Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będą E znicze...

Zamiast parafiny z knotem będzie bateria litowo jonowa z elektroniką , diodami i jakimiś panelem foto czy inną ładowarką...( Lub będzie jednorazowy ,jak padnie to do pojemnika na elektronikę...)

To na pewno będzie ekologiczne...

Myślę że nieboszczyki mają to w... co i czy tam coś będzie stało.

Będą E znicze...

Zamiast parafiny z knotem będzie bateria litowo jonowa z elektroniką , diodami i jakimiś panelem foto czy inną ładowarką...( Lub będzie jednorazowy ,jak padnie to do pojemnika na elektronikę...)

To na pewno będzie ekologiczne...

Mam nadzieję, że napisałeś to żartem?

Stawiam każde pieniądze, że te e- znicze w żaden sposób nie będą bardziej

ekologiczne niż te zwyczajne, uwzględniając oprócz produkcji także utylizację.

Taka jest prawda i wcale mnie to nie cieszy.

To pozakładaj filtry na wulkany...

Adam M.

haha, :rotfl:

Właśnie, nie dajmy się zwariować. Wystarczy nauczyć ludzi palić, ale nikt z władz ani eko-terrorystów nie jest tym zainteresowany.

Dlatego trzeba wyeliminować ogień i pozwolić go trzymać tylko tam, gdzie są filtry na kominach.

Taa, i jeszcze trzeba wyeliminować UV ze słońca bo też szkodzi. Obie rzeczy są tak samo wykonalne :cool:

haha, :rotfl:

Właśnie, nie dajmy się zwariować. Wystarczy nauczyć ludzi palić, ale nikt z władz ani eko-terrorystów nie jest tym zainteresowany.

Nikt normalny nie jest zainteresowany, bo to nie przyniesie znacznej poprawy. Poza mniejszą oprawą wizualną nadal kotły będą truć PMami, benzo(a)pirenami, NOxami i SOxami, a filtry w domowych instalacjach pomogą głównie na PMy... I tak nieźle, ale obawiam się, że instalacja filtrów na kominy puści ludzi z torbami bardziej niż termomodernizacja.

Taa, i jeszcze trzeba wyeliminować UV ze słońca bo też szkodzi. Obie rzeczy są tak samo wykonalne :cool:

Oczywiście, nie ma absolutnie żadnej różnicy pomiędzy słońcem i wulkanami, które były dużo przed człowiekiem i zostaną długo po człowieku, a kotłami stworzonymi i używanymi przez ludzi. Istotnie, wpływ na jedno i drugie mamy absolutnie zerowy.

Ten Myjk to jest za bardzo z terroryzowany dymem sąsiadów i swoim GS (jak ma).

Ale to ty twierdzisz uparcie, że nic nie emitujesz i że z komina nie śmierdzi. Fakty natomiast są takie, że każdy kocioł opalany paliwem stałym pod strzechami emituje syfy, i z każdego śmierdzi. Do tego taki kocioł daje możliwość palenia śmieci i opon, naturalnie bezdymnie -- tylko co z tego skoro sprawność z tego spalania ma w porywach 85%...

Gość mtdeusz

Ja ci mówiem wchodzą 2 całe opony od traktora,która palą się cały miesiąc.

To dlaczego jak wieje z zachodu i u mnie się pali i stane na wschodzie względem komina to nic nie śmierdz?

10% statak kominowa w tym około 3-4% niespalonego CO,śladowe ilości węglowodorów (jak są) NOx

5%strata niespalonego koksu.

A i jeszcze kolega Dikij Petia uzyskał super czyste spalanie węlga na małej mocy i co ty na to?

A wiem,że naród ciemny i kopcą węglem pomimo tego,że gazem by było taniej.

Mi tam nie potrzeban termomodernizajca bo by się zrobił za duży kocioł.

Gdzie ja uparcie twierdziłem,że nic nie emituje?

Emituje CO2,CO,NOx,SOx lotny popiół i śladowe ilości sadzy ale to wina tego,że nie mam gdzie upchać więcje szamotu oraz wielu róźnych czynników.

Edytowane przez mtdeusz

Ja ci mówiem wchodzą 2 całe opony od traktora,która palą się cały miesiąc.

To dlaczego jak wieje z zachodu i u mnie się pali i stane na wschodzie względem komina to nic nie śmierdz?

10% statak kominowa w tym około 3-4% niespalonego CO,śladowe ilości węglowodorów (jak są) NOx

5%strata niespalonego koksu.

A i jeszcze kolega Dikij Petia uzyskał super czyste spalanie węlga na małej mocy i co ty na to?

Może niech sprzeda ten patent elektrowniom, zbije kupę kasy. Te "głupki" w elektrowniach za grube miliony jakieś filtry montują, potem użerają się z tonami żużlu, jakieś reduktory zanieczyszczeń instalują, marnują energię na mielenie paliwa, mają cyrki z pracą na małej mocy -- a tu się okazuje wystarczy cudownego dolniaka zamontować, obłożyć szamotem, jakiś FLOX uskutecznić i wyjdzie na to samo aaaalbo nawet lepij...

A wiem,że naród ciemny i kopcą węglem pomimo tego,że gazem by było taniej.

Mi tam nie potrzeban termomodernizajca bo by się zrobił za duży kocioł.

Gdzie ja uparcie twierdziłem,że nic nie emituje?

Emituje CO2,CO,NOx,SOx lotny popiół i śladowe ilości sadzy ale to wina tego,że nie mam gdzie upchać więcje szamotu oraz wielu róźnych czynników.

Notorycznie twierdzisz że palisz CZYSTO -- a to nieprawda. Palisz czyściej niż ci ignoranci co kopcą w KGS i innych wszelakich kominkach. Teraz przyjmij, że mniej więcej taka sama różnica jest pomiędzy spalającymi "czysto" pod strzechami (w tym tobą) a palącymi przemysłowo (elektrowniami). To powinno ci uzmysłowić dlaczego niektórzy chcą całkowitego zakazu spalania paliw stałych pod strzechami, i nie wystarczy im tylko wyrównanie do twojego "czystego" poziomu. Taka drabinka. Ty myślisz że jak spalasz "czysto" w KDS (znaczy czyściej niż kopciuchy w KGS nawet palący od góry) stoisz już na najwyższym szczebelku. No, niestety nie.

Termomodernizacji nie zrobisz, bo ci "nie potrzeba". Zamiast ocieplić dom, zmienić kocioł na mniejszy (zmniejszając ilość spalanego paliwa i siłą rzeczy zmniejszając także niską emisję trującą ludzi), kupisz kolejnego spalinowego smoka (wszak ponoć masz w planach zmianę i zakup MPM?), taczkę szamotu tam wrzucisz i będziesz zadowolony -- a jeszcze jakiegoś śmietka czy oponkę sobie "czysto" spalisz. No i jak to wygląda przy takim, co pomimo "brudnego" palenia w KGS od góry, jednak wykona termomodernizację i zmniejszy ilość spalanego paliwa często nawet dwukrotnie? Będzie czystszy od ciebie i twojego super furczącego KDS czy jednak nadal będzie "ciemny"? Wiesz, notorycznie brakuje konsekwencji w tym co piszesz -- a ja nie rozumiem twojego (i wielu innych ludzi) postępowania mniej więcej w takim samym stopniu jak ty nie rozumiesz, nie akceptujesz, wręcz piętnujesz kopcenie w KGS (a nawet "czyste" spalanie w KGS).

Ps. Spaliny z komina wyłaniającego się spod strzechy śmierdzą. ZAWSZE.

Edytowane przez Myjk

To się zdecyduj, bo dwa zdania wyprułeś z siebie i sam sobie zaprzeczyłeś. Ponadto przypominam, w najlepszym wypadku masz sprawność spalania na poziomie 85%, czyli 15% wywalasz kominem w postaci PMów, a oprócz tego innych syfów, w tym benzo(a)pirenów i innych SOxów i NOxów. W najlepszym wypadku, bo jak pokazuje doświadczenie jest tego znacznie więcej -- choćbyś tonę szamotu napakował do swojego kotła..

.

Niestety, ale sprawność polskich elektrowni niewiele przekracza 40%. Ciepłownie mają trochę więcej. Więc na sprawność patrząc grzanie prądem też odpada. Spaliny z elektrowni faktycznie są mocno oczyszczone, a i tak w planach jeszcze podkręcenie śruby odnośnie emisji CO i NOX. i ciekawostka elektrownie z mokra metodą redukcji NOX nie wypuszczają spalin kominem.

Witajcie,

powracając nieco do tematu - widzieliście może pomysł na zadbanie o otoczenie i o to, by sąsiad nie zatruwał spalinami okolicy?

Można wziąć udział w akcji "Nie truj sąsiada!" Wystarczy wydrukować jedną z kilku zawieszek dostępnych na stronie akcji gminazenergia.pl i umieścić na płocie, drzwiach czy oknie sąsiada, który nas truje.

Jak myślicie? Jak zareagowałby Wasz sąsiad na taki "prezent"?