja na tę chwilę nie ma uprawnień by to kontrolować i spychają do innych( ochrona środowiska, straż miejska , policja) dlatego PiS chce stworzyć coś w rodzaju policji od środowiska

SM może kontrolować co się spala w domu, ale tylko w godzinach 6.00-22.00. Wiem dokładnie - przerabiałem to :) Nawet miałem artykuł z rozporządzenia gdzieś wyciągnięty przez prawnika.

W godzinach nocnych można palić wszystkim ile wlezie. Rano przychodzi straż, a my robimy niewinne oczy ;p

Gość Konto usunięte_1*
Ty robisz niewinne oczy a oni niewinnie pobiorą próbkę popiołu i jak wykażą tobie że tam są toksyny inne niż z węgla to ci dopierdola tak że wystarczyło by ci na kocioł 5-tej klasy :lol2::lol2::lol2::lol2:

SM może kontrolować co się spala w domu, ale tylko w godzinach 6.00-22.00. Wiem dokładnie - przerabiałem to :) Nawet miałem artykuł z rozporządzenia gdzieś wyciągnięty przez prawnika.

W godzinach nocnych można palić wszystkim ile wlezie. Rano przychodzi straż, a my robimy niewinne oczy ;p

Aż takimi głupkami wioskowymi nie są. Biorą próbkę popiołu, i to nie koniecznie tego co go zakopiesz w ogrodzie (a na tym sobie pomidorki zasadzisz) albo wywieziesz do lasu. Ale to kolejny przykład na to, że po dobroci się nie da -- po prostu nie da się zmienić mentalności niektórych i trzeba zakazać palenia całkowicie. Tylko tak się da wyeliminować tego raka.

Edytowane przez Myjk

Powodzenia. I tak codziennie przed pracą o 5.30 wygarniam popiół i do kosza na odpadki, a potem sypię na to zużyty żwirek dla kota. Próbkę można pobrać tylko z popielnika z kotła.

Próbka pobrana z innego miejsca nie ma wartości dowodowej.

Nie z popielnika, tylko z całego kotła. W kotle jest też popiół i sadza w której też są zanieczyszczenia. Możesz to sobie sprzątać codziennie a i tak będzie wiadomo co było spalane, bo na błysk nie wyczyścisz. Także powodzenia (podwójny) ignorancie.

Powodzenia. I tak codziennie przed pracą o 5.30 wygarniam popiół i do kosza na odpadki, a potem sypię na to zużyty żwirek dla kota. Próbkę można pobrać tylko z popielnika z kotła.

Próbka pobrana z innego miejsca nie ma wartości dowodowej.

jesteś szkodnikiem

z innego wątku...

A krytykantom powiem tyle, życia nie znacie. Każdy pali jak może. Dwa budynki dalej fryzjer wieczorami przepala włosami z zakładu - to dopiero śmierdzi, a nikt sie nie czepia. Zakład meblarski sam się grzeje odpadkami z płyt i jeszcze znajomym rozdaje, a tak by się zmarnowało na jakimś wysypisku.

Jak wrzucę do spalenia troche starych wycieraczek czy dywaników samochodowych to też nikomu krzywdy nie robię. Jak się pali to wiadomo, że się dymi. Jest zimno to ludzie i tak okna mają pozamykane.

niestety to ty nie znasz życia , bo oddychasz tym samym powietrzem co sam i tobie podobni trujecie

wygląda na to ,że

też zjadasz to co wpadło do szamba.. i wypijasz to co wysiusiasz? tak właśnie brzmi Twoja wypowiedź! właśnie oddychanie stanowi największą bramę trucia! 1,5 kg pokarmu, 3-4L płynów..

i 18-22 kg powietrza ! czyli mówisz.. że pławicie się w powietrznych ekskrementach.. i jesteście z siebie dumni!

to jest jakaś kpina... nie ma żadnego tłumaczenia .. biedą.. czemuś biedny ? boś głupi!

Można być ubogim.. to znaczy nie przywiązać się do kasy.. a biedak.. dychę będzie bronił jak niepodległości.. ubogi powie będzie następna..

kup ten kocioł z jak największymi drzwiczkami zasypowymi i wskocz do tego pieca

Edytowane przez cuuube

Ty robisz niewinne oczy a oni niewinnie pobiorą próbkę popiołu i jak wykażą tobie że tam są toksyny inne niż z węgla to ci dopierdola tak że wystarczyło by ci na kocioł 5-tej klasy :lol2::lol2::lol2::lol2:

Głupoty piszesz...maksymalny mandat jaki można dostać za to w moim regionie, to 500zł. Aż tak bardzo kotły 5 kasy potaniały? :p

Co do tych próbek, to słyszałem, że pobierają z komina. Z tych co zostają przyłapani, to prawie wszyscy się przyznają, bo inaczej to tylko większe koszty są...

Głupoty piszesz...maksymalny mandat jaki można dostać za to w moim regionie, to 500zł. Aż tak bardzo kotły 5 kasy potaniały? :p

Przecież dla takiej łajzy to musi być fortuna. No i jeden mandat nie wyklucza kolejnych. :p Ale faktycznie powinni podnieść tę kwotę, żeby się to zupełnie nie opłacało...

tylko ,że może taki jeden z drugim udawać, że go nie ma w domu jak ktoś przyjdzie .

w krakowie chcieli walczyć z dronów z takimi delikwentami http://www.gazetakrakowska.pl/wiadomosci/krakow/a/krakow-bedzie-walczyc-ze-smogiem-za-pomoca-dronow,11549970/

to w sumie rozbieżne z tym co słyszałem w radiu , ale podawali tam konkretne przykłady spychologii

A kto płaci karę - najemca czy właściciel?

Bo jak najemca to każdy może sobie zrobić fikcyjną umowę na jakiegoś słupa za 10zł na wino i niech sąd szuka tego leszcza po Polsce. Jeszcze trochę jak się ludzie pokapują to będą takie cyrki jak teraz z wyłudzaniem kredytów, umowy na telefony komórkowe itp.

A kto płaci karę - najemca czy właściciel?

Bo jak najemca to każdy może sobie zrobić fikcyjną umowę na jakiegoś słupa za 10zł na wino i niech sąd szuka tego leszcza po Polsce. Jeszcze trochę jak się ludzie pokapują to będą takie cyrki jak teraz z wyłudzaniem kredytów, umowy na telefony komórkowe itp.

Najprędzej to użytkownik. Ale niech ściemniają, tym prędzej jakiś kolejny bat na siebie ukręcą, do całkowitego zakazu spalania włącznie.

Ech, i rozpętała się gówno-burza a nie o to chodziło.

W mojej okolicy ludzie palą raczej legalnym węglem, to się da wyczuć, ale i tak muszę około 22.00 wyłączać WM bo sąsiedzi podrzucają na noc i za chwilę mam ten smród w domu. I żadna kontrola nie pomoże. W piwnicy węgiel orzech i suche drewno. A trują lepiej niż mtdeusz oponami ;]

Nie jest problemem to czym się pali tylko jak się pali.

Najpierw akcja informacyjno-edukacyjna a potem egzekwowanie poprawnego palenia. Za żółty gęsty dym dym-komin-srednie.jpg mandat 500! "ale ja palę węglem, legalnie" nie obchodzi mnie co się tam pali, naucz się palić prawidłowo bo jutro znów 500!

To by coś pomogło, bo zakaz flotu nie dał kompletnie nic, u mnie i tak nie ma czym oddychać.