Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Różnorodne oszacowania pokazują,że ceny energii elektrycznej mogą w najbliższych latach wzrosnąć dwukrotnie. Gaz też tańszy raczej nie będzie. Ekogroszek już w tym roku osiagnął absurdalne ceny.

Społeczeństwo natomiast jest coraz starsze, a emerytury prawdopodobnie będą na żenująco niskim poziomie (rządy myślą o przyznaniu wszystkim emerytur obywatelskich czyli totalnego minimum). No i teraz jak emeryt ma kupić sobie tonę eko co 2 miesiące skoro jej koszt to 1000zł a emerytury ma 900-1200 netto?

No to palą czym się da.

Powiedzmy, że państwo pójdzie w karanie ludzi i będzie to tylko zapis umowny. Bo czy 70-letniej babci przywalą 500zł czy 50000zł mandatu to i tak nigdy tego nie zapłaci. Żaden komornik tego nie ściągnie z niej bo z czego? A przecież nie zamarznie w domu i tak będzie palić czym się da. Staruszków do więzienia za palenie w piecu też raczej nikt nie wsadzi.

... a nawet kapusie czyli tzw. "sygnaliści" określeni w nowej Ustawie o jawności życia publicznego doczekali się ochrony prawnej :(

Mam nadzieję że to tylko sarkazm.

A tak na poważnie, dlaczego ma być zakaz? Przecież teraz jeżeli jest zakaz sprzedaży flotów, mułów a pali się tylko tym super opałem jakim jest węgiel, to za oknem zapach fiołków i goździków. Cóż z tego że normy przekroczone już o 1500%, a zimy jeszcze niema, zapach fiołków wszystko równoważy.

Edytowane przez carlos68

Gość mtdeusz

Spokojnie.

Założymy spółkę produkującą kotły CO piątej klasy na każde paliwo.

Zbiorą się wszyscy mądrzy z forum i będziemy produkować kotły na każdy rodzaj opału.

Jak by kotły czysto spalały paliwo to by nie musieli spalać niewiadomo czego bo by im starczyło na pieniędzy na normalny opało po za tym kopcenie węglem jest droższe od ogzewania gazowego,więc jak stać na kopcenie węglam to na gaz tym bardziej.

Różnorodne oszacowania pokazują,że ceny energii elektrycznej mogą w najbliższych latach wzrosnąć dwukrotnie. Gaz też tańszy raczej nie będzie. Ekogroszek już w tym roku osiagnął absurdalne ceny.

Społeczeństwo natomiast jest coraz starsze, a emerytury prawdopodobnie będą na żenująco niskim poziomie (rządy myślą o przyznaniu wszystkim emerytur obywatelskich czyli totalnego minimum). No i teraz jak emeryt ma kupić sobie tonę eko co 2 miesiące skoro jej koszt to 1000zł a emerytury ma 900-1200 netto?

No to palą czym się da.

Powiedzmy, że państwo pójdzie w karanie ludzi i będzie to tylko zapis umowny. Bo czy 70-letniej babci przywalą 500zł czy 50000zł mandatu to i tak nigdy tego nie zapłaci. Żaden komornik tego nie ściągnie z niej bo z czego? A przecież nie zamarznie w domu i tak będzie palić czym się da. Staruszków do więzienia za palenie w piecu też raczej nikt nie wsadzi.

"Oj naiwny naiwny" brak zapłaty mandatu to wymarzona sytuacja dla polityków, złodziei. Kilka mandatów, odsetki i dom jest Nasz. My mamy czas i dzieci, które musimy wyposażyć. Przejęty dom za długi to nasze marzenia.

Skąd Ci się wzięło 1000?

Eko którym palę kosztuje teraz 800 latem kupowałem za 730 z podwózką pod dom. Moze na składach idzie coś taniej kupić. Są jeszcze Czechy itp. Więc nie przesadzaj.

A słyszałeś o planach takich, żeby można było palić tylko eko kwalifikowanym? A ceny takich węgielków typu Pieklorz, Wesoła, czy nawet Retopal to w mojej okolicy 900-1250zł. Rząd chrni polskie kopalnie więc rusek certyfikaty może dostanie, moze nie, a nawet jak dostanie to cenę zrobią taką żeby nie był tak konkurencyjny. Ja w tym roku też kupiłem jakiegoś najtańszego ruska luzem po 650zł + dowóz, ale za rok nie wiem co sobie nasze państwo wymyśli i może trzeba będzie szukać węgla o określonych normach siarki, popiołu, części lotnych itp.

Wtedy żaden węgiel brunatny z Czech tego nie spełnia. W mojej okolicy zresztą ludzie wolą paliś drewnem niż czechem. Ja jeden raz kupiłem i przeklinałem. Popiołu tyle, że idzie sie zarobić.Wilgoć po ściankach podajnika szła nawet jak wiziąłeś w rękę i wydał się suchy. Wżery na wkładzie kominowym po 1 sezonie się porobiły wieksze niż po 10 latach użytkowania. Po pierwszych zachwytach "jakie to tanie" żaden lokalny skład teraz czecha nie sprzedaje - tylko na zamówienie.

Oszczędność z czecha jest pozorna, zazwyczaj spalam 6 ton ruskiego eko, 24MJ, a brunatnego poszło 10t. Do popiołu to musiałem dokupić dodatkowy pojemnik bo mi nie starczało 120l co 2 tygodnie do wywozu. Przy najtańszym rusku to mogę co miesiac wywozić.

Oszczędność jest tylko pozorna skoro trzeba tego taniego eko kupić 40% wiecej.

Edytowane przez jojoro

Nie bedę kłamał, że wiem od kiedy. Po prostu przy okazji zakazu palenia mułami i flotami były rozmowy na ten temat. Ale moim zdaniem przepis prędzej czy później wejdzie w życie ze względu na walke ze smogiem. Widząc tempo zmian i brak okresów przejsciowych na kotły 5klasy, ustawy zatwierdzane w nocy z piatku na sobotę itp. nie zdziwię się jak w przyszłym roku na wybory samorządowe podrzuci sie taki problem gminom.

Dom w stylu malutkiej kamienicy. Rok budowy 1936. Fundament z kamienia, piwnica pod połową budynku - reszta na gruncie. Kształt budynku nieregularny, taras na gruncie, 2 balkony długości 6m każdy. Okna narożne 20lat plastiki. Wewnątrz budynku nieogrzewana klatka schodowa, piwnica oddzielona od klatki schodowej tylko drewnianym przepierzeniem.

W bryle budynku jeszcze 2 nieogrzewane sklepy z witrynami 1 szyba klejona kitem.

Budynek oblepiony styropianem grafit 20cm. Zamieszkane i ogrzewane pomieszczenia wyklejone sufity mają styropianem 10cm. Wentylacja grawitacyjna.

Powierzchnia zabudowy to 350m2, a ogrzewana to tylko 180m2.

Jeśli chodzi o dmuchanie w komin to temperatura na czujniku spalin nie przekracza 120C w największe mrozy. W takie temperatury jak dziś zazwyczaj oscyluje w okolicach 70-90 C. Spalanie obecne 30kg/dobę.

Dodam jeszcze, że mój wujek w mieszka w domu typu kostka z lat 80-tych o powierzchni ogólnej 140m2 (grzeje całość) nieocieplony, nowe okna i spala rok do roku 10t węgla.

Dwie kamienice dalej identyczna kamienica Dociaplona 10cm styropianem, ale grzana w całości (z klatka schodową, sklepami) ale z nowoczesną stolarką okienną, drzwiami, po gruntownym remoncie bierze 25 ton na rok (co roku sąsiad kupuje całego tira węgla z kopalni)

Edytowane przez jojoro

https://teleshow.wp.pl/mieszkancy-zniszczyli-prace-ekipy-programu-nasz-nowy-dom-dowbor-zbulwersowana-6189471468762753a macie przykład wstrętnej biedy..

która napędza się sama! kurcze ktoś chciał pomóc.. to było źle! biedę trzeba likwidować, na różne sposoby! a nie używać jej do wytrychu.

Kto kazał komuś budować domy które starczyły by da 2 -3 rodzin ? nie było zastaw się a postaw się ? ile teraz takich domów stoi do połowy puste?

Teraz "najlepsze" są pseudo "ocieplenia" 5cm styropianu, a co .. albo musi "oddychać" albo się nie opłaca, lub - grzać i tak trzeba.. nikt nie podejmie trudu i nie przejdzie na gaz.. bo to "za trudne"

Edytowane przez מרכבה

Gdzie? w zepsutych chciwością sercach.. teraz jest mieć, być, posiadać itp ok ..nie jest tak, że - zastaw się a postaw się..

ile takich domów jest? masę! kiedyś budowało się w zasadzie- stand surowy otwarty, patrząc po parametrach cieplnych - golasy! na jeden pustak.

Teraz jest jęk, że nie idzie tego ogrzać! do tego jeszcze pseudo znojcy, wyrokują- to będzie "oddychać" to nie będzie.. nie mają zupełnie pojęcia o czym mówią.